Dodaj do ulubionych

Praca po godzinach

09.07.03, 21:15
Czy pracodawca może żądać od pracownika aby ten zostawał po godzinach, nic
mu oczywiście za to nie płacąc.

Moja sytuacja wygląda tak, na 5 min przed końcem pracy pracodawca daje mi
zadanie do wykonania, nie przyjmuje odmowy. Co mam robić, jednego dnia
będzie to 10 - 20 min, innego godzina, w miesiącu sporo się tego nazbiera.
Obserwuj wątek
    • paulinapaulinapaulina Re: Praca po godzinach 09.07.03, 21:33
      olaart napisała:

> Czy pracodawca może żądać od pracownika aby ten zostawał po godzinach, nic
      > mu oczywiście za to nie płacąc.
      >
      > Moja sytuacja wygląda tak, na 5 min przed końcem pracy pracodawca daje mi
      > zadanie do wykonania, nie przyjmuje odmowy. Co mam robić, jednego dnia
      > będzie to 10 - 20 min, innego godzina, w miesiącu sporo się tego nazbiera.

Jest przywilejem pracodawcy wydawać polecenia służbowe dotyczące pracy w
      godzinach nadliczbowych. Oczywiście praca ponad kodeksowo ustalone normy
      powinna wynikać ze szczególnych potrzeb pracodawcy, a więc w sytuacjach
      wyjątkowych (np. potrzeba pilnego zrealizowania niecierpiącego zwłoki
      zamówienia, nagła choroba pracownika itp.) Za pracę w godzinach nadliczbowych
      pracodawca ma obowiązek:
      1. albo zapłacić oprócz normalnego wynagrodzenia dodatek 50% lub 100% do każdej
      przepracowanej godziny nadliczbowej
      2. albo udzielić czasu wolnego wzamian za przepracowane godziny.
      Do niedawna to pracownik decydował, którą z tych opcji wybrać. Po ostatniej
      nowelizacji kodeksu pracy (Dz. U. z 2002r. Nr 135 poz. 1146) decyzję, co do
      sposobu rozliczania godzin nadliczbowych podejmuje pracodawca. Jeżeli zdecyduje
      się na rozliczenie godzin nadliczbowych poprzez udzielenie czasu wolnego, to za
      każdą godzinę nadliczbową ma obowiązek udzielić półtorej godziny wolnego, chyba
      że to pracownik zwróci się do niego ze stosownym wnioskiem. Wtedy przysługuje
      czas wolny w ilości odpowiadającej ilości godzin nadliczbowych (czyli jedna
      godzina wolnego za jedną godzinę nadliczbową).
      Warto prowadzić własną ewidencję godzin nadliczbowych (np. w dyskretnym
      notatniku) z uwzględenieniem zadań wykonanych w tym czasie. Pracodawcy bowiem
      lubią "zapominać" o tym, że pracownik pracował dłużej, niż było to początkowo
      planowane.
      Pozdrawiam.
      Paulina
    • olaart Re: Praca po godzinach 09.07.03, 22:38
      Bardzo dziękuję za odpowiedź ( własnie ją sobie wydrukowałam, jutro pokażę w
      pracy). Tylko jak wyegzekwować od pracodawcy wolne, za przepracowane godziny
      nadliczbowe sad((
      • paulinapaulinapaulina Re: Praca po godzinach 10.07.03, 16:02
        olaart napisała:

> Bardzo dziękuję za odpowiedź ( własnie ją sobie wydrukowałam, jutro pokażę w
        > pracy). Tylko jak wyegzekwować od pracodawcy wolne, za przepracowane godziny
        > nadliczbowe sad((

Odpowiedź na zadane pytanie, zgodnie z przepisami prawa, jest prosta. Natomiast
        w praktyce bywa bardzo ciężko. Panujące bezrobocie powoduje, że pracownicy
        godzą się na każde warunki, aby tylko utrzymać miejsce pracy.

Jeżeli należysz do tego grona i utrata pracy będzie dla Ciebie i/lub Twojej
        rodziny dramatem, odpowiem tak: nie domagaj się wolnego w myśl zasady, że
        pokorne cielę dwie matki ssie. Prowadź własną ewidencję przepracowanych godzin
        nadliczbowych, postaraj się, o ile to w ogóle wchodzi w grę, aby ktoś mógł
        poświadczyć, że w danych dniach i godzinach pracowałaś dłużej (np. koleżanka z
        pracy, która również jaet w takiej samej sytuacji). Być może sytuacja na rynku
        pracy zmieni się, być może znajdziesz lepszą pracę, a wtedy będziesz mogła
        dochodzić wynagrodzenia za godziny nadliczbowe na drodze sądowej. Masz na to 3
        lata.

Natomiast jeżeli sytuacja w miejscu pracy jest dla Ciebie nie do zaakceptowania
        i w związku z tym jesteś gotowa postawić wszystko na jedną kartę, masz do
        dyspozycji wiele dróg: możesz powiadomić PIP o zaistniałym fakcie (nawet jeżeli
        nie stwierdzą istnienia godzin nadliczbowych, obecność inspektora w zakładzie
        działa na pracodawców mobilizująco), możesz wytoczyć powództwo przeciwko
        pracodawcy o zapłatę już teraz, możesz wreszcie zwolnić się sama z pracy za to,
        że pracodawca notorycznie narusza przepisy prawa pracy (o czasie pracy i o
        wynagrodzeniu). Takie zwolnienie się z pracy przewiduje art. 55 § 1' Kodeksu
        pracy i niesie za sobą takie skutki, jakby to pracodawca wypowiedział Ci umowę.
        Pozdrawiam.
        Paulina
        • olaart Re: Praca po godzinach 11.07.03, 21:14
          Bardzo dziękuję za tą mądrą, rzeczową i niezwykle cenną dla mnie poradę.
          Jesteś nieoceniona!!! big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka