mama_julki_2606 19.11.07, 18:16 Witam!Czy pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy jeżeli w danym dniu przypada obowiązkowe szczepienie dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrysia_s Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 19.11.07, 18:20 W pewnym sensie przysługuje - min.po to masz 2 dni płatnej opieki na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 19.11.07, 22:20 Dokładnie-możesz wykorzystać jeden z dwóch dni opieki. Na szczepienie jako takie wolne nie przysługuje Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 jeszcze czego,,,,? 19.11.07, 22:31 mama_julki_2606 napisała: > Witam!Czy pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy jeżeli w > danym dniu przypada obowiązkowe szczepienie dziecka? zartujesz sobie? nie przesadzacie z tym wolnymi na dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: nie nie przesadzamy 20.11.07, 08:36 Ja robię tak idąc na szczepienie proszę lekarkę o wystawienie zwolnienia lekarskiego czyli opieki na ten dzień lub jeszcze czasem dzień po. Dwa dni opieki, którą gwarantuje mi kodeks pracy wolę wykorzystać na przyjemności z dzieckiem a nie tracić je na coś na co mogę dotać zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: nie nie przesadzamy 20.11.07, 16:15 justi54 napisała: > Ja robię tak idąc na szczepienie proszę lekarkę o wystawienie > zwolnienia lekarskiego czyli opieki na ten dzień lub jeszcze czasem > dzień po. Dwa dni opieki, którą gwarantuje mi kodeks pracy wolę > wykorzystać na przyjemności z dzieckiem a nie tracić je na coś na co > mogę dotać zwolnienie. to moze lepiej idz na wychowawczy zamiaast robic problemy i ustap miejsca komus kto bedzie pracowal a nie sciemnial Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: 3 letni wychowawczy wykorzystałam 21.11.07, 09:52 co do dnia. A syn ma już 6,5 roku. Na nastepne szczepienie wezmę zwolnienie lekarskie jak mały będzie miał chyba 9 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: 3 letni wychowawczy wykorzystałam 21.11.07, 10:00 justi54 napisała: Na nastepne szczepienie wezmę > zwolnienie lekarskie jak mały będzie miał chyba 9 lat. Ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: po to by nie tracić urlopu n/t 21.11.07, 10:14 A musisz po szczepieni 48 godz obserwowac tak duże dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: po to by nie tracić urlopu n/t 21.11.07, 10:42 Akurat w tym roku to musiałam bo zdecydowałam się na szczepionkę przeciwko polio w zastrzyku a nie do picia. A nie znałam ewentualnych reakcji, pediatra też niewiele dzieci szczepiła bo rodzice jednak częściej decydowali się na bezpłatne polio do picia a nie na płatny zastrzyk. Mały dostał jeszcze w drugą rączke szczepionkę DTP. A poza tym pogoda była taka ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: nie nie przesadzamy 20.11.07, 18:35 justi54 napisała: > Ja robię tak idąc na szczepienie proszę lekarkę o wystawienie > zwolnienia lekarskiego czyli opieki na ten dzień lub jeszcze czasem > dzień po. Dwa dni opieki, którą gwarantuje mi kodeks pracy wolę > wykorzystać na przyjemności z dzieckiem a nie tracić je na coś na co > mogę dotać zwolnienie. No i proszę bardzo jakie to mamy w pracy przydatne. Coś Ci się chyba pomieszało. Zwolnienie lekarskie moja droga to jest w przypadku choroby, a nie zaprowadzenia dziecka na szczepienie. A kodeks pracy to nie gwarantuje 2 dni wakacji z dzieckiem, a dwa dni opieki na nie, kiedy np. choruje lub akurat wymaga Twojej obecności np. szczepienie i wtedy owszem pracodawca musi udzieli tych dwóch dni. Mam nadzieję, że lekarze przestaną w końcu wystawia "lewe" zwolnienia. I już rozumiem pracodawców, że nie chcą zatrudnia matek lub ciężarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: nie nie przesadzamy 20.11.07, 18:39 ja tez , juz od dawna.... wlasnie po takich postach Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Lipcowa 20.11.07, 18:47 No więc właśnie, ja nie pojmuję co się z tymi babami robi. Rozumiem, że dziecko jest ważne, ale nie przesadzajmy. Pracowała ze mną kiedyś dziewczyna i planowała zajśc w ciążę. Poleciała do szefa i od razu zakomunikowała, że ona to prawdopodobnie będzie na zwolnienie musiała iśc jak już w tą ciążę zajdzie i ona taka lojalna i uprzedza wcześniej i wróci po macierzyńskim, a potem to jak będzie niania to tylko trochę na zwolnieniu będzie. Dobrze, że umowę miała tylko na pół roku i nie zaciążyła wcześniej. A najbardziej mnie irytuje typ matki świętej krowy, za którą inne bezdzietne koleżanki pracowa muszą, bo dzieci nie mają. Tylko drogie matki, mimo braku dzieci to ja też mam swoje życie i potrzebuję czas, coby się z mężem bzyka i te dzieci robic. Odpowiedz Link Zgłoś
zapracowana6 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 20.11.07, 08:42 A ja zawsze pertraktuję,żeby mnie przyjęto w godzinach popołudniowych- przeważnie wpadamy na ostatnią minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 20.11.07, 09:15 mam taką mądrą przychodnię, że jeden dzień szczepień jest poranny, a drugi popołudniowy. więc spokojnie idziemy po pracy. tak samo wszystkie bilansy itp. atrakcje mogę załatwić po południu. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia031 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 20.11.07, 09:54 Do glowy by mi nawet nie wpadlo, by zadac na ten cel dnia - czy pol dnia wolnego. Czy nawet wolnej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 20.11.07, 10:46 Zwolnienie lekarskie dwudniowe na szczepienie-zarty No chyba że dziecko jest z grupy jakiegoś szczególnego ryzyka i każde szczepienie grozi niewiadomo jakimi powikłaniami. Naprawdę coraz bardziej nie dziwię się pracodawcom, którzy twierdzą, że pracownikom- matkom się w głowach przewraca Odpowiedz Link Zgłoś
madzik744 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 09:35 A ja się dziwię Wam, że macie takie podejście! W naszym kraju nie mamy mądrych rozwiązan ułatwiających wychowywanie dziecka i pracowanie - wystarczy porównać nas z krajami skandynawskimi. Dlaczego tak się oburzacie na pomysł wolnego dnia na szczepienie? - przecież to powinno być w Waszym interesie - jesteście matkami. Nasze życie i dobro naszych dzieci jest dużo ważniejsze od pracy, a maluszek po stresie związanym ze szczepieniem ma prawo być z matką! A może niektóre z Was są pracodawcami i dlatego tak bujczucznie się wypowiadają? Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 09:53 madzik744 napisała: > A ja się dziwię Wam, że macie takie podejście! W naszym kraju nie mamy mądrych > rozwiązan ułatwiających wychowywanie dziecka i pracowanie - wystarczy porównać > nas z krajami skandynawskimi. A w Polsce nie ma takich rozwiązań. Idź na wychowawczy, albo nie pracuj wogóle. Dlaczego tak się oburzacie na pomysł wolnego dnia > na szczepienie? - przecież to powinno być w Waszym interesie - jesteście > matkami. Ale jak to nie ma dnia wolnego? W roku przysługują 2 dni opieki nad dzieckiem i pracodawca musi go udzielić nawet z dnia na dzień. Nasze życie i dobro naszych dzieci jest dużo ważniejsze od pracy, a > maluszek po stresie związanym ze szczepieniem ma prawo być z matką! Skoro dobro dziecka przesłania wszystko inne to nikt nie każe Ci pracować. Możesz siedzieć w domu i przez okrągły rok głaskać maluszka po traumatycznym szczepieniu. Tylko proszę Cię- nie leć po zasiłek, bo nie mam zamiaru utrzymywać cudzych dzieci i ich przewrażliwionych matek ze swoich podatków. A może > niektóre z Was są pracodawcami i dlatego tak bujczucznie się wypowiadają? Wystarczy, że dzieci nie mają i pracują i widzą takie matki święte krowy, coby tylko wypłatę na konto chciały, a robota nie zając. I jak napisałam w poście powyżej ktoś za takie matki pracować musi, ale tym bezdzietnym coraz bardziej to się nie podoba. Bo ja moja droga za kogoś robić nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: przykro mi magdusinska i lipcowa 21.11.07, 10:03 ale 1. zwolnienie lekarski kobiecie w ciąż płatne 100% się należy - należy 2. urlop macierzyński należy - należy 3. wychowawczy należy - należy 4. 60 dni w roku płatnego 80% zwolnienia lekarskiego na chore dziecko do lat 14 a zdrowe do lat 7 należy - należy 5. 2 dni w roku opieki nad dzieckiem do lat 14 należy - należy i pika mi to, że musicie odwalać za mnie moją robotę tak samo jak Wam pika moje chore dziecko. Kij ma dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: przykro mi magdusinska i lipcowa 21.11.07, 10:41 justi54 napisała: > i pika mi to, że musicie odwalać za mnie moją robotę tak samo jak > Wam pika moje chore dziecko. Kij ma dwa końce. No i mi też pika, że kobieta w mojej firmie właśnie została bez pracy i kasy, bo miałyśmy już dość siedzenia po godzinach za nią. I nie chodzi tu tylko o zwolnienia lekarskie, które jej się należą. Ale pomyśl, 60 dni w roku na dziecko, drugie tyle na siebie i pół roku jej w robocie nie ma. Do tego ciągle gdzieś wyskakiwała, na godzinkę na dwie, spóźnienia, bo płacz w przedszkolu, urlopy z dnia na dzień, bo dziecko coś tam. I pika mi to teraz, bo na jej miejsce przyjdzie nowy pracownik, a bezdzietne dziewczyny w mojej firmie w końcu zaczną się uśmiechać. Tylko nie pika mi, jak ta mamusia poleci teraz do MOPSU i UP po zasiłki i nadal będziemy na nią pracować. Wierz mi są matki i matki. I dziwne, że niektórym matkom w pracy nie pika, że ich koleżanki muszą pracować za nie. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: przykro mi magdusinska i lipcowa 21.11.07, 10:47 Takie jest życie miała chorujące dziecko brała zwolnienia to straciła pracę. Ja bym jej poradziła pisemko do PIP-u, ZUS-u, Urzędu Skarbowego, Sanepidu, Straży Pożarnej niech przyjadą i tak wspaniale funkcjonujacą firmę pokontrolują. Oj będą Ci się bezdzietne dziewczyny w pracy uśmiechać. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: przykro mi magdusinska i lipcowa 21.11.07, 10:54 A proszę bardzo niech pisze nawet do nowiutkiego Premiera. Naprawdę myślisz, że pracodawca nie ma prawa zwolnić pracownika, który źle wykonuje swoje obowiązki. Ależ ma prawo i nawet powinien to zrobić dla dobra firmy. Chyba Ty sobie żartujesz, że takie mamuśki dostaną dożywotni stołek tylko dlatego, że potrafią pisma pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: przykro mi magdusinska i lipcowa 21.11.07, 10:57 Twoje prawo zwalniać, jej prawo pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: przykro mi magdusinska i lipcowa 21.11.07, 11:46 Zwolnienie lekarskie należy się kobiecie w ciąży, która tego zwolnienia potrzebuje, bo jest chora, musi leżeć itp. A nie KAŻDEJ kobiecie w ciąży! Analogicznie w przypadku zwolnienia na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:09 Przepraszam, a kto ma zapłacić za ten dodatkowy dzień (dni) zwolnienia lekarskiego z okazji szczepienia? Kto ma wykonać Twoją pracę? Ja rozumiem, że dziecko jest najważniejsze, ale w pracy też są obowiązki, za które pracodawca płaci. Podpisana przez matkę umowa o pracę to też zobowiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: Jak to kto ja z własnych podatków 21.11.07, 10:11 które płacę. A robotę wykonam po powrocie ze zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Jak to kto ja z własnych podatków 21.11.07, 10:24 Justi, cóż, chciałabym mieć Twoje podejście. Ale nie jestem tak silna psychicznie. Syn ma 5,5 roku i dotychcza wziełam na niego 2 dni zwolnienia lekarskiego. Często marnuję urlop. Mnie w pracy by chyba koleżanki zlinczowały, tak mi się wydaje. Mam nowego szefa i jestem pewna, że nie pociągnęłabym długo wykorzystując wszystkie możliwości, jakie mi daje kodeks pracy. Powiedz, gdzie Ty pracujesz? Koledzy w pracy są tak wyrozumiali? A szef? Czy po prostu umówiliście się, że wszystkie kobitki tak robią? Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: gaskama 21.11.07, 10:53 Pracuję w państwowej firmie za marne pieniądze więc ewentualna strata pracy nie będzie bardzo odczuwalna dla naszego budżetu. Kolegów mam fajnych i w razie potrzeby "odwalają za mnie moją pracę lub robię wszystko perfekcyjnie po powrocie. Acha ja też odwalam pracę za kolegów ja jest taka potrzeba. A szef wie, że drugiej takiej nie znajdzie. Kobit u nas brak są same samce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: gaskama 21.11.07, 10:59 Łe, u mnie prawie same bezdzietne kobitki a szef też nie ma dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: gaskama 21.11.07, 11:02 justi54 napisała: > Pracuję w państwowej firmie za marne pieniądze więc ewentualna > strata pracy nie będzie bardzo odczuwalna dla naszego budżetu. Jaka praca taka płaca.Nic dziwnego, że nasze urzędy nędznie pracują, skoro większość pracowników siedzi w domu. Nic dziwnego, że budżet kuleje skoro im jeszcze za to płacą. Tak myslałam Justi, że w prywatnej firmie to raczej nie pracujesz Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: magdusinska 21.11.07, 11:18 Jakie urzędy, w jakim domu przecież ja w pracy jestem ba w domu to nawet nie mam kompa. Nawet gdybym go miała to nie traciłabym czasu na net - dom to czas dla dziecka. A praca taka jak płaca. A w prywatnej firmie to ja pracowałam, ale godziny to mi nie odpowiadały. A fakt, fakt mojmu prywatnemu pracodawcy to też nie pasowało, że po 10 latach pracy w jego firmie ośmieliłam się zajść w planowaną ciąże w wieku 37 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik744 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:10 Brawo magdusinska za rady! Wyobraź sobie, że jestem na wychowawczym i zasiłku nie biorę. Wracam do pracy niebawem i tak jak od wielu lat będę wychowywać cudze dzieci. Dzieci, które takie matki jak ty przyprowadzają do żłobków i przedszkoli i szkół chore, osłabione - bo praca ważniejsza. Na szczęście mam super szefa, który nie każe mi brać urlopu na dzien szczepienia i jak widzę dużo więcej rozumie jako facet niż Ty jako kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:27 madzik744 napisała: > Brawo magdusinska za rady! Wyobraź sobie, że jestem na wychowawczym i zasiłku > nie biorę. Wracam do pracy niebawem i tak jak od wielu lat będę wychowywać cudz > e > dzieci. Dzieci, które takie matki jak ty przyprowadzają do żłobków i przedszkol > i > i szkół chore, osłabione - bo praca ważniejsza. Na szczęście mam super szefa, > który nie każe mi brać urlopu na dzien szczepienia i jak widzę dużo więcej > rozumie jako facet niż Ty jako kobieta. Zaraz zaraz,po pierwsze to na chore dziecko zwolnienie lekarskie przysługuje, ale na dziecko zdrowe już nie. Po drugie, to, że jestem kobietą wcale nie oznacza, że mam się solidaryzować z innymi kobietami za wszelką cenę. Wybacz, ale tak jak dla Ciebie ważniejsze jest Twoje dziecko i jego wygody, tak dla mnie ważniejsza jestem ja i mój czas, którego nie muszę poświęcać dla koleżanki siedzącej na lewym zwolnieniu na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik744 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:42 Będę teraz złośliwa, ale to tak na koniec - czy te wszystkie lojalne dla pracodawców osoby udzielają się na forum w godzinach pracy??? A koleżanki za Was pracują Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:50 madzik744 napisała: > Będę teraz złośliwa, ale to tak na koniec - czy te wszystkie lojalne dla > pracodawców osoby udzielają się na forum w godzinach pracy??? A koleżanki za Wa > s > pracują A wyobraź sobie, że akurat mam dzień wolny od pracy, za nadgodziny, które notorycznie wysiadywałam za taką właśnie matkę, której ciągle w pracy nie było. I wstyd mi już było prosić inne dziewczyny, aby coś tam za nią zrobiły, więc robiłam ja. No i dzięki wielkie, że pozbyłam się balastu tej kobiety i zyskałam fajniejszą atmosferę w pracy i czasu wolnego dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:50 Jednych rozliczaja z godzin odsiedzianych w pracy, innych z efektow pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:20 madzik744 napisała: > Dlaczego tak się oburzacie na pomysł wolnego dnia > na szczepienie? - przecież to powinno być w Waszym interesie - > jesteście matkami. Nasze życie i dobro naszych dzieci jest dużo > ważniejsze od pracy, a maluszek po stresie związanym ze > szczepieniem ma prawo być z matką! Moze jednak nie przesadzajmy? Jestem matka, jestem pracownikiem i godze te dwie role bez szkody dla ktorejkolwiek. Dziecko zapisalam do przychodni, ktora pracuje do 20 i ide z mlodym na szczepienia, bilanse i inne cuda PO PRACY. Tak jak nie mozna poswiecic sie pracy kosztem rodziny, tak tez nie przeginajmy w druga strone, czyli tlumaczenie wygodnictwa 'wielka rola matki'. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik744 Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:31 Tu nie chodzi o wielką rolę matki - tylko właśnie nie przesadzajmy! Bo ktoś tu robi krecią robotę. Dla dobra tego kraju powinno nam zależeć na pozytywnych w nim przemianach. Tak się trąbi o rodzeniu dzieci, a udogodnien brak. A jeśli chodzi o podatki to raczej należy się wkurzać, że idą na pieniądze dla bezrobotnych, którzy piją całymi dniami, a nie na jakiś dzien opieki nad dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Obowiązkowe szczepienie a wolne od pracy 21.11.07, 10:35 Tutaj oburzenie wywołał raczej pomysł brania zwolnienia, nie wykorzystania 2 dni opieki. O ile zgadzam sie, ze to drugie rozwiazanie jest dopuszczalne (po cos one sa), o tyle zwolnienie bo dziecko ma szczepienie to takie samo naciaganie, jak fikcyjne zwolnienie w ciazy. Jesli chodzi o udogodnienia, przywileje i inne takie to ja raczej jestem zwolenniczka ich ograniczania, nie rozdawania. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Magdusinska 21.11.07, 11:24 Zycze Ci z calgo serca zdrowego i nigdy nie chorujacego dziecka (jesli sie zdecdydujesz a Pan Bog ci da, bo za taka wredote to może i surowo pokaze) Jesteś bezczelna do granic możliwosci.To pisze ja-matka pracująca za dziewczyny chorujace po 60 dni w roku-o dziwo bezdzietne. Na mysl by mi nie przyszlo wyzłośliwiac sie na koleżanke ktota 4 razy do roku ma cięzką angine po 2 tyg. i wtedy caly zespol pracuje za nia. Jestes porażająca w swoim egocentryźmie.A emaptie masz na poziomie ziemniaka. Takie wlasnie zlośliwe france jak Ty, sprawiają ze czlowiek na czlowieka wilkiem zaczyna patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusinska Re: Magdusinska 21.11.07, 14:37 babsee napisała: > Zycze Ci z calgo serca zdrowego i nigdy nie chorujacego dziecka > (jesli sie zdecdydujesz a Pan Bog ci da, bo za taka wredote to może > i surowo pokaze) Dziękuję Babsee, też bym sobie tego życzyła, oprócz kary oczywiście > Jesteś bezczelna do granic możliwosci.To pisze ja-matka pracująca za > dziewczyny chorujace po 60 dni w roku-o dziwo bezdzietne. > Na mysl by mi nie przyszlo wyzłośliwiac sie na koleżanke ktota 4 > razy do roku ma cięzką angine po 2 tyg. i wtedy caly zespol pracuje > za nia. Otóż tak, masz rację jestem bezczelna do granic możliwości, ale czy nie są bezczelne te kobiety, które biorą nieuzasadnione zwolnienia lekarskie. Mówię tylko o braniu zwolnień lekarskich w przypadkach NIEUZASADNIONYCH. Otóż wyobraź sobie, że ja też chodzę na zwolnienia jak dopadnie mnie choroba, ale do głowy by mi przyszło, aby brać zwolnienie tylko dlatego, że mi się należy i chcę sobie po sklepach polatać. Moi pracownicy też chorują, ale jak panna bierze zwolnienie, bo ma alergię i katar to już chyba przesada. > Jestes porażająca w swoim egocentryźmie.A emaptie masz na poziomie > ziemniaka. Od kiedy to Droga Babsee ziemniak ma jakiekolwiek uczucia. Wierz mi, że empatii to ja mam aż za dużo. Ale jak ma się miękkie serce to trzeba mieć twardą dupę, a mnie zaczęło przeszkadzać siedzenie na kościstym zadku. I wierz mi, że bardzo często w firmie daję matkom pewne luzy np. wcześniejsze wyjście, zaprowadzenie dziecka do lekarza, czy też dzień wolnego, bo coś tam. Nie wpisuję nawet urlopu. Ale jak babka nadużywa mojej dobroci w imię "matczynego poświęcenia" to jest to dla mnie zwyczajna kombinatorka i oszustka. > Takie wlasnie zlośliwe france jak Ty, sprawiają ze czlowiek na > czlowieka wilkiem zaczyna patrzec. To może zanim spojrzysz wilkiem i zaczniesz oceniać innych ludzi popatrz na siebie i swoje zachowanie w danej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
klementynka81 Re: Magdusinska 23.11.07, 10:52 Jesli pracodawcy bedą fer w stosunku do pracowików, w tym wypadku matek, to i one zaczną miec troche inny stosunek do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś