Dodaj do ulubionych

jakiś zasiłek ???

16.03.08, 10:23
witam
mam pytanie czy należy mi sie jakiś zasiłek z tytułu nadchodzącego
macierzyństwa tongue_out
Niestety pracowałam na umowę zlecenie i moj pracodawca niby miał mi dać umowę
na stałe, ale zamiast tego dostałam wypowiedzenie <nie mam żalu nie ma
obowiązku dawać mi zatrudnienie gdy zwalnia połowę załogi i kobietki w ciąży
obowiązkowo <wnerw>.Poza tym Jestem studentką i wiele grantów mi nie
przysługuje <a czesne płacić trzeba, bo stypendium to ma może u nas 1 osoba na
roku, a za wyniki w nauce to te 100 zł. to się też nie wysilili,no cóż.....>.
Podsumowując macierzyńskie mi odpada <szkoda>, ale co może mi się należeć?
wie ktoś?
jeśli tak to skrobnijcie coś dziewczyny.
nie mam co prawda tragicznej sytuacji bo mąż opłaca nasze rachunki, moje
studia, ale nie zarabia też kokosów, a mi teraz nikt żadnej pracy nie da,
nawet jakbym chciała sad
a same wiecie, że maluszek prócz ogromnej masy miłości potrzebuje takze
inwestycji w kilka rzeczy <jak wszystkim wiadomo wszystko kosztuje,a ja nie
znam nawet nikogo kogo mogłabym się poradzić.>
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: jakiś zasiłek ??? 16.03.08, 17:35
      U mnie na uczelni było tak, ze zasiłek z okazji urodzenia dziecka należał się
      parom, które nie miały żadnego źródła utrzymania. Skoro mąż pracuje, to
      pieniądze się nie należały. Dwa- zasiłek z opieki społecznej należy się, jeśli
      Wasze zarobki w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekraczają ok. 580zł.
      Trzecie źródło- ubezpieczenie męża w miejscu pracy (albo Twoje, jeśli jesteś
      gdzieś ubezpieczona na życie)- niektóre zakładają wypłacenie zasiłku w przypadku
      narodzin dziecka. Becikowe- nawet 2tyś, jeśli macie małe dochody (też chyba
      mniej niż 580zł na osobę). O innych nie słyszałam...sad
      • irmina-to-ja Re: jakiś zasiłek ??? 16.03.08, 20:37
        Po porodzie dostaniesz becikowe 1000zł, Drugi
        tysiąc dostają osoby, które mają prawo do zasiłku rodzinnego, czyli dochód na osobę nie może przekroczyć 504 zł netto!!!!!( lub 580zł jeśli dziecko jest niepełnosprawne). Jeśli spełnisz te warunki, to
        otrzymasz podwójne becikowe.(2000zł)
        Idziesz do MOP-su i składasz wniosek do którego dołączasz
        zaświadczenie o dochodach z Urzędu Skarbowego z roku poprzedniego-i chyba 2 lata wstecz, ale nie jestem pewna-lepiej się dowiedz w Mop-sie.
        Jeżeli masz niskie dochody 504zł netto na osobę w rodzinie (w tym dziecko)to należy Ci sie zasiłek rodzinny ( 48zł miesięcznie na dziecko) to wtedy składasz wniosek o dodatek z tytułu urodzenia dziecka.
        Dostaje je każdy, kto ma prawo do zasiłku rodzinnego. Musisz złożyć zaświadczenie o aktualnych dochodach( tutaj sprawa do dowiedzenia sie indywidualnie). Przy składaniu wniosku o rodzinne zaznaczasz , ze chcesz wystąpić o dodatek z tytułu urodzenia dziecka.
        Najlepiej zadzwoń do MOP-su lub jak masz możliwość to idź osobiście i dowiesz się wszystkiego. Może dostaniesz 3tys, zależy od miasta w którym mieszkasz.
        A może jest możliwość zarejestrować się w Urzędzie Pracy, to wtedy jeśli nawet nie będziesz miała prawa zasiłku to masz ubezpieczenie a potem po porodzie to może?! będzie Ci przysługiwał zas. macierzyński, lepiej podzwoń to będziesz miała pewność
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka