graffffi 22.04.08, 14:18 mam pytanie ile skarbówka ma czasu na przelanie pieniędzy za rozliczenie roczne. Pit złożyłam na początku marca i cały czas czekam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_o_k_o Re: pieniadze z urzedu skarbowego 22.04.08, 17:49 90 dni, a jak minie termin 90 dni to wypłacić muszą za zwłokę odsetki Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pieniadze z urzedu skarbowego 22.04.08, 20:46 jedna tylko uwaga..kiedyś na nasz monit o brak wpływu zwrotu podatku..madra pani w US stwierdziła, że nie liczy sie data złozenia PIT-u lecz termin ustawowy, do którego należy złozyc czyli 30 kwietnia..i w związku z tym mamy czekać do 31 lipca..nie wiem na ile była kompetentna, fakt, że US namieszał z przesyłaniem wówczas zwrotu i otrzymalismy go dopiero z poczatkiem sierpnia..mozliwe, że przepisy sie od tamtego czsu zmieniły bo było to kilka lat temu..z drugiej strony powszechnie wiadomo jak jest z interpretacją przepisów w poszczególnych placówkach US.. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pieniadze z urzedu skarbowego 22.04.08, 20:57 ps. w sumie zależy od tego jakimi srodkami dysponuje US i w zależnosci od tego przesyła..syna rozliczenie złozyłam w początku lutego, dostał na konto po 14 dniach, ja z mężem złozyłam na początku marca wysłano po miesiącu, niestety poczta, którą przesyłno przetrzymała kasę 8 dni..i jeszcze potrącono mi sporo za przekaz (US wykasował nr konta osobistego w danych męża (?) w momencie gdy ja załozyłam działalność, kiedy ją wyrejestrowała ksiegowa składając NIP-3, wykasował firmowe..i za późno złozyłam NIP-3 z nr konta osobistego)Warto składając PIT sprawdzic jakie dane ma US co do sposobu przekazania zwrotu..bo poczta idzie długo i potracana jest opłata za przekaz Odpowiedz Link Zgłoś
maniaa1977 Re: pieniadze z urzedu skarbowego 22.04.08, 21:00 na zwrot podatku dochodowego urząd skarbowy ma trzy miesiące, ale od dnia wpłynięcia deklaracji do urzędu a nie od dnia wysłania jej przez pocztę. Wiem to z własnego doświadczenia, bo tam pracuję. czyli jeśli deklaracja wysłana jest przez pocztę np. 30,03, a data wpływu do urzędu to np. 05.04. to jest to liczone od 05.04. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaa1977 Re: pieniadze z urzedu skarbowego 22.04.08, 21:01 ale u nas jeśli ktoś wcześniej złoży, tym wcześniej dostanie kasę Odpowiedz Link Zgłoś
ilonsa Re: pieniadze z urzedu skarbowego 22.04.08, 21:47 My w zeszłym roku pieniądze otrzymaliśmy we wrześniu (rozliczenie złożone w terminie)i to dopiero po wizycie męża w urzędzie skarbowym. Ktoś poprostu "przegapił naszą sprawę", urzedniczki jak się zorientowały to przeraziły sie, że złoży skargę i były dla niego bardzo miłe, proponowały kawkę itp. jeszcze tego samego dnia poszedł przelew... Odpowiedz Link Zgłoś