nowabiala1 09.11.08, 09:37 CZy to prawda, ze jest do 65 lat ? Myślałam, ze to tylko taka dyskusja, propozycje, a dis dowiedziałam sie, ze naprawdę. Nie chce mi się wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 09:48 Tak 65 lat Polacy jako jedni z najmłdoszych w Europie przechodzą na emeryturę. A potem dorabiają Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:14 Jakie 65? W tej chwili kobiety - 60, mężczyzni - 65. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:40 Tfu zgiń przepadnij, myślę dobrze piszę źle Oczywiście erin Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:42 Ja już zaczęłam ustawy przeglądać, bo stwierdziłam, że może przegapiłam glosowanie nad tymi zmianami Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:43 Nie nie, zapędziłam się łokrutnie Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 09:48 To uwierz, niestety, a idiotka Gronkiewicz-Walz radośnie opowiadała,że ona to chciałaby pracować nawet do 70.Tylko że porównaj pracę pani Walz, a np. pracę pani na produkcji albo wyobraź sobie 65-letnią listonoszkę. Wypowiedź pani Gronkiwicz było co najmniej skandaliczna, co pokzauje,że wyksztłacenie nie zawsze daje mądrośc. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:15 Spokojnie, biorąc pod uwagę te wszystkie grupy uprawnione do wcześniejszych emerytur - nie ma co płakać. Szczegół, że kolejarze walczą o takie same prawa dla osób sprzedających bilety - bo niby wszyscy pracownicy kolei mają ciężką pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:23 I czy to nie jest wlasnie wkurzajace? Te wszystkie wczesniejsze emerytury i przywileje? Niech z tym przede wszystkim zrobia porzadek. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:26 Oczywiście, że jest. Zgadzam się, są zawody, gdzie praca do 65 roku zycia byłaby niebezpieczna. Ale wojskowi na przykład, w obecnej naszej sytuacji, raczej nie mają stresującej pracy. A szczególnie lekarze wojskowi. A wszystkich ich przywileje obejmują. Policjanci - ale nie tacy, co tylko za biurkiem siedza - już. Generalnie - może grupy zawodowe niekoniecznie muszą być zmienione. Ale różnicowanie ze względu na to, czym dokładnie dana osoba się zajmuje jest IMO konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:42 W naszej sytuacji wojskowi mają stresującą pracę. Nie mam na myśli bynajmniej lekarzy Policjanci za biurkiem-pokaż mi takiego który 15 lat "tylko"za biurkiem siedzi Znasz specyfikę tych mudnurowych zawodów erin ? Bo ja jestem skłonna podyskutować na bazie obowiązków, które wynikają ze SŁUŻBY onych i wykazać,że komu jak komu ale tej grupie akurat wcześniejsza emerytura się należy Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:43 Napisałam o tych dwóch zawodach, bo właśnie o nich co nieco wiem I sami ci mundurowi takie zdanie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 09:55 Bo najlepiej pracowac do 40 a potem miec wysoka emeryture Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 09:59 Nie, jeszcze nie jest. Są plany wprowadzenia - mam nadzieję, że okażą się skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:02 A co, równouprawnienie jest fajne, jak trzeba kobietom wyrównać pensje do pensji mężczyzn, ale niefajne, jak się wyrównuje wiek emerytalny, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:07 No wlasnie- JAK TRZEBA.Bo poki co sie pensje nie zrownaly i pewnie długo jeszcze nie zrownaja, ale wiek emerytalny- jak najbardziej. Mnie to rybka, pod warunkiem, ze bede skladki placila nizsze niz obecnie, bo mam duzo wieksza szanse nie dozyc emerytury , a i czas jej pobierania sie skroci w stosunku do obecnych rozwiazan. Kolejna rzecz- jakie rozwiazania planuja w kwestii pomocy w znalezienia pracy przez osobe po 60-tce, ktora zwolniono? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 10:34 > Mnie to rybka, pod warunkiem, ze bede skladki placila nizsze niz > obecnie, bo mam duzo wieksza szanse nie dozyc emerytury , a i czas > jej pobierania sie skroci w stosunku do obecnych rozwiazan. przede wszystkim - wielką jest naiwnością sądzić, że za te kilkadziesiąt lat coś jeszcze zostanie do wypłacenia na te emerytury. Nie będzie kasy nawet na połowę wartości tych emerytur, i kto sam sobie nie odłoży dodatkowej kasy - to raczej dzięki ZUS-owi nie pożyje życiem wesołego staruszka emeryta... Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Wiek emerytalny kobiet 09.11.08, 18:50 dorianne.gray napisała: > A co, równouprawnienie jest fajne, jak trzeba kobietom wyrównać > pensje do pensji mężczyzn, ale niefajne, jak się wyrównuje wiek > emerytalny, nie? a niefajnie. Bo ten niższy wiek jest społecznie uzasadniony - choćby tym, że to kobiety prowadzą dom i wychowują dzieci przy minimalnym nakładzie pracy ze strony faceta. nie zgadzam się na traktowanie mnie na równi z facetem. Nie czuję się równa, choćby dlatego, że za tę samą pracę kobiety są gorzej wynagradzane i nikt mi tego nie wstecz wyrówna. po drugie - nie zgadzam się, ze względu choćby na rozbuchane i bezzasadne przywileje emerytalne wielu grup zawodowych. Siostra znajomego dostaje prawie 4 tys. emerytury bo pracowała w policji - tyle, że w administracji. po trzecie - nie zgadzam się, bo przywilej niższego wiek emerytalny jest przez państwo odbierany przez głodowe emerytury. Zresztą liczyłam - przy identycznym stażu pracy facet i tak dostaje dobre 30% więcej, więc po co ten pic, że kobiety mają niskie emerytury bo krócej pracują? nie zgadzam się również dlatego, że jeśli mowa o równouprawnieniu - to zacznijmy równouprawniać od rolników, którzy mają wszelkie świadczenia płacąc groszowe składki w porównaniu z pracującymi na etacie, niezależnie od płci. więc może posprzątajmy najpierw w systemie wprowadzając w życie zasadę równości wobec prawa relacji wpłaconych składek i otrzymywanej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś