moofka 26.03.09, 14:33 kto ponosi? wg mnie raczej sprzedawca czy mialyscie kiedykolwiek problem z tym, zeby dostarczyc towar do reklamacji na koszt sprzedajacego? jaka jest podstawa prawna i jak ewentualnie wyegzekwowac to jak sie beda upierac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madameblanka Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 14:39 wiem że na allegro, o zgrozo płaci kupujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 14:44 na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 14:45 moofka napisała: > na jakiej podstawie? > Na podstawie bezprawia, jakie panuje na Allegro Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 14:44 Jak oddawałam aparat fotograficzny do reklamacji, to mogłam skrócić drogę sklep-serwis wysyłając bezpośrednio do serwisu, ale serwis zażyczył sobie wysłanie aparatu na mój koszt kurierem. Przy reklamacji wózka w UE musiałam zapłacić 10€ (wózek odebrał i przywiózł kurier) na poczet transportu. Federacja Konsumencka poinformowała mnie, że w pierwszym przypadku obciążenie mnie wysyłką jest niezgodne z prawem, w drugim przypadku owszem - mogą doliczyć mi max. 10€ porto. Oba przedmioty były na gwarancji. Myślę, że najlepiej byłoby jakbyś zadzwoniła do jakiegoś serwisu konsumenckiego i opisała dokładnie konkretny przypadek, bo jak widać różnie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 14:53 w firmie w której pracuję sprzęt który uległ uszkodzeniu na gwarancji wysyłany jest do nas na nasz koszt - czyli za transport płaci sprzedawca takie panuja u nas zasady Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 14:56 dziekuje, a mozesz podac podstawe, nie wiem na co sie powolac, a sprzedawca wyraznie oczekuje ze nadam poczta na swoj koszt Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka spróbuj tu 26.03.09, 14:59 prawa-konsumenta.wieszjak.pl/konsument-w-sieci/84109,E-sprzedawca-odpowiada-za-towar-niezgodny-z-umowa.html zaznaczone na niebiesko "naprawa" Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: spróbuj tu 26.03.09, 15:02 ano dzieki tak jak myslalam tylko na co sie powolac konkretnie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
bakomas Re: spróbuj tu 27.03.09, 08:25 dziewczyny, sprzedawca mówił ze mogę zwrócic towar, na swój koszt, ale jak rozmawiałam to przyjłą to jako reklamację. A teraz isę wypiera ze to zwrot bo nie było wad. proszę o info, czy powinnam dostac zwrot wysyłki (bardzo sporo zapłaciłam) Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 15:00 kurcze podstawy ci nie podam bo nigdy sie w to nie zagłebiałam poprostu takie mamy zasady - na gwarancji - my opłacamy transport w obie strony, po gwarancji - opłaca klient , zadzwoń może do Federacji Praw Konsumenta czy jak tam oni sie nazywają pewnie są obcykani w przepisach ...........a masz jakis zapis w karcie gwarancyjnej na ten temat ?? Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 15:03 podlinkowany wyżej artukuł wydaje się byc słuszny ........sprzedający pokrywa wszelkie koszty zwiazane z naprawą ...w tym transport itp. - tak to funkcjonuje u mnie w firmie Odpowiedz Link Zgłoś
bakomas Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 16:58 moofka napisała: > dziekuje, a mozesz podac podstawe, nie wiem na co sie powolac, a sprzedawca > wyraznie oczekuje ze nadam poczta na swoj koszt > osattnio wysyłałam towar na swój koszt, do dekorii. Nie zwrócili mi. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 15:06 Koszt dostarczenia, w przypadku zakupów internetowych, ponosi reklamujący. W przypadku, gdy sprzedawaca uznaje reklamację, to ma obowiazek te koszty zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
bakomas Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 17:00 kra123snal napisała: > Koszt dostarczenia, w przypadku zakupów internetowych, ponosi > reklamujący. W przypadku, gdy sprzedawaca uznaje reklamację, to ma > obowiazek te koszty zwrócić. masz na to przepis? to moze dostanę zwrot? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 21:09 poprzez interpretację art. 11 (umowa zawarta na odległość powinna określać miejsce i sposób składania reklamacji nie powodujące nadmiernych trudności lub kosztów po stronie konsumenta) ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych prawa konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. nr 22, poz. 271 z późn. zm.). Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 16:57 dzieki dziewczyny za rady odnioslam chyba sukces negocjacyjny ;D Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: koszt dostarczenia towaru do reklamacji 26.03.09, 19:01 Chyba zalezy jak mają w regulaminie. Kupując - zgadzasz się na warunki zawarte w regulaminie. Moim zdaniem klient powinien wysyłać na swój koszt a sprzedawca odsyła naprawiony towar już na swój koszt. A mało to jest takich pierdół co nawet nie są zepsute a klient zwyczajnie nie potrafił obsłużyć sprzętu... sprzedawca nie może tych wszystkich kosztów wysyłek pokrywac w obie strony. Co innego u producenta - tam jest najczęściej door-to-door. Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 Prowadze sklep internetowy. 26.03.09, 21:18 Regulamin sklepu dot zwrotu: Zgodnie z art.3 każdy, kazdy konsument ma prawo do odstapienia od umowy w terminie do 10 dni bez podania przyczyny oraz wręczyć oświadczenie o odstąpieniu( liestem poleconym , bądz też osobiscie), z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresem zamieszkania, wskazujac jednoczesnie gdzie i jak mają zostac zwrócone poniesione koszty; -Towar mozna wysłac bezzwłocznie lub w terminie do 14 dni z kopią odstapienia (zwrot produktu odbywa sie na koszt konsumenta). -Sprzedawca zobligowany jest do zwrotu kosztów konsumenta w ciagu 14 dni roboczych. Konsument nie może jednak z tego prawa skorzystać po upływie 3 miesięcy od wykonania umowy. W razie odstąpienia umowa uważana jest za niezawartą (od początku), a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. -To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym(koszty towaru+koszta przesyłki), chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty (art. 2 ust. 3). Ogolnie wszelkie reklmacje, zwroty, wymiany odbywaja sie na KOSZT KUPUJACEGO, zaden sprzedawca nie zobliguje sie do odebrania przesylki "za pobraniem". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Prowadze sklep internetowy. 27.03.09, 00:40 emilly4 napisała: > Ogolnie wszelkie reklmacje, zwroty, wymiany odbywaja > sie na KOSZT KUPUJACEGO, zaden sprzedawca nie > zobliguje sie do odebrania przesylki "za pobraniem". Emilly, mylisz pojęcia. Czym innym jest koszt usługi transportowej, a czym innym pobranie. Jest mnóstwo firm, którym mozna odesłać towar, sprzęt na gwarancji, na ich koszt; nie wiem, czy taka usługa świadczona jest przez Pocztę Polską, ale dla firm kurierskich to żadne dziwo. Njaczęsciej wymagany jest numer zgłoszenia reklamacyjnego (wymagany przez sprzedawcę/serwis) oraz numer rozliczeniowy owej firmy u przewoźnika. A pobranie, jak sama nazwa wskazuje, to usługa dodatkowa do usługi transportowej, która polega na tym, że przewoźnik przy doręczeniu bierze wskazaną kwotę od odbiorcy (w tym wypadku sklepu/serwisu) i przekazuje do nadawcy (kupującego w tym wypadku). Niemniej, koszty transportu ktos musi przewoźnikowi opłacić. Odpowiedz Link Zgłoś