Dodaj do ulubionych

NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU

28.11.03, 14:27

mam pytanko! w maju urodzi się nasze dziecko, ale z ojcem maleństwa nie
jesteśmy małżeństwem (ani cywilnym ani koscielnym) i na razie nie chcemy się
pobierać -wiecie, różne względywink Oczywiście chcemy, by dzidzia miała
nazwisko swojego taty -słyszłam jednak, że nie jest to takie proste. może
wiecie, czy mogą wystapić jakieś problemy?

dzięki!
Obserwuj wątek
    • kasik8 Re: NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU 28.11.03, 15:35
      Balbinko to dosc proste...choc sie moze takie nie wydaje. Idziecie (razem!) do
      urzedu po urodzeniu tak jak kazda para i Twoj nie-maz poswiadcza a raczej zeby
      nie brzmialo to tak karygodnie podpisuje sie pod nazwiskiem nadanym dzieku i
      Ty rowniez ze to akceptujesz..to wszystko przy urzedniku i ok.
      Kasik
      • mamaama Re: NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU 28.11.03, 18:03
        To bardzo proste-wystarczy,że twój nie mąż podpisze że wyraża i uzanje dziecko
        i już jest po sprawie.
        Pozdrwaiam serdecznie
    • joanna666 Re: NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU 30.11.03, 20:38
      Chyba lepiej będzie, jak wykonacie to jeszcze przed urodzeniem się dziecka. Po
      prostu idziecie z odpowiednimi dokumentami do USC (jakimi, to zadzwoń do nich,
      bo moje informacje mogą być przestarzałe) i podpisujecie oświadczenie o uznaniu
      dziecka (tak to się chyba nazywa. Wasza sytuacja będzie jasna i np. książeczka
      zdrowia dziecka będzie wystawiona już na właściwe nazwisko. Poza tym teraz
      chyba wygodniej Wam się wybrać do USC, niż później, z maleństwem. Kiedyś (5 lat
      temu do uznania dziecka wystarczyło zaświadczenie od ginekologa o ciąży z
      przewidywanym terminem porodu oraz odpisy skrócone aktów urodzenia rodziców i
      ich dowody osobiste. Całe "zamieszanie" trwało około 20 minut (przygotowanie
      dokumentu przez urzędnika, odczytanie go i podpisy rodziców). Później
      przedstawiasz ten dokument w szpitalu, w którym rodzisz. Znajomi tylko śmiali
      się z procedury, bo to faceta pytają, czy jest ojcem, a matka ma tylko "zgodzić
      się na to" ( przybliżony cytat). Według nich to powinno być odwrotnie...
      Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia - Joanna
    • aga763 Re: NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU 02.12.03, 12:48
      Witam
      bardzo sie ciesze ze znalazlam taki problemik jak twoj. A juz myslalam ze ja
      jestem sama na tym swiecie ktora nie ma zwiazku malzenskiego a ma urodzic
      dziecko.Ja spodziewam sie w kwietniu naszego malenstwa a ze nie mam slubu z
      ojcem dziecka to po prostu mam zalobe po mamie i nie moge teraz wziasc
      slubu.Powiem ci ze obawialam sie tego co powiedza inni ale nie spotkalam sie z
      krytyczna decyzja .Oczywiscie namawiano mnie zebysmy wzieli slub ale
      zadecydowalismy ze jak sie urodzi czyli dopiero we wrzesniu. Uspokoilam sie jak
      przeczytalam do ciebie odpowiedzi dziewczyn ze nie ma z tym problemu i nazwisko
      dziecko miec bedzie wlasnie dzwonilam do mojego urzedu stanu cywilnego i
      powiedziano mi ze po porodzie przychodze z ojcem dziecka ja mam miec wyciag z
      aktu urodzenia+dowod osobisty a ojciec tylko dowod osobisty i od miejsca przed
      kierownikiem urzedu podpisuje sie o nadaniu nazwiska dziecku (przed
      zarejestrowaniem )a w szpitalu podajesz swoje panienskie nazwisko pozdrawiam
      AGA + malenstwo
      • joanna666 Re: NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU 02.12.03, 21:23
        Ale czy nie możesz tego zrobić jeszcze przed urodzenieniem się Waszego
        maleństwa? Po pierwsze to wygodniej, a po drugie - spokojniej. Nie będziesz
        musiała tłumaczyć się w szpitalu, ani później zmieniać książeczki zdrowia
        dziecka, bo w szpitalu wypiszą ją na Twoje nazwisko rodowe, jeżeli nie macie
        ślubu ani oświadczenia o uznaniu dziecka. Chyba przepisy się nie zmieniły, bo
        moje informacje pochodzą sprzed pięciu lat, ale raczej w takich oczywistych
        sprawach się nie zmieniają. Może panie z USC Cię nie poinformowały o takiej
        możliwości? Chyba, że chcecie zrobić tak, jak opisałaś - po urodzeniu się
        dziecka. Ja się czułam dosyć pociesznie - mój dzieciaczek był tylko kropka na
        USG, ale już miał ustalone nazwisko (urzędowo). Imię zresztą też, i nawet udało
        nam się trafić w płeć...
        Pozdrawiam - Joanna
        • aniesiam2 Re: NAZWISKO DZIECKA A BRAK SLUBU 04.12.03, 14:18
          Ja wlasnie tak zrobilam, za kilkanascie dni urodzi sie nasza coreczka,a juz
          miesiac temu bylismy w USC spisac protokol uznania dziecka i od razu ustalic
          jakie nazwisko bedzie nosic dziecko. Dokumenty? Zaswiadczenie od ginekologa o
          przewidywanej dacie porodu, moj akt urodzenia i nasze dowody osobiste. Czas- 20
          minut, koszt chyba 5 PLN. Potem juz po porodzie z tym dokumantem ojciec dziecka
          moze sam wszystko zalatwic,a w tym czasie Ty mozesz odpoczac sobie w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka