addria 05.12.03, 11:14 Mam takie pytanie, w zasadzie z ciekawości, ale nie tylko... Czy ktoś się orientuje, czy osoba mająca jedynie jedno oko (powiedzmy, że drugie straciła w wypadku) może mieć uprawnienia do kierowania pojazdami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dona29 Re: Sprawne jedno oko a prawo jazdy 09.12.03, 22:21 Może - o ile uzyska stosowne orzeczenie lekarskie,od lekarza uprawnionego do badań kierowców.Wtedy nie ma żadnego powodu,aby uprawnień nie dostać.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Sprawne jedno oko a prawo jazdy 11.12.03, 16:51 Potwierdzam, jeśli lekarz da zdolnośc do prowadzenia samochodu To zdaje się teraz nie problem, bo w ośrodku, w którym ja robiłam prawko niecały rok temu lekarz dawał beztermionowe do wady -5 dioptrii, a powyźej - czasowe. Pewnie przy "niewidzącym" oku tez by dał , w kazdym razie w przepisach ruchu drogowego zastrzeżeń co do tego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
saramara Re: Sprawne jedno oko a prawo jazdy 11.12.03, 19:46 Ja mam bezterminowe prawo jazdy z wadą +5,5 i +4,0. Tyle ze mam adnotację o jeździe w okularach lub szkłach kontaktowych. Jeżeli to jedno oko jest sprawne to nie ma przeciwskazań. S. Odpowiedz Link Zgłoś