arabeska5 25.09.09, 21:41 Witajcie, jestem w 31tc i od jakiegoś czasu pojawiła mi się biała plama o średnicy 4cm wokół pępka i w tym miejscu mam słabe czucie. Czy coś takiego to normalne zjawisko ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antosiczek Re: Plama wokół pępka 25.09.09, 22:21 Podobnie miałam w pierwszej ciąży i teraz tak jest niemal od 3 miesiąca, zapytałam lekarza i okazało się, ze to przepuklina pępkowa a skóra w tym miejscu jest tak rozciągnięta, że jest sinawo- przezroczysta. Zapytaj ginekologa jak to wygląda u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
walasia1 Re: Plama wokół pępka 26.09.09, 01:41 oj to chyba mam to samo, około 6 miesiąca skóra wokół pępka zrobiła się sinawa, cienka i jakby przeźroczysta. Stwierdziłam, że to z powodu rozciągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
arabeska5 Re: Plama wokół pępka 26.09.09, 07:57 Antosiczek, czy lekarz coś Ci zalecił na tę plamę czy po prostu trzeba się z nią pogodzić, że istnieje ? Czy ma jakiś wpływ na przebieg ciąży, poród ? Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: Plama wokół pępka 26.09.09, 15:52 Mi powiedziano, ze na przebieg ciąży nie ma wpływu przepuklina pępkowa. Może sprawić kłopot po porodzie jeżeli uwięźnie (tak to gin określił) i wtedy w trybie pilnym trafia się na stół operacyjny. Lekarz mi powiedział, że jeżeli będę miała cc to trzeba z lekarzem operującym ustalić i przy okazji rozwiążą sprawę przepukliny. Z odbarwionym miejscem niestety nic nie zrobisz. Ja po pierwszej ciąży nawet nie zauważyłam że okolica pępka wygląda inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
antosiczek Re: Plama wokół pępka 26.09.09, 15:55 Jak miałam jeszcze mały brzuszek to lekarz mi pokazał jak to wygląda, kazał mi się położyć na plecach i kasłać, w okolicy pępka właśnie wypinał się jakby guz wielkości jaja kurzego! Odpowiedz Link Zgłoś