ravvka 23.01.10, 14:29 Witam, kilka dni temu miałam USG w 12 tc. Wg lekarki wszystko dobrze. Dopiero w domu doczytałam , że u mojego dzieciątka Nt wynosi 2,7 mm przy CRL = 54,9mm ( NB(+), serduszko OK, kończyny Ok). Nie wiem co mysleć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Wysokie NT IP: 109.243.22.* 23.01.10, 14:58 Mnie gin podczas badania powiedział ze NT jest "malutkie". W domu doczytałam ze to niby malutkie to 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka1967a Re: Wysokie NT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.10, 15:05 Ja bym poszła do dobrego specjalisty od USG genetycznego na ponowne badanie, w innym wypadku obawy będą do Ciebie wracać jak bumerang przez cała ciążę. To NT nie jest aż tak duże, ale jednak leciutko podwyższone. To może być tylko błąd pomiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia79 Re: Wysokie NT IP: *.renf.cable.ntl.com 23.01.10, 18:26 ravvka....radzilabym Ci isc do jeszcze innego lekarza ktory specjalizuje sie w usg genetycznym i podiada lepszy sprzet.Ja bylam u takiego i rowniez mialan robione usg genetyczne nt mojego maluszka wyszlo 2,5mm przy crl 62mm.Wszystkie pozostale parametry w normie.Jednak lekarz ten stwierdzil ze nt-2,5 mm to gorna granica normy wiec zalecil mi zrobienie testu pappa.We wtorek mam wynik i troche sie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nikulam Re: Wysokie NT 25.01.10, 08:45 Idz koniecznie do innego lekarza, niech jeszcze raz zmierzą, najlepiej do takiego z dobrym sprzetem i akredytacja. Ja miałam wynik NT 2,26 przy wielkości 7,5 i lekarz stwierdził,że dla pewnosci zrobimy test pappa(mam 31lat).Dla własnego spokoju lepiej zrób jeszcze jedno USG Odpowiedz Link Zgłoś
aknas6 Re: Wysokie NT 25.01.10, 13:48 Ja w 13 tyg ciąży miałam robione usg gen i NT tak jak Ty-2,7. Moja "mądra" p. dr bardzo mnie nastraszyła i skierowała na amniopunkcję, a wcześniej naopowiadała, że nie wiadomo, czy dziecko przeżyje do momentu badania i kazała mi jeszcze przed samym wyjazdem na badanie(z Rzeszowa do Łodzi) zrobić usg, "czy to dziecko tam w ogóle jeszcze jest, żebym na darmo nie jechała". Poszłam do innego lekarza i on powiedział mi że według niego wszystko jest ok, ale dla spokoju do końca ciąży lepiej zrobić to badanie. Syn urodził się zdrowy i śliczny. Radzę Ci też zrobić dodatkowe badanie. Na pewno wszystko będzie dobrze, a ty będziesz cieszyć się ciążą. Nie martw się na zapas Odpowiedz Link Zgłoś