Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn które przeszły cholestazę

19.03.10, 11:37
Znów poruszę ten wątek,ale dlaczego?Otóż alat dochodził mi do 600 aspat do 400
od 13 tygodni biorę cały czas leki (wspominałam we wcześniejszym wątku) Dziś
jestem w 31 tyg ciąży i nie dowierzałam póki nie zrobiłam powtórnych badań..
Wyniki z 600 spadły mi do 12, po prostu cudem się unormowały! Moja P.Dr mówi
że mam brać leki cały czas,bo terminowo zostało mi 9 tyg do porodu i
cholestaza może powrócić. Moje pytanie brzmi,czy którejś z was unormowały się
wyniki??? Bo mi się wydaje że to cud Boży smile i oby nie wróciło cholerstwo wink
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kfiatuszek80 Re: Do dziewczyn które przeszły cholestazę 19.03.10, 11:52
      Tak ja tak miałam.Na poczatku 7?(już nnie pamietam dokladnie)
      miesiaca zaczęla mnie bardzo swędzieć skóra.Wyniki Aspat i Alat
      potwierdziły cholestaze.Dostałam skier do szpitala i po ponag tyg
      leczeniu wyniki unormowały się i byly na normalnym
      poziomie.tabletki jeszcze chyba nadal brałam,nie pamiętam,tak czy
      inaczej cholestaza do dnia porodu juz nie wrociła.kubuś ur sie o
      czasie,dostał 10 pkt.Wody plod miałam natomiast zielone,czy
      cholestaza miała na to wpływ - nie wiem.Urodziłam przez cc ,z powodu
      braku postepu porodu.
      • aguha28 Re: Do dziewczyn które przeszły cholestazę 19.03.10, 12:11
        Ale urodziłaś o czasie?
        • tazjaa Re: Do dziewczyn które przeszły cholestazę 23.03.10, 22:25
          tak ja też tak miałam wszystko skończyło sie dobrze.
          • joanna1982 Re: Do dziewczyn które przeszły cholestazę 24.03.10, 00:19
            U mnie tez tak było a synek urodził sie 8 dni po terminie, zdrowy, 10 pkt waga
            3840 i tez do konca brałam leki i byłam na diecie
    • aguha28 Wróciło cholerstwo 10.04.10, 09:39
      No i niestety,34 tydz , cholestaza wróciła. Moja P Dr mówi że długo czekać nie
      będą. Boję się sad zaledwie 3 tyg spokoju. Znów nie śpię i wszystko swędzi. Do
      tego doszły bakterie w moczu,norma 130 a mam 1780. We wtorek mam być u niej na
      kontroli. Powtórka badań i nie wiem co dalej. Trochę mnie to podłamało. Pierwszą
      ciążę tak fajnie przeszłam.
      • malgosia-26 Re: Wróciło cholerstwo 10.04.10, 12:01
        Witam,
        Ja jestem obecnie w 38 tygodniu ciąży i również mam cholestazę.
        To moja druga ciąża - w pierwszej miałam też to choróbsko, tyle, że
        w większym stopniu. Leżałam 2 tygodnie na patologii ciąży,wyniki unormowały się
        całkowicie i mogłam wyjść do domku. Do końca ciąży nie miałam problemów z
        cholestazą, urodziłam w terminie
        zdrowego synka.
        Natomiast trochę inaczej teraz przechodzę cholestazę. Zaczęłam chorować w 30
        tygodniu ale moje wyniki dochodziły zaledwie do wartości 100. Zaczęłam brać
        Ursopol 2x dziennie i Esseliv - wartości odrobinę się obniżyły, ale cały czas
        były powyżej normy - swędziało cały czas. Na kolejnej wizycie więc lekarz
        zwiększył dawkę Ursopolu do max.(3xdziennie) i rzeczywiście wyniki wróciły do
        normy, natomiast swędzenie nie ustało. Lekarz kazał zmniejszyć dawkę leków do
        2xdziennie i moje wyniki automatycznie rosną z tygodnia na tydzień. Dodam, że
        cały czas jak swędziało tak swędzi i nic mi nie pomaga. Boję się o swoje
        maleństwo i dodatkowo mam już dosyć tego swędzenia i niewyspania.
        Wkurza mnie również to, że od 8 tygodni biorę leki, które mi nie pomagają.
        W poniedziałek mam wizytę u lekarza, ciekawe co zaordynuje. Szczerze mówiąc mam
        nadzieję na skierowanie do szpitala - tam chociaż będę spokojna o maleństwo.
        Wiem przez co przechodzisz więc życzę Ci cierpliwości, zdrówka i mam nadzieję,
        że chociaż trochę Twoje wyniki poprawią się.
        Trzymaj się ciepło i napisz coś po wtorkowej wizycie u swojego lekarza smile
        • aguha28 Re: Wróciło cholerstwo 10.04.10, 15:23
          Chciałabym już mieć maleństwo w domu,z dala od tego wstrętnego choróbska.Biorę
          Vasosan-P ale nie umiem tego przełknąć.Wcześniej brałam Proursan. Tobie również
          życzę zdrówka dla ciebie i maleństwa.
          • 3-mamuska Re: Wróciło cholerstwo 10.04.10, 15:55
            Ja przeszlam 3 razy.
            1 raz w polsce malo mi synka nie wykonczyli,lezal pod tlene w inkubatorze nie
            plakal ,jak sie urodzil.
            2 ciaze przeszlam w Uk i tu zalecaja zakonczyc ciaze w 37 tygodniu ciazy,po tym
            tygodniu wzrasta ryzyko smierci dziecka i krwotoku u mamy przy
            porodzie,dostawalam leki i witamine k.
            Dziewczyny zmuscie lekarza do rozwiazania wczesniejsze ciazy nie meczcie siebie
            i dziecka.
            Mam kontakat z dziwczyna z ktora lekarze czekali,niestety zle to soe skonczylo.
            • aguha28 Re: Wróciło cholerstwo 10.04.10, 18:54
              Będę rozmawiać z moją lekarką we wtorek. Zapytam czy po prostu nie można
              rozwiązać ciąży w 36 tyg. Ja mam rany aż do krwi i psychika już mi siada.
              Myślałam że już mnie to nie spotka,ale moja Dr mówiła że może to wrócić no i
              wróciło po 3 tyg. Do tego mam czarne myśli,moja siostra miała cesarke w 36 tyg i
              zielone wody,boję się że on też w takich siedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka