elutka24 06.05.10, 13:02 Dziewczyny,chcialabym pomalowac z mezem mieszkanie na przyjscie malej. Powiedzcie jak to jest z tymi farbami? Slyszalam,ze sa szkodliwe,ale tez,ze sa juz takie ktore nie szkodza. Ktore wiec nie szkodza? Buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noin20 Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 13:57 My malowaliśmy miesiąc temu i kuchnię i pokoj. Farbami lateksowymi (Nobiles) na ściany i akrylowa na sufit (tez Nobiles). Nie śmierdziało nic, przy wysychaniu robiła się tylko duchota i trzeba było wietrzyć. Farby schły w mgnieniu oka i po 2 godzinach można było nałożyć drugą warstwę. Malowane rano, poźniej ustawiane meble i tego samego dnia już spaliśmy w wymalowanym pokoju. Oczywiście podczas malowania i ustawiania mebli były pootwierane okna i lekki przeciąg. Wazna jest też pogoda - farba szybciej schnie w ciepłe suche dni (może być do tego lekki wietrzyk). Jak jest większa wilgotność na dworzu to farba będzie łużej schła - tak samo jest z praniem na dworzu - nie musi świecić słońce - wystarczy jak jest sucho i wietrznie to pranie szybko wyschnie. Ogólnie nie szkodzące farby to te lateksowe i akrylowe (tak mi się wydaje). Malowaliśmy - nic mi się nie stało i małej też nie. Poza malowaniem to jeszcze gipsowałam i szlifowałam ten gips - ale to już odradzam bo ten pył nie jest zbyt zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 14:05 Udowodnione jest, że tzw zgony pieluszkowe są najcześciej własnie przez stosowanie chemikaliów itp własnie w postaci m.in. nieodpowiednich farb. Nee wiem, które sa bezpieczne a które nie.Ja zawsze maluje duluxem i sama wiem, że jeszcze przez jakiś czas wyczuwa się farbę.Sama zamierzam pomalowąc mieszkanko przed przyjsciem dzidzi, ale zrobię to na 2-3 m-ce przed a sama w tym czasie zniknę na ok, tydzień z mieszkania...po co mi to Odpowiedz Link Zgłoś
mis-mis_01 Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 17:21 > Udowodnione jest, że tzw zgony pieluszkowe są najcześciej własnie przez stosowanie chemikaliów itp własnie w postaci m.in. nieodpowiednich farb a podasz jakieś źródło tych badań?? farby, które są przeznaczone do wnętrz (a rozumiem, że o takich mówimy) nie mogą szkodzić człowiekowi, czy to jest Dulux czy Nobiles no nie wiem czy zniknięcie na tydzień wystarczy... wiesz, te ściany na pewno przez parę lat będą wydzielać szkodliwe chemikalia... Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 17:31 Nie podam Ci źródła bo go nie mam, ale tak mi powiedziała położna... i proszę bez złosliwości-napewno nie nocowałabym w swierzo pomalowanym mieszkaniu z brzuchem, baaa zawsze jak malowalismy z mezem to sie wyprowadzalismy na mn. 2 dni. I to nawet nie chodzi o zapach ale całokształt... Odpowiedz Link Zgłoś
mis-mis_01 Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 18:21 każdy robi jak chce, ale nie strasz ludzi tymi enigmatycznymi stwierdzeniami. nie znasz źródła, tajemniczy całokształt ci przeszkadza + ten zgon pieluszkowy. o matko... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Malowanie pokoju 07.05.10, 21:36 Nie ma już szkodliwych farb z ołowiem, dawno wycofane ze sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ala Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 18:01 A co to jest "zgon pieluszkowy"????? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Malowanie pokoju 07.05.10, 21:37 Odpowiednik pieluszkowego zapalenia mózgu Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: elutka24 odezwj sie prosze do mnie na maila n 06.05.10, 18:32 Ok, dobra, dobra może za mocno pojechałam...ale chcialam tylko podzielić sie z tym, co usłyszałam...każdy zrobi jak chce...jeden pomaluje pokój duzo wczesniej,drugi w dniu narodzin dziecka i basta. Ale chyba ten watek powstał własnie po to by dzielic się opiniami. Ja napenwo nie pozowlę dziecku wdychać farby. A reszta- róbta jak chceta Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Malowanie pokoju 06.05.10, 18:38 Ja chyba też byłabym ostrożna z tym malowaniem. Przeciez mozna to zrobic wczesniej i po sprawie. Z tymi farbami to chyba nie jest az tak zle, gorzej z tymi calymi chemikaliami typu domestos itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Malowanie pokoju 07.05.10, 07:28 W ciąży z nudów sama pomalowałam pół chałupy Nobilexem +Śnieżka. Malowałam też akrylowymi (hobby). Odpowiedz Link Zgłoś
elutka24 [...] 07.05.10, 08:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: Malowanie pokoju 07.05.10, 08:55 Pomalujcie na raty i poprostu nie spij w tym pokoju co był malowany.A wczesniej wywietrzcie go i tyle. Może to nie jest aż takie straszne, jak powiedziaa mi połozna Odpowiedz Link Zgłoś
230808r Re: Malowanie pokoju 07.05.10, 09:53 mnie poinformowano ze kobieta w ciąży nie powinna wcale mieć kontaktu z farbamiwięc mąż w sierpniu robi remont a ja w tym czasie pomieszam u rodziców - tak postanowiliśmy. Nie ze względu na farby ale na komfort. Czeka go poważny remont włącznie ze stawianiem ścianki a mnie nie uśmiecha się spanie na materacu w kuchni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Malowanie pokoju 07.05.10, 21:39 Malowałam przedpokój, chyba w 30tc, osobiście machałam wałkiem- farba nie zaszkodziła ani mi, ani dziecku Wątpię, żeby w sprzedaży znajdowały się jakiekolwiek farby toksyczne dla człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 [...] 08.05.10, 09:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś