Dodaj do ulubionych

sierpniowe mamusie !!!!

26.03.04, 12:45
Witam !!!
Juz dawno nie czytalam co u sierpniowych mamus sie dzieje - jak kopniaczki
waszych maluszkow? Jaka macie wage? I ogólnie jak wasze samopoczucie?

Dopytuje sie o sieprniowe mamusie poniewaz sama jestem w 19 tygodniu i
ostatnio poczulam delikatne kopniaczki naszej kruszynki smile
Ogólnie stan zdrowia nie jest najgorszy tylko zaczely sie juz problemy z
zelazem sad
Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich malenstwa smile
Mag i kruszynka
Obserwuj wątek
    • yellow1 Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 12:54
      Ja wlasnie wyladowalam na zwolnieniu, bo pojawily sie plamienia, ale mam
      nadzieje, ze wszystko sie unormuje. Moje 20- tygodniowe male kopie zawziecie,
      chyba pilkarz z niego wyrosnie wink A na ostatniej wizycie u lekarza slyszalam
      bicie jego serduszka smile) Pozdrawiam mamusie i dzieciaczki!
    • figa74 Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 12:57
      Cześć,
      Sądząc z loginu jesteśmy z tego samego rocznika smile)
      Ja jestem w 18 tygodniu- termin na 31 sierpnia i czuję się bardzo dobrze. Od
      tej niedzieli czuję już kopniaki od maluszka. Waga tak się trochę wacha - ale
      od początku ciąży utyłam ok 3kg...
      Od miesiąca chodzę do pracy - wcześniej byłam na zwolnieniu - i nie jest
      najgorzej chociaż po pracy padam i przespałabym najchętniej całą resztkę dnia i
      noc.

Moje wyniki też lekko się pogorszyły i od kwietnia mam brać żelazo.
      Ale generalnie jest bardzo dobrze

Pozdrawiam serdecznie
    • ma.pie Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 13:25
      witam
      ja również mam termin na koniec sierpnia, tak tydzień przed moimi 30
      urodzinami..., czuję narazie delkatne ruchy, dzidziuś jest najbardziej aktywny
      w samochodzie, rano kiedy jadę do pracy; jeszcze nie wiemy czy dziewczynka czy
      chłopczyk więc mój mąż ochrzcił malucha Tupta
      pozdrawiam
      Magda i Tupta 19 tyg. z gdyni
      • mag74 Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 13:42
        Moj dokladny termin porodu to 27 sierpnia i tak sie sklada ze moje urodziny
        wypadaja 25 sierpnia wiec smieje sie ze na 30 urodziny jade z szampanem i
        tortem na porodowke wink
        Szkoda ze nie jestes z wawy to bysmy urzadzily impreske na porodowce hi hi
    • larvva Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 13:29
      ja jestem w 22tyg
      junior kopie mnie od dluzszego czasu, choc z tygodnia na tydzien coraz
      mocniej smile
      co do wagi - dlugo utrzymywalo sie +2 a teraz mam +5kg
      czuje sie ok, ale zelazo tez lykam (to juz chyba norma ze nam to wypisuja smile)

pozdrawiam
    • aniutek75 Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 13:53
      Witam sierpniowe mamusie i ich pociechy, ja mam termin na 15 sierpnia, ruchy
      juz czuje od 3 tygodni, bedę miała synka, cieszymy sie, bo córcir juz mamy, ja
      do 18 tc miałam +3 kg, a teraz po niecałych 3 tygodniach 4,5 kg, byłam na usg
      połówkowym maluszek zdrowiuteńki, ja czuje się dobrze, wyniki mam bardzo dobre
      o dziwo bo w pierwszej ciazy w tym czasie miałam juz słaba hemoglobinę, brzusi
      też mam pokaźne.pozdrawiam serdecznie.
      • dobra26 Re: sierpniowe mamusie !!!! 14.04.04, 13:06
        Hejka, ja tez mam termin na 15 sierpnia, tak wiec teraz jest 23 tydzien. Czuje
        sie doskonale, do pracy chodze normalnie, jedynie wejscie na moje 4 pietro do
        mieszkanka doprowadza mnie do zadyszki. Na UGS niestety nie bylo widac czy to
        dziewczynka czy chlopak, awle coz imiona i tak sa wybrane, wyniki w normie,
        znajomi sie smieja ze jestem stworzona do ciuazy- jak narazie przynajmniej.
        Pozdrawiam wszystkie mamy wraz z "kopaczami", hihi
        Dobrochna wraz z Igą lub Iwo smile
    • n_i_n_a Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 14:41
      Witam mamusie wraz z przyszłymi pociechami!
      Ja mam termin na 16 sierpnia i jeszcze nie wiem kto u mnie w brzuszku mieszka.
      W każdym razie coraz dobitniej zaczyna o sobie dawać znać. Niestety martwi
      mnie, że zamiast przybierać na wadze - chudnę (kilogram co miesiąc mimo, że
      całkowicie ominęły mnie nudności w pierwszym trymestrze.) Uzpełniam niedobory
      magnezu i potasu w oczekiwaniu na poświąteczne podlądanie mojego Maleństwa
      Pozdrawiamy serdecznie - Nina i 19tygodniowy Fikołek wink
    • niusia1803 Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 15:43
      Witam serdecznie! Moje 19t dziecię nie kopie wyraźnie, ale daje o sobie znać
      poburkiwaniem i bulgotaniem, zwłaszcza rano przed moim wyjściem do pracy i
      wieczorem przed zaśnięciem. U mnie na razie +4 kg i brzusio dość wyraźne
      zwłaszcza w ciążowych spodniach smile Za 1,5 tygodnia idę na połówkowe USG, a
      potem jeszcze w 22 tc na takie specjalne USG z nagraniem na CD. Nie wiem, czy
      będzie chłopczyk czy dziewczynka, ale wszystko jedno, byle było zdrowiutkie!!!
      Cały czas na razie pracuję. Pozdrawiam serdecznie mamusie i dzieciaczki! Ola
    • essel Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 16:29
      Czesc dziewczyny, moje malenstwo ma 19 tyg (wg wyliczen lekarza) termin na 30
      sierpnia. Kopniakow nie czuje i bulgotan zbytnich tez na razie nie, juz sie nie
      moge doczekac kiedy to nastapi! Czuje sie niezle, biore zelazo, przytylam na
      razie 1 kg, brzuszek mi rosnie i pojawila sie slynna "kreska". Mam okrpnego
      smaka na oliwki czarne... Pozdrawiam Was serdecznie, mamusie sierpniowe.
      Jesli jestescie z Wawy w jakich szpitalach rodzicie i do jakiej szkoly rodzenia
      bedziecie chodzily?
      • juropka Re: sierpniowe mamusie !!!! 26.03.04, 22:48
        Cześć sierpnióweczki!
        Ja mam termin na 28.08,jeszcze żadnych ruchów nie czuję, waga też stoi w
        miejscu, no może jest większa o jakieś pół kilograma, co troszkę mnie martwi,
        ale widzę, że wiele z Was w tym samym okresie niewiele przybrało, więc się
        pocieszam smile gdzieś wyczytałam, że należy przybierać 2kg m-cznie, więc długo
        zastanawiałam się jak ja to w cztery niecałe miesiące nadrobię smile. Jestem z
        Łodzi i będę rodzić w ICZMP pozdrawiam wszystkie mamy i czekam na kopniaczki od
        maleństwa smile Aga
        • patka23 Re: sierpniowe mamusie !!!! 27.03.04, 11:58
          Cześć Dziewczęta.
          Ja mam termin na 28.08, dzieciaczek kopie mnie tak mocno, że i tatuś może
          poczuć. Przytyłam 4 kg, i też biore od tygodnia żelazo.
          W szpitalu na Solcu w W-wie rodziły moje koleżanki i chwaliły sobie.
          Ale ja jeszcze się muszę zastanowić. Za dwa tygodnie idę na USG do specjalisty
          od ultrasonografii, który oceni czy maluszek prawidłowo się rozwija.Ale musi
          być wszystko ok. jak już teraz tak rozrabia.
          Pozdrawiam, wszystkie mamusie i trzymajmy się, oby lato tego roku nie było aż
          tak gorące.
          Patrycja i 19 tygodniowy wiercipięta.(dopiero po porodzie dowiemy się czy to
          córcia czy synek)- postanowienie tatusia.
          • monis78 Re: sierpniowe mamusie !!!! 27.03.04, 14:33
            witamsmile
            Ja jestem w 20 tygodniu i wczoraj na wizycie lekarz podjął decyzje że założy mi
            krążek slikonowy ponieważ skróciła mi się szyjka bardzo, na szczeście jest
            zamknieta więc narazie nie panikuję mam tylko jak najwięcej leże.
            Pozdrawiam
          • mag74 Re: sierpniowe mamusie !!!! 29.03.04, 10:33
            Czesc!!!
            Jak widze mamy termin na ten sam dzien. Ja jeszcze zastanawiam sie nad
            szpitalem ale Solec poki co jest na 1 miejscu, wiec jak sie zdecyduje to moze
            spotkamy sie w szkole rodzenia...
            Moja lekarka ostatnio polecala mi bardzo Inflandzka ale jak pocztalam opinie na
            forum to zglupialam zupelnie - dwie przeciwstawne sa to opinie...
            Mysle ze najlepszym wyjsciem bedzie pojechac na oddzialy i samemu sie rozejrzec.
            Teraz czekam na usg polowkowe i zastanawiam sie czy warto zrobic usg w 3d -
            troche to kosztuje ale przeciez zdrowie maluszka najwazniejsze...
            Pozdrawiam wszystkie mamuśki i maleństwa smile))
            • ewik_751 Re: sierpniowe mamusie !!!! 30.03.04, 10:04
              Witajcie sierpniuweczki, ja mam termin na 7.08.
              Wszystko wskazuje, że będzie córcia, a po kopniakach czuję, że dość silna z
              niej kobietka.
              Będę rodzić na Solcu, więc może z niektórymi z Was spotkamy się na Szkole
              Rodzenia, kolejny cykl rusza od połowy czerwca. Obawiam sie tylko, że urodzę
              zanim się SzR skończy wink)
              • girly1 Re: sierpniowe mamusie !!!! 30.03.04, 15:22
                Ja mam termin na 28.08, tez myslałam o SOlcu, duzo nas będziesmile kiedy trzeba
                sie zapisywac na szkole rodzenia skoro rusza w polowie czerwca?
                jest jakis link do szpitala na solcu?
                • mag74 Re: sierpniowe mamusie !!!! 30.03.04, 16:12
                  Znalazłam strone szpitala na solcu www.spzzoz.neostrada.pl/index.html
                  mozna tu troche sobie poczytac co i jak wyglada.
                  Co do szkoly rodzenia i terminu czerwcowego to sama jestem zainteresowana -
                  jakby ktos mial dokladniejsze informacje.
                  • mag74 Re: sierpniowe mamusie !!!! 30.03.04, 16:25
                    Znalazlam informacje o szkole rodzenia na solcu na stronie szpitala
                    www.spzzoz.neostrada.pl/szkoly_rodzenia.html
                    tylko sa tu podane numery telefonow do roznych poloznych ... a myslalam ze jest
                    jedna szkola...
        • iwunia11 Re: sierpniowe mamusie !!!! 09.04.04, 10:58
          cześć Aga z Łodzi. Ja mam termin na 29.08. Ciekawe kto będzie pierwszywink?
          Przytyłam na razie ok.2,5.Ostatnia krew była słaba, więc biorę żelazo. I
          niestety na USG nie było widac wyraźnie czy mężczyzna, czy kobietka. Szkoda.
          Kopie już od ponad tygodnia.
          A do jakiej szkoły rodzenia będziesz chodzić? Ja wybieram się do Madurowicza...
          Pozdrawiam. Iwona
    • memfis1 Re: sierpniowe mamusie !!!! 03.04.04, 20:55
      Witajcie kobietki!
      Właśnie wczoraj byłam u lekarza jestem w 20 tyg. i ogólnie czuję się dobrze,
      wyniki też w porządku, choć ciągle zastanawia mnie fakt zmiany odczynu moczu w
      czasie ciąży z kwaśnego na zasadowy, lekarz twierdzi, że to normalne, jak jest u
      Was?
      I jeszcze jedno jaka jest masa Waszych dzieciaczków, bo moje maleństwo ma 361
      gram. Aha czy pracujecie? Bo mnie lekarz namawia na odpoczynek, fakt, że nie ma
      mnie w domu ponad 11 godzin ale nie jest źle....jakoś sobie radzę
      Pozdrawiam i życzę solidnych kopniaczkówsmile...../to takie miłe/
      • larvva Re: sierpniowe mamusie !!!! 03.04.04, 22:38
        hej memfis
        mialam robione badanie moczu trzy razy i caly czas mam kwasny odczyn. mi tez
        lekarz nie mowil aby cokolwiek bylo zle. hmm...
        junior na usg polowkowym (w pierszym dniu 22tygodnia) wazyl 450 gramow.
        niestety (lub stety) od poczatku ciazy jestem na zwolnieniu lekarskim. ale to
        ze wzgledu na ciaze po isci i kiepski start. teraz jest juz wszystko ok, ale do
        konca ciazy mam byc na zwolnieniu.
        tobie rowniez milych kopniaczkow smile
        pozdrawiam
    • violkam Re: sierpniowe mamusie !!!! 04.04.04, 21:10
      Jestem w 22 tc. przytyłam 4 kg. Tydzień temu poczulam pierwszego kopniaka przez
      skórę i mój mąż też. Jest to bardzo miłe uczucie. Nie wiem czy to będzie
      chłopczyk czy dziewczynka, tatuś postanowił że czekamy do porodu. Cały czas
      pracuję smile Termin porodu mam na 3.08 - jeżeli dzidzia przyjdzie na świat 3 dni
      wcześniej to mi zrobi prezent urodzinowy ...
      Pozdrawiam
      Wiola i Zizia
    • miriam_30 Re: sierpniowe mamusie !!!! 05.04.04, 20:28
      Ja mialam usgpolowkowe kilkadni temu 21tc i malenstwo wazylo 330 gram.Onwód
      klatki piersiowej wskazywal na kilkadni wczesniej - taka sobie chudzinkasmile.
      Cudne kopniaczki czuje kilkarazy dziennie i juz nie moge sie doczekac 17
      sierpnia - wtedy ma sie urodzic!

pozdrawiam Was serdecznie,
      M
    • justyna784 Re: sierpniowe mamusie !!!! 08.04.04, 00:43
      Witajcie Mamusie! Mój termin przypada na 22.08 - aktualnie 21 tydzień. Czuję
      się dobrze, pracuję i studiuję. Czy jest tu jakaś przyszła mama z okolic
      Kościerzyny? Pozdrawiam i życzę zdrówka na resztę dni...
    • inez21 Re: sierpniowe mamusie !!!! 08.04.04, 10:29
      hej! ja mam termin na 9sierpnia. czuję się całkiem nieżle. jestem właśnie na
      zwolnieniu i sobie odpoczywam nawet nie robię porzadków świątecznych i z tego
      powodu mam wyrzuty sumienia. przytyłam 4kg. dzidzia kopie mocno szczególnie
      wieczorem i wczesniee rano.jeszcze nie robi.ę żadnych zakupów dla maluszka bo
      uważam że to za wcześnie pozatym dużo rzeczy mam po pierwszym dziecku tak więc
      chyba kupiętylko wyprawkę do szpitala i parę drobiazgów dla nowego maleństwa.
      powoli też zaczynam bać sięporodu chyba dlatego że przy pierwszym nie obyło się
      bez komplikacji. czy są mamusie z terminem na początek sierpnia z
      białegostoku??? pozdrawiam gorąco was i wasze brzuszki!!!
      • mija4 Re: do inez! 08.04.04, 11:30
        witaj, ja mam termin na 20 sierpnia i jestem z Białegostoku. Zastanawiam się
        właśnie gdzie rodzić- czy w szpitalu czy czy w prywatnych klinikach..... mąż
        namawia mnie na zamenhoffa, ale ja sama nie wiem. Czy chodzisz albo zamierzasz
        chodzić do szkoły rodzenia? Wyprawki jeszcze nie kupuję , choć bym chciała .
        idę po świetach na usg połówkowe- może dowiem się o płci dziecka. A przytyłam
        już 4 kg i wybieram się niedługo na zakupy ubrań ciążowych, bo jak narazie
        chodzę w swoich. A dzidzieś kopie już codziennnie- brzuch teżmi "pływa"- tzn
        albo jest na sztrorc, albo rozłazi się na boki. Fajne uczucie!
        • inez21 Re: do inez! 08.04.04, 17:45
          hej !Ja narazie chodzę na warszawską ale jestem średnio zadowolona i też
          zaczynam myśleć o zamenhoffa trochę drogo co prawda.Do szkoły rodzenia nie
          chodze bo na ćwiczenia jeszcze trochę za wcześnie.W pierwszej ciąży chodziłam i
          byłam zadowolona niektórzy mówią że drugi raz nie warto ale myśle że na
          ćwiczenia można pójśc trochę się rozruszać.ja już byłam na usg i wiem że będzie
          Mateuszek a w domu mamy już Maciusia.Też jeszcz mieszczę sie w swoje ciuchy ale
          już coraz ciaśniej ale mam nadzieję że zrobi się cieplej i kupię fajne letnie
          ciuszki. A ty Mija gdzie wybierasz się na zakupy?pozdrawiam!!
          • mija4 Re: do inez! 09.04.04, 09:24
            Hej Inez! Moja decyzja o zamenhoffa pojawiła się niedawno, byłam w PSK 2
            ni ( miałam jakieś krwawienia w 14 tg) , wiec po pobycie w szpitalu
            powiedziałam, że więcej tam nie wrócę- personelniezbyt sympatyczny, traktuja
            pacjentki jak bydło, a warunki sanitarne lepiej nie mówić.... trudno - koszt
            to koszt, ale przynajmniej wiem za co zapłacę - a nie jest to częsty wydatek ,
            więc myslę ,że sobie pozwolę , tym bardziej ,że mąż odwiedzając mnie w szpitalu
            był również zniesmaczony warunkami tam panującymi. Na zakupy wybieram się juz
            niedługo- fajne rzeczy widziałam obok resteuracji Sfinks i w Markecie ABC. A
            do szkoły rodzenie nie będę chodzić - bo przy pierwszym nie byłam i miałam
            lekki poród. Ja też mam juz syna, natomiast na usg połówkowe wybieram się po
            świętach. Pozdrawiam !
    • ryza_malpa1 Re: sierpniowe mamusie !!!! 09.04.04, 09:52
      Witam.
      Termin mam na 19 sierpnia i zaczyna mi byc widać brzuchsmile
      Na wadze wreszcie cioś drgnęło i w stosunku do wagi sprzed ciąży ważę o 1, 7
      kg wiecej - cos chyba za mało? Ale usprawiedliwiam to tym że przez pierwsze
      trzy miesiące schudłam 3 kilo sad
      POza tym Dziedzic ( albo Dziedziczka) kopie mnie równo i regularnie już od
      ponad miesiąca ( ha! a lekarz nie chciał mi wierzyc , ze to mozliwe tak
      wczesnie ! A jednak!) I nawet da się ruchy wyczuc przez brzuch kładąc na nim
      rekęsmile
      Żadnych leków ani witamin nie biore bo wychodze z założenia, ze jak mam wyniki
      jak kosmonauta to niby po co? Zreszta lekarka tez nic nie przepisuje na razie.
      Poza tym czuje się świetnie i moze nawet przedłużę sobie prace o kolejne trzy
      miesiące.....
      • melka12 Re: sierpniowe mamusie !!!! 13.04.04, 16:43
        czesc dziewczyny,
        jestem w 22 tygodniu i mam w brzuchu chlopaczka 460 gram, termin na 13 sierpnia
        czyli na urodziny dziadka. Przytylam 6 kg z czego do 19 tygodnia mialam caly
        czas 3. Teraz jakos podpedzilam pewnie dlatego, ze lezalam trzy tygodnie chora
        na angine i nie wychodzilam z domu. Ale wracam juz do siebie i wybieram sie na
        moje ciwczenia wiec moze juz nie bedzie tak lecialo. Brzucho duze widoczne,
        koniaczki od 17/18 tygodnia a ostatnio juz bardzo wyrazne, plus czkawka od
        czasu do czasu i wyginanie sie z wypinaniem pupy pod rękę - cudo. Tata tez juz
        moze poczuc nawet widac jak brzuch sie porusza przy uderzeniach. Czasami az
        bolesnych. Wyniki mialam w normie ale każa mi brac niewielka dawke zelaza i
        witaminy. Teraz kolejne badania za 3 tyg lacznie z testem obciazenia glukozą
        pfuj... Caly czas pracuje (z przerwa na chorobe) i czuje sie dobrze, w
        niedziele bawilam sie na weselu tanczac do 3 nad ranem i lekarz po dzisiejszej
        wizycie powiedzial, ze spokojnie moge isc na nastepne, co zreszta robie za dwa
        tygodnie. Na zwolnieniu poza choroba bylam tylko raz przez kilka dni, dobrze
        jest sobie taki kilkudniowy odpoczynek zrobic inaczej czulabym sie przemeczona.
        Na definitywne zwolnienie wybieram sie dopiero w lipcu na poczatku, bede miala
        póltora miesiaca na przygotowanie do porodu i powitania dzidziusia w domu. Nic
        jeszcze nie kupilismy ale juz mam do tego ciagoty wiec nie wiem jak dlugo
        jeszcze wytrzymam. Najwazniejsze, ze dzidzius zdrowy - idę jeszcze za 4
        tygodnie na dokladne badanie jego serca chociaz nie ma w nim nic niepokojacego
        ale to takie mile podgladac go na usg. pozdrawiam mamusie
    • dvcky Re: sierpniowe mamusie !!!! 13.04.04, 17:06
      Witam serdecznie. Ja tez od ponad miesiaca czuje wyrazne kopniaczki (czyli od
      jakiegos 16 tyg). Zwlaszcza wieczorem jak leze w lozku - pewnie robi fikolki.
      Mam do was pytanie - czy chodzicie juz w ciazowych ubraniach? Ja juz nie
      mieszcze sie w swoje dotychczasowe ubrania, a ciazowe jeszcze daleko za duze. I
      co rano mam duzy problem - nie mam sie w co ubrac do pracy. A przeciez nie bede
      kupowac garnituru dwa rozmiary wiekszego za kilkaset zlotych na gora miesiac.
      Jak wy sobie radzicie?
      • cenia5 Re: sierpniowe mamusie !!!! 14.04.04, 09:18
        na razie kupilam spodnie wiązane na sznurek i jeszcze sie sprawdzaja (22
        tydzien +4kg).
        • dobra26 do cenia5 14.04.04, 13:38
          Ja tez kupilam w ostatnia sobote spodnie nr 42 na sznurek (normalnie nosze
          rozmiar 38-40)i wreszcie mnie nie cisna w brzuszku. Przytylam jak dotad 4,5 kg
          a jestem w 23 tygodniu tak wiec nie jest zle. Moze mi sie uda uniknac rozstepow
          choc wieczorami skora na moim brzuszku jest niezle napieta.
          • melka12 Re: do cenia5 14.04.04, 13:49
            czesc jestem w 22 tyg i mam +6, mamy które musza ubierac sie do pracy elegancko
            pewnie maja z ubraniem sie wiekszy problem. Ja pracuje w mediach wiec stroje
            obowiazuja mocno nieoficjalne i moge wydziwiac. kupilam kilka par spodni
            bojówek niskich z guma w pasie i ciagle pasuja, zainwestowalam tez w jeansy
            rozmiar wieksze z niskim pasem i tez super leza a mysle ze jakis czas po
            porodzie sie przydadza, do tego nosze swoje stare elastyczne koszulki i
            sweterki które super opinaja i podkreslaja brzuch. Dla mam elaganckich polecam
            rezygnacje z garniturów a przynajmniej ze spodni i noszenie pod marynarki
            sukienek typu princeska - jedna kupilam w zarze biala troche elastyczna a druga
            w H&M specjalnie dla kobiet w ciazy czarna z paskiem pod brzuchem. Nie moge sie
            juz doczekac lata bede wtedy mogla wystawic brzuszek na powietrze - bardzo mi
            sie podobaja takie odwazne mamy z pepkiem na wierzchu. Mozna tez sobie uszyc u
            krawcowej kilka rzeczy - ja teraz szylam dwie sukienki na wesela, podkreslajace
            brzuch i eksponujace pokazny biuscik. W jednej juz bylam wygladalam i czulam
            sie super.
    • dejulka Re: sierpniowe mamusie !!!! 14.04.04, 14:39
      Witam mamusie!

Ja jestem w 21 tyg. ciąży i od tygodnia czuję lekkie muśnięcia po brzuszku,
      ponieważ przed ciążą nie była za szczupła więc sobie tłumaczę że tak słabo
      czuję ruchy.
      Prawdę mówiąc to ja już bym chciała urodzić, mam dość bycia w ciąży, od
      początku mam jakieś dolegliwości, trochę leżałam w szpitalu trochę na
      zwolnieniu. Dotychczas cierpię ma bóle wzrostowe macicy, a zwłaszcza w nocy
      mnie dopadają.
      Morfologia ostatnio słabo wyszła, ale staram się jejść więcej produktów
      bogatych w żelazo no i piję soczek z buraków.
      W moim brzuszku mieszka dziewczynka.
      Jestem z Sosnowca, ale rodzić będę w Rudzie Śląskiej-Goduli.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia
    • izabelam78 Re: sierpniowe mamusie !!!! 14.04.04, 16:12
      Witam wszystkie mamusie,
      U mnie prawie 25 tc, od 20 tc otrzymuję kopniaczki od mojej Zuzi.
      Waga....no niestety u mnie to już +10kg sad(( Od samego początku strasznie tyję
      (prawdopodobnie z tego powodu, że byłam chudzinka) i nie mogę doczekać się
      kiedy waga wreszcie zatrzyma się.
      Poza tym samopoczucie ok.
      Pozdrawiam
      Iza i Zuzia w brzuszku
    • k_ulka Re: sierpniowe mamusie !!!! 15.04.04, 14:33
      Witam, jestem w 21tc, mój termin przypada na 26 sierpnia. I też w tym roku
      wybije mi 30smile
      Niezwykle wam zazdroszczę, że już czujecie kopniaczki - u mnie nic jeszcze nie
      słychać i trochę się zaczynam martwić, że tyle już czekam i wciąż nic nie
      czuję. Za kilka dni mam połówkowe USG, więc może nastrój mi się poprawi, kiedy
      zobaczę jak ONO się ruszasmile
      Gorąco pozdrawiam!
      • roxy_roxy Re: sierpniowe mamusie !!!! 16.04.04, 23:28
        mój termin to także 26 sierpnia i też jeszcze nie czuję ruchów. Nawet
        zaczynałam się martwić, ale na USG okazało się, że maleństwo jest niezwykle
        ruchliwe. Pozdrawiam wszystkie sierpniówki.
        • asialub1 Re: sierpniowe mamusie !!!! 17.04.04, 17:41
          ja koncze własnie 20 tydzien i ruchy sa tak silne ze widac przez brzuch i mąz
          bez problemu juz wyczuwa jak dziecko skacze. Albo dziecko jest duze albo tak
          silne ama nie wiem bo czytak ze niektore to teraz dopiero zaczynaja cos czuc.
          • galeonia Re: sierpniowe mamusie !!!! 17.04.04, 20:20
            Hej!

A my jesteśmy pod koniec 21 tygodnia. Termin mam na 25 sierpnia. Maleństwo
            kotłuje mi się w brzuszku od końca 17-go, więc chyba dość wcześnie zaczęło jak
            na pierwszą ciążę. Na USG byliśmy we wtorek i wszystko było doskonale widać,
            łącznie z zamkniętmi powieczkami smile To chłopczyk!!!!!!! (z dziewczynki też bym
            się tak cieszyła).
            Na wadze +4.
            Pozdrawiam Was serdecznie. smile smile smile
    • nietoperek11 Re: sierpniowe mamusie !!!! 18.04.04, 19:29
      Ja też jestem sierpniowa mamusia chociaż mam dziwne przeczucie że urodzę w
      lipcu smileNiestety nie wiem jeszcze czy będę miała chłopczyka czy dziewczynkę,a
      bardzo już chciałabym to wiedzieć.Byłam 2 tygodnie temu na usg i pani doktor
      nie potrafiła określić płci dziecka.Kopniaczki czuję od 19 tygodnia,co prawda
      jeszcze bardzo delikatne ale bardzo mnie cieszą.Przytyłam 4 kg i się nawet
      martwiłam że to za mało ale Wasze listy mnie uspokoiły.Czuję się dobrze,łykam
      ciągle Materne i już mnie bardzo ciągnie na zakupy dla Maluszka.Jestem z
      Krakowa i jestem ciekawa czy zagląda tu jeszcze jakaś sierpniowa Mama z tego
      miasta?W jakim szpitalu myślicie rodzić?Ja wstępnie przymierzam się do
      Rydygiera albo Ujastek.Znacie jakąś godną polecenia szkołę rodzenia w Krakowie?
      Pozdrawiam gorąco wszystkie Mamusie smile))
      Ania i 23 tyg.Zuzia lub Kacperek
      • dobra26 Re: sierpniowe mamusie !!!! 18.04.04, 20:24
        Witaj Aniu, jestesmy nie dosc ze w tym samym tygodniu, to tez jestem z Krakowa,
        i tez nie wiem czy to bedzie chlopak czy dziewczynka. Ja przytylam jak dotad
        4,5 kg., ale sadze ze na tym sie nie skonczy bo dopiero teraz zaczyna mi
        wydymac brzuch. Ja prawdopodobnie bede rodzila w Narutowiczu i w maju zapisuje
        sie z moim malenstwem do szkoly rodzenia w tamtym szpitalu - slyszalam ze jest
        dobra.Na razie za 2 tyg. czeka mnie proba glukozowa i tak naprawde to zyje od
        badania do badania. Malenstwo kopie i juz odrozniam czy to raczka czy nozka, bo
        kopniaki nozne sa dosc ostre i chodzi mi od nich caly brzuch zwlaszcza
        przedpoludniem w pracy i wieczorem po prysznicu. Pozdrawiam Cie Aniu i wszytkie
        inne sierpniowe mamusie rowniez-
        Dobrochna i Iwo lub Igasmile
        • nietoperek11 Re: sierpniowe mamusie !!!! 18.04.04, 20:47
          HejsmileJa też widzę między nami duże podobieństwo,nawet wyczytałam wczesniej że
          mieszkasz na 4 piętrze to tak jak ja.To wspinanie się na górę jest cudownesmile
          Zazdroszczę Ci tych silnych kopniaczków,ja czuję raczej delikatne pukanie.Ale
          może jeszcze dostanę porządnie po brzuszku smileW Narutowiczu pracuje moja
          ginekolog,nazywa się Jagoda Jaworska-Szyc.Jestem z niej zadowolona,bardzo miła
          i przyjemna kobietka smileMoja znajoma rodziła dwójkę dzieci w Narutowiczu i była
          całkiem zadowolona.Ja mam trochę tam daleko,więc myślę raczej o Ujastku i
          szkole rodzenia na os.Jagielońskim.
          Pozdrowienia dla Ciebie i Maleństwa smile
          • dobra26 Re: sierpniowe mamusie !!!! 19.04.04, 13:13
            A nie uwazasz Aniu ze jak tam pracuje Twoja ginekolog i jest to dobry szpital
            to wypadalo by tam rodzic. Bedziesz sie chyba lepiej czula pod stala opieka
            osoby zaufanej. Przynajmniej ja tak sadze. Pozdrawiam Ciebie i malenstwo.
            Dobrochna i Kopacz
    • dobra26 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 11:51
      Jak tam samopoczucie- letnie mamusie? jestem teraz jak juz mowilam w 24
      tygodniu, a od rana boli mnie cale podbrzusze - nawet no spa nie pomogla.
      Dziecko w srodku sie porusza normalnie , ale ten bol jest oslabiajacy - moze
      ktoras ma na to jakis inny sposob?
      Przyszła mamusia z sierpniowym lewkiem.
      • fifii Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 12:18
        leżonko i tylko leżonko wink
        • dobra26 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 13:03
          A co może pomóc leżenie, ja teraz siedzę i jest mi trochę lepiej- gorzej jak
          wstaję uncertain
          • kulka50 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 13:16
            mam to samo
            23 tydzień i okropne bóle więzadeł obłych
            mój gin mówi że to normalne, a czasem rzeczywiscie pomaga tylko leżenie
          • melka12 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 14:39
            Dziewczyny dzisiaj mam to samo. Jestem w 23 tyg i od rana boli mnie brzuch po
            bokach - odczuwam takie napiecie. Nie moge sie polozyc bo jeste w pracy ale
            chyba wyjde wczesniej. Mówicie ze to normalne i nic groźnego? Wczoraj za to
            miałam wieczorem taki niprzyjemny kłujący ból jakby w pochwie, co to mogło byc
            czy to też normalne czy iśc do lekarza. Ból trwał chwilkę i od tamtej pory nie
            boli nie mam tez zadnych innych objawów. Dzidzia się rusza jak zawsze czym
            sprawia mi większy ból niestety....ale przynajmniej wiem ze u niego wszystko
            ok.
    • electra69 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 13:37
      hej!! zaczynam 24 tydzien!! czujemy sie oboje swietnie, synek rozwija
      sie "ksiazkowo", urzadza sobie dyskoteke w godz wieczornych, maz odczuwa ruchy
      jako przeplywy fal a nie jako kopniecia w przeciwienstwie do mnie, raz tak
      kopnal ze wylalam herbatke na siebie, tak mnie zaskoczyl!!! smile))) zaczynam sie
      rozgladc za lozeczkiem i wozkiem, - kolorowy zawrot glowy!!!! tez macie takie
      problemy z wyborem, czy tylko ja jestem zdezorientowana?????
      • kulka50 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 13:48
        wózek juz kupilam bo podnosza vat od maja, wiec bedzie droższy
        ale łóżeczko dopiero zamierzam kupić, fotelik samochodowy no i mnóstwo ciuszków
        bylaby to sama przyjemność, gdyby nie te ceny.... sad
      • dobra26 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 14:12
        No tak ja jeszcze niczego nie kupiłam. Wózek zamierzam kupić w komisie lub na
        allegro - bo taniej, a sądze że tam nie wzrosną ceny po 1 maja.Ludzie sprzedają
        wózki - prawie nówki. Łóżeczko będę miała od koleżanki, więc zostają tylko
        ciuszki. Lecz sądzę że i tak pieniędzy pójdzie masa, zwłaszcza że jesteśmy w
        trakcie remontu mieszkanka na przyjście dzidziusiasmile
    • nietoperek11 Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 16:05
      A mnie strasznie ciągnie do zakupów dla Maleństwa.Najchętniej już kupiłabym
      wszystkie potrzebne rzeczy.Jak na razie mam dwa kaftaniki,pajacyka,dwa body,no
      i śliczną niebieską sukieneczkę chociaż nie wiem jeszcze czy będzie
      dziewczynka smileNie wiem na jaki zdecydować się wózek.W sierpniu zaczyna powoli
      robić się chłodno,nadchodzi jesień więc chyba najlepiej kupić wózek z
      gondolą.Jak uważacie?Ja całe szczęście czuję się dobrze i nie narzekam na bóle
      brzucha,więc niestety nie mogę nic doradzić.Pozdrawiam i życzę zdrówka!
      Ania i Maleństwo
      • larvva Re: sierpniowe mamusie !!!! 22.04.04, 22:09
        ja juz jakis czas temu zaczelam zakupy smile

mam wozek - z wielu wzgledow wybralam gondole plus spacerowke a nie spacerowke
        z wkladem.
        mam peg perego z gondola culla (ma letnia i zimowe pokrycie budki oraz nozek -
        rewelacja gdy dziecko bedzie w gondoli i podczas upalow i podczas mrozow; do
        tego moskiteire i trzy kilo innych zalet z czego barzo wazna jest waga wink)

dzis dokupilam ubranka, mam teraz:
        56 (wyprawka do szpitala, ktora zostanie na polozniczym)
        koszulka dlugi rekaw x1
        body dlugi rekaw x1
        spiochy x2
        czapeczka x1
        tu bede musiala troszke uzupelnic aby miec jeszcze jedna zmiane

62
        koszulka dlugi rekaw x2
        body dlugi rekaw x2
        body krotki rekaw x4
        spiochy x3
        bluzka dlugi rekaw (moze sluzyc jako sweterek) x2
        czapeczka x2
        tu chyba dokupie tylko skarpety i cieplejsza czapeczke

68
        body krotki rekaw x2
        bluza dlugi rekaw x1
        spiochy x2
        czapeczka x1
        tu bede miala najwieksze pole do popisu... ale pozniej

niedlugo planuje sfinalizowac zakup fotelika samochodowego oraz innych rzeczy smile

nie zostawiam zakupow na ostatnia chwile, bo z wielkim brzuchem w gorace dni
        bedzie ciezko chodzic po sklepach wink a teraz czuje sie super i przynajmniej mam
        radoche z grzebania i wybierania smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka