czekolada85 01.10.10, 15:07 Zastanawiałam się ostatnio czy jeszcze tak obecnie słyszeliście o przypadkach w pomyłkach płci. Szczerze to nie znam nikogo kto miałby taki przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marlesek Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 15:19 3 lata temu znajomi mojego meza mowili ze czekaja na coreczke jakie było ich zdziwienie gdy urodził sie chłopiec. dodam ze mamusi abyła przy kosci i zawsze twierdzono ze widocznosc na usg przez tłuszczyk była ograniczona Odpowiedz Link Zgłoś
aneta79_1979 U mnie.... 07.10.10, 20:03 dwóch lekarzy stwierdziło-nie zależnie od siebie- Córę...której w przedziwny sposób wyrosły jajka z ptaszkiem i zamiast Juleńki mam Kubusia nie tak dawno-3,5 roku temu Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 17:48 To chyba zalezy od usg,czy jest to zwykłe czy 3d. Myślę,że przy usg 3d raczej nie ma pomyłek ale jeśli chodzi o zwykłe usg to raczej mu nie dowierzam. Kiedy byłam w pierwszej ciąży (niecałe 3 lata temu) na połówkowym usg (zwykłym) gin powiedział,że będzie dziewczynka (mój mąż nawet twierdzi że widział "szparke") a miesiąc przed porodem (w międzyczasie nie miałam już więcej usg) powiedział,że na 100% chłopak będzie (było widać "kulki"). No i urodził się chłopak. Za 6 tyg czeka mnie usg połówkowe (jestem w drugiej ciąży) i wogóle nie będę się sugerowała tym co lekarz powie na temat płci (no chyba,że będę widziała "kulki" to już raczej nie będzie pomyłki,bo "szparka" może okazac się później dupką,jak to było w pierwszej ciąży). Znajoma,która niedawno urodziła trochę była zaskoczona bo urodził się chłopiec a lekarz powiedział jej,że "kulek" nie widać więc pewnie dziewczynka będzie. Dwie inne koleżanki przez część ciąży żyły w przekonaniu ,że urodzą dziewczynkę a tu miesiąć przed porodem pojechały do prywatnej kliniki na usg i okazało się,że to nie dziewczynka a chłopiec. Obie miały już nawet pokupione rzeczy dla dziewczynek. No i obie urodziły chłopców. Tak więc ja znam kilka przypadków kiedy to lekarz się pomylił w ustaleniu płci. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 właśnie zauważyłam,że... 01.10.10, 17:50 najczęściej oczekiwana dziewczynka okazywała się chłopcem. Poprzedniczka też pisała,że miała być dziewczynka a urodził się chłopiec. O odwrotnej sytuacji nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pronovia Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 19:11 Ja od połówkowego USG słyszę od mojej teściowej takie historie mniej więcej co dwa tygodnie... Spodziewam się dziewczynki, a teściowie najwyraźniej woleliby wnuka, więc co któryś niedzielny obiad wysłuchuję historii, a to z rodziny, a to od jej koleżanek z pracy... Chyba z reguły jest to chłopiec, który miał być dziewczynką, ale szczerze mówiąc puszczam mimo uszu, bo mnie już zaczyna to wkurzać... U nas lekarz w 20. tygodniu stwierdził, że na 100% nie gwarantuje dziewczynki, ale w międzyczasie miałam jeszcze dwa USG i sama widziałam wyraźnie "bułeczkę" (jak to określił pan doktor...), jeśli urodzę chłopca to przestanę wierzyć USG Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka.81 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 19:25 A mi się wydaje że jeśli lekarz na usg szczególnie po połowie ciąży myli płeć to albo ma kiepski sprzęt albo jest fachowcem do bani... Nie zaufałabym że jest w stanie prawidłowo ocenić rozwój poszczególnych narządów skoro niektórych nie umie rozróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia18kasia18 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 19:33 ja mialam urodzic synka na 75% a urodzilam coreczke brat kolezanki mial miec dziewczynke a urodzil sie chłopiec róznie to bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 21:47 zgadzam sie z tetetka Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 22:02 > dodam ze mamusi abyła przy kosci i zawsze twierdzono ze widocznosc na usg przez tłuszczyk była ograniczona ciekawa jestem kto tak twierdził?? chyba ten ktos nie miał zielonego pojecia na temat działania usg. nie jestem specjalistka ale jestem pewna ze tusza matki nie ma wpływu na jakosc obrazu usg Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 22:36 ma, wartstwa tłuszczu jest dobrym izolatorem dla ultradźwięków, obraz u kobiety z nadwaga jest mniej wyraźny niz u szczupłej kobiety. Wiążę się to z przenikalnościa tkanek. Odpowiedz Link Zgłoś
marlesek Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 01.10.10, 22:38 a tu cie zaskocze bo ja sam nei naleze do chudzielcow a usg mialam robione kilka razy, też miedzy innymi ze wzgledu na to ze nei czulam ruchow mojej coreczki i za kazdym razem, dodam ze inny lekarz w roznych placowkach panstwowych i prywatnych w opise pisal utrudniona widocznosc z powodu tkanki tluszczowej na brzuchu ( a nie jestem niewiadomojak wielka baba mam tylko troszke tluszczyku na brzuszku) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 02.10.10, 08:22 U mnie od połówkowego ma być dziewczynka.Moja lekarka potwierdzała to na każdej wizycie,a lekarz,który mi robił połówkowe spytał tylko czy znam płeć,bo będzie dziewucha Moja córeczka nigdy nie chciała pokazać twarzy,właściwie to mam zdjęcia z usg 3 D całego krocz(na każdym usg rozstawiała nogi,więc nie mam watpliwośći,bo ewidentnie widać,że to dziewczynkaJeśli urodzę chłopca to wtedy powiem,że cuda się zdarzają Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 02.10.10, 13:36 ultradzwieki owszem przenikają przez tkanki i odbijają sie od narządów, dają jednak inny obraz tkanki tłuszczowej matki, a inny kosci i narządów dzieciaczka, dlatego tusza matki nie ma wpływu na obraz maluszka. ja mam madwage i to sporą, nigdy w zyciu zaden lekarz nie powiedział, a tym bardziej nie napisał w opisie usg zeby obraz był zakłucony przez moją tusze, ale zapytam swojego lekarza w czwartek jak to jest tak na prawde Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 02.10.10, 14:07 Pomyłki zdarzają sie najczęściej gdy "miała być dziewczynka" a jest chłopiec. W drugą stronę to chyba rzadko. No i oczywiście wtedy gdy lekarz już na usg w 12 tygodniu określa płeć. Bardziej wiarygodne jest usg połówkowe. Ja mam mieć chłopczyka Odpowiedz Link Zgłoś
hmmm-mmm myla sie nawet w okresleniu wagi dziecka 02.10.10, 14:59 moja znajoma urodzila w zeszlym roku dziewczynke,a do osmego miesiaca mowiono jej ze to chlopiec...................tymczasem ja urodzilam dwa lata temu dziewczynke, dodam ze porod byl wymuszany dwa tygodnie przed terminem bo lekarka z 25-letnim stazem na usg widziala ogromne dziecko z waga 4.600, tymczasem coreczka miala 2.960 !!!............dodam ze ja w ciazy przytylam 7 kilo przy rozwiazaniu mialam 64 kg wagi, ale mialam cukrzyce ciazowa i pani za bardzo zainspirowala sie ta przypadloscia.....,a i sprzet ma do d... Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 02.10.10, 16:02 Szczerze powiedziawszy, taka pomyłka byłaby mi na rękę Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Wklejone przez moderatora 02.10.10, 18:34 Błędne rozpoznanie płci w ciąży.. Autor: chlopaczyca 02.10.10, 18:13 tak sie zastanawiam ostatnio..przy dzisiejszej technologii,dobrym sprzęcie i w ogole..skąd sie biorą pomyłki ?? na pewno jest ich niewiele..ale ostatnio nasluchalam i naczytalam sie historii,ze np dopiero w 30 tc okazalo sie ,ze to dziewczynka,albo ze po porodzice matka jest zdziwiona,bo calą ciąze mial byc chlopak a jest dziewczynka.. rozumiem pomylke ktora zdarza sie częsciej,ze mowi sie o dziewczynce a jest chlopak..ale w drugą strone ?? nie mowie tu o rozpoznawaniu płci przed 20 tc.. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Wklejone przez moderatora 02.10.10, 19:53 Wątek rozpoczęła głownie dla tego że jakoś nie chce mi się wierzyć w to że to jest możliwe przy obecnej technologii. Ja osobiście nie znam nikogo kto by się z taką pomyłką spotkał. Mi trzykrotnie lekarz potwierdzał że będzie dziewczynka nie mam powodu mu nie wierzyć, jest bardzo cenionym specjalistą i ma jedno z nowocześniejszych usg. Ale wkurza mnie to jak wszyscy mówią mi w koło że będzie chłopak głownie położne z którymi pracuje a oczywiście sądy te wysuwają po moim wyglądzie, kształcie brzucha itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
narrinka Re: Wklejone przez moderatora 03.10.10, 00:52 ja takiej pomyłki osobiscie u rodziny/znajomych nie mam.. ale za to słyszałam o dziewczynie która urodzila blizniaki, nikt tego nie zauwazył, a bylo to parę miesiecy temu Ja osobiscie wierze w moje usg -widziałam sama wyraznie, a w usg uczestniczyło 7 osób - 4 lekarzy, 2 położne i ja oraz jeszcze 2 lekarz innym razem potwierdził płec. Rodzę na dniach wiec też jak jednak okaże się ze cuda się zdarzają to na sto procent dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
aga.1975 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 03.10.10, 09:20 Chlopak ma konkret miedzy nogami-jak lekarz zobaczy to szansa na pomylke mala. Za to jak nie widzi, bo dziecko sie zaslania, to moze byc pomyłka i zamiast dziewczynu chlopak. Z regoly o tym ze jest chlopak dowiadujemy sie wczesniej, pewnosci ze dziewczynka lekarz dluzej nie ma. Chba ze mala sie sie pokaze. Moj synio sikal podczas usg w 11 tygodniu, widac bylo piekny strumien do gory-lekarz zaznaczyl ze to tylko lub az 80% na chlopaka. Za to u tego samego lekarza kolezanka miala 80% na zaslniajaca sie dziewczyne do konca -a urodzil sie chlopak. Kolezanka typ budowy z dosc szeroka miednica, dziecko bylo nisko, do tego tluszczyk na brzuszku sprawial ze ciazy nie bylo widac. Wygladala jakby nieco przytyla. W usg tez lepiej widac u szczuplych z wystajacym brzuszkiem, ktory z wszystkich stron mozna glowica usg objezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki11110 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 05.10.10, 22:52 Mam wsród znajomych dwa takie małżeństwa. Czekali na 100% chłopaki urodziły się dziewczynki. Faceci mówili, że gdyby nie byli przy porodzie to by nie uwierzyli. Mój gin twierdzi, że dlatego sprawdza płeć przed 16tc, bo płód jest na tyle mały, że można dokładnie obejrzeć, a na połówkowym USG tylko potwierdza. A potem to żeby błagały i prosiły to nie wypowiada sie w tej kwesti. Twierdzi, ze zażaleń nie miał Odpowiedz Link Zgłoś
swingwasp Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 05.10.10, 22:58 Znajomi czekali na chłopca, lekarz potwierdzał dwa razy. Urodziła się dziewczynka. Znam też parę która czekała na bliźniaki, miało być dwóch chłopców a urodziły się dwie dziewczynki ale to było 6 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nelly123 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 06.10.10, 09:52 Oj pomyłki zdarzają sie i to chyba znacznie częściej niż same sądzimy. W pierwszej ciąży do 32tc lekarz utrzymywał że urodzi nam sie dziewczynka, choć nigdy nie gwarantował na 100%. jakież było nasze zdziwienie gdy nagle naszej córeczce wyskoczyły jąderka . Urodziłam w 40tc pięknego syneczka. Ha i dobrze bo zawsze sie zarzekałam że jak urodzi sie jako pierwsza dziewczynka więcej dzieci mieć nie będę. Widocznie ten do góry chciał inaczej. No i po części dlatego jestem teraz w ciąży, notabene bliźniaczej. Oby teraz dziewczynki , no i najważniejsze oby zdrowiutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
lothos Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 07.10.10, 18:32 Ja słyszałam w tym roku o chyba 3 pomyłkach. Dwa razy miała być dziewczynka, urodził się chłopiec, raz ktoś czekał na chłopca, urodziła się dziewczynka. Najśmieszniejsze przy tym bywa, jak ludzie sobie przygotują już ubranka i pokoik na różowo albo niebiesko, tak było z różowym pokoikiem, a tu dziewczynka. Na usg połówkowym powiedzieli, że u mnie chłopczyk, widać było niby b. dobrze dwie "kuleczki". Mąż też je wypatrzył. Jestem tydzień po terminie i jutro mam się zjawić w szpitalu na wywołanie porodu. Tak więc już niedługo dowiem się, czy pani na usg miała rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka_26 Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 08.10.10, 12:04 moja koleżanka do końca nastawiona była na synka, a urodziła ku własnemu i męża zdziwieniu śliczna Oleńkę. u mnie płeć do końca stała pod znakiem zapytania, ze wskazaniem na syna i przyszedł na swiat chłopak, chociaż pewności nie mieliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: Pomyłki w określeniu płci - zdarzają się jesz 12.10.10, 17:56 ja nie spotkałam ostatnio wśród znajmych takich pomyłek może dlatego że byli sami chłopcy tylko raz na połówkowym pan doktor odkrył dobitne dowody męskości mojego płodu, zrobił fotkę, żeby było dowód w ramach reklamacji czekałam na synka, ale do końca to żartowaliśmy, że przecież różnie może być , poród potwierdził w 100% trafną uwagę doktora ale wydaje mi się, że to zależy od dobrego ułożenia płodu, bo czasem tak się bobas przekręci, że żadne następne usg nie może potwiedzić płci, tak też było w naszym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś