magdunia83 31.10.10, 19:30 jakie witaminy brałyście w ciąży? sam kwas foliowy, czy może jakiś złożony preparat? a może nic i udało wam się samą dietą uzupełnić witaminy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 19:35 Najlepiej zestaw witamin dla kobiet w ciazy. Z kwasem foliowym i omega-3. Podobno zapotrzebowanie na witaminy w czasie ciazy wzrasta o 185%, wiec sama dieta nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 19:43 Prenatal Complex + kwas foliowy do 12 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
dierra Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 19:57 Ja brałam feminatal, ale potem przestałam, dobrze się odżywiałam, sezon na owoce i świeże warzywa był - więc po co??? Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_pela Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 20:13 Najlepsze sa te z omega 3. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 20:58 Nawet najlepsza dieta, nie zapewni Ci dostarczenia wszystkich niezbędnych witamin. Niektóre połączone ze sobą w diecie tracą wszystkie wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:30 em.haa napisała: > Niektóre połączone ze sobą w diecie tracą wszystkie wartości. Zgadzam sie. Gdybysmy sie uparli, moglibysmy odpowiednia dawke kwasu foliowego pozyskiwac tylko z pozywienia...tylko, ze nikt nie wyliczy ile tego skladnika tracimy np. podczs przygotowania potrawy. A swoja droga jest on potrzebny nie tylko ciezarnym kobietom. Niedobor kwasu foliowego moze wywolywac stany depresyjne Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 10:08 Suplementacji kwasem foliowym nikt tez w ciazy nie kwestionuje. Ale nawet w czasie ciazy nie trwa ona przez caly czas. W pozniejszej ciazy nadmiar kwasu foliowego jest niepozadany. "Niektóre połączone ze sobą w diecie tracą wszystkie wartości" ... Dokladnie tak samo, jak w preparatach "multiwitaminowych" czyli wieloskladnikowych typu od A do Z dla ciezarnych Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 03.12.10, 10:53 mozesz rozwinac teze ze w pozniejszej ciazy nadmiar kwasu foliowego jest niepozadany? Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 10:05 A gdzie to wyczytalas ??? Na ulotce witamin dla ciezarnych? Bo ja czytam i czytam i ciagle znajduje, ze w ciazy wzrasta znacznie zapotrzebowanie na tylko KILKA konkretnych witamin i mineralow: - kwas foliowy: zapotrzebowanie wzrasta o 100% - witamina D: tez o 100% - witaminy z grupy B srednio jakies 30% - witamina C i A: srednio tez o 30% - zelazo: o 100% Wzrasta tez zapotrzebowanie na magnez i jod. Ale bez dramatow. Zapotrzebowanie na reszte witamin zmienia sie nieznacznie. I co z tego, ze lyknie sie tabletke, w ktorej jest zarowno zelazo i wapn? Jedno zaburza wchlanianie drugiego. Co sie wchlonie, ile sie wchlonie? To jest zagadka ... W pierwszej ciazy uleglam usilnym namowom mojej lekarki, bralam materne cala ciaze. Zelazo i tak uciekalo. W drugiej ciazy (prowadzonej przez inna lekarke) nie bralam zadnych ogolnych preparatow dla ciezarnych, suplementacja tylko do 4 mca kwasem foliowym, potem mialam odstawic. Nastepnie doszedl magnez a od 32 tc zelazo. Nic wiecej. Dziecko tak samo duze jak pierwsze (ponad 4000g). Przytylam tez tyle samo co w pierwszej ciazy. Odpowiednio zbialnsowana dieta zupelnie wystarczy. Poza tym sztuczne witaminy nie wchlaniaja sie tak dobrze jak te, zawarte w warzywach i owocach. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 20:05 A Ty gdzie zaczerpnelas tych danych? Tak sie sklada, ze trafiam na to w wielu opracowaniach, ksiazkach, informacjach dla ciezarnych. Nigdy nie przeczytalam tego z ulotki preparatow witaminowych. Zapotrzebowanie na kalorie wzrasta tylko nieznacznie, natomiast na witaminy i mineraly prawie dwukrotnie. Nie wszystkie ciezarne sa w stanie dostarczyc wymaganego dziennego zapotrzebowania na te skladniki, zwlaszcza gdy hormony ciazowe jeszcze utrudniaja spozywanie wielu potraw. Albo wystarczy kupic owoce czy warzywa, ktore leza na stoisku jakis czas. Pomimo, ze wygladaja na swieze, ich zawartosc witaminowa jest juz mniejsza. Lub wybierajac wyblakly w kolorze owoc, kupujemy go z mniejsza zawartoscia witamin niz owoc o mocniejszym kolorze. Nie wolno przyjmowac jakichkolwiek preparatow wspomagajacych, jedynie te dla kobiet w ciazy. Nie ma obawy, by doszlo do przedawkowania. Nie sadze, by akurat suplementy diety byly najwiekszym zlem. Nie wspomne o niezliczonej ilosci lekow przyjmowanych w ciazy, najczesciej na wszelki wypadek. A w wiekszosci przypadkow pewnie z powodzeniem mozna by sie bylo bez nich obejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 20:53 A ty wiesz, ze tylko w Polsce prowadzi sie tak wzmozona reklame suplementow dla ciezarnych? W telewizji, radiu, prasie, o gabinetach lekarskich nie wspomne ... Otwieram niemieckie czasopismo dla przyszlych mam i co widze? Az JEDNA, jedyna reklame takiego specyfiku ... Otwieram polski odpowiednik: reklamy na co drugiej stronie. Aha, "moje" dane zaczerpnelam ze zrodel niemieckojezycznych I wylacznie na stronach producentow witamin dla ciezarnych podaja informacje, ze "korzystne" jest zazywanie tegoz preparatu w ciazy Wszystkie strony medyczne poswiecone ciazy odradzaja taki sposob dostarczania witamin. Wyraznie wskazuja jedynie na suplementacje kwasem foliowym. Zapotrzebowanie na witaminy wzrasta o kilka/nascie procent (w porownaniu do zdrowego czlowieka) - nie kilkaset procent ... (u ciebie bylo 185%!) www.gesundheit.de/familie/schwangerschaft/gesund-in-der-schwangerschaft/vitaminbedarf-waehrend-der-schwangerschaft Nie chodzi o to, czy sie co przedawkuje w tykim preparacie. Chdzi o to, ze to SZTUCZNE suplementy, nie wchlaniaja sie tak dobrze, jak naturalne. No i preparaty wielowitaminowe, wieloskladnikowe tez zawieraja elementy nawzajem sie wykluczajace ... Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 21:01 ... i jeszcze jeden link: porownanie zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy u zdrowego czlowieka doroslego (noramaler Tagesbedarf) i w czasie ciazy (Bedarf in der Schwangerschaft) www.miomedi.de/babys-kinder/schwangerschaft/ernaehrung/schwangerschaft-ernaehrung-vitamine.html ... nie sa to zmiany rzedu setek procentow Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 21:21 anettchen2306 napisała: ... nie sa to zmiany rzedu setek procentow To, ze zapotrzebowanie wynosi 185%, to znaczy, ze wzroslo o 85% (czyli prawie dwukrotnie i tak w wiekszosci jest podane w informacjach o ciazy), a to raczej kilkadziesiat, nie kilkaset, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 21:15 A ja nie mieszkam w Polsce I nie korzystam z polskich zrodel na temat ciazy. > Nie chodzi o to, czy sie co przedawkuje w tykim preparacie. Chdzi o to, ze to S > ZTUCZNE suplementy, nie wchlaniaja sie tak dobrze, jak naturalne. Chodzi o to, ze ciaza nie liczy sie z matka. Liczy sie z dzieckiem. To ono jest priorytetem, czy tego chcemy, czy nie. Zapotrzebowanie na witaminy i mineraly wzrasta w tym okresie (to pewne! ), zatem w pierwszej kolejnosci te skladniki pobiera dziecko. Czasem dla matki moze zabraknac...i to wcale nie jest wyjatkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 20:27 Jeśli morfologia jest w normie to nie potrzebujesz sztucznej suplementacji. Są jeszcze świeże warzywa i owoce więc korzystaj z tych ostatków. A na sztuczne witaminy zawsze przyjdzie czas Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 20:56 malgosiek2 napisała: A na sztuczne witaminy zawsze przyjdzie czas Nigdy nie bylam zwolenniczka sztucznej suplementacji diety. Jednak teraz uwazam, ze ciaza jest tym okresem, gdy wspomaganie organizmu specjalnie dobranymi witaminami i mineralami jest wskazane. Kiedys uwazano, ze ciezarna moze czerpac wszystkie potrzebne skladniki z pozywienia. Jednak okazalo sie, ze nie zawsze jest to mozliwe. Niejednokrotnie zas pomijala bardzo wazne dla ciazy pierwiastki. Kobieta w ciazy musialaby chyba poddawac analizie labolatoryjnej wszystkie pokarmy, ktore spozywa i wyliczac dobowe zapotrzebowanie na okreslone skladniki. Nie mowiac juz o okresie, gdy nie ma ochoty nic do ust wlozyc, albo wszystko zwraca. Suplementacja diety dla kobiet w ciazy nie jest obowiazkowa. Jest po prostu zabezpieczeniem, ze ciezarna otrzymuje wszystkie potrzebne skladniki w tym waznym okresie zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:04 A niemowlęta i małe dzieci też będziesz faszerować sztucznymi witaminami? Bo przeciez one też potrzebują,bo to młode organizmy,które dopiero co się rozwijają. Mleko matki nie przekazuje wszystkich niezbędnych witamin. A jak już to w śladowych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:09 O cos Ci chodzi??? Moze przeczytaj najpierw spokojnie co napisalam, zamiast dokladac sobie swoje teorie...eeechhh... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:18 O co mi chodzi? O to,że skoro ciężarną trzeba faszerować sztuczną suplementacją(bo musiałaby wyliczać) to i niemowlęta/małe dzieci również,bo mają również większe zapotrzebowanie na owe witaminy Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:23 Jesli chodzi Ci o moje zdanie na temat dodatkowych witamin dla dzieci, to jestem przeciwna jakiemukolwiek bezmyslnemu podawaniu na wlasna reke. Zwlaszcza do 3 roku zycia. Ale to raczej nie na temat, prawda? Jesli chodzi o suplementy diety w czasie ciazy, to uwazam dokladnie tak jak juz wczesniej napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:22 mozyna napisała: >Kobieta w ciazy musialaby chyba poddawac analizie labolatoryjnej wszystkie pokarmy, ktore spozywa i wyliczac dobowe zapotrzebowanie na okreslone skladniki. Nie mowiac juz o okresie, gdy nie ma ochoty nic do ust wlozyc, albo wszystko zwraca. Więc napiszę tak,że u mnie spożywanie sztucznych witamin nasiliło i tak uporczywe już wymioty. Mogłam sobie je wsadzić głęboko do....szafki. Suplementacja diety dla kobiet w ciazy nie jest obowiazkowa. Jest po prostu zab > ezpieczeniem, ze ciezarna otrzymuje wszystkie potrzebne skladniki w tym waznym > okresie zycia. Jesli wskaźniki morfotyczne krwi nie wskazują na niedobór,to po co sztuczna suplementacja? Odpowiedz Link Zgłoś
antuanette1 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 03.11.10, 16:54 problem w tym, że w samej morfologii często nie odbijają się niedobory różnych składników. w morfologii widać niedobory żelaza, kwasu foliowego czy witaminy b12, i to też strzał na oko, bo nigdy do końca nie wiadomo, czym zła morfologia jest spowodowana - niedoborami którego składnika. a niedoborów wapnia, DHA czy innych witamin z grupy B już w morfologii nie widać. a mało który lekarz robi szczegółowe badania, bo "nie ma takiej potrzeby". tymczasem podczas ciąży i po niej niedobory często są, widać to po stanie skóry, zebów, po ogólnym samopoczuciu. ja nie jestem zwolennikiem nie wiadomo jakiej suplementacji na co dzień, ale w okresie ciąży - jak najbardziej. sama brałam feminatal metafolin przez całą ciażę. Odpowiedz Link Zgłoś
brontoss Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 21:27 Ja brałam Feminatal 800, potem 400+DHA. Po tym jak nie byłam w stanie wielu potraw przełknąć, nie wyobrażam sobie, bym nie brała odpowiednich suplementów diety. Odpowiedz Link Zgłoś
astendo Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 22.11.10, 15:04 zgadzam się w 100% powyższym postem. ja też dawniej myślałam, że suplementacja to przerost formy nad treścią i nikomu to nie jest potrzebne. potem poczytałam trochę, porozmawiałam z różnymi ludźmi - lekarzami, dietetykami, i przekonali mnie, że rozsądna suplementacja jest wręcz niezbędna. no i nie jest tak, że wszystkie suplementy się różnią tylko nazwą i ceną, a skład ten sam. skłądy i proporcje są diametralnie różne, warto szukać suplementów które nie są przeładowane i zawierają tyloko to co niezbędne. ja brałam feminatal metafolin - bo w opinie mojego dietetyka właśnie takim jest preparatem. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Po co witaminy dla ciężarnych? 31.10.10, 20:48 Masz złe wyniki badań, że chcesz je łykać czy kierujesz się modą na łykanie? Bo innego powodu nie widzę biorąc po uwagę, że jest sporo świerzych warzyw i owoców. Zastanawiałaś się ile z tej chemi, którą będziesz łykać się wchałania? Na forum wyczytałam, że 5%, ale nawet jeżlei więcej to na tyle mało, że nie wwarto wspierać koncerny farmaceutyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mamuska feminatal 400 31.10.10, 21:52 a ja od początku nie mam w ciązy apetytu, więc do 12 tyg. brałam tylko kwas foliowy, potem prenatal, a obecnie lekarz kazał feminatal 400+DHA. Wyniki mam po witaminach bardzo dobre gdybym ich nie brała to marnie to widzę, bo mało co mi smakuje i jem mniej niż przed ciążą, a do tego na początku miałam takie mdłości, że jadłam przez cały dzień tylko bułkę z masłem na siłę i piłam wodę z cytryną. Odpowiedz Link Zgłoś
pomi-dorka Re: feminatal 400 01.11.10, 20:03 Ja biorę od początku Feminatal - najpierw ten 800, a później ten z DHA. Nie biorę go na własną rękę, tylko z zalecenia lekarza, który twierdzi, że samą dietą kobieta w ciąży nie zapewni sobie i dziecku dostatecznej, dobrze zbilansowanej ilości witamin czy pierwiastków. Szczególnie ważny jest kwas foliowy, jod oraz właśnie DHA. Pokażcie mi kobietę w ciąży, która zjada takie ilości ryb tygodniowo, żeby pokryć zapotrzebowanie na DHA - u mnie i u wszystkich moich znajomych ciężarówek z jedzeniem ryb w ciąży jest cienko. Poza tym to, co znajdziemy na targu jest czasem nafaszerowane takimi polepszaczami, że może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Dlatego zdecydowanie popieram zdanie mojego gina co do brania Feminatalu. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: feminatal 400 03.11.10, 20:49 A wiesz ile z tego co łykasz w tabletkach się wchłania? Pytałaś o to lekarza? Czemu nikt się tym nie interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
decylia Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 22:31 Robię regularne badania krwi, są ok, więc poza kwasem foliowym nic. Ponieważ w ciąży żadnych leków nie wolno brać bez konsultacji z lekarzem, proponuję Ci, abyś zapytała swojego ginekologa, a nie koleżanki z forum. Nie tylko niedobory witamin są groźne dla organizmu, ale też ich nadmiar, o czym dość rzadko się mówi. Oto przykłady: 1) Witamina K. Skutki niedoboru: słaba krzepliwość krwi, problemy w mineralizacji kośćca, zwiększone ryzyko nowotworów. Skutki nadmiaru: niedokrwistość, nadmierna potliwość, u niemowląt żółtaczka i uszkodzenia tkanki mózgowej. 2) Witamina B1 - co ciekawe większość skutków nadmiaru, jak i niedoboru jest taka sama. 3) Witamina A - Niedobór: suchość oczu, suchość skóry (aż do łuszczycy...) oraz kurza ślepota. Nadmiar: wymioty, bóle głowy, zaburzenia koordynacji mięśniowej oraz wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminozą w ciąży (!). Dalej odsyłam do wikipedii, przypominając, że nadmiar witamin ma również szkodliwy wpływ na płód, nie tylko na kobietę. Jako, że ktoś tutaj przytoczył, że niemożliwym jest uzupełnianie zapotrzebowania na witaminy samą dietą, bo kobieta musiałaby robić badania biochemiczne każdego z posiłków i znać dokładnie dzienne zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy, to przypominam Wam szanowne koleżanki, że działa to w drugą stronę. Leki można też przedawkować! Dlatego proszę, nie pytanie na forum o to jakie suplementy diety przyjmować, tylko pytanie do lekarza. On ma Twoje wyniki badań, on widzi jak wyglądasz i jakie masz dolegliwości. I on ma wykształcenie medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marlesek Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 22:37 ja bralam tylko kwas foliowy moj gin jest orzeciwnikiem przyjmowania witamin u ciezarnej zwlaszcze ze moje wyniki byly zawsze bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
marlesek Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 31.10.10, 22:46 po jakiego grzyba dopasac sie sztucznie jak ma sie dobre wyniki, po co faszerowac swoj organizm i organizm malenstwa zwalszcza ze sa kontrowersyjne zdania wsrod specjalistow na temat witamin przyjmowanych w postaci tabletki. jesli ciezarna ma zle wyniki i widac jakies niedobory to wtedy suplementacja witaminowa jest wskazana jelsi wyniki badan sa dobre mieszcza sie w normach to nei ma takiej potzreby. moja znajoma wybaczcie za wyrazenei "żarła witaminy" i urodzila mega synka 5100 potem wyła i załowała ze brała witaminy, a jej wyniki w ciazy byly wrecz rewelacyjne ale głupie babsko kierował sie tym ze inne biora to i ona musi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 09:26 W pierwszym szoku "potestowym" oczywiscie pobiegłam do apteki i nakupowałam witamin Potem lekarz mi powiedział, że od witamin to rosna tyłki ciężarnym (dosłownie ) i skoro mam dobre wyniki- to po co? I w tem sposób do 23 tyg dosciągam bez supelmentacji- a wyniki nadal super. Nieraz tylko łyknę DHA, może gó...arz będzie małym geniuszem? Odpowiedz Link Zgłoś
kris10072010 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 11:26 Ja przez całą ciążę brałam Prenatal Complex (zawiera również kwas foliowy) oraz Prenatal DHA. Pomimo prawidłowej diety spadały mi żelazo oraz wapń - robiłam badania. Od kiedy zaczęłam łykać witaminy - wszystko wróciło do normy. Prenatal zawiera również żurawinę - pomocna przy zapaleniach pęcherza (często nękają ciężarne). Jednak ilość okazała się niewystarczająca. Pomogły dopiero herbatki żurawinowe z dodatkiem soku żurawinowego z Herbapolu (ma mniej dodatków). DHA i EPA są bardzo ważne w ciąży - wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz mózgu u dziecka. Można je dostarczyć jedynie jedząc ryby morskie. Niestety większość z nich zawiera za duże ilości rtęci. Rybą która ma jej najmniej jest łosoś. Ale niestety nie należy do najtańszych. Także jeśli ktoś tu jest przeciwnikiem łykania chemi - tabletek - witamin. Polecam przynajmniej kwas foliowy - warto go brać przez całą ciążę - zapobiega niedokrwistości, żelazo - ważne aby dzidziuś zmagazynował zapasy oraz DHA/EPA - ciężo to uzupełnić dietą. Aha i z natury - polecam żurawinę - można uniknąć zapalenia pęcherza. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 12:27 w poprzedniej ciazy kwas foliowy bralam dopiero od 9 tc, czyli pierwszej wizyty u ginekologa a od 12 tc witaminy CENTRUM MATERNA do samego konca. teraz kwas foliowy bralam do 12-13 tc a pozniej gin zalecil mi wit FEMINATAL N, ktora bede brala tez zapewne do samego konca a mi ona akurat sluzy, poniewaz poprawila mi sie morfologia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorro1 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 19:41 Mój gin uważa, ze najważniejszy jest kwas foliowy przez pierwsze miesiace ciaży, potem zależy od pory roku i dostepności w sklepach świeżych owoców i warzyw, bo ryby raczej zawsze dostaniecie swieze. Ja w I ciąży łykałąm witaminy całą II połowę ciąży do końca i w czasie karmienia. Teraz też chciałąm łykać od 7mca dla świętego spokoju, ale po 2 tyg odstawiłąm pzrez zaparcia (jadłam Pharmaton Matruele) - odstawiłąm jak kazał gin i zauważyłam poprawę w toalecie. Tak więc do końca ciąży pozostaje mi zbilansowana dieta i już się z tym pogodziłam. Ja od witamin jakoś wielka nie byłąm, dziecko też średnie, tyle że długie (po tatusiu). Zobaczymy tym razem - ciąża prowadzona trochę inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
wiki11110 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 18:17 W pierwszej Centrum-mama od 4m-ca (wcześniej tylko kwas foliowy), teraz Falvit-mama. Odpowiedz Link Zgłoś
naftalka5 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 01.11.10, 19:36 Ja kupiłam, rzecz jasna i to razem z testem ciążowym Pregnium...90tabletek wystarczyło mi na 9mcy Jakoś tak zapominałam o tym. Jestem antytabletkowa więc w sumie nie dziwne. Przez całą ciążę miałam świetne wyniki więc nie widziałam potrzeby łykania witamin. Dziecko odpukać zdrowe i duże 4kg/58cm się urodziło Odpowiedz Link Zgłoś
iw1978 Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 02.11.10, 10:46 Pierwsza ciąża - kwas foliowy i materna. Druga ciąża - kwas foliowy i dieta. Wyniki lepsze w drugiej ciąży, żaden lekarz nie kazał mi nic brać ani w ciąży ani w połogu. Dietę zmodyfikowałam pod kątem zapotrzebowania na żelazo i było ok. Dodatkowym plusem było to, że dzięki uważnej obserwacji jadłospisu przybrałam na wadze tylko 7 kilo, w pierwszej ciąży było to 15. Obaj synowie zdrowi, z dużą masą urodzeniową ( 4000 i 4100). Na pewno powinnaś brać kwas foliowy, a coś innego jeśli będzie taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 04.11.10, 10:03 Najlepsze witaminy to naturalne witaminy a nie syntetyczne preparaty, które są łykane jak cukierki bez sprawdzenia, czy w ogóle są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiktorianka Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 04.11.10, 15:05 Mój gin twierdzi,ze sztuczne witaminy sa niezdrowe,wyniki mam ok wiec nie ma powodu łykac syntetyków.Mam brac tylko kwas foliowy i jod,którego zapotrzebowanie w ciazy wzrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
rilleja Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 07.11.10, 20:26 mój ginekolog twierdzi, że większość suplementów na tynku zawiera zbyt duże dawki witamin, dobierane nie wiadomo na jakiej podstawie, i że suplementacja jest ważna, ale odpowiednimi preparatami. mnie zalecił feminatal metafolin, który zawiera tylko podstawowe składniki, czyli kwas foliowy, jod, DHA, i kilka podstawowych witamin w małych dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 08.11.10, 17:48 Ja też jestem raczej przeciw sztucznym witaminom. Do 16 tygodnia brałam kwas foliowy i witaminę B6 na mdłości. Później nic. Od 26 tc-30 tc brałam materne centrum + kwasy omega, bo miałam pewne problemy i gin stwierdził, żebym pobrała na wzmocnienie, bo może mi brakuje jakiś witamin. Problemy nie przeszły, a najgorsza morfologia wyszła mi po miesiącu brania witamin choć oczywiście równiez wzorcowa. Teraz biorę tylko magnez doraźnie i same kwasy omega, bo ryb nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
bezpierscienia Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 21.11.10, 00:19 Moja żona brała feminatal 800 i feminatal 400+dha. Dostarczało to jej wszystkie potrzebne witaminki podczas ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Jakie witaminy najlepsze dla ciężarnych? 21.11.10, 02:22 Nie ma najmniejszego sensu faszerować się sztucznymi witaminami, jeżeli wyniki są ok. Jedna z dziewczyn słusznie napisała: to po prostu siła reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś