Dodaj do ulubionych

próby wątrobowe

22.11.10, 15:37
Miałyście robione takie badania? Jeśli tak, to jakie dokładnie próby przechodziłyście? Od kilku dni "pobolewa" mnie wątroba i chciałabym sobie zrobić takie badanie. Tylko nie wiem dokładnie co przebadać...
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: próby wątrobowe 22.11.10, 15:54
      ALAT - Aminotransferaza alaninowa i ASPAT - Aminotransferaza asparaginianowa
      Sa to badania z krwi.
      • dagmaralodz77 Re: próby wątrobowe 22.11.10, 15:57
        Powiedz w ktorym tygodniu jestes ciazy i czy bierzesz leki. Jesli bierzesz leki to jakie. Pozdrawiam Dagmara
        • pamplemousse1 Re: próby wątrobowe 22.11.10, 17:49
          ALAT ASPAT i kwasy żółciowe
          • maagdaamm Re: próby wątrobowe 22.11.10, 19:03
            Ja zawsze robilam ALAT, ASPAT, bilirubine.
            • niecierpliwa3 Re: próby wątrobowe 22.11.10, 19:08
              najlepiej idź do lekarza, żeby zlecił Ci badania, zamiast strzelać w ciemno
              oprócz wymienionych wyżej miałam badane jeszcze szereg innych wskaźników związanych z wątrobą i podobno dopiero wszystkie dawały całokształt sytuacji
              • chichicha Re: próby wątrobowe 22.11.10, 21:59
                Jestem obecnie w 27tc. Mam zaleconą dietę bo lekarz stwierdził nietolerancję glukozy. Wątroba pobolewa mnie jak czuję głód. Jak się najem przechodzi. Nie wiem, może to ma związek z cukrem.
                Z leków biorę eutyrox, jod (od czasu do czasu) witaminy prenatal, magnez, potas i witaminę D3.
                • dagmaralodz77 Re: próby wątrobowe 23.11.10, 08:37
                  chichicha... powinnas udas sie do swojego lekarza i podzielic sie z nim objawami... jestes w 27 tc wiec i tak powinnas miec zlecone badanie aspat, alat, czas protrombinowy i stężenie kwasów żólciowych by wykluczyc cholestaze ciazowa... zaden z leków ktory jest przez ciebie brany nie powinien miec wplywu na twoja watrobe... pozdrawiam dagmara
                  • chichicha Re: próby wątrobowe 23.11.10, 09:59
                    Wizytę u lekarza mam za tydzień. Przed nią muszę zrobić m.in. morfologię i mocz. Przy okazji wkłucia chciałabym sobie zrobić te badania na wątrobę i iść do niego kompletem wyników. Dlatego pytam co to za badania. Oczywiście powiem mu o swoich dolegliwościach.
                    • dagmaralodz77 Re: próby wątrobowe 23.11.10, 10:01
                      to tak jak wyzej napisalam aspat, alat, czas protrombinowy i stężenie kwasów żółciowych, mozesz tez zrobic CRP - czy masz jakis stan zapalny!!! Bedziesz miala kpl do wizyty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka