01.10.11, 14:16
Używałyście/używacie w ciąży depilatora elektrycznego? Gdzieś mi przemknęło, że niby nie wolno, ale sama już nie wiem czy chodziło o depilator smile.
Obserwuj wątek
    • nomya Re: depilator 01.10.11, 14:22
      A dlaczego nie wolno? big_grin Bez przesady
    • blue-suzi Re: depilator 01.10.11, 14:35
      ja słyszałam ze w ciąży jesteśmy bardziej narażone na żylaki i pękające naczynka a depilator napewno troche to potęguje tak jak gorący wosk.
      Ja nie używam, właśnie z tego względu, w ogóle mi już trudno cokolwiek ze sobą samej zrobić sad
      • kalina886 Re: depilator 01.10.11, 15:30
        Ja używałam przez całą ciążę.
        Jak już mi było ciężko to zatrudniłam męża to dej czynności tongue_out
        • anolka17 Re: depilator 01.10.11, 17:10
          Ja depilowałam zaraz na początku, chociaż bolało mnie bardziej niż zwykle. Teraz już zaprzestałam tej czynności właśnie z tego powodu.
      • toya666 Re: depilator 02.10.11, 16:05
        blue-suzi napisała:
        > ja słyszałam ze w ciąży jesteśmy bardziej narażone na żylaki i pękające naczynk
        > a a depilator napewno troche to potęguje tak jak gorący wosk.

Akurat czytałam artykuł o depilacji woskiem. Nie jest polecana (ale nie zabroniona) z dwóch powodów:
        1. Tak jak wymieniony wyżej - potęguje ryzyko powstania żylaków i pękających naczynek
        2. Ból depilacji jest odbierany jako stres (wydziela się hormon stresu) - szczególnie w ciąży wiele kobiet mocniej odczuwa ten ból. Hormon stresu jest we krwi, dostarczany jest maluszkowi. Niepotrzebny stres dla dziecka.

Natomiast nikt nie zabrania depilacji. Więc jak któraś musi depilować nogi/pachy lub nie odczuwa wzmożonego bólu to jest OK.
    • lidek0 Re: depilator 01.10.11, 17:28
      Całą ciażę chodziłam do kosmetyczki na wosk, dużo wygodniej niż samemu i dlaczego w ciąży miałabym się czuć mniej zadbana? Na regularne czyszczenie twarzy też chodziłam, nikomu nic się nie stało.
    • doral2 Re: depilator 01.10.11, 17:54
      rrraaau napisała:

> Używałyście/używacie w ciąży depilatora elektrycznego? Gdzieś mi przemknęło, że
      > niby nie wolno, ale sama już nie wiem czy chodziło o depilator smile..."

a myślałaś o szkodliwości używania elektrycznej szczoteczki do zębów??
      • magiczna_marta Re: depilator 01.10.11, 18:07
        big_grin
        czesc Doral
    • amsila Re: depilator 01.10.11, 18:34
      Używałam całą ciążę. Dziewczyny nie przesadzajcie z tymi zakazami.
    • mrrraaau Re: depilator 01.10.11, 19:02
      Nie wiem dlaczego niby nie wolno, dlatego pytam. Mam, używam od lat, wolałam się upewnić, bo gdzieś mi się coś o uszy obiło, ale zdaje się bez sensu.
      • justynagl Re: depilator 01.10.11, 20:55
        z mojego doswiadczenia powiem, że nie szkodzi nikomu używanie depilatora. Depiluję "wszystko co się da" od około 20 lat!!! I nadal rosnie jak rosło(wbrew ulotkom) a urodziłam w międyczasie 4 dzieci zdrowiutenkich smile Teraz czekam na piąte- też po depilacji smile
    • tomelanka Re: depilator 02.10.11, 10:28
      depiluje ale niezbyt czesto bo mi sie nie chce po prostu wink na nogi musze jakas godzine poswiecic zeby bylo superdokladnie, wole w 5 minut machnac maszynka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka