Dodaj do ulubionych

rtg w ciazy, pomozcie!!!!!

12.10.11, 20:03
Witam,
jestem tu po raz pierwszy i od razu prosze Was o pomoc...
Byc moze ten watek gdzies tu byl juz poruszany, ale chyba dzisiaj nie mam glowy do szukania.
Otoz kilka dni temu bardzo rozbolal mnie zab wiec oczywiscie udalam sie do dentysty i zrobil mi od razu przeswietlenie, a potem kazal brac antybiotyk przez 6 dni. Dziasiaj rano zrobilam test i okazauje sie ze jestem w ciazy. No i od razu panika - a co jesli przeswietlenie zaszkodzilo? a co jesli antybiotyk zaszkodzil? Oczywiscie dodam ze antybioktyk od razu odstawilam. Nie wiem czy juz isc do ginekologa, wydaje mi sie ze chyba jeszcze za wszesnie.
Doradzcie co robic!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 12.10.11, 20:13
      A miałaś założony taki "gumowy"fartuch?
      Jeśli tak, to ryzyko jest nikłe, że zaszkodzi.
      • m.b.g Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 12.10.11, 20:59
        Poza tym i tak jest za późno, rtg zrobione więc mleko się rozlało.
        Czy zaszkodzi zobaczysz w najbliższym czasie,
        nic nie poradzisz, więc pozostaje czekać.

I innej odpowiedzi na twój problem nie ma.

• jolecka-22 Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 13.10.11, 07:51
      Nie zamartwiaj się. Ja w pierwszych tygodniach ciązy spadłam ze schodów. Miałam prześwietlaną noge w kilku miejscach. Gdyby nie wcześniactwo, mój synek urodzilby sie zdrowy. Nie miał żadnych wad. Bajlepiej porozmawiaj z lekarzem, ale ja byłabym dobrej mysli.
    • andzialipka Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 13.10.11, 10:52
      Hejka, jestem technikiem elektroradiologii i powiem Ci żebyś się nie martwiła bo nie ma czym! Jeżeli dostałaś fartuch (lepiej ołowiowy niż gumiany hehe) to spoko, poza tym do prześwietlenia zęba potrzebna jest niewielka dawka promieniowania, skupiona tylko w okolicach Twojej głowy. Oczywiście promieniowanie rozproszone, tzn miękkie które jest najbardziej szkodliwe także się pojawiło w okolicach całego ciała, ale po to masz fartuch aby nie dotarło do trzewi. Pozostała część, którą wchłonęło Twoje ciało na pewno nie zaszkodzi dziecku smile
      • jimmysgirl Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 13.10.11, 11:15
        ja też miałam rtg zęba i to podejrzewałam już że jestem w ciąży ale zabieg był skomplikowany, naświetlano mnie chyba 3-krotnie a dziecko urodziło się zdrowe i duże więc na pewno Twojemu też nic nie zaszkodzi!
      • sylwia1976.1 Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 14.12.11, 09:32
        Witam ja miałam robione rtg jamy brzusznej w 4tyg ciąż,obecnie jestem w 11tyg i jak na razie nic sie nie dzieje chociaż trochę sie obawiam.
        • marieeee Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 09.09.13, 10:20
          Mam podobną sytuację, i bardzo się denerwuje...w połowie cyklu współżyłam z mężem, a tydzień później miałam wykonywane rtg lędźwi i miednicy. Rano przed badaniem zrobiłam test: wynik był negatywny, więc poddałam się badaniu. Następnie współżyłam tydzień przed planowanym okresem. Okresu nie dostałam, a miesiączkuje regularnie. Drugiego dnia "spóźnienia" zrobiłam test, wprawdzie po południu ale zrobiłam. Wynik był negatywny. Następnego dnia rano jak zrobiłam kolejny test, pojawiła się już druga blada kreska... i moje przerażenie sięgnęło zenitu ;/ Byłam u ginekologa, który stwierdził że mój zarodek jest za mały, i jestem zrozpaczona, że zrobiłam te zdjęcia sad Teraz mam planowana wizytę za 2 tygodnie, biorę luteinę 1 raz dziennie dopochwowo i pregne plus... Modlę się, żeby zarodek się rozwinął, bardzo chce tego dziecka. Czy ktoś może miał podobną sytuację? Czy można coś zrobić, żeby "cofnąć" skutki tego rtg?
    • tomelanka Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 13.10.11, 11:28
      a jaki antybiotyk, niektore sa dopuszczalne w ciazy, trzeba moze bylo sie dowiedziec najpierw, a potem odstawiac, bo bralas tak czy siak i na darmo
      • kasiek-kd Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 13.10.11, 12:56
        no, własnie, ja tez bym sie bardziej bała wpływu antybiotyku niż promieniowania rtg
        • primavera34 Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 14.10.11, 16:53
          Dzieki Wam serdeczne za slowa wsparcia, ale jak napisala jedna z Was i tak czasu juz nie cofne, co sie stalo to sie stalo. Ale zaraz polecialam do lekarza i on mnie chyba troche uspokoil, mowiac ze promieniowanie nie bylo wielkie. Antybiotyk kazal zaraz odstawic - co zreszta zrobilam wczesniej. Teraz trzeba czekac... Ale jak mowil moj lekarz mam byc dobrej mysli, bo moj stes moze bardziej zaszkodzic... wiec czekam wierzac ze wszystko bedzie dobrze... Jeszcze raz dziekuje...
          • mom6 Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 14.10.11, 17:12
            Tak jak pisały poprzedniczki głowa do góry. Ja tez miałam prześwietlenie zęba, a co do anty korku to jest to jedyny testowany lek na ciężarnych i jeśli jest takie wskazanie mozna go stosować w ciąży. W tak wczesnej ciąży sama natura dba o bezpieczeństwo Twojego maluszka. Pozdrawiam.
    • rozalka81 Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 09.09.13, 21:03
      Zagranicą ciężarnym lekarze bez problemu robią rtg zębów, tylko u nas bledną ze strachu jak im się powie o ciąży...
      • gonia28b Re: rtg w ciazy, pomozcie!!!!! 09.09.13, 21:52
        U nas sami lekarze straszą...
        Ja miałam robione rtg ramienia, bo mnie bolało przeokrutnie i nie była w stanie robić nic.
        Tylko przebywałam na korytarzu gdzie było pomieszczenie do wykonywania zdjęć rentgenowskich, przechodzące panie pielęgniarki, zresztą nie wiem, jak tylko dosłyszały, że ja ciężarna, to od razu panika, że ja to tam nawet nie powinnam przebywać.
        Ale rtg wykonano, fartuch ołowiany założono, podpis w jakimś zeszycie kazano złożyć, że tylko na moją własną odpowiedzialność, ale jakoś dziwnie spokojna byłam, bo skierował mnie lekarz z wieloletnim doświadczeniem, który wiedział oczywiście, że jestem w ciąży, więc wiedział dobrze co robił...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka