Dodaj do ulubionych

płód nie rusza się!

27.12.11, 15:52
Nie wiedziałm jak zatytułować wątek by nie mylono go ze słabym odczuwaniem ruchów.
Jestem w 23 tyg. ciąży (drugiej) i wciąż nie czuję ruchów mimo, że w pierwszej ciąży czułam je w 18 tyg. Mam łozysko na przedniej ścianie- wiem, że ma to wpływ (w poprzedniej było na tylnej ścianie) Nie odczuwanie ruchów jest jednak u mnie problemem. Byłam na trzech usg połówkowych- na pierwszym w 19 tyg. dziecko niby poruszyło się kilka razy i nie zwracaliśmy na to zbytniej uwagi, ale teraz na ostatnich dwóch w 22tyg i 23 tyg. (oraz na 1 zwykłym usg)praktycznie nie wykonywalo żadnych ruchów. Wymęczone głowicą usg (tak, że aż mi sprawiało to ból)po potrząsaniu brzucha wykonało jedynie jedno-dwa leniwe ruchy stopami. Sami lekarze byli zdziwieni tym jak nieaktywne jest dziecko- usiłowali pocieszać ale jakoś im się nie udało...
Na wszystkich usg to co umieli odczytać było w normie. jedynie na tym ostatnim lekarza trochę zdziwił fakt, że paluch u nóżki(nie wiem czy obu) był mocno odgięty w górę (inni nie zwrócili nam na to uwagi) nie uznał tego jednak za coś bardzo znaczącego. Żadnych przepuklin. Waga, wymiary, przepływy, ilość wód, żołądek widoczny (więc pije) no naprawdę chyba wszystko- odpowiednie do wieku ciąży. Leży także w prawidłowej pozycji ze zgietymi nóżkami i rączkami...
Dziś gdy byłam pochylona poczułam czkawke dziecka pierwszy raz- nie jest to wcale dobry znak o tyle, że skoro innych ruchów nie czuję a czkawkę już tak, to znaczy, że po prostu się nie rusza...
Szukam różnych informacji o różnych zespołach, chorobach związanych z brakiem ruchów dziecka i jestem zrozpaczona
Lekarz kazał zgłosić się za miesiąc
Czy ktoś miał coś podobnego? A może słyszał?
Kto jest najlepszym diagnostą prenatalnym z okolic Poznania, Wrocławia?
Obserwuj wątek
    • anulla1 Re: płód nie rusza się! 27.12.11, 16:49
      Mojej kuzynki córka prawie wcale sie nie ruszała, dochodziło do tego, że lekarz przerywał badanie wysyłał ją aby napiła się coli, zjadła czekoladę i za pół godziny wróciła, wtedy widać delikatną aktywność dziecka. Dziecko urodziło się zdrowe i jest zdrowe.
    • archeopteryx Re: płód nie rusza się! 27.12.11, 19:58
      Dr hab. Marek Pietryga przyjmuje w Poznaniu na ulicy Wojskowej. Gabinet nazywa się euromedicus (www.euromedicus.net). Byłam tam na usg w 12 tc bo dwie znajome zupełnie niezależnie polecały mi właśnie tego lekarza jako guru od ultrasonografii. Dodam, że nie jest to mój lekarz prowadzący, byłam tam tylko na tym jednym usg i zamierzam iść również na połówkowe, bo wrażenia z wizyty mam jak najbardziej pozytywne. Kosztuje sporo - 200 złotych, ale jest bardzo rzetelny i sprawdza wszystko od a do z.
    • milamala Re: płód nie rusza się! 27.12.11, 22:14
      Ja zaczylam odczywa ruchy chyba w 25,26 tygodniu, a itak do konca ciazy bardzo slabo. Czasem calymi dniami zadnego ruchu.
      Niech Cie podepna do ktg (mnie tak zrobiono) aparat wyczuwa najlepiej najdrobniejsze ruchy plodu.
      Z coreczka nie tylko ok, nie tylko rusza sie jak nalezy (a pamietam jak pytalam lekarza, czy dziecko w lonie matki moze byc sparalizowane) ale wrecz czasem sie zastanawiam czy nie ma ADHD.
      • aldira Re: płód nie rusza się! 28.12.11, 14:46
        Moja corka takze ruszala sie bardzo malo w brzuchu. Jej ulubiona pozycja to wyprostowane nogi az mogla sobie ssac palce u nog. Teraz rowniez zastanawiam sie czy nie ma czasami nadpobudliwosci ruchowej big_grin bo wszedzie jej pelno. Zapewne u ciebie bedzie podobnie po porodzie maluch bedzie nadrabial tongue_out
    • dahme Re: płód nie rusza się! 28.12.11, 11:32
      Hej,
      jestem na tym samym etapie ciąży - też drugiej - i nie ukrywam, że też zdziwiona byłam, że maluszka poczułam bardzo późno. Prawdę powiedziawszy wydawało mi się, że czuję coś ok 13 t.c. i 18 t.c., a potem zupełnie nic i dopiero niedawno, chyba tydzień albo dwa tygodnie temu zaczęłam czuć małego przynajmniej raz dziennie. Trochę mnie to martwi, bo jak byłam w ciąży z córką, to tak dzikowała, że nieraz zastanawiałam się czy ona w ogóle w brzuszku śpi. Teraz tłumaczę sobie, że skoro synuś to może spokojniejszy będzie. Sama nie wiem, ale lekarze, byłam u dwóch, nie widzą niczego niepokojącego. Może po prostu jest jeszcze za malutki na konkretne kopniaki smile
      • milamala Re: płód nie rusza się! 30.12.11, 01:00
        Dahme nie chce Cie straszyc, ale Ty nie licz, ze jak malo sie rusza to bedzie spokojne. Wcale nie musi. Moja jak sie na ten swiat wyrwala todopiero pokazuje co potrafi.
        • dahme Re: płód nie rusza się! 03.01.12, 10:17
          Właśnie tego się obawiam smile
    • frytka_81 Re: płód nie rusza się! 30.12.11, 17:54
      Z własnego doświadczenia nie odpowiem, ale moja przyjaciółka też przed każdym badaniem usg/ktg miała nakazane zjeść coś słodkiego/napić się coli, żeby w ogóle dziecko się ruszyło. Inaczej nie było żadnych ruchów. Mały urodził się całkowicie zdrowy smile
    • prawujkowa Re: płód nie rusza się! 30.12.11, 21:25
      we Wrocławiu dr Fuchs i dr Jarosz.
      pozdrawiam.
    • czarny-gosiek Re: płód nie rusza się! 01.01.12, 15:49
      W pierwszej ciąży nie czułam żadnych intensywnych ruchów tylko czasami delikatne przeciąganie się dziecka czy czkawkę. Na usg siedziała zawsze w tej samej pozycji -noga na nogęsmilePierwszy kopniak w zebra i tylko raz w 37 tygodniu. Mała urodziła się niewielka - 40 tydzień i tylko 2400 choć na usg wychodziło ze ok i ma co najmniej 3 kg. Miała niedowagę przez moje nadcisnienie i pewnie słabiutka oszczędzała się. Po urodzeniu spokojna z delikatnym charakterem, wrażliwa. Rozwój intelektualny i fizyczny super. Wagę nadrobiła a teraz ma 5 lat i jest bardzo sprawna - świetnie jeździ na łyżwach i rowerze. Bezruch w brzuchu nie miał na nia wpływu. Pamietam z okresu ciąży, ze zaniepokojona ciszą w brzuchu biegałam ciągle na ktg, żeby posłuchać serduszka. Wszystko skończyło się dobrze. Teraz jestem w drugiej ciąży kopana non stop szczególnie po zjedzeniu słodyczy
      • iwonia2 Re: płód nie rusza się! 02.01.12, 21:34
        W mojej drugiej ciazy ruchy odczuwalam sporadycznie!!!Bywalo,ze w ciagu dnia moja coreczka nieruszala sie WOGOLE!!Spedzalo mi to sen z powiek.Bylam czestym gosciem w szpitalu,badania wskazywaly ze wszystko jest dobrze!!!smile)
        Teraz ma 5 lat jest zdrowa,cudna i bardzo grzeczna
    • dziartom Re: płód nie rusza się! 03.01.12, 10:42
      Wiem co czujesz. Podczas ciąży moja córka też się mało ruszała, bardzo mało, czasami nawet nie czułam jej przez parę dni. Ale teraz jest zdrowym niemowlakiem i też czasem zastanawia się jak dziewczyny czy przypadkiem nie ma ADHD wink
      Głowa do góry!

Możesz poczytać o moich ciążowych obawach tu:forum.gazeta.pl/forum/w,585,123946173,127874830,Re_Usg_polowkowe_22_tc_AFI_8_nie_za_niskie_.html
    • nataliani Re: płód nie rusza się! 30.05.12, 01:14
      Jestem juz po porodzie (planowane cc). Niestety u mnie nie bylo happy endu. Synek urodził sie chory (wciąż jesteśmy diagnozowani) Ma silne przykurcze stawowe i wiele innych problemów. Czeka nas długa i ciężka rehabilitacja być może też operacje.
      Pod koniec ciąży przestał rosnąć a w ostatnich tyg. pojawiło się skrajne małowodzie. W trzecim trymestrze poruszał się wyraźnie choć wciąż było to stanowczo za mało, bywały dni gdy czułam tylko przeciąganie.
      Mimo wszystko dziękuję za słowa pociechy bo trudno byłoby mi przetrwać druga połowę ciąży bez odrobiny nadziei.
      • m.b.g Re: płód nie rusza się! 30.05.12, 08:40
        Życzę wam wszystkiego dobrego, szybkiej diagnozy i jeszcze szybszego leczenia.
      • kotkowa Re: płód nie rusza się! 30.05.12, 09:19
        Ja też życzę przede wszystkim zdrowia dla synka, mam nadzieję, że rehabilitacją czy nawet operacjami uda się całkowicie wyjść na prostą. Bądź dzielna!
      • archeopteryx Re: płód nie rusza się! 30.05.12, 09:43
        Wszystkiego dobrego dla Was.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka