goskamaja 25.04.12, 22:13 Witam, czy do cesarki trzeba być na czczo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angelkochanie Re: cesarka 25.04.12, 22:39 Ja nie musialam A po cc ( pelna narkoza) tez nie wymiotowalam Chyba co kraj to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gulis1 Re: cesarka 26.04.12, 09:15 Nie miałam cesarki, ale jak miałam zabieg to anestezjolog pytała mi się czy piłam wode i nawet czy żułam gume!!! Więc chyba lepiej nic nie brać do ust Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: cesarka 26.04.12, 03:53 zalezy - do planowanej, warto byc na czczo, zeby zminimalizowac ryzyko zachlysniecia sie zawartoscia zoladka, nudnosci, etc... wiadomo, nikt tego tak naprawde nie jest w stanie sprawdzic, ale moim zdaniem nie warto ryzykowac... jesli cesarka nie jest planowana lub wykonywana w trybie przyspieszonym to nikt nie bedzie zabiegu opoznial tylko dlatego ze matka godzine wczesniej zjadla kaszanki Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: cesarka 26.04.12, 12:16 > zalezy - do planowanej, warto byc na czczo, zeby zminimalizowac ryzyko zachlysn > iecia sie zawartoscia zoladka, nudnosci ale jakiego zachłyśnięcia sie treścią żołądka? z jakiej okazji? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna9926 Re: cesarka 26.04.12, 10:30 Miałam planowaną cesarkę i w tym dniu miałam być na czczo a poprzedniego dnia zjeść lekką kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: cesarka 26.04.12, 12:17 lepiej być, ale nie jest to niezbędne i konieczne bezwarunkowo. ja nie byłam, ciachali mnie interwencyjnie o 19 wieczorem, cięzko żebym przez cały dzień nic nie jadła Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: cesarka 26.04.12, 17:23 dziennik-niecodziennik napisała: > lepiej być, ale nie jest to niezbędne i konieczne bezwarunkowo. ja nie byłam, c > iachali mnie interwencyjnie o 19 wieczorem, cięzko żebym przez cały dzień nic n > ie jadła Przy zabiegach nagłych, sprawą drugorzędną jest jedzenie i picie. Są one wykonywane ze wskazań życiowych. Inaczej ma się sprawa przy zabiegach planowych. > ale jakiego zachłyśnięcia sie treścią żołądka? z jakiej okazji? Z 'okazji' intubacji, koniecznosci użycia rurki ustno gardłowej, bądź skutków ubocznych leków znieczulających/p.bolowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: cesarka 26.04.12, 14:56 Generalnie tak, do planowanej trzeba byc na czczo i nie pic nawet wody przez jakis czas, chodzi o znieczulenie, o bezpieczenstwo. U mnie w szpitalu nawet przez caly czas trwania porodu nie wolno bylo ani jesc ani pic, no ewentualnie maly lyczek wody, na wypadek, gdyby musiala byc nagle cc. I ja akurat mialam cc, nie nagle, nie w narkozie, ale jednak. Oczywiscie jak cos sie dzieje i musza robic cc natychmiast, to robia mimo, ze ktos nie jest na czczo, ale jest wieksze ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
boni_76 Re: cesarka 26.04.12, 21:32 Do planowanej cesarki TRZEBA by c na czczo. Robią lewatywę i od 18.00 poprzedniego dnia nic się nie je, pić można tylko do północy. Miałam znieczulenie lędźwiowo-kręgowe. Doradzono mi aby zaraz po odejściu znieczulenia zacząć powoli dźwigać się na nogach (pupa w górę). Lekarz pozwolił mi na taką gimnastykę i była to fantastyczna rada. Dużo lepiej zniosłam ból rany niż moja sąsiadka z sali. Dużo ruchu w granicach bólu a rana dopasuje się do Ciebie a nie Ty do rany. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś