kisi_165 18.06.12, 16:54 Jakie stosujecie środki ostrożności??W kuchni/mieście/z dziećmi np na podwórku? Jak często powtarzacie badania?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kura28 Re: Toksmoplazma 18.06.12, 17:22 Nie jem surowego mięsa. Nie karmię swoich kotów surowym mięsem. Po kontakcie z ziemią myję ręce. To wszystko. Badania robiłam przed ciążą i koło 18 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hela_mela Re: Toksmoplazma 19.06.12, 15:08 Podobno ryzyko zachorowania na toksoplazmozę w okresie ciąży jest małe, dlatego badanie robi się raz w pierwszej puli badań zalecanych przez lekarza. Środki ostrożności to brak kontaktu z surowizną, zarówno jedzenie jak i dodytykanie surowego mięsa, jaj, ograniczenie kontaktu z kotami. Ja w ciąży poleciałam do Grecji, a tam kotów jest mnóstwo i kontakt czy się chciało czy nie to się miało i nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
seidhee Re: Toksmoplazma 19.06.12, 21:33 Wszystko myję dwa razy uważniej, niż zwykle. Zwłaszcza warzywa i owoce zabrudzone ziemią. Rośliny przesadzam w rękawiczkach. Kocie kuwety sprząta mąż (choć nie ma szans, żebym od tego złapała tokso, bo moje koty nie jedzą surowego mięsa teraz). I chyba tyle Aha, i dość obsesyjnie wycieram na mokro blaty w kuchni, ale to raczej moja własna schiza. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Toksmoplazma 20.06.12, 10:26 Badania raz na trymestr samo IgM, skoro IgG było ujemne na pocz. ciąży. Środki ostrożności to osobna deska do krojenia surowego mięsa, mycie rąk po krojeniu mięsa, dokładne mycie warzyw i owoców, nie jedzenie prosto z ogródka, nie dotykanie dzikich kotów, nie sprzątanie kuwety. Dzieci na podwórku nie roznoszą toksoplazmozy. Najczęściej można się zarazić przez niedomyte owoce i warzywa, surowe mięso, odchody kotów. Odpowiedz Link Zgłoś