Dodaj do ulubionych

Solarium??

03.07.04, 20:38
Po wczorajszej wizycie u lekarza zaczelam sie zastanawiac jaki wplyw na
malenkie dziecko ma solarium...a mianowicie chodzi mi o to czy ktorakolwiek z
was odwazylaby sie non stop chodzic na solarium bedac w ciazy??
W poczekalni do mojego lekarza siedziala Babka ktora no moze miala z 33 lata
(chyba ze to przez opalenizne dodalam jej lat)wygladala na 22-25 tydzien
ciazy i byla potwornie opalona...co zreszta bylo widac ze przez solarium i ze
jest stala bywalczynia.
Wiem ze mowienie czego wolno a czego nie wolno robic jest idiotyzmem bo
inaczej zachowuja sie kobiety w ciazy teraz a inaczej zachowywaly sie nasze
babcie ale czy to nie jest niebezpieczne???
Ja plula bym sobie w brode gdyby przez to ze chodzilam na solarium moje
dziecko musialoby cierpiec...
Jakie jest wasze zdanie??Szkodzi czy nie??
Obserwuj wątek
    • dosiadpl Re: Solarium?? 04.07.04, 20:49
      z tego co wiem to na solarium sie nie chodzi w ciazy.. mozed po prostu wrocila
      z urlopu z jakiegos cieplego kraju? W sumie skoro jej nie znasz to niwe wiadomo
      na jaki kolor sie opala po solarium i po normalnym sloncu?
      • agatha_mama Re: Solarium?? 07.07.04, 14:18
        jestem wielbicielka opalania i wsolarium i na sloneczku,obecnie jestem w 3
        ciąży i nie potrafię z tego zrezygnować,W 2 ciąży opalalam sie do 8 miesiąca i
        wszystko bylo ok., oczywiscie ograniczylam sie do 1 wizyty tygodniowo po 12
        minut.Teraz rownież sie opalam, a jestem w 15 tyg.Poxniej chowam tylko brzuszek
        pod ręcznikiem.
    • omn3 Re: Solarium?? 06.07.04, 16:03
      Ja znalam jedna ktora w 8 miesiacu chodzila na solarium.
      I dziwie sie jak ja uscili na to lozko.Ale panna donosila,urodzilo zdrowe
      dziecko.Ja bym nigdy,przenigdy tak nie postapila.Bylam blada i co,za to teraz
      sobie chodzesmile)))
    • agusik25 Re: Solarium?? 06.07.04, 19:12
      Oczywiście, że solarium jest niebezpieczne. W tym, do którego ja chodzę wisi
      duzy plakat z przeciwskazaniami do opalania - jednym z nich jest właśnie ciąża.
      Ja nigdy bym się nie odważyła świadomie narażać mojego dziecka. Może jednak
      Pani, o której piszesz opaliła sie tak na urlopie.
      Niedawno jedna z forumowiczek pytała czy solarium w ciąży jest faktycznie takie
      niebezpieczne. Jest z drugim dzieckiem w ciązy i nie wie czy ma zrezygnować z
      opalania. Zaznaczyła również, że w pierwszej ciązy opalała się do siódmego
      miesiąca.
      • afrodyt Re: Solarium?? 06.07.04, 20:36
        Z tego co czytalam o opalaniu nie bedac jeszcze w ciazy to wszedzie w kazdej
        ulotce broszurze itp. byly informacje ze opalanie "zwykle"czyli lezenie pod
        chmurkasmile)jest tak samo szkodliwe jak solarium...
        Dlatego tez zapytalam...zreszta to nie moj interes chociaz sama w zyciu bym sie
        nie odwazyla
        • sowa_hu_hu Re: Solarium?? 06.07.04, 21:41
          dla mnie laska która chodzi w ciązy na solarium to taka sama idiotka jak ta
          która pali papierosy,,,,

to tyle

pozdrawiam serdecznie wszystkie madre mamy smile
          • afrodyt Re: Solarium?? 06.07.04, 21:49
            to widze ze nie narazilabym sie tobiesmile)nie pije nie pale nie chadzam na
            solarium...wegetuje aktualniewink)
            • sowa_hu_hu Re: Solarium?? 07.07.04, 09:14
              ja też wegetowałam hehe smile obijałam sie do potęgi... ale oczywiście zadnych
              bałogów - mimo iz byłam "milośniczką" papierochów gdy dowiedziałam sie o
              maluszku w brzuszku wink rzuciłam to swiństwo w cholere!

pozdrowionka
          • agatha_mama Re: Solarium?? 08.07.04, 13:14
            No proszę zostalam idiotką, zapomniałaś dodać czy przez małe i czy przez duże!!!
            Udowodnij mi,że solarium w ciąży szkodzi dziecku, ja nigdzie takiej wiadomości
            nie znalazłam!!!A o paleniu w ciązy trąbia w każdej książce i gazecie!!!!To
            • franula Re: Solarium?? 08.07.04, 13:25
              Nie uwazam zebys byla idiotka, ale opalanie i solarium sa szkodlwie. Oto
              pierwsze z brzegu zrodla internetowe, ksiazkami sluze w domu.

www.poradnia.pl/podstrony/czytelnia/ciaza.html
              kobieta.interia.pl/rodzina/ciaza/news?inf=402392
              www.dziecko-info.com/pytania_xpert/odp_2001_04_kat06_odp.shtml#kat6_1
              Pozdrawiam wszystkie Ciążarne
              Fr
    • dosiadpl Re: Solarium?? 07.07.04, 09:26
      co do opalania naturalnego to w 27 tyg bylam w Egipcie i wygrzewalam sie na
      sloneczku. Moj gin powiedzial ze wazne jest by brzucha nei przegrzewac, tzn
      wystawiac go tylko na pare minut a potem przykryc grubym recznikiem np lekko
      zwilzonym. Glownym problemem przy opalaniu moze byc powstanie pzrebarwien jesli
      ktos ma sklonnosc ale tez rozszerzenie sie naczyn co mzoe spowodowac przy
      nagrzewaniu brzuszka plamienie. Opalanie ma jednak plus bo to naturalna
      witamina D i dla dziecka jets ona korzystna. Ja po sloncu czulam sie swietnie!
      • thiessa Re: Solarium?? 07.07.04, 15:48
        Ustalilismy juz, ze nie powinno sie opalac na solarium, tylko nadal nie wiem
        dlaczego. W zadnej publikacji nie znalazlam powodu dla ktorego nie mozna tego
        czynic. Po prostu nie mozna i juz, a czy ktos moze wie dlaczego?
        • afrodyt Re: Solarium?? 07.07.04, 17:47
          Z tego co przeczytalam to mimo iz dzidzia jest dosc dobrze chroniona to
          promienie sloneczne bardzo moga zaszkodzic dzidzi dlatego odradza sie opalanie.
          Do tego wysoka temperatura powoduje przyszpieszenie akcji serca zwieksza sie
          tetno i "rozkurczaja"sie naczynka krwionosne.
          Zreszta dziecko po urodzeniu nawet takie starsze trzeba chronic przed
          promieniowaniem(zakladac kapelusik smarowac kremami przebywac w cieniu)dlatego
          wydaje mi sie ze skoro takie zabiegi stosowane sa po porodzie to tymbardziej
          nalezaloby chronic dzieciatko w loniesmile)Ale to moje zdanie, jak widac kazda z
          nas ma inny poglad, czesc sie opala a czesc nie.
    • beciaw77 Re: Solarium?? 08.07.04, 13:23
      agatha_mama ja znalazłam informacje na ten temat i to zupełnie przypadkiem...
      "Są takie przypadki, w których używanie solarium jest zupełnie wykluczone. Nie
      wolno korzystać z solarium, gdy:

*jest się w ciąży lub po urodzeniu, zwłaszcza gdy karmi się piersią,

*choruje się na tarczycę, nerki lub serce

*ma się rozległy trądzik, dużo pieprzyków i brodawek

*na skórze występują znamiona barwnikowe, blizny lub ktoś z rodziny miał
      nowotwór skóry

*ma się objawy trądziku różowatego lub opryszczkę

*dotyczą nas problemy z rozszerzonymi naczynkami na ciele lub twarzy

*bierze się leki fotouczulające lub używa kosmetyków ze składnikami
      fotouczulającymi.

Natomiast w przypadku wszystkich pozostałych osób, których te powyższe zakazy
      nie dotyczą, decyzja czy ryzykować i opalać się w solarium czy nie zależy już
      od nich samych."
      to tylko malutki fragment... zainteresowanych tematem odsyłam do bardzo
      ciekawej strony dla przyszłych i obecnych juz mam!
      www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=907POZDRAWIAM!
      Becia
      a to moja myszkawink)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13431105&v=2&s=0

• beciaw77 strona jeszcze raz:-))))! 08.07.04, 13:25
        www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=907
        • roxi_hart Re: strona jeszcze raz:-))))! 08.07.04, 20:38
          Nie rozumiem skad ten pęd do opalenizny w ciazy. Slonca tego lata malo, kazdy chodzi blady, ja po raz pierwszy sie tym nie przejmuje. Napewno nie pojde sie opalac, choc przed ciaza chodzilam. Solarium to jedna z wielu rzeczy, z ktorych moge z latwoscia zrezygnowac.
    • thaures Re: Solarium?? 08.07.04, 22:06
      Chodzę na solarium,ale nie jestem w ciąży i nie odważyłabym się wejść
      z "brzuchem" pod lampy,ale solarium z którego korzystam to tak zwane gadające
      solarium i kiedyś słuchałam informacji,że opalanie w czasie ciąży jest
      całkowicie bezpieczne( jeżeli chodzi o to solarium).Ponieważ na pewno musi mieć
      wszystkie atesty i spełniać określone wymagania,to myślę,że nie może
      zaszkodzić, tym bardziej,że otwarcie o tym się mówi.
      • wieczna-gosia Re: Solarium?? 09.07.04, 08:58
        no wiec jestem idiotka wink)
        Bo do solarium chodze i chodzilam bynajmniej nie po to zeby sie opalic. Chodze
        sobie 2-3 razy w zimie kiedy najkrotsze dni w roku przyprawiaja mnie o tak
        wielka depresje ze musze sie doswietlic. Chodzilabym na fototerapie ale
        solarium jest tansze wink))
        Wchodze zawsze (w ciazy czy bez ciazy) na 5 minut- przez taki okres to sie
        czlowiek porzadnie nie ogrzeje nie mowiac o opaleniu wink) moj ginekolog nie
        widzial w tym nic zlego (chociaz oczywiscie na haslo solarium zareagowal ze nie
        wolno). Tak wiec Opalac w solarium sie nie powinno (czyli siedziec tyle by
        zbrazowiac) ale bez przesady.
        jednak sorki sowa, papierosy sa dla mnie swiadomym wdychaniem szkodliwych
        czynnikow. O niebezpieczenstwie solarium (i opalania w ogole) mowi sie w
        kontekscie przegrzania i mozliwosci wywoalania skorczow. Jesli ktos umie
        korzystac rozsadnie z urokow slonca i opala sie nie lezac godzine wywalona na
        sloncu to i z solarium skorzysta wchodzac tam na krotko.
        Kiedy dni staja sie dluzsze chodze normalnie na spacery, opalac sie nie opalam
        w ogole i nigdy- tyle co w ruchu. Ale w zimie te pare minut dodaje mi pary gdy
        na swiecie panuje wieczna noc....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka