Dodaj do ulubionych

torbiel czy ciąża

15.03.13, 10:31
Hej,
wiem, że często pojawia się ten temat, jednak mój przypadek trochę się różni od innych. Mam 24 lata, od dwóch lat jestem w szczęśliwym związku małżeńskim, zaczynamy starania o dziecko.
Problem w tym, że w poprzednim cyklu (31 dni, regularnie) odkryto u mnie torbiel na prawym jajniku (7 cm), która pękła samoistnie (choć w okropnych bólach) w czasie krwawienia. Lekarz nie zaproponował żadnej kuracji. Mamy się nie przejmować i próbować... Kochaliśmy się z mężem w dni płodne od 12 d.c. do 16 d.c. Testy owulacyjne wykazały, że owulacja miała miejsce gdzieś w okolicach 17-19 d.c. Teraz jest 26 d.c., i od dwóch dni mocno kłuje mnie prawy jajnik (ten sam, na którym była torbiel), mam mocno wrażliwe piersi i koniec na tym. Zastanawiam się, czy gnać teraz do lekarza i sprawdzać ten jajnik, czy czekać spokojnie, bo to może być ciąża... Czy takie mocne ukłucia mogą świadczyć o tym, że tam się dzieje coś dobrego a nie złego? smile Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy.
Obserwuj wątek
    • brown_aurelia Re: torbiel czy ciąża 15.03.13, 15:55
      też miałam torbiel (troszkę mniejszą), która sama zniknęła. i dość często mnie bolał jajnik.
      jak zaszłam w ciążę -bóle ustąpiły.
      poczekaj na miesiączkę, a potem zrób test.
    • kerri31 Re: torbiel czy ciąża 16.03.13, 16:07
      Wykryto u mnie torbiel 4 x 5 cm w 5 tc. To byl lewy jajnik. Torbiel powiększała się i zagrażała pośrednio ciąży, bo wiadomo w końcu to jakaś patologia.
      Torbiel urosła do rozmiarów 7,5 x 6,5 cm i zatrzymała się. Ból lewego jajnika miałam okropny, w dodatku na początku ciąży lewa strona podbrzusza była bardziej wypukła, co sugerowało mi ciążę pozamaciczną na szczęście ciąża jest wewnątrzmaciczna.
      Torbiel samoistnie pękła lub wchłonęła się nie wiadomo kiedy ale również dość długo lewy jajnik mnie bolał a raczej kłuł, trwało to około miesiąca po zniknięciu torbieli.
    • yosher Re: torbiel czy ciąża 17.03.13, 13:11
      może być też tak, że z jajnikiem jest dobrze a ten ból to z powodu innych zmian zachodzących w organiźmie smile Ja miałam takie bóle w okolicy jajników w trakcie pierwszych tygodni ciąży. Ale każdy przypadek jest inny, wiadomo. Poczekaj kilka dni, wg procedur i zrób test, potem do lekarza sprawdzić jajniki. W tym momencie i tak nic innego chyba nie wchodzi w grę skoro jest szansa, że jestes w ciąży.
      Jeżeli to była zwykła wodnista cysta, to rzeczywiscie nie ma się czym przejmować, bo one pojawiają się i znikają.
      • muko88 Re: torbiel czy ciąża 18.03.13, 10:32
        Cysta była wypełniona krwią. W środę idę do lekarza - wtedy też powinnam dostać okres. Śmieszna sprawa, wczoraj trzy razy słodziłam sobie herbatę malinową, bo wydawała mi się kwaśna (nie udało mi się dosłodzić, mimo, że wsypałam 6 łyżeczek, a normalnie słodzę 2!!!), dzisiaj rano mąż przyniósł mi kawę, która tez nie była słodka, ale zapewniał, że słodził. Wczoraj ból przeszedł z jajników na krzyż. Może, może... może?
        • yosher Re: torbiel czy ciąża 18.03.13, 14:21
          a wiesz, że jeśli wypełniona krwią to może świadczyć o endometriozie... coś o tym wiem, niestety. Porozmawiaj ze swoim lekarzem gdy się spotkacie. No i oczywiście daj nam znać smile
          • muko88 Re: torbiel czy ciąża 18.03.13, 20:46
            Dam znać, dzięki za zainteresowanie. Ból już jest niestety taki piekący - nie wróży nic dobrego. Pozdrawiam.
          • muko88 Re: torbiel czy ciąża 20.03.13, 17:03
            I już wszystko jasne - kolejna torbiel. Po dwóch tygodniach... No, nic. Ja się idę leczyć, a Wam wszystkiego dobrego smile Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka