Dodaj do ulubionych

Terminacja

13.04.13, 17:01
Jak to jest w Polsce?
jezeli dziecko sie okaze chore z wada genetyczna np ZE czy mozliwe jest wykonanie takiego zabiegu? slyszałam ze neiwiele ogolnie szpitali/klinik chce sie podjac, ponadto niektórzy tak długo zwlekaja z wynikami amniopunkcji zeby minał 23 tydzien? Jak to było w przypadku osób które mały potwierdzona chorobe i nie chcialy urodzic dziecka?
Obserwuj wątek
    • keiti1978zg Re: Terminacja 13.04.13, 17:03
      ostatnio przeczytałam ciekawy artykuł www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,98083,11532096,Nie_mowie_o_aborcji__Mowie__Ma_pani_wybor.html
    • eire81 Re: Terminacja 13.04.13, 17:22
      Moja koleżanka po badaniu płodu na przezierność karkową usłyszała, że jej dziecko prawie na pewno będzie miało Zespół Downa. Koleżanka przeżyła szok, ostatecznie po wielu wątpliwościach i dyskusjach postanowiła nie przerywać ciąży (wiem, że zaczęła coś tam "na czarno" kombinować). Psychicznie przygotowywała się na przyjście naświat chorego dziecka, nawiązywała kontakty z rodzicami, którzy mają takie dzieci, dużo czytała o ZD. Tymczasem na porodówce okazało się, że córeczka, którą urodziła była zupełnie zdrowa!! Warto jednak pójśc do kilku lekarzy, nie tylko do jednego. Poza tym badanie usg genetyczne powinien robić specjalista w dziedzinie ultrasonografii a nie zwykły ginekolog...
      Czy Tobie wyszło, że dziecko ma jakąś wadę?
      • keiti1978zg Re: Terminacja 13.04.13, 17:28
        na razie z testu PAPA i jakies podejrzenia ZE z usg, czekam na amniopunkcje, ale chce wiedziec, co by było czysto teoretyzujac gdyby okazało sie to prawda. Juz wiem, ze na pewno nie chciałabym urodzic takiego dziecka ( psuchicznie nie wytrzymałabym, juz czuje ogromny ciężar i traumę ) czekajac na termin porodu i dlatego chciałabym zebrac informacje juz teraz.
        • keiti1978zg Re: Terminacja 13.04.13, 17:41
          www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,11518946,Nie_mowie_o_aborcji__Mowie__Ma_pani_wybor.html?as=2&v=1&obxx=11518946
          artykul w całosci uwazam ze bardzo dobrze ze jest taki szpital i lekarze z takim podejsciem
        • anna.wasil Porażka :((((((( 13.04.13, 21:39
          na razie z testu PAPA i jakies podejrzenia ZE z usg, czekam na amniopunkcje, ale chce wiedziec, co by było czysto teoretyzujac gdyby okazało sie to prawda. Juz wiem, ze na pewno nie chciałabym urodzic takiego dziecka ( psuchicznie nie wytrzymałabym, juz czuje ogromny ciężar i traumę ) czekajac na termin porodu i dlatego chciałabym zebrac informacje juz teraz.
          Brawo !!!!! kolejne DZIECKO ( bo to jest ok 22 tydz) też usuniesz jak nie będzie zdrowe ?????
          Może pomyśl nad tym czy jesteś w stanie być matką, bo może kup sobie kota smile
          Małżeństwa marzą o dzieciach i nie wszyscy je mają.
          Odsyłam do dedykowanych for.W oczekiwaniu ,poronienia i ogarnij się !!!!!!
          • zkat Re: Porażka :((((((( 13.04.13, 21:50
            Poki co kazda kobieta ma prawo wyboru czy che urodzic nieuleczalnie chore dziecko czy nie. A Ty nie musisz czytac tego watku, zapraszam na wyzej wymienione przez Ciebie fora.
          • keiti1978zg Re: Porażka :((((((( 13.04.13, 21:58
            Jestem matka i mam 5 letniego synka wedle scisłosci, a poza tym nie Ci mnie oceniac i moje wybory i ich trafnosc, wole byc osoba oczytana i wiedziec na czym stoję dlatego szukam informacji i zaden wybor nie jest latwy, skoro na kompetencje i pomoc mojego lekarza nie moge liczyc.

Moze kota Ty potrzebujesz, odwiedz schronisko jest ich tam wiele. Poza tym zapoznaj sie czym jest terminacja, a czm aborcja bo chyba nie rozumiesz co oznacza miec nieuleczalnie chore dziecko, które umiera po porodzie lub tuz po nim, bo tylko 10% dzieci z ZE dozywa do roku. Rozumiem ze małzenstwa marza o chorych dzieciach? nie wydaje mi sie. Nie kazdy jest w stanie psychicznie podołac i równiez zapraszam Cie na fora które wymieniłaś, swego czasu je odwiedzilam, bo w 9 tyg straciłam ciaze.
          • 3-mamuska Anna sama jeste Porażka :((((((( 13.04.13, 22:13
            anna.wasil napisała:

> na razie z testu PAPA i jakies podejrzenia ZE z usg, czekam na amniopunkcje, al
            > e chce wiedziec, co by było czysto teoretyzujac gdyby okazało sie to prawda. Ju
            > z wiem, ze na pewno nie chciałabym urodzic takiego dziecka ( psuchicznie nie wy
            > trzymałabym, juz czuje ogromny ciężar i traumę ) czekajac na termin porodu i dl
            > atego chciałabym zebrac informacje juz teraz.
            > Brawo !!!!! kolejne DZIECKO ( bo to jest ok 22 tydz) też usuniesz jak nie będzi
            > e zdrowe ?????
            > Może pomyśl nad tym czy jesteś w stanie być matką, bo może kup sobie kota smile
            > Małżeństwa marzą o dzieciach i nie wszyscy je mają.
            > Odsyłam do dedykowanych for.W oczekiwaniu ,poronienia i ogarnij się !!!!!!

Jedynie co mi sie ciśnie na usta to kret ..ka z ciebie.
            Pisać takie słowa do obcej kobiety,która stoi przed bardzo trudna decyzja i jazdy ja wspierać.
            Prawda sie ze największym wrogie kobiety i jest inna kobieta.
            Bedziesz jej dawać pieniądze na jedzenie rachunki i leki, gdy bedzie musiała zrezygnować z pracy. Bedziesz siedzieć przy łóżeczku i czuwać nad chorym dzieckiem?
            Jakim prawem tak osadzasz druga kobietę.
          • whitney85 Re: Porażka :((((((( 14.04.13, 02:35
            OMG, ty tak na serio? Uważam, że autorka ma pełne prawo usunąć ciążę, nawet w tym kato-kraju a przez osoby twojego pokroju wciąż mamy zaścianek i brak respektowania praw kobiet.
          • kerri31 Re: Porażka :((((((( 15.04.13, 08:45
            anna.wasil
            To Ty się kobieto ogarnij, każdy ma prawo decydować o własnym życiu , bo to dziecko swojego życia mieć nie będzie.
            W PL jest dozwolone usunięcie ciąży w takim przypadku a skoro jest taka możliwość to oznacza, że masz wybór. Każdy podejmuje inne wybory , co nie oznacza, że inne są gorsze .
            Jeżeli nie masz w sobie za grosz akceptacji dla spraw niecodziennych to nie wchodź na forum, bo świadczy to o Twojej niedojrzałości życiowej . Forum to produkcja indywiduum.
    • makarona1 Spytaj tu 13.04.13, 18:15
      www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,912,0,przeziernosc-karkowa
    • iziula1 Re: Terminacja 13.04.13, 18:50
      Keiti, a co na to wszystko twój lekarz prowadzący? Jak podchodzi do wyników badań i ewentualnego zakończenia ciąży?
      Wiem,że to trudne, ale poczekaj spokojnie na wyniki badań z amniopunkcji. Wszelkie decyzje podejmij po nich dając sobie kilka dni na oswojenie się z sytuacją.
      Na chwile obecną masz tylko podejrzenie. Oby wszystko skończyło się dobrze.
      Życzę aby twoje dzieciątko okazało się zdrowe. Nie trać nadziei.
      • keiti1978zg Re: Terminacja 13.04.13, 19:10
        moj lekarz do kt chodziłam prywatnie i wydawał sie oki i kompetentny zaczyna umywac raczki, kiedy sie okazuje ze ciaza moze byc z problemami, nie jest specjalnie zaangazowany, czasem nei odbiera telefonow. Dostałam namiar od kolezanki na Pania dr w Poznaniu dr Mariola Ropacka, która ma dobry sprzet i przyjrzy sie dzieciaczkowi, moze bede wiedzec cos wiecej, brakuje mi obiektywnego , kompetentnego spojrzenia. Chodziła do niej kolezanka z ciaza problematyczna z wada rozszczepu kregosłupa i podobno jest polecana. Przyjmuje w szpitalu tez na Polnej. Umowiona jestem w poniedziałek, amniopunkcja w kolejny poniedziałek, wiem ze czas mnie goni ze wzgledu na tydzien ciazy cokolwiek by sie ni e działo.
    • haliw keiti1978zg 13.04.13, 19:51
      sprawdź pocztę
      • keiti1978zg Re: keiti1978zg 13.04.13, 20:00
        odpisałam
        • zkat Re: keiti1978zg 13.04.13, 20:09
          W szpitalu bielańskim na pewno mozna zakonczyc ciaze z wadami płodu. Podobno w innych tez ale sie z tym nie afiszuja.
          • elfik100 [...] 13.04.13, 21:13
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • keiti1978zg Re: keiti1978zg 13.04.13, 22:01
              dzieki elfik, bardzo licze na te wizytę i kompetencje Pani dr. Dzis zadzwoniłam i juz w poniedziałem mam wizyte poza kolejnoscia, Pani dr wydała mi sie serdeczna i jakby rozumiała sytuacje, wizyty ni sa tanie, ale wazna jest cena mojego spokoju.
              • elfik100 [...] 13.04.13, 22:24
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • szonik1 Re: keiti1978zg 14.04.13, 09:30
                  W szpitalu w Rudzie Sląskiej Godula usuwano mojej współlokatorce z sali ciążę z wadami i bezwodziem.
                  • spinka1978 Re: keiti1978zg 14.04.13, 15:55
                    Keiti , ja miałam robioną amniopunkcję, podczas jej wykonywania zgłosiłam lekarzowi aby wykonać ją metodą MLPA co prawda za ten wynik płaci się 450 zł. ( w Warszawie ) ale po 5 dniach mieliśmy gotowy wynik i wiedzieliśmy że trisomie są prawidłowe. Jak będziesz rozmawiać z lekarzem o ewentualnym wykonaniu amniopunkcji zapytaj o tą metodę.
    • dominikanj1 Re: Terminacja 14.04.13, 10:29
      rozumiem, że jesteś z Poznania lub okolic.
      z Polnej mam doświadczenia jako obserwator-spędziłam tak przeszło 2 miesiące i co dzień poznawałam dziewczyny z chorymi dziećmi w brzuchu.
      co do przypadków decyzji o terminacji to jak w większości miejsc podchodzi się do tego z rezerwą-odwlekanie w czasie, proponowanie innych miejsc itp.
      może będziesz akurat tą, u której w razie potrzeby wywoła się poród.
      co do powyższego linka-Dębski w tv mówił, że przyjmują na terminacje kobiety z całej polski bo w okolicznych szpitalach im się odmawia.
      życzę pozytywnego zakończenia.
      • zkat Re: Terminacja 14.04.13, 10:44
        Moze ktos zna "geografie" Polski pod tym wzgledem? Ja slyszalam, ze w Poznaniu i w Krakowie raczej nie.
        • alfabetta Re: Terminacja 14.04.13, 10:56
          W moim przypadku nadano tempa wszystkim badaniom, ze względu na duże ryzyko ZD (1:20). Nawet badanie Fish zrobiono mi w ramach NFZ.
          Byłam zdecydowana na terminację w przypadku potwierdzenia się wad u płodu. Wszyscy lekarze konsultujący podchodzili do sprawy b. poważnie i nie było spychologii. Lokalizacja - Łódź.
          • kerri31 do alfabetta 15.04.13, 08:53
            Przepraszam, że pytam ale zaciekawiła mnie Twoja historia. Jak się skonczyła , dziecko zdrowe ?
            Jakie mialaś wyniki przezierności karkowej w stosunku do długości CRL płodu ? dzięki za odp.
            • alfabetta Re: do alfabetta 20.04.13, 11:23
              Przezierność 3,0, CRL 79mm, do tego mój wiek, no i bardzo złe wyniki Pappa (kilkakrotne przekroczenie norm)... Amniopunkcja na szczęście wykazała, że dziecko jest zdrowe. Jeszcze się nie urodziło, więc potwierdzę, że wszystko jest w porządku za tydzień - dwa...
      • keiti1978zg Re: Terminacja 14.04.13, 10:46
        wiem jak podchodza w szpitalach, u mnie od razu powiedzili ze nie wykonuja, wiec w razie...w bede sie pewnie sama martwicuncertain do Poznania mam ok 150 km, wiec moze nie az tak blisko
        • gkoz Re: Terminacja 14.04.13, 12:01
          Daj znać co Ci powiedziała ta pani doktor, dobrze żebyś trafiła na kompetentnego lekarza, jeśli okaże się że dziecko jest chore może podpowie jakieś miejsce, uważam że to bardzo trudna decyzja, masz prawo nie urodzić chorego dziecka, trzymam kciuki żeby się okazało że dziecko jest zdrowe
        • jbasko Re: Terminacja 15.04.13, 12:16
          mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze, tego Wam życzę! I nie jestem nawiedzona i monotematyczna, nie znam odpowiedzi na pytania dlaczego dzieci cierpią, rodzą się chore, ale dla Maluszka te 9 miesięcy (jeśli nie przeżyje więcej) to Jego całe życie - naprawdę nie wiemy, czy nie jest to najszczęśliwsze życie we wszechświecie. A przynajmniej jest to Jego własne życie. Szanujmy to.

ps. przepraszam, ze w tym akurat wątku to piszę, nie oceniam Twoim planów, tylko zachęcam do przemyślenia na nowo.
          • dele_mele Re: Terminacja 20.04.13, 16:44
            Z całą pewnością najszęśliwsze, pełne cierpienia i bólu w przypadku takiej wady o jakiej pisze autorka postu...
        • tygrysiatko1 Re: Terminacja 17.04.13, 23:41
          Jeżeli szpital ma podpisaną umowę z NFZ nie wolno im nie wykonać... poproś odmowę na piśmie i powiedz, że poinformujesz NFZ o tym, że nie wypełniają w całości kontraktu...
          • green-koala111 Re: Terminacja 18.04.13, 14:14
            tygrysiatko1 napisała:

> Jeżeli szpital ma podpisaną umowę z NFZ nie wolno im nie wykonać... poproś odmo
            > wę na piśmie i powiedz, że poinformujesz NFZ o tym, że nie wypełniają w całości
            > kontraktu...
            Mysle ze nie warto kopac sie z koniem w tym przypadu . To jest bardzo delikatna sprawa .
            U mojego dzecka nie bylo kości nosowej ( marker ZD) , po amniopunkcji okazalo sie ze nie ma ZD ma inna aberracje , urodzila sie i po powtórnych padaniach okazalo sie sie ma tylko kilka procent uszkodzonych komorek. Wygladem nie odbiega od innych, rozwoj intelektualny ponad norme. Po badanicha genetycznych ( dla scisłosci nie usg genetyczne a amnipunkcja )dowiedzialam sie ze tylko 2 % ciaz z ta choroba jest zakończona porodem , moge poronic w kazdym momemncie. Uwazam,ze ta Pani genetyk jakas niedouczona byla. Nie wiem jak jest z Zespołem Edwardsa - bo chyba o takim zespole piszesz. Bo moze nie tai diabeł straszny . Moze tez tylko kilka % bedzi zmutowanych i nie bedzei to bardzo rzutowalo. Nie namawiam do terminacji ani nie odwlekam. Za to bardzo dobrze wiem co czujesz. Bylam w podobnej sytuacji . Mam nadzieje ze wszystko bedzei dobrze. ja chodzilam do Bielańskiego wlasnie i tam mialam prawo do terminacji
    • ania.ania.xxx Re: Terminacja 18.04.13, 20:39
      Droga Kejti
      wyobrażam sobie co teraz czujesz. Choc latwo mi mowic, bo tak naprawde pewnie nikt nie umie sobie wyobrazić co czuje matka w takiej sytuacji.
      Jedno jest pewne. Twoje dziecko - sama piszesz o nim dziecko - to zupelnie odrebny, nowy, wspanialy czlowiek. Mimo, ze byc moze chory. Nazywanie go plodem niewiele zmieni - to nadal jest zywy czlowiek. Wiem, natura czesto sprawia, ze ludzie umierają, to jednak co innego niz sztuczne zakonczenie zycia, czyli zabójstwo.
      Zastanów sie, czy na pewno tego chcesz. Niestety - latwo mi pisac, ale tak jest - cierpienia w zyciu nie unikniesz. Ale jesli Twoje dziecko umrze samo, nie bedziesz mogla sobie nic zarzucic. Uwierz mi, jesli zdecydujesz inaczej, predzej czy pozniej zdasz sobie sprawe z tego, co sie stalo. I nie bedzie mozna juz nic odwrocic.
      Osoby, ktore pewnie mnie skrytykuja i napisza, ze osądzam biedna kobiete - uwierzcie mi, nie osądzam, tylko czytałam naprawdę mnostwo historii kobiet, ktore pochopnie lub pod wpływem otoczenia podjęły decyzje o aborcji. Bardzo teraz cierpia. Dziewczyny, ktore namawiacie inne forumowiczki do aborcji - zdajecie sobie sprawe z tego, czego im zyczycie?
      Bede sie za Ciebie modlic i za Twojego dzidziusia tez. A w ogole wszystko jeszcze moze sie dobrze skonczyc. Trzymam kciuki za badania. Badz dobrej mysli.
      • zkat Re: Terminacja 19.04.13, 14:29
        Nikt tu nikogo do terminacji nie namawia. Caly czas jest mowa o tym, ze kobieta ma prawo wolnego wyboru. Po prostu
      • dele_mele Re: Terminacja 20.04.13, 16:50
        ania.ania.xxx napisała:

Ale jesli Twoje dziecko umrze samo, nie be
        > dziesz mogla sobie nic zarzucic.

To jest właśnie prawdziwe miłosierdzie, skazywać na cierpienie bezbronne dziecko żeby oczyścić własne sumienie...

Nikt tu nie namawia do aborcji. Wybór należy do kobiety i każda powinna go mieć.
    • rybcia312 Re: Terminacja 20.04.13, 09:32
      Bardzo mi przykro,z powodu całej sytuacji i tego co przeżywasz...
      Chciałam napisać do Ciebie meila,niestety nie mogę wysłac do Ciebie meila..
      Jeśli chcesz,bardzo proszę zostaw mi namiar na siebie na rybcia312@gazeta.pl...na pewno się odezwę...
    • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 20.04.13, 16:58
      w moim przypadku lekarze nie dawali zgody na terminacj mimo wyniku cytogenicznego ( biopsja kosmowki) ktory jednoznacznie stwierdzil ZT. musialam sama temu sprostac nie bylo lekko w koncu wyladowalam w DE w polsce nie mamy wyboru. z jednej strony bardzo dobrze lekarze ratuja zagrozone ciaze juz od pierwszych tygdoni z drugiej nie pozwalaja terminowac chorych ciaz... mi powiedziedzieli ze to bedzie normalne dziecko tylko inaczej wygladajace i troszke chorowite .. dramat dla 21 letniej dzieczyny ktora ma przed soba perspektywe zajmowania sie do konca zycia chorym dzieckiem z pletwoszyją karlowatoscia itp....
      • kaskasmok Re: Terminacja 21.04.13, 00:00
        Na Boga, piszesz o zespole Turnera?! W przypadku którego tylko ok. 5% dziewczynek doświadcza upośledzenia umysłowego, a reszta jest całkowicie sprawna umysłowo, karłowatość można leczyć podając hormon wzrostu (a jeśli jest wiedza o chorobie, to można bardzo wcześnie zacząć) i można uzupełniać niedobory żeńskich hormonów?! A płetwiastą szyję (jakkolwiek mało istotny mankament urody by to był) można operować? O tej chorobie piszesz?
        • zkat Re: Terminacja 21.04.13, 07:52
          To przykre, ze w polsce kobiety traktowane sa jak niedorozwiniete niewolnice
          • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 21.04.13, 10:28
            uwierz mi ze gdyby bylo tak kolorowo jak opowiadasz nie zrobilabym tego ! czy wiesz jakie sa koszta kuracji hormonem wzrostu ?? czy wiesz ze nie wszystkie dzieci go dostaja ?? czy wyobrazasz sobie 21 letnia dzieczyne ktora tula sie z dzieckiem po tych wszystkich klinikach szukajac ratunku dla swojego dziecka te operacje to wszystko mnie przytloczylo bardzo chce miec dziecko jestem znow w ciazy ale kazda kobieta powinna miec wybor ... dla mnie najgorsze bylo by to ze moja cortka nie bedzie w pelni kobieta ze bedzie odbiegac wygladem od inncyh ze bedzie sie czula gorsza rozmawialam z kilkoma dzieczynami zanim podjelam ta decyzje oczywiscie z dziczynami z ZT i wiesz co uslyszalam ? ze cale zycie to jeden wielki wstyd z reszta nie mow mi o % bo nikt mi nie dalby gwarancji ze moje dziecko nie znajdzie sie w tej grupie uposledzonej umyslowo !! wiem ze sa kobiety z ZT calkiem normalne ale nikt ale to nikt mi by nie dal gwarancji ze moje dziecko takie bedzie !! tymabrdziej ze obrzek z tygodnia na tydzien postepowal ponad 100% czy moje dziecko w ogole dotrwalo by do porodu ? a czy wiesz ze dziecko w brzuchu tez czuje bol ? czy wiesz ze to je boli ? nie wiesz widocznie czasami trzeba podjac taka trudna decyzje i niestety powiem to z pelna swiadomoscia moja byla jedyna sluszna !!! nie doswiadczylas tego wiec sie nie wypowaidaj latwo mowic jak sie nie bylo w takiej sytuacji wszyscy najmadrzejsci a kto by za mnie to dziecko wychowal ? nikt ja chce dla mojego ziecka jak najlepiej chce godnego zycia a nie wstydu bolu wyrzeczen i cierpień !!!! egoistka i ignorantka !!!!
            • zkat Re: Terminacja 21.04.13, 10:39
              Nie musisz sie nikomu tlumaczyc, to byla Twoja decyzja i nikomu nic do tego.
              Przeraza mnie tylko to polskie zacofanie, dlaczego nie mozemy zyc godnie w wolnym kraju jak inni ludzie w europie
              • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 21.04.13, 10:51
                dziekuje zkat za zrozumienie akurat ten post byl do pani nad tobą ... w innych krajach nawet zdrowe ciaze sie terminuje dlaczego ? bo kobiety maja wybor nie jestem zwolenniczką akurat aborcji ale wezmy np. ta hostorie z niemowlakami w zamrazalce niektore rodziny po badaniu psychologicznym powinny dostac na to zgode wskazaniem jest tu bieda ,alkocholizm choroby psychiczne itp... ale mowimy tu o syndromach wiec ja powtorze u nas w pl nawet gdy badanie wykaze chorobe mozemy nie dostac zgody niestety taki kraj obowiazuje tu tzw klauzula sumienia chociaz prawo jest inne ! aale co z tego byla ostatnio historia o pani R. ktora musiala urodzic corke z ZT maz ja zostawil zostala z chorym dzieckiem u dala sie do sztrasburga i dostala 40 tysiecy euro ale chore dziecko ma ... zadne pieniadze tego nie zrekompencuja to pokazuje ze inne kraje sa normalne tylko my jestesmy zacofani ja mialam udac sie z tym do sadu ale po co nasza mentalnosc jest taka ze nic bym nie wskurala wolalam wziasc sprawy w swoje rece. a jesli chodzi o moja historie jestem pewna ze gdyby pani krytukujaca znalazla sie na moim miejscu tez by tak zrobila nikt nie chce uniesczesliwiac siebie ukochanego i dziecka...
                • kaskasmok Re: Terminacja 21.04.13, 21:39
                  szczesliwe-chwile napisał(a):

jestem pewna ze gdyby pani krytukujaca znalazla sie na moim miej
                  > scu tez by tak zrobila nikt nie chce uniesczesliwiac siebie ukochanego i dzieck
                  > a...

Bardzo grubo się mylisz. Przesiewowe badania prenatalne mojego dziecka wyszły źle - NT powyżej 99 centyla, szerokość komór bocznych mózgu 95 centyl, silne krwawienie sugerujące, że z tą ciążą jest naprawdę problem. Prawdopodobieństwa zespołów Downa, Edwardsa, Patau miałam oszacowane bardzo wysoko - ZD takie, jak dla 45-letniej kobiety. Spośród możliwych chorób dziecka zespół Turnera był chyba najlżejszą. Zabicie dziecka było całkowicie poza dyskusją, jakkolwiek by nie było chore. Nie zdecydowałam się też na biopsję kosmówki ani na amniopunkcję, aby nie narazić dziecka nawet na ułamek procenta ryzyka poronienia związanego z badaniem inwazyjnym. Miałam świadomość tego, że na porodówce mogę usłyszeć wszystko (choć po dobrych wynikach USG połówkowego i echa serca miałam już realną nadzieję na dobre zakończenie). Dostałam to wielkie szczęście, że moje dziecko jest według wszelkich znaków zdrowe. Ale decyzja była podjęta taka, że z jakąkolwiek chorobą by się nie urodziło, przyjmiemy je z otwartymi ramionami i zapewnimy najlepszą opiekę i pomoc, jaką będziemy w stanie.

Nawet gdy dziecko "zaliczy" pozytywnie wszystkie badania prenatalne, nie dostaniesz 18-letniej gwarancji na to, że będzie zdrowe, piękne, mądre i że koszt jego utrzymania ograniczy się do jedzenia, ubrania i wyjazdów na wakacje. Może się zdarzyć porażenie mózgowe, powikłania okołoporodowe, ciężka choroba, wypadek, po których dziecko może być znacznie bardziej dotknięte chorobą niż wskutek wady genetycznej. Nie będzie miało znaczenia, czy matka ma 21, 31, czy 41 lat - będzie musiała się tułać po szpitalach, szukać środków finansowych i ponosić wszystkie inne konsekwencje choroby swojego dziecka. Dla wielu ludzi, w tym dla mnie, nie ma żadnego znaczenia, kiedy taka choroba wystąpi/ujawni się - każde dziecko ma pełne prawo do bycia akceptowanym, kochanym i otoczonym najlepszą opieką przez rodziców, którzy mieli swój wkład w powołaniu tego dziecka do życia.
                  • anetchen2306 Re: Terminacja 22.04.13, 10:24
                    "Nawet gdy dziecko "zaliczy" pozytywnie wszystkie badania prenatalne, nie dostaniesz 18-letniej gwarancji na to, że będzie zdrowe, piękne, mądre i że koszt jego utrzymania ograniczy się do jedzenia, ubrania i wyjazdów na wakacje. Może się zdarzyć porażenie mózgowe, powikłania okołoporodowe, ciężka choroba, wypadek, po których dziecko może być znacznie bardziej dotknięte chorobą niż wskutek wady genetycznej. Nie będzie miało znaczenia, czy matka ma 21, 31, czy 41 lat - będzie musiała się tułać po szpitalach, szukać środków finansowych i ponosić wszystkie inne konsekwencje choroby swojego dziecka. Dla wielu ludzi, w tym dla mnie, nie ma żadnego znaczenia, kiedy taka choroba wystąpi/ujawni się - każde dziecko ma pełne prawo do bycia akceptowanym, kochanym i otoczonym najlepszą opieką przez rodziców, którzy mieli swój wkład w powołaniu tego dziecka do życia."

Wlasnie roznice stanowi to malenkie slowko "MOZE": rodzac zdrowe dziecko ma sie nadzieje, ze to zdrowie zachowa. A nadzieja to baaardzo wiele, zwalszcza na poczatku startu w zycie.
                    Co innego wiedziec, ze dziecko od samego poczatku bedzie chore, ze nie bedzie nadzieji na jego wyleczenie (zwlaszcza, jezeli sa to ciezkie zespoly wad genetycznych), ze z roku na rok bedzie tylko gorzej ... Na przypadki losowe PO urodzeniu dziecka, wplywu czesto nie mamy.
                    Nie mamy innej mozliwosci niz "przyjac na klate". PRZED porodem mozliwosc mamy. I obojetnie jaka ona jest, to ja mamy.
                    I jezeli ktos nie akceptuje takiego stanu (ze nie bedzie wspomnien tych "sprzed choroby", ze nie udzwignie ciezaru wychowania chorego dziecka), to zmuszanie go do urodzenia (lub zarzucanie "bezdusznosci") jest czystym barbarzynstwem i znecaniem sie.
                    TY mialas szczescie, Twoje dziecko mialo szczescie: jest zdrowe ... (nie robilas badan, nie chcialas wiedziec, zdalas sie na "los" - inne osoby moga postapic inaczej).
                    Nie masz zadnej pewnosci, jak zareagowalabys i jak wygladaloby Wasze zycie, gdyby bylo inaczej ... I nie mow, ze "nigdy". Zycie nie zawsze bywa "darem" sad
            • alfabetta Re: Terminacja 21.04.13, 10:51
              Szczesliwe-chwile, nie czytaj tych głupot, podjęłaś dojrzałą decyzję i nie musisz się absolutnie tłumaczyć przed anonimami w internecie i rozdrapywać ran.
              • zkat Re: Terminacja 21.04.13, 10:59
                Ciezko mi sie pogodzic z mysla, ze kobiety w sytuacji podobnej do Twojej sa stawiane pod sciana i czasami nie maja innego wyjscia jak urodzic. Jak sobie o tym pomysle ogarnia mnie jakas... wscieklosc
                • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 21.04.13, 11:10
                  niestety tak to wyglada najlepsze jest to ze prawo dopuszcza do terminacji wszystkie aberracje chormosomowe czy wady genetyczne ale lekarze sie nie zgadzaja na to i co z tego jak kobieta chce isc do sądu to powiedzą : ale ja nie nie wyrazilem zgody tylko powiedzialem ze poczekajmy do 5 tego miesiaca " pan prof zajaczek ktory jest znany z tego ze nie daje skierowan na terminacje.jego slowa oni wiedza co mowic nie powiedza wprost nie bo nie tylko beda przeciagac zeby nie bylo odpowidzialnosci na nich w razie jakby ktos chcial isc do sądu. koszmar dlatego nie walczylam bo swietnie to rozegrali wiedza co robia ale jaki w tym cel ? moze oczekuja ciekawych przypadkow medycznych do badan ? niewiem co o tym myslec ale to smutne
                  • nester17 Re: Terminacja 21.04.13, 23:28
                    straszne ...potworne ...okrutne zabić własne dziecko bo będzie chore
                    • zkat Re: Terminacja 22.04.13, 10:58
                      Dla mnie okrucienstwem jest swiadome powolywanie do zycia chorych dzieci, okrucienstwem jest narazanie wlasnego dziecka na bol i cierpienie
              • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 21.04.13, 11:03
                dziekuje... no tak byla to trudna decyzja .. trzymmalam swoje 12 tygodniowe dziecko w dloni sad wiem ze zostawila slad na mojej psychice dlatego sie bronie przed oskrazeniami ze byla niesluszna... choc wiem ze nie musze sie bronic nikt za mnie nie przezyje mojego zycia . zycze duzo sily autorce wpisu be bedzie jej potrzebna kiedy wynik nie spelni jej oczekiwan ale niech nie traci nadzieji bo moze sie okazac ze abberacje chromosomowe nie wchodza w gre. a na wynik czekalam 7 dni ale ja nie mialam amnio tylko biopsje kosmowki. daj znac czy cos juz wiadomo.
                • k_katka Re: Terminacja 21.04.13, 11:58
                  powiem szczerze, że nie wiem co bym zrobiła gdybym znalazła się w takiej sytuacji jak Twoja ... ale kobieta/rodzice powinna mieć wybór, bo to ona/oni będą wychowywać chore dziecko

ja rozumiem, że dzieci z ZD, ZT czy innymi wadami mogą być fantastyczne, ale często mówią to osoby, które oglądały jedynie programy w tv lub jeżeli miały styczność to tylko chwilową, zapewne rodzice takich dzieci uważają, że są cudowne, ale również znają drugą stronę już nie tak kolorową

dlatego nikt kto nie był w tak trudnej sytuacji nie powinien oceniać innych
                  ja jestem osobą wierzącą i praktykującą, ale nie mam nic przeciwko in vitro, czy daniu kobiecie wyboru w decydowaniu o swoim ciele, swoim życiu (dot. to również ciąży)
                  bo dla mnie jest chore to, że obcy ludzie uważają, że mają prawo o decydować o czyimś życiu
                  • nester17 Re: Terminacja 21.04.13, 23:31
                    Twoje ostatnie zdanie ;"ludzie mnie mają prawa decydować o czyimś życiu " a czy aborcja nie jest decydowaniem o czyimś życiu skoro się zabija ????
                    • k_katka Re: Terminacja 22.04.13, 09:23
                      CZYTAMY ZE ZROZUMIENIEM, A NIE WYBIERAMY TO CO NAM SIĘ PODOBA smile
                      • kaskasmok Re: Terminacja 22.04.13, 10:04
                        Faktycznie, Nester nie zrozumiała/zrozumiał: katka pisze przecież, ze nie mozna decydować o życiu obcych ludzi. O życiu bliskich mozna. Swoje dziecko ukatrupic mozna. A moze tak od razu uogólnić to na innych członków rodziny?
                        • k_katka Re: Terminacja 22.04.13, 10:49
                          no właśnie OBCYCH ludzi, a autorka wątku ma prawo decydować o SWOIM życiu ... tak jak każdy z nas
                        • zkat Re: Terminacja 22.04.13, 11:01
                          Do poki dziecko nie moze samodzielnie zyc poza lonem matki jest integralna czescia jej organizmu i ciala, a o swoim ciele chyba kazdy ma prawo decydowac.
                        • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 22.04.13, 12:09
                          niewiesz o czym piszesz dzewczyno i nie masz zielonego pojecia o zyciu widocznie jestes albo bardzo mloda albo bardzo glupia, prosze nie myl pojeć !!! nie zycze ci ani nikomu zeby musial stawac przed takim wyborem chore dziecko to najwieksze brzemie jakie moze kobieta dzwigac nierzadko sama wiec jesli nie stalas nigdy przed taka decyzja nie zrozumiesz jej i tyle.
                        • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 22.04.13, 12:11
                          kaskasmok napisała:

> Faktycznie, Nester nie zrozumiała/zrozumiał: katka pisze przecież, ze nie mozna
                          > decydować o życiu obcych ludzi. O życiu bliskich mozna. Swoje dziecko ukatrupi
                          > c mozna. A moze tak od razu uogólnić to na innych członków rodziny?
                          moja powyzsza wypowiedz byla do tej pani zyjacej w mydlanej bance....
                          • jbasko Re: Terminacja 22.04.13, 12:14
                            ucieczka od odpowiedzialności to dopiero zycie w mydlanej bańce. Żeby zdecydować się na urodzenie chorego dziecka wymaga to mega odwagi, wiary i siły. Co innego jak się samemu życie takiego dziecka zakończy - to tchórzostwo. Przykro mi, ale tak jest.
                            • anetchen2306 Re: Terminacja 22.04.13, 12:35
                              A wg mnie to takze odpowiedzialnosc: wiem, ze nie podolam, wiec nie spycham jej na innych (np. na panstwo, na dalsza rodzine, na wlasne starsze dzieci ...) tylko biore te odpowiedzialnosc na siebie.
                              I co sie z tym chorym dzieckiem stanie, gdy nagle po porodzie Tobie tej wiary, sily i odwagi zabraknie? Co stanie sie z nim, gdy zabraknie Ciebie ... sad
                              Nie kazdy ma psychiczna i fizyczna sile, by odpowiedzialnosc za wychowanie chorego dziecka udzwignac. Nie znaczy, ze jest tchorzem. Jest wlasnie osoba odpowiedzialna.
                              Bo dla mnie odpowiedzialnosc, to takze planowanie a nie myslenie: jakos tam bedzie.
                              • iziula1 Re: Terminacja 22.04.13, 13:50
                                Anatchen, zgadzam się z Tobą.
                                Łatwo krzyczeć i wyzywać od tchórzy, łatwo mówić o bohaterstwie. Bo mówić jest łatwo.
                                Gorzej z czynami. Gorzej gdy trzeba pomóc.
                                Cały ciężar opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem spoczywa na matce, nawet jeśli partner nie odejdzie to matka ponosi pełna odpowiedzialność za dziecko. Pomoc państwa jest minimalna o instytucjach wspomagających nie wspomnę.
                                Trzeba mieć do tego odporność psychiczną, siły i pieniądze. Może nawet pieniędzy najwięcej.

Współczuję każdej matce, która stoi lub stała przed dylematem. Która podejmowała taką a nie inna decyzję. Wyobrażam sobie jak im musiało być ciężko.
                                Osoby piętnujące niczego nie wnoszą. Często posługują się wiarą by taką matkę dodatkowo psychicznie okaleczyć.
        • anetchen2306 Re: Terminacja 22.04.13, 12:27
          Pominelas te "optymistyczna" informacje, ze 98% plodow z ZT nie przezywa pierwszego trymestru ciazy (z powodu dodatkowych schorzen) ... Ze wszystko zalezy od kariotypu, ze wady czesto sie tak kumuluja, ze dziecko przezywa okres plodowy, umiera jednak krotko po narodzeniu ...
          Te slynne 5% o ktorych Ty piszez, dotyczy sie tych "pomyslniejszych" kariotypow sad
          Lista wad i schorzen prz ZT jest lista baardzo dluga, nie ogranicza sie bynajmniej do "kosmetyki" i zastepczej terapii hormonalnej.
          • elfik100 Do autorki wątku... 22.04.13, 13:07
            Jak się czujesz? Coś się wyjaśniło? Napisz chociaż na e-maila...
            Pozdrawiam!
            Iwona

Dawid (08.12.2008-21.09.2009)
            Szymon - 06.07.2010

https://www.suwaczki.com/tickers/zi13s65g842chbgl.png
          • zkat Re: Terminacja 22.04.13, 13:33
            Po co te dyskusje, czego mozna tak zajadle ujadajacym paniom zyczyc? Trudnych wyborow, chorych dzieci i wszystkiego najlepszego?
            • 3-mamuska A ja wam powiem jedno... 22.04.13, 21:53
              Mam synka z autyzmem, i chodz go kocham poświęcam dużo uwagi i siły. To gdybym w ciąży sie o autyzmie dowiedziała to nie byłoby tobą nami.
              Widze jak dużo traci corka, bo potrzeby syna przebijaja wszystko.
              I cała rodzina. I syn jest w dobrej formie. Ale to nie jest super extra zycie które wybralabym dla całej rodziny.
    • gazeta_mi_placi Re: Terminacja 23.04.13, 08:29
      A może by zrobić listę szpitali w Polsce gdzie nie robią problemów? Czemu nie ma takiej listy?
      • magdalenna1986 Re: Terminacja 23.04.13, 09:09
        Lepiej nie. Fanatycy od razu zaczną szaleć. Więcej będzie z tego problemów dla szpitala niż pożytku dla przerażonych i zagubionych kobiet.
      • szczesliwe-chwile Re: Terminacja 23.04.13, 09:12
        to nie tak działa... zaden szpital nie ma prawa wykonac zabiegu nawet jesli masz ze soba w rece wynik cytogeniczny potwierdzajacy abberracje chromosomowe. Potrzebne jest skierowanie czyli zgoda na to.Zgode na wykonanie zabiegu może wydać tylko pracownia genetyki prenatalnej ktorzy traktują takie dzieci jak medyczne ciekawe przypadki wiec nie daja czesto zgody niewiem od czego zalezy czy kobieta dostanie skierowanie najprawdopodobniej od czlowieka ktory bedzie ja przyjmował.... dramat
        • green-koala111 Re: Terminacja 23.04.13, 23:45
          szczesliwe-chwile napisał(a):

> to nie tak działa... zaden szpital nie ma prawa wykonac zabiegu nawet jesli ma
          > sz ze soba w rece wynik cytogeniczny potwierdzajacy abberracje chromosomowe. Po
          > trzebne jest skierowanie czyli zgoda na to.Zgode na wykonanie zabiegu może wyda
          > ć tylko pracownia genetyki prenatalnej ktorzy traktują takie dzieci jak medyczn
          > e ciekawe przypadki wiec nie daja czesto zgody niewiem od czego zalezy czy kobi
          > eta dostanie skierowanie najprawdopodobniej od czlowieka ktory bedzie ja przyjm
          > ował.... dramat

Czytam Twoje posty z zaciekawieniem. Wiem,ze miałas prawo do aborcji ,, wiem ze wybralac terminacje. Nie ganie Cie za to . Ale powiem Tobie i nnym, ktorym moze ten post kiedys sie przyda. Byłam kiedys na Twoim miejscu . Diagnoza: bedzei miała Pani corke z ZT. Ryczalam po nocach , sniło mi sie to wszystko co mnie czeka. To co przeczytalas o pletwistych szyjach, karłowatych , nieplodnych dziewczynkach z wadami serca koslawymi kolankami i krótkimi paluszakmi , z wada serca, nerek i wzrokuto tylko statystyki i maksimum nieszescia jakie moze spasc na dziecko . Nie znam dziecka z tyloma wadami. Mam córke z ZT. Skończyla 3 lata , jest na 75 centylu ze wzrostem nie ma pletwistej szyi, nie ma koslawych kolanek, nie ma krótkich niekształtych paluszków, ma pamiec ponad przecietna , nie ma wady serca stwierdzonej, nie ma wady nerek. Gdyby sie okazalo ze wzrostem zaczyna dstawac od przecietnych to informuje ze hormon wzrostu jest refundowany. Jezeli chodzi o choroby wspomniane przez CIebie moga takze zdarzyc sie u tzw zdrowych dzieci .
          Pisze ten post nie po to jak pislam zeby CIebie zganic. CHce pokazac ze statystyki to jedno a zycie tych dzieci to drugie. moze warto przed podjeciem decyzji zgłebic temat a nie tylko wikipedie poczytac
          Co do autorki : gdzies pisalam juz ze moze warto stwierdzic jak duzy procent komorek jest uszkodzony . Nie bede sie wypowiadala na temat czy to ma jakies znaczenie,ale moze warto dopytac czy rzeczywiscie ZAWSZE jest tak zle
    • keiti1978zg Re: Terminacja 16.05.13, 13:55
      w koncu po wielu tygodniach uzyskałam wynik amniopunkcji - zdrowy chłopczyk. Nikomu nie zycze tylu nerwów i stresów z tym zwiazanych... czuje sie lzejsza, wielki ciezar spadł mi z serca i zycze wszytskim osobom z niepokojacymi wynikami testów PAPA równiez dobrych wynikow.
      • agi2507 Re: Terminacja 16.05.13, 14:42
        Gratuluję. Bardzo Ci (Wam) gratuluję. Trzymam kciuki, żeby teraz już wszystko było OK.
        Pozdrawiam
      • skrytapiromanka Re: Terminacja 16.05.13, 15:11
        gratulacje smile cieszę się, że wszystko dobrze się skończyło, trzymałam kciuki.
      • iziula1 Re: Terminacja 16.05.13, 15:39
        Tak bardzo się ciesze razem z Tobą.
        Ja niestety przeżywam właśnie takie piekło jak ty już przeszłaś.
        • keiti1978zg Re: Terminacja 16.05.13, 16:02
          tak , to pieklo najpierw nerwy czy poddać sie amniopunkcji, pozniej sama amniopunkcja i ryzyko z nia zwiazane, czy ni zaszkodziło dziecku, ja przez tydzien nie mogłam sobie miejsca znalezc, przesypiałam noce i dnie , odizolowałam sie od wszytskiego, miałam dosc telefonow i pytan jak sie czuje etc, i wielka ulga po badaniu ze amniopunkcja nie zaszkodziła dziecku i znow oczekiwanie na wyniki, miały byc po 3 tygodniach były prawie po 5 i kazde przedłuzenie to jakas forma wyroku i nadinterpretacja- dlaczego to tak dlugo trwa? czy moze chodzi o to ze wynik jest zły i w razie czego chodzi o przekroczenie 23 tygodnia.... Dzis mi nerwy do konca pusciły, odetchnełam z ulga, ryczałam ze szczescia oznajmajac bliskim mi osobom. Nikt nie zrozumie tego co czujemy dopoki sam tego nie przejdzie...i tu ni chodzi o przewrazliwienie i nadinterpretacje
          • green-koala111 Re: Terminacja 16.05.13, 20:49
            czytam Twoj post i normalnie jakby mi wrocil obraz sprzed 3 lat Dokladnie to samo. Ale ciesze sie ze tak sie skończylo .
      • 3-mamuska Re: Terminacja 16.05.13, 21:49
        keiti1978zg napisała:

> w koncu po wielu tygodniach uzyskałam wynik amniopunkcji - zdrowy chłopczyk. Ni
        > komu nie zycze tylu nerwów i stresów z tym zwiazanych... czuje sie lzejsza, wi
        > elki ciezar spadł mi z serca i zycze wszytskim osobom z niepokojacymi wynikami
        > testów PAPA równiez dobrych wynikow.

Bardzo bardzo sie cieszęsmile))) wczoraj myślałam co u ciebie, super wieści. Teraz ciesz sie ciążasmile))
        • elfik100 Re: Terminacja 16.05.13, 23:44
          Keiti gratuluje !!! Wiedziałam, że wszystko będzie dobrze smile, jakoś tak po prostu czułam smile
          Pozdrawiam!
      • kerri31 Re: Terminacja 17.05.13, 08:33
        Ale co przeżyłaś to Twoje. Cieszę się bardzo, że historia skończyła się dobrze. Dbaj o siebie i synka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka