Dodaj do ulubionych

Zameldowanie mamy i noworodka

28.10.13, 08:28
Dziewczyny, może, któraś mi podpowie. Sytuacja wygląda tak, 2 lata temu kupiliśmy drugie mieszkanie w którym teraz mieszkamy. Stare wynajmujemy ale nadal jesteśmy tam zameldowani (ja, mąż i synek).
Za niecały miesiąc pojawi się drugie dziecko, w sumie to chciałabym je zameldować w mieszkaniu w którym aktualnie mieszkamy (sami pewnie z czasem też się wszyscy tu przemeldujemy). Stąd moje pytanie, czy jest możliwość zameldowania dziecka w innym miejscu niż rodzice? Czy na szybko przemeldowywać się, wymieniać dowód i kartę z nfz, żeby adres wszędzie się już zgadzał i nie było problemów i niedomówień?
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 08:36
      przemelduj całą rodzinę raz a dobrze, będziesz miała spokój.
      • spirit1982 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 09:01
        No właśnie najchętniej bym tak już zrobiła, tylko do porodu zostało mi jakieś 3 tyg (wiem, wiem mogłam myśleć o tym wcześniej uncertain ) i nie wiem czy dostanę do tego czasu nowy dowód, kartę nfz i czy nie będzie z tego jeszcze większego zamieszania (typu karta z innym adresem, dowód z innym itp:/)...
        • mykejla Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 13:34
          Możesz zameldować dziecko, gdzie chcesz smile Najłatwiej byłoby (pani w urzędzie meldunków będzie mniej pytań zadawać), jeśli jedno z Was będzie tam również zameldowane. Np. ojciec dziecka niech się tam już zamelduje i wtedy przy meldunku dziecka nie będzie porblemu, a Ty na spokojnie przemeldujesz się jak będziesz miała siły iśc do urzędu smile)
          pozdrawiam
    • nuttelina Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 15:18
      Mnie pani w urzędzie powiedziała,że dopóki dziecko nie ma nr pesel[czyli ok do miesiąca po zarejestrowaniu go w usc]jest automatycznie meldowane tam,gdzie matka ma stały adres.Gdy ma już pesel można je przemeldować.Ja akurat mam stały meldunek w innym mieście,a czasowy w innym,więc pytałam,bo też jestem tuż przed porodem.
    • a-bara Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 15:50
      Jak pytalam w urzedzie to mi powiedzieli, ze dziecko jest meldowane tam gdzie jest zameldowana mama. Nie ma mozliwosci aby mama byla zameldowana na ulicy np.Krakowskiej a dziecko na np. Witosa. Nawet jezeli to to samo miasto.
    • asienka13 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 16:41
      Dziecko automatycznie meldowane jest tam gdzie matka, chyba że napiszesz stosowne pismo, ze wyrażasz zgodę na meldunek z ojcem. Ja tak zrobiłam i nie było żadnego problemu.
      Jedno z Was musi być zameldowane już w nowym mieszkaniu.
      • mart.a.29 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 28.10.13, 19:50
        Dziecko z automatu meldowane jest tam gdzie matka.
        • spinka1978 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 29.10.13, 10:14
          mart.a.29 napisał(a):

> Dziecko z automatu meldowane jest tam gdzie matka.

Dziecko nigdzie z automatu nie jest meldowane , jeżeli rodzice mają 2 różne meldunki to oni wybierają gdzie zameldować dziecko .Tak było w naszym przypadku i syna zameldowaliśmy tam gdzie jest mąż ma stały meldunek. Proponuję wymeldować się z pierwszego mieszkania i zameldować wszystkich w jednym docelowym miejscu.
    • banlieue Re: Zameldowanie mamy i noworodka 29.10.13, 07:14
      Ja chciałam przemeldować jedno z moich dzieci (7-letnie) ze względu na obwód szkoły, do której miało iść. Pani w urzędzie mi powiedziała, że dziecko zawsze musi być zameldowane przy rodzicu. Samego nie można przemeldować. A więc niestety z automatu zameldują Twoje dziecko tam, gdzie jesteście zameldowani.
      • paranoidalna82 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 29.10.13, 12:07
        a ja mam jeszcze inny przypadek i teraz sie zaczynam martwic, bo mam jakies 2 tyg do porodu, mianowicie jestem zameldowana na stale w miejscu oddalonym o 500km,moj maz jest zameldowany w miejscowosci w ktorej mieszkamy-miejscowsosci(ale nie w naszym mieszkaniu) natomiast adresy zamieszkania mamy te same(jest to nasze mieszkanie na wlasnosc), czy jest mozliwosc zaledowania dziecka w miejscu zamieszkania rodzicow(adresy z dowodow obojga inne niz miejsce zamieszkanie)?czy tez teraz moj maz albo ja musimy sie zameldowac koniecznie w miejscu zamieszkania?
        • spirit1982 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 29.10.13, 15:51
          Ja w ostateczności dzisiaj przemeldowałam siebie i synka do nowego mieszkania. Mąż na razie nie przemeldowuje się, bo w poprzednim mieszkaniu ma 1-osobową działalność zarejestrowaną i musi się dowiedzieć jak to wygląda.
          Ale pani w wydziale meldunków powiedziała mi, że dziecko może być zameldowane gdziekolwiek, byleby była tam zameldowana choć jedna osoba dorosła (niekoniecznie rodzic), tzn nie może być jedyną osobą zameldowaną w mieszkaniu.
          Mam nadzieję, że zdążę przed porodem dostać nowy dowód osobisty.
          Z kartą z nfz nie ma problemu, bo okazało się, że oni tylko aktualizują dane u siebie i nie trzeba nowej wydawać smile
          • banlieue Re: Zameldowanie mamy i noworodka 29.10.13, 18:09
            Czyli w zasadzie każda pani w każdym urzędzie mówi co innego. I weź tu człowieku bądź mądry!
            • spirit1982 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 29.10.13, 20:33
              No, czyli standardowouncertain
    • kerri31 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 01.11.13, 11:14
      Teraz można zameldować już samo dziecko na innym adresie, bez konieczności maldowania tam rodzica/rodziców. Przepisy się zmieniły.
      • paranoidalna82 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 01.11.13, 14:40
        ja wprawdzie jeszcze nei urodzilam ale dwa dni temu sie dowiadywalismy z mezem w UST czy mozna zameldowac dziecko pod adresem naszego zamieszkania tymczasowego( inny niz nasze adresy zameldowania z naszych dowodow) i Pani powiedziala ze nie,maz wlasnie specjalnie sie przemeldował(czeka na dowod) po to bysmy mogli zameldowac dziecko jak sie urodzi w miejscu naszego dotychczasowego zamieszkania(ktory jest teraz miejscem zameldowania juz meza na pobyt staly) Pani w USC powiedziala ze adresem zameldowania dziecka może być tylko adres z dowodu albo matki albo ojca i innej mozliwosci nie ma..
        Wiec albo to nie jest prawda co piszesz jednak albo pani z USC nie zna tych nowych przepisow,teraz juz zglupialam..
      • spinka1978 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 01.11.13, 14:59
        Niestety nie można , meldowaliśmy 3 tygodnie temu naszego synka i musiał być zameldowany pod adresem jednego z rodziców.
        • spirit1982 Re: Zameldowanie mamy i noworodka 02.11.13, 09:33
          Ehhhh, wygląda na to, że co miasto / pani w urzędzie to inne informacje.
          Ciekawe jak to potem w praktyce wygląda, przychodzi się meldować dziecko a tu okazuje się, że nie można... albo pani zarejestruje a potem okazuje się, że niezgodnie z przepisami...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka