Dodaj do ulubionych

Toxoplzmoza- Wyniki

22.07.15, 19:49
Witam. Jestem drugi raz w ciazy i wlasnie otrzymalam wyniki na toxoplazmoze. Nie wiem jak je odczytac, a wizyta dopiero za tydzien, W poprzedniej ciazy nie robilam tego testu, dlatego postanowilam napisac tutaj. Od dziecka przebywam z kotami, psami i innymi zwierzakami. Moje wyniki to
Przeciwciala w kl IgG 1277,00 IU/ml
Przeciwciala w kl. IgM 0,194 S/CO

Czy to znaczy ze mam toxoplazmoze, czy moze mialam, bo widze ze przeciwciala wystepują.
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Toxoplzmoza- Wyniki 22.07.15, 20:05
      A normy masz podane? Generalnie wysokie Igg przy niskim Igm świadczy o przebytym toxo w przeszłości.
    • babayagapatrzy Re: Toxoplzmoza- Wyniki 23.07.15, 11:11
      ja też miałam kota będąc w ciąży; Lekarka powiedziała, że skoro przebywałam z kotem przed ciążą to teraz nie ma powodu aby unikać kontaktu, nie polecała jedynie sprzątania jego odchodów.
      • roxana8881 Re: Toxoplzmoza- Wyniki 23.07.15, 14:37
        no wlasnie jesli chodzi o normy to jedyne co pisze tak : IgG <1,0 niereaktywny, > lub rowny 1,0-< 3 niejednoznaczny, > lub rowny 3,0 reaktywny ,
        a w IgM <0.8 reaktywny , > lub rowny 0.8-<1,0 niejednoznaczny , > lub rowny 1,0reaktywny.

Nie bardzo z tego kumam wink ale dzieki za odpowiedz. Jak kiedys przebylam to spoko. Ja od zawsze mam koty- nie pamiętam kiedy nie mialam- moze z rok albo pol roku przerwy bylo miedzy nimi. Uspokoilam sie troche. Pozdrawiam i dzieki !
        • angel_karolcia Re: Toxoplzmoza- Wyniki 27.07.15, 19:12
          Twój wynik wskazuje na przebytą kiedyś toxo, ale jeśli lekarz będzie miał wątpliwość, może zlecić badanie awidności lub powtórzenie badania po jakimś czasie.
          Większość zakażeń toxo bierze się z surowego mięsa lub warzyw, najrzadziej od kotów.
          • roxana8881 Re: Toxoplzmoza- Wyniki 29.07.15, 12:40
            tak juz wiem.bylam u lekarza- zyje z kotami od 1 roku zycia takze moglam sie zarazic od nich jak i od surowego miesa. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka