kasiaczek19 19.09.04, 12:51 Hej! Interesuje mnie czy któraś z obecnych tu mam jest wegetarianką a jesli tak, to co je/jadła podczas ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hannamay Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 19.09.04, 23:16 ja jestem wegetarianka i juz w II trymestrze ciazy czuje sie wspaniale, wyniki badan doskonale i mam coraz to wiekszy apetyt. Ogolnie jem to na co mam ochote i tak wlasnei zalecila mi moja lekarka - sluchac ciala i reagowac jem prawie kazdy dzien soje - edamame - taka zielona w straczkach, gotowana z odrobina soli, pije duzo kefirow i maslanki ze wzgledu na duze zawartosci bialka i wapnia, jem sery chociaz te w duzo mniejszym stopniu niz przed ciaza i mnostwo owocow, warzyw troche mniej szczegolnei do zielonych mi apetyt jeszce nie powrocil i sporo orzechow, migdalow, suszonych moreli ( nie mam problemow z wyproznianiem). dodatkowo biore witaminki dla oczekujacych. powodzenia! _hannamay_ Odpowiedz Link Zgłoś
piochosa Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 05:12 Lepiej dla ciebie zebys nie miala syna,bo w przyszlosci moze byc malutkiem facecikiem z malym fiutkiem. www.sfd.pl/temat159432/ Odpowiedz Link Zgłoś
ella5 Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 07:45 a córeczce może wyrosnąć broda i różki, ha ha ha pichosa! uwazaj bo twoje dziecko może dla odmiany nie miec mózgu, jak przejmie twoje geny Odpowiedz Link Zgłoś
piochosa Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 21.09.04, 06:55 Ty lepiej sie martw swoim dzieckiem ,zeby z jego mozgiem bylo wszystko w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
agamousy Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 08:21 ELLA - świetna odpowiedź ) Ja też jestem wegetarianką i również w II trymestrze (20 tydz) - b. dobre wyniki. Jem to, na co mam ochotę - czyli strasznie dużo mleka i jogurtów (ciągnie mnie), sery, trochę sojowych wariatów (zwłaszcza parówki - mniam), owoce, z warzyw to namiętnie wcinałam pomidory (teraz mi trochę przeszło). Czuję się świetnie - przytyłam ok 2 kg, dzieciaczek rozwija się b. dobrze. Aha, no i będę miała synka Odpowiedz Link Zgłoś
ella5 Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 08:37 Ja generalnie jem to co dawniej z ta roznica ze zmuszają mnie do robienia sobie reguralnych obiadkow, wiec pichce: ryz, makaron z warzywami, naleslniki, smazowy ser, jaja, ziemniaki no i oczywscie duzo owocow teraz wcinam, pije jogurty, mleko, jem muesli na poczatku doslownie żłopałam tylko sok pomarańczowy (chociaż nigdy za nim nie przepadałam), ale juz mi przeszlo i pijam różne soki no i jeszcze w ramach słodyczy (bo nie jem takowych w ogóle) to dżemik i miód. Wyiki krwi jak dotąd bardzo dobre. PS A soi to nie jadam bo po prostu nie lubię, wole fasole Pozdrawiam Ella i dziewczynka Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 08:35 Hej, Ja też jestem wegetarianką, obecnie w 40tygodniu ciąży (będzie synek) więc już zupełna końcóweczka. Nie miałam żadnych problemów z żelazem czy jakichkolwiek innych braków witaminowych, co prawda brałam (nadal biorę) witaminy Elevit, ale oprócz tego nic innego. Ja z kolei na początku ciąży na soję nie mogłam patrzeć, za to jajka i buraczki to był mój hit Suszone owoce też polecam, chociaż morele - pamiętaj że trzeba sparzyć, bo mają dużo konserwantów. A i trzykrotnie zjadłam rybę, miałam straszną ochotę Poza tym jogurty (też dopiero w II trymestrze), twarożek, sery. No i wszystkie dostępne owoce i warzywa . Pozdrawiam Magda i Ignaś (40tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 19:20 ja rowniez jestem wegetarianka (od ponad 8 lat), za 2 dni zaczynam 38tc, czyli to juz koncowka przez cala ciaze mialam super wyniki, zadnej anemii, nie bylo potrzeby brania zadnych witamin, poza oczywiscie kwasem foliowym staralam sie bardziej dbac o diete, pokochalam szpinak tak naprawd, to wiele zalezy od organizmu kobiety- mma "miesozerne" kolezanki, ktore od pocz,ciazy biora witaminy, a mimo to i tak pojawia sie anemia, wiec to chyba sprawa indywidulana uprzedz lekarza, ze jestes wegetarianka, moze od czasu do czasu jedz rybe, dbaj o diete, rob regularnie co miesiac badania krwi i moczu, zeby czegos nie przeoczyc, a na pewno bedzie dobrze pozdrawiam Agga + 37tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 19:36 jadłam to co zwykle w pierwszym trymestrze to raczej nie jadłam.. nie dało się. ale od drugiego - ryby (nie jestem 'pełną' wegetarianką), soję itd itp. nic szczególnego. boję się raczej po porodzie, jak będzie z mlekiem - podobno wege-mamy mają za mało wit. B12 w mleku, która potrzebna jt do prawidłowego rozwoju mózgu małego człowieka. mój synek nie będzie jednak wegetarianinem na pewno. tym bardziej, że chłopcy nie powinni jeść soi.. Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 21:31 dołączam się. Ja jem to co zwykle, z soi tylko czasami smażone tofu. W życiu nie tknęłabym parówki, ohyda poza tym jakoś nie mam na nią ochoty, za to soczewica, mniam, pod każdą postacią. Ostatnio mama zrobiła mi gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, ale się obżarłam. Wczoraj słyszałam, że z najnowszych badań wynika, iż wegetarianki o wiele częściej rodzą dziewczynki, a widzę, że u was chłopcy górą. U mnie jednak dziewczynka. Ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: WEGETARIAŃSKA MAMA 20.09.04, 21:58 No to jeszcze ja się dołączę - 32. tydzień, wyniki od początku super (teraz hemoglobina trochę spadła, ale myślę, że 13 na tym etapie ciąży to niezły wynik). Jem dokładnie to samo, co przedtem - wyjątkiem jest mleko dolewane do kawy (przed ciążą nie tknęłabym tego w życiu, teraz nie wypiję czarnej). No i oczywiście większe ilości - wilczy apetyt nie opuszcza mnie od samego początku (chyba tylko dzięki totalnemu brakowi słodyczy w diecie przytyłam tylko 6 kilo). Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś