indra2 18.10.16, 13:47 Dziewczyny wiecie moze, w ktorym szpitalu w Katowicach nie robia problemu ze zrobieniem cesarki jesli poprzedni porod byl cc (dosc dawno temu - 10lat)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 20.10.16, 09:59 W każdym. Po cesarce możesz się zgodzić na sn, ale nie musisz. Niech Ci lekarz prowadzący a) wypisze papiery, b) poinformuje Cię, czy masz się umawiać na cesarkę na zimno czy u Ciebie można czekać na poród i wtedy jechać do szpitala. W obu przypadkach jedziesz do wybranego szpitala wcześniej i się dowiadujesz, jak u nich to wygląda, żeby potem nikt niczym nie był zaskoczony. PS. Ja zamierzam rodzić u Bonifratrów, tylko, że ja bym chciała najpierw próbę sn, jeśli wszystko będzie ok z mojej strony i nie będzie przeciwwskazań. Jak będą, to właśnie tak - informacja od lekarza, czy można czekać, czy też nie, jak nie, to się umawiam na termin, jak można, to czekam i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nuluska Re: Cesarka po cesarce Katowice 20.10.16, 14:24 Wuika a do jakiego lekarza u Bonifratrów chodzisz? Kiedy masz tp? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 20.10.16, 14:28 Przełom roku Gorzej, że mi się terminy z OM i pierwszego USG rozjeżdżają i jakby mnie mieli ciąć na zimno (gdyby coś było nie tak z pozycją dziecka, blizną, wagą dziecka), to byłby ten rok, a ja wolałabym już w styczniu. No nic, zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Cesarka po cesarce Katowice 20.10.16, 16:37 Właśnie nie wiem czy do końca tak jest, że muszą mi tą cesarke zrobic. Z tego co rozmawiam z moja lekarka to niekoniecznie. Ona jak najbardziej wystawi mi skierowanie na cc ale nie wiem gdzie sie z nim udac, zeby mi je uznali. Ja myslalam nad klinika w Ligocie (mam tu najblizej i tata moze byc przy cesarce, ale slyszlm, ze ostatnio zarazaja tam gronkowcem), Lubinowa (komfortowe warunki) i Bonifratow (dobre opinie). Niestety moja lekarka nie pracuje w zadnym z katowickich szpitali. Wolalabym planowane cc przed terminem niz jak sie zacznie akcja, bo nie chce ryzykowac, ze jednak mi kaza rodzic sn. I tez mam tydzien roznicy w terminach miedzy OM a usg. Wg usg ciaza od poczatku starsza o tydzien i nie wiem wg. ktorego terminu beda umawiac na planowane cc. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 20.10.16, 18:26 Wg. USG niestety. Bo to jest podstawa do sorygowania daty porodu, u mnie tak zrobili, mimo, że miałam monitoring i owulacja była wcześniej niż 14dc, ale nie aż tak, żeby była 7dc Odpowiedz Link Zgłoś
nuluska Re: Cesarka po cesarce Katowice 24.10.16, 07:42 Wuika masz lekarza ze szpitala Bonifratrów? Jeśli tak to kto to? Polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 24.10.16, 09:32 Mam, ale nie polecam, trochę odwala pańszczyznę, więc nie będę go chwalić Inna sprawa, że chodzę do dwóch i mam dwie karty ciąży. W zależności od rozwoju sytuacji i tego, czy się będę nadawała do porodu naturalnego, czy jednak stchórzę i pójdę na cc, przyznam się na izbie przyjęć do jednego albo do drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Cesarka po cesarce Katowice 22.10.16, 14:53 W szpitalu na Raciborskiej w Katowicach miałam cc w czerwcu tego roku ze względu na poprzednie cc 9 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Cesarka po cesarce Katowice 22.10.16, 16:12 A mogłabyś napisać coś więcej? Miałaś lekarza prowadzącego z tego szpitala? Bez problemu umówili Cię na planowaną cesarkę? Ja mam złe doświadczenia z tym szpitalem, a dokładnie z wtedy ordynatorem, do którego moje 2 ciąże chodziłam prywatnie a jak okazało się, że synek ułożony jest pośladkowo nie zrobił mi cesarki, chciał go obracać albo rodzić pośladkowo twierdząc, że synek jest malutki (wg jego usg max 2,5kg). urodził się 3,5kg. Odpowiedz Link Zgłoś
nuluska Re: Cesarka po cesarce Katowice 24.10.16, 07:43 Syska przyłączę się do pytania o lekarza z Raciborskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Cesarka po cesarce Katowice 24.10.16, 14:22 W 30 tc zmieniłam swojego lekarza na dr Migacza, który prowadził ciążę do 38tc i wystawil skierowanie na cc (byłam na około 4 wizytach). W szpitalu nikt nie podważa jego decyzji, ordynator jest mu podporządkowany (wiem z autopsji, wszelkie decyzje dotyczące mojej osoby z nim konsultował). Dr Migacz bez problemu wystawił mi skierowanie na cc, zrobił to wcześniej na wypadek,gdyby poród zaczął się wcześniej.Byłam bardzo zadowolona z podejścia i opieki lekarzy.Przy przyjęciu do szpitala każdy z lekarzy mnie badających mówił,że cc będzie właśnie ze względu na poprzednie cięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Cesarka po cesarce Katowice 24.10.16, 14:24 Dodam jeszcze, że dr Migacz jest dyrektorem szpitala na Raciborskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Cesarka po cesarce Katowice 24.10.16, 14:27 Dr Migacz osobiście robił mi cięcie, jak również mojej koleżance, która również przeszła do niego w zaawansowanej ciąży. W razie jakichkolwiek problemów dzwoniła do niego i on interweniował (była w szpitalu tydzień przed cięciem ze względu na cukrzycę). Odpowiedz Link Zgłoś
lenacka Re: Cesarka po cesarce Katowice 26.10.16, 12:17 syska241 a możesz cos więcej powiedzieć na temat dr Migacza? jestem na początku ciąży i chce zmienić swojego obecnego lekarza i myślałam włąsnie o dr Migaczu. Dużo bierze za wizytkę? zna się może na hormontach? to z nimi mam największy problem... Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Cesarka po cesarce Katowice 26.10.16, 14:30 Moim zdaniem jest dobrym specjalistą i otacza opieką pacjentki. Straciłam na początku tamtego roku roku ciążę bliźniaczą w 6 miesiącu ciąży przez zaniedbanie pewnego lekarza.Po tym traumatycznym wydarzeniu odwiedziłam wielu lekarzy,ale dr Migacz wydał mi się najbardziej sensowny. Dzięki niemu zostałam przeleczona,zaszłam w ciążę i zmieniłam lekarza na docenta pracującego w szpitalu w Bytomiu (bałam się,ze dziecko bedzie skrajnym wczesniakiem,dlatego zmianiłam lekarza na takiego,który pracuje w klinice z najwyzszym stopniem referencyjności). Jednak kolejny raz się zawiodłam, dlatego wróciłam do dr Migacza i to był strzał w dziesiątkę. Zgłosiła się rówiez do niego moja kolezanka w zaawansowanej ciąży i również była bardzo zadowolona. Dr Migacz osobiscie robil nam obu cc, interesowal się nami w szpitalu. Co ważne, pamieta swoje pacjentki (lekarz, do ktorego chodzilam wczesniej nie rozpoznal mnie w szpitalu,do ktorego sam mnie wyslal, nie pamietal przebiegu choroby,robionych badan itd.)Wizyta kosztuje 150zł.Nie mialam problemow z hormonami w ciąży,ale leczy się u niego moja rodzina, również kuzynka z problemami hormonalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
syska241 Re: Cesarka po cesarce Katowice 26.10.16, 14:32 Kieruje również na badania,robi posiewy,a wiem,ze to bardzo ważne.Nie bagatelizuje żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 27.10.16, 09:51 Byłam ostatnio odwiedzić Szpital Bonifratrów. Nie negują skierowania od lekarza prowadzącego, ale właśnie chcą skierowania. Jak pojedziesz z porodem, to kwalifikacja do sn / cc będzie na miejscu i może nie pójść po Twojej myśli. Jak masz papier od lekarza prowadzącego ze wskazaniami, to Cię zapisują na cc i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Cesarka po cesarce Katowice 27.10.16, 10:23 Dzieki za informacje. Na pewno nie chce jechac z porodem ze wzgledu na ryzyko, ze mi kaza rodzic sn, tylko chce miec wczesniej umowiona cesarke. Jezeli nie neguja skierowania od lekarza prowadzacego to powinno sie udac. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 27.10.16, 10:34 Tu powinien być foto jednej z kartek, które tam dostałam punkt 10. Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Cesarka po cesarce Katowice 21.11.16, 11:30 Dzieki Wuika. Dzwonilam tam w koncu pytac jak sprawa wyglada. Bardzo mila Pani poinformowala mnie, ze na skierowaniu powinno być napisane jako wskazanie nie tylko stan po cieciu, bo to samo w sobie nie jest jeszcze wskazaniem, ale stan po cieciu i bolesnosc miejsca ciecia, cienka blizna cos w tym stylu, ze juz wtedy to jest wskazaniem do kolejnego ciecia, bo cos sie z blizna dzieje Wtedy juz takie skierowanie nie jest kwestionowane tylko umawiaja na ciecie. Dzwonilam tez do kliniki w Ligocie, do ktorej mam najblizej i mialam tam poprzednie ciecie. Plusem jest to, ze ojciec dziecka moze byc na sali operacyjnej podczas ciecia dlatego to byl moj pierwszy wybor. Tam z kolei od niezbyt milej Pani dowiedzialam sie, ze na ciecie zapisuja na podstawie takiego skierowania ale to lekarz jeszcze decyduje w dniu przyjecia czy cesarka sie odbedzie czy nie, wiec dla mnie raczej odpada, bo nie chcialabym w ostatniej chwili sie dowiedziec, ze mi jednak tego ciecia nie zrobia i beda namawiac,zmuszac do porodu sn. Wtedy juz chyba nie bardzo bedzie alternatywa, zeby sobie pojsc i umowic sie na ciecie gdzies indziej Troszke sie boje, zeby u bonifratrow tez tak jednak nie bylo, ze niby zapisza na ciecie (zapis jest telefoniczny u tej Pani, bez kontaktu z lekarzem) a w dniu przyjecia jednak lekarz bedzie mial inne zdanie. Dlatego zastanawiam sie jeszcze nad prywatna klinika Eskulap w bielsku. Koszt nie jest wysoki 2,5 tys zl, ciecie mam na 100%. Za przemawia jeszcze metoda ciecia (nie wszystkie warstwy sa przecinane) i szybka pionizacja, mozliwosc wyboru lekarza do ciecia, ktory ma b. dobre opnie, w sumie nie wiem jak jest u bonifratrow i teraz bede sie zastanawiac miedzy tymi dwoma placowkami. A ty jestes zdecydowana na bogucice? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 01.12.16, 13:14 Ja wylądowałam kilka tygodni temu w szpitalu z rozpoznaniem, które powoduje konieczność dokładnego ustawienia terminu porodu, odstawienia leków, etc., więc u mnie odpada 'zwykły' szpital, musi być klinika. Ale dzisiaj właśnie dostałam skierowanie do CC też, od lekarza z Bonifratrów właśnie Wpisał stan po cc i ból w bliźnie (dodatkowo zmierzona i za cienka jest do sn). Powiedział, że bolesności kwestionować nie mają jak, trzeba się umówić na termin, to powiedzą, co i jak. Inna sprawa, że po cc możesz nie podpisać zgody na próbę sn. I co zrobią? Ze skierowaniem i brakiem Twojej zgody wymuszą sn? Chyba, żeby się znaleźć w kryminale gdyby COKOLWIEK poszło nie idealnie. Co do personelu - na Bonifratrów jest przemilutko po tym względem Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Re: Cesarka po cesarce Katowice 04.12.16, 17:39 Czyli bedziesz miala cesarke w klinice na Ligocie? Ja mam w pon wizyte u mojej lekarki i mam nadzieje, ze mi wypisze skierowanie na cc wlasnie wpisujac bolesnosc blizny, bo to ciezko zakwestionowac i mam zamiar sie udac osobiscie do bonifratow jak bede juz miala skierowanie w rece. A przy okazji spytam o ten pomiar blizny, bo nigdy w sumie nie mialam jej mierzonej. Chodze do lekarza na abonament z medicover i mialam do wyboru 2 lekarzy z Bonifratow min. M. Graniczke ale zostalam z moja lekarka i teraz troche zaluje, ze sie nie przenioslam do Graniczki, ma dobre opinie no i zawsze to lepiej miec kogos w szpitalu. Co do zmuszania do SN no wlasnie mnie zastanawia jak ja sie nie zgodze oni powiedza, ze cc nie zrobia to co ja moge zrobic jak akcja porodowa w toku, nie zacisne nog i nie powiem nie rodze Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 04.12.16, 18:12 Tam raczej nie zmuszają do sn po cc. Generalnie są za sn, ale jak masz skierowanie, to Cię umawiają na termin i już. Poprzedni poród tam miałam i to bez lekarza prowadzącego w szpitalu. Nie robiła to żadnej różnicy w traktowaniu pacjentek. Odpowiedz Link Zgłoś
feresska Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 14:30 A ja mam trochę inne pytanie - czy po cesarce musi być cesarka? Mój lekarz prowadzący nie widzi przeciwskazan do porodu SN ale jak pojechałam juz po terminie porodu do szpitala na ktg to lekarz kazał mi przyjść następnego dnia rano że zrobimy cesarke. Wyjaśnił to że po cesarke i tak krótkim terminie między jednym dzieckiem a drugim (1,5 roku) musi być kolejna cesarka. A ja wolałabym SN. I nie wiem czy słuchać się lekarza czy czekać na objawy porodu i rodzić naturalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 15:06 1,5 roku to strasznie mało. Miałaś sprawdzaną bliznę? U mnie po 5 latach jest wątpliwość, czy ona wytrzyma (bo jeden lekarz mierzy i jest ok, a drugi, że za cienka). Wśród wytycznych, kiedy można pozwolić na SN po CC jest m.in. odstęp od poprzedniej cesarki, 1,5 roku to zdaje się minimum, a zalecane jest jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
feresska Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 16:50 Mój lekarz twierdzi że blizna jest wyjątkowo gruba i spokojnie dam rade urodzić SN. A w szpitalu nawet się nie pofatygowali aby ją sprawdzić tylko od razu chcieli kroić. Dlatego sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć Strasznie się boje kolejnej cesarki bo tamtą przeszłam okropnie dlatego wolałabym naturalnie urodzić. Ale z drugiej strony co jeśli blizna nie wytrzyma? Co lekarze robią w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 17:16 Na cito cesarka plus ratowanie życia, bo niestety, ale pęknięcie macicy to nie jest hop-siup, tylko stan zagrażający życiu, nie tylko matki, ale i dziecka. Stąd taka ostrożność, bo sn 1,5 roku po cc to bardzo, bardzo wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
feresska Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 17:36 Jutro jadę do szpitala na kolejne ktg to chyba poproszę aby mi usg zrobili i sprawdzili tą bliznę. Przy okazji mogliby określić wielkość dziecka bo jak będzie duże to może rzeczywiście bezpieczniej będzie zrobić cesarkę.. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 17:38 Jak będzie duże, nie w takiej pozycji, cokolwiek lekarzom się nie spodoba w bliźnie - nikt nawet nie będzie rozważał porodu naturalnego. I serio, ten czas między porodami masz taki krótki, że co bardziej zachowawczym (a to naprawdę nie chodzi o nieco trudniejszy poród, tylko o realne zagrożenie życia dwojga ludzi) tylko on wystarczy do tego, żeby Ci odmówić próby sn. Odpowiedz Link Zgłoś
feresska Re: Cesarka po cesarce Katowice 08.12.16, 17:42 Dzięki za odpowiedź. Trochę mnie to sprowadziło na ziemię. Dotychczas jakoś nie myślałam o tej bliznie bo lekarz zapewniał że nie ma przeciwskazan do naturalnego. Ale pewności nigdy nie ma a jakoś nie uśmiecha mi się biedy narobić sobie i dziecku. Pogadam jutro z lekarzem w szpitalu zobaczymy co doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś