Dodaj do ulubionych

do mam nauczycielek

16.12.04, 17:56
Hej!
Mam mała watpliwosc i zwiazane z tym pytanie.Jak to jest z okienkami i zagospodarowywaniem ich na zastepstwa z innymi klasami?Wiem,ze w tym czasie nauczyciel mimo 'wolnego' 45min.pozostaje do dyspozycji dyr.,ale ja przyznaje,ze majac caly etat i bedac w ciazy, nie usmiechaja mi sie zastepstwa.Tym bardziej, ze wolalabym w tym czasie odpoczac od halasu,cos zjesc(mam z tym problemy),czy chocby skorzystac z ubikacji.
wiecie moze jak ów zastepstwa sa traktowane?Jako nadliczbówki.Bo skoro tak to w swietle prawa nie musze sie zgadzac na nie?!
Nie wiem jak to traktowac tym bardziej,ze moja p.dyr.w tej kwestii wcale mnie nie oszczedza i mimo moich delikatnych sprzeciwów twierdzi ze nie ma kogo dac do pracy w tym czasie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ata_11 Re: do mam nauczycielek 16.12.04, 18:28
      jesli nie masz tych nadgodzin zaplanowanych od wrzesnia....to nie maja prawa ci
      ich dawac jesli nie chcesz.....powinni cie tez zwolnic z dyzurów....ale to
      zalezy od ludzi z którymi pracujesz i wielce szanownej dyrekcji!!!!!!!sprawdz
      karte n-ciela.
    • katklos Re: do mam nauczycielek 16.12.04, 18:38
      Nie wiem jak to jest z zastępstwami, mogę coś powiedzieć o dyżurach. Wiem, że
      zwolnienie z nich jest dobrą wolą dyrektora - mój takowej nie miał smile, więc
      łaziłam równo, tyle że zduszą na ramieniu (mamy dużo schodów). Zwolniono mnie
      jedynie z dyżurow na boisku. A później częsć koleżanek z własnej inicjatywy
      przejęła trochę mioch dyzurów. Uwazam jednak,ze chodzenie na dyżury powinno być
      kategorycznie zabronione(podobno kiedyś było),wiadomo jak jest - gonią,
      gwałtownie otwierają drzwi itp itd.W każdym razie jakoś szczęśliwie przeżyłam,
      ale łażenie po schodach nie robiło mi dobrze (twardniał mi brzuch). Pozdrawiam,
      podaję moje gg 3006429. Kasia
      • aaala1 Re: do mam nauczycielek 16.12.04, 18:47
        Ja odnośnie dyżurów.
        Zasatanawiam się czy nie ma takiego przepisu, że ciężarne nie powinny
        dyżurować. Ja jak powiedziałam o ciąży to dyrektorka powiedziała że od razu
        mnie wykreśla z dyżurów, bo teraz od początku ciąży mam prawo nie dyżurować,
        kiedyś było tak, że dopiero od 4 czy 5 miesiąca, teraz jest to już od jakiegoś
        czasu zmienione. Tak usłyszłąm od dyrekcji.
        Daletego zastanawiam się czy to jest dobra wola dyrekcji czy mamy do tego
        prawo.
        Pozdrawaiam
        • gosia128 Re: do mam nauczycielek 16.12.04, 20:19
          Mi zaplanowano dyżury na ppoczatku roku ale ja oczywiście poszłam do zastępcy
          (on sietym zajmuje) i powiedziałam twardo, że chyba sie pomylił. Zmniejszył mi
          dyżury do 5 tyg. ale ja uparcie stwierdziłam, że chyba sie nie zrozumieliśmy i
          ja nie będę wogóle dyżurować. On stwierdził, że nie ma takiego przepisu a jak
          nie moge dyżurować to muszę iść na L4. Ja stwierdziłam że skoro nioektórzy moga
          mieć dzień wolny w pracy to mogą więcej dyżurować i nastepnego dnia dyżurów już
          nie miałam. Poza tym powiedziałam, że jeśli chcą wziąć odpwowiedzialność na
          wypadek nieszczęścia podczas dyżuru to prosze bardzo- trzeba być twardym
          nie "mientkim". Co do zastepstw- ciężarnym nie można dawać więcej pracy niż
          tyle ile zostało zaplanowane i na ile sie zgodziła (chodzi o ew. nadgodziny)
          jeSli wogOle nie nie zgodziLa nie majA prawa.
          • eva78 Re: do mam nauczycielek 16.12.04, 20:48
            Ja miałam 2 dyżury tygodniowo na mniej uczęszczanym korytarzu, ale wszystkie koleżanki były tym faktem oburzone i kategorycznie twierdziły, że na dyżury nie powinnam chodzić wogóle. Dlatego, pod ich presją, zostałam z dyżurów wypisana i od października (5mc) nie mam ich wogóle. Co do zastępstw w "okienkach", wicedyrektorka bardzo mnie oszczędza i proponuje mi je w ostateczności, ale zawsze są to zastępstwa płatne. Chyba pracuję w bardzo przyjaznej szkole winkZresztą lubię pracę i dlatego jeszcze nie siedzę na zwolnieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka