Dodaj do ulubionych

40 tc a tu żadnych objawów

26.12.04, 18:29
Termin na 31.12 a ja odliczam dni. Zadnych objawów poza starsznym zmęczeniem
(chyba świętowaniem)nawet mi się nie chce wyjść śmieci wyrzucić. Mam
nadzieję ,że synek doczeka do 01.01. A jak u Was? Teżtak macie ? A może już
jesteście po?
Obserwuj wątek
    • okulewiczu Re: 40 tc a tu żadnych objawów 26.12.04, 18:42
      Witaj! ja mam termin na 4 stycznia i też nic nie odczuwam. Na początku tego
      tygodnia bolał mnie trochę brzuch i miałam skurcze, teraz jednak wszystko
      ustało. też jestem strasznie zmeczona, bolą mnie ręce (dłonie, palce w
      kostkach, puchną nogi, ale dzidzi się chyba na świat nie spieszy. Jutro mam
      pierwsze KTG i zobaczymy. Może mam jakieś skurcze, których nie odczuwam. Mam
      jeszcze takie pytanie, bo nie wiem czy dobrze obliczono mi termin porodu, kiedy
      miałas ostatnią miesiączke? Ja 26 maca
      Pozdrawiamy
      Ula i Pawełek prosto z brzuszka
      • agulka99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 26.12.04, 21:59
        Cześć Dziewczyny,
        U mnie termin na 2 stycznia (Ula u mnie ostatni okres 28 marca, więc chyba się
        zgadza)i ja na razie także totalna cisza. Jeszcze żadnego skurczu, choćby
        przedwczesnego nie odczułam. Żadnych innych objawów przepowiadających też nie
        zauważam. Juz zaczynam mysleć że może będę rekordzistką chodzenia w ciąży jak
        dalej będzie tak bezobjawowo smile
        Pozdrawiamy,
        Agnieszka i synuś
        • kamila99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 07:48
          a u mnie się nie zgadza. OM - 2 kwietnia. Ale z USG z 12 tc termin wyszedł na
          31.12. To ja już nie wiem czego się trzymać. Bo wg waszych wyliczeń to mi
          termin wypada w takim razie na 07.01.
          • ewcialinka Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 10:50
            Ja mam termin na dzisiaj i właśnie o 12 idę do szpitala ale dzidzi też sie nie
            śpieszy,mam niby jakieś bóle ale to nie są bóle jak przy miesiączce( dziewczyny
            mówią że tak wyglądaja porodowe) ja mam taki ból pęcherza jakby, dzidiza chyba
            za bardzo naciska na mój pęcherz.nie moge sie doczekać i zaczynam sie po woli
            bać
            • agulka99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 11:22
              Kamila,
              Z tymi terminami to ja też nie wiem jak jest dokładnie. Najlepiej trzymac się
              jednego, tylko którego? Ja z pierwszego USG termnin miałam tez wczesniejszy bo
              na 28 grudnia. W sumie boję się tylko jednej rzeczy żeby nie przenosić malucha
              bo to bywa niebezpieczne. Inaczej wtedy 10 dni liczy się od 28 grudnia a
              inaczej od 2 stycznia. U ciebie ta róznica w terminach nawet większa więc
              jeszcze trudniej stwierdzić od kiedy ciąża może być przenoszona.
              Liczę na to że uda nam się urodzić w miarę terminowo, szybko i bezpoleśnie.
              Życzę tego Tobie, Sobie i Wszystkim Oczekującym Mamuśkom.
              • evellek Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 11:32
                hej! a ja miałam termin na 25 i ciągle nic- w Boże Narodzenie miałam bóle jak
                przy miesiączce przez pare godzin ale mi przeszło...teraz cisza- mam nadzieje
                że w końcu sie doczekam smile...
                pozdrawiam i życze powodzenia
    • anna.p2 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 11:51
      Hej! Ja już też sie pogubiłam z tymi terminami. U mnie ostatnia miesiączka 27.03
      a termin mam (też jak Okulewiczu na 4 stycznia, co prawda różnica OM 1 dnia).
      Bóle mam podobnie jak inne dziewczyny jakby na miesiączkę, ale tylko nocą.
      Dzidzia się strasznie rozpycha. Najbardziej co mi dokucza to opuchnięte dłonie,
      które mnie bolą.
      Pozdrawiam Was mocno i trzymajcie się zwink
      • gosia128 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 12:40
        Ja też mam termin na 31.12. OM byLa 20.03 (jak dawno!!!!) ale mi na USG też
        wyszedł taki termin , dodam , że miałam 32 - 34d cykle. Objawów brak - czasem
        w nocy bolą plecy w okolicy krzyża i brzuch jak na okres ale jak sie wysiusiam
        to przechodzi. Miewam napięcia brucha ale wyraźnie czuję, ze to dzidzia sie
        rusza. Co kilka dni chodzę na KTG i nic nie widać 0 skurczy. mysle sobie że
        dobrze doczekać do nowego roku , zawsze to kobieta będzie miała o jeden rok
        niżej w dowodzie!! CoC lekarz mówi że lepiej rodzić przed terminem. śama nie
        wiem - w środę zaczne masować brodawki - pewnie też nic ni da, ale spóbuję!
        zaczynam sie bać ale jednocześnie chcę mieć to za sobą!!!!! Pozrawiam.
        • agulka99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 13:38
          Dziewczyny,
          A co Wam lekarze mówią a propos przekroczenia terminu. Ile każą czekać, co poza
          KTG sprawdzać. Mój w ogóle jakiś małomówny w tym temacie i mówi 'czekać'. A ja
          się boje zbyt długo czekać bo niebezpieczeństwo zielonych wód czy przytrucia
          dzidzi jest wtedy coraz większe.
          • 1008brzos Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 13:43
            nie martw się ja też jestem po terminie (22.12)i też mi każą czekać. mam
            skurcze przepowiadające, ale nieregularne i odszedł mi czop, poza tym dzidzi
            nic się nie stanie nawet jak zrobi kupkę - czyli będą zielone lub żółte wody.
            ja idę 4.01 na stymulację, jeśli nic się samo wcześniej nie zacznie. trzymaj
            się pa smile))
            • gosia128 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 15:19
              Mi lekarz powiedział że 6 dni po terminiw mam jechac do szpitala. Zreszta w
              szpitalu powiedzieli mi to samo.
          • aluc Re: 40 tc a tu żadnych objawów 27.12.04, 18:37
            czekać
            po terminie (31.12) zgłosić się na ktg i usg do szpitala, resztę już powiedzą w
            przychodni przyszpitalnej
            pierwszego syna urodziłam 11 dni po najpóźniejszym terminie z usg, od terminu
            co dwa-trzy dni jeździłam na ktg, usg i za każdym razem przy okazji byłam
            badana przez "swoją" położną
            dopiero po przekroczeniu 2 tygodni od terminu mieli bardziej dokładnie
            sprawdzać, ale i tak łożysko było oceniane na usg w międzyczasie
            • kamila99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 28.12.04, 15:14
              Właśnie wróciłam z USG. Synek bardzo nisko usadowiony. Zmniejszyła się ilość
              wód płodowych AFI 8. Lożysko gr II/III także już jest na granicy. Na moje
              pytanie to kiedy będę rodziła , gin stwierdzizł ,że jak chće to już zaraz
              podłączą mnie do kroplówki. A ja chciałabym dotrzymać do 01.01. W takim razie
              kazał mi liczyć ruchy i jak tych ruchów będzie mniej niż 10 to mam pędzić do
              szpitala. Zrobią mi jakiś test na wydolność łożyska i wtedy bęę rodzić . TEraz
              nie jestem pewna czy dobrze robię upierając się na 01.01. Z badania szyjki
              raczej nie widać żebym miała w ogóle rodzić. Najgorzej z tą III gr łożyska. Czy
              któraś z Was wie może jak długo taki stan między II a III gr może się
              utrzymywać?
              Może nie czekać i jednak rodzić?
              • aluc Re: 40 tc a tu żadnych objawów 28.12.04, 22:53
                III to norma dla tego etapu ciąży, z tego co wiem - znaczy jeszcze nie wapnieje
                i trochę może wytrzymać... dlaczego martwisz się III?
                • kamila99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 29.12.04, 00:14
                  Martwię się ,że III gr bo tylko III gr. wydolności istnieją. Wydaje mi się ,że
                  III gr to jest niewydolne łożysko. Może się mylę? Ale poco w takim razie ten
                  test na wydolność łożyska?
                  • kasia_de Re: 40 tc a tu żadnych objawów 29.12.04, 00:23
                    Witam
                    u mnie tez 40 tc, zastanawiam się tylko jak jest z tymi obliczeniami???? też
                    miałam OM 26 marca, jak któraś z Was i termin mam wyliczony na... 2 stycznia ;-
                    ) nic już nie rozumiem...
                    W każdym razie żadnych objawów, czopa nie było, brzuch robi sie czasem twardy
                    ale nieregularnie... Tydzień temu na wizycie lekarz stwierdził, że mam
                    rozwarcie ale minimalne... Jutro (a właściwie juz dziś) mam znowu wizytę,
                    ciekawe czy coś się zmieniło.
                    Dziewczyny, czy Was też boli krocze? może to jest objaw zbliżającego się
                    porodu? boli mnie tak, hmmm, jakbym jechała na "męskim" rowerze i spadła na tę
                    rurkę wink czyli sie potłukła po prostu. A troche jakbym sie nadwyrężyła/
                    przetrenowała - bolą pachwiny... sad
                    Czuję się jak inkubator wink spełniam funkcje inkubatora, mam gabaryty inkubatora
                    (dużego inkubatora) , jestem mobilna jak inkubator (przykręcony do podłogi)....
                    Pozdrawiam
                    Kasia
                    • kamila99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 29.12.04, 00:39
                      Mnie też tak boli ale to ponoć dlatego ,że synek jest nisko usadowiony. Ja mam
                      rozwarcie na centymetr od 3 tygodni i nic
    • kasia157 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 28.12.04, 19:30
      Ja mam termin na 29 grudnia i jak na razie zero objawow. Ja bym sie jednak nie
      spieszyla z prowokowaniem porodu. Moje pierwsze dziecko urodzilo sie dokladnie
      14 dni po terminie (tez porod prowokowany). Polozna powiedziala mi, ze mam taka
      nature i nie kazda ciaza musi trwac dokladnie 40 tygodni. U mnie trwala 42
      tygodnie, dziecko urodzilo sie zdrowiusienkie i pieknie i jeszcze bardzo
      podroslo przez ostatnie 2 tygodnie. Mysle, ze teraz moze byc podobnie i mam
      zaufanie do natury, jesli ono sie jeszcze nie spieszy to widocznie potrzebuje
      jeszcze troche czasu. Poza tym przedwczesnie prowokowane porody sa duzo
      bardziec brutalne i bolesne niz normalnie.
      • ania28.1 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 28.12.04, 19:54
        boirac pod uwage, ze ciaza jest liczona od 1 dnia OM a do zaplodniena
        najczesciej dochodzi ok 14 dnia to tez bym sie nie martwila...
      • jarkar Re: 40 tc a tu żadnych objawów 28.12.04, 21:31
        U nas termin na 26 grudnia. Lekarz dał nam skierowanie już na 27 do szpitala. Do
        wczoraj było zero jakichkolwiek objawów, jedynie trochę skrócona szyjka, ale
        szpital chyba działa też psychologicznie. Rano zaczęły się pierwsze skurcze,
        dali potem pierwszy zastrzyk z oksytocyny (jak to nazywają na odczulanie, taka
        mała dawka tylko). Po zastrzyku niedługo zrobili badanie i się okazało, że już
        jest rozwarcie na dwa palce, a szyjki już prawie nie ma (0,5 cm). Skurcze od
        południa już całkiem całkiem, ale nieregularne ciągle. Mąż może być przy
        porodzie, ale wcześniej to nie, odwiedziny do 20.00 i potem już proszę do domu,
        a w domu teraz to idzie kota dostać, bo człowiek nic nie wie co się tam dzieje,
        jedynie smsy co jakiś czas z których wygląda, że skurcze powolutku częstsze i
        boleśniejsze. Taki to poród rodzinny, dobrze że telefony komórkowe jeszcze
        istnieją. A uczą, że mąż ma pomagać żonie liczyć skurcze, ciekawe jak jeśli nie
        pozwalają mu być przy żonie.
        • agulka99 Re: 40 tc a tu żadnych objawów 29.12.04, 07:40
          Właśnie obudziły mnie skurcze. Niestety tylko łydek, ale też bolą. Z innych
          objawów (termin z USG minął wczoraj, z OM na 2 stycznia) to skurcze pachwin,
          napinający się brzuszek ale też bez jakiegoś specjalnego rytmu i regularności
          no i bolące krocze, a w zasadzie chyba kości wewnątrz. No i oczywiście mega
          zmienność nastrojów - od głęgokiego przygnęcienia do wielkiej euforii.
          Łożysko tydzień temu miałam pierwsze klasa, szyjka odrobinkę sie skróciła,
          rozwarcie brak. Chyba polezę do lekarza, niech zajrzy i gada co się zmieniło.
          Ale mój ulubiony lekarz do 3 stycznia leniuchuje gdzieś na Karaibach, nie wiem
          czy warto iść do jakiegoś innego czy czekac spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka