Dodaj do ulubionych

termin porodu wg OM

07.01.05, 05:19
Ciekawi mnie, czy podajecie lekarzowi rzeczywisty termin ostatniej
miesiączki. Ja, pomna doświadczeń z poprzedniej ciąży, kiedy to za każdym
razem musiałam tłumaczyć lekarzom i położnym, że mam dłuuugie, nawet 60 -
dniowe cykle a maluch począł się w 39/40 dniu cyklu, postanowiłam, że tym
razem postąpie inaczej. Wtedy termin z OM wycodził na 25.08, ja, znając datę
owulacji wyliczyłam sobie na 20.09 a usg, niestety, kiepskiej jakości mówiło
o 15 - 30.09. No i synek urodził sie zgodnie z moimi przewidywaniami - 20.09.
Obecnie zaciążyłam w 22 dc. (datę owulacji znam dzięci obserwowaniu objawów:
temp., śluzu i szyjki). Odjęłam od tego 14 dni a różnicę dodałam do
rzeczywistego terminu OM. W ten sposób wyszła mi data OM oczekiwana przez
ginekologów. Gdy poszłam na usg, tym razem na bardzo dobrym sprzęcie, okazało
się, że wiek maleństwa zgadza się co do dnia z tym podawanym przeze mnie z
oficjalnej OM wink W końcu wszyscy są zadowoleni.
A jak jest w Waszym przypadku?
Czy staracie się zawsze dokładnie podawać ten termin?
Pozdrawiam.
Jana
Obserwuj wątek
    • iwonady Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 07:55
      ja niestety chciałam byc uczciwa i podałam rzeczywisty termin OM tłumacząc, ze
      miałam/mam PCO i cykle były zwykle 40- dniowe. Potwierdzało to USG, ze moja
      ciaża jest o ok. 2 tyg. młodsza niż powinna. Jestem wg OM w 39 t.c i jak się
      łatwo domyślić do porodu daleko a moj gin cały w stresie, ze przenoszę....
      Nastepnym razem jak zdecyduję się na dzidzię i nam wyjdzie pomimo moich
      problemów to zrobię tak jak Ty....odejmę te 10-14 dni i bedzie po kłopocie i
      tłumaczeniu...smile))) A tak bede się nogami i rękami zapierac przed wywoływaniem
      porodu...smile)))
      oczywiscie w cyklu w którym zaszłam w ciażę mierzyłam tempkę, badałam śluz i
      owu miałam ok. 25 d.c....
      Pozdrawiam!
      • ania28.1 Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 09:51
        ja nie bardzo rozumiem o czym wy piszecie. Podaje sie date OM a lekarze wiedza
        i biora pod uwage plus/minus 2 tygodnie. Ja jestem w 34 t. ciazy a tak naprawde
        w 32 (wedlug poczecia), ale date porodu mam wyznaczona wedlug miesiaczki
        • anaj75 Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 11:41
          No, właśnie Aniu, to ma sens jak się ma reguralne cykle. Niestety, przy
          pierwszej ciąży liczyłam na lekarza, że weźmie pod uwagę termin owulacji, i się
          przeliczyłam. Pod koniec bardzo się obawiałam, że mi poród wywołają przed
          rzeczywistym terminem. A licząc wg ostatniej miesiączki, faktyczny termin
          wypadał w 44 tygodniu ciąźy, a w 40 od poczęcia, więc daleko dalej niż +/- 2
          tygodnie. A dziecko mogło się urodzić nawet w 46 i byloby dobrze. Niestety, nie
          mieszczę się w podręcznikowych normach. Przez te wszystkie liczbowe
          zawirowania, straszono mnie, że dziecko za wolno się rozwija albo zahamowało
          się w rozwoju. Na szczęście w 8 miesiącu zmieniłam lekarza i ten uspokoił mnie,
          że nie będą wywoływać porodu, o ile nie stwierdzą, że łożysko się starzeje.
          Wtedy powiedziałam sobie - nigdy więce szczerości w temacie terminu OM.
          J.
          • anaj75 Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 11:45
            anaj75 napisała:

A licząc wg ostatniej miesiączki, faktyczny termin
            > wypadał w 44 tygodniu ciąźy, a w 40 od poczęcia, więc daleko dalej niż +/- 2
            > tygodnie.

oczywiście, w 38 tc od poczęcia.
    • azja.grum Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 12:03
      Cześć
      Muszę przyznać że trafiłam na wyjątkowo myślącego lekarza. Mimo, że chodzę do
      niego dopiero od ponad roku to przyjął do wiadomości że moje okresy wynoszą od
      32 do 109 dni. Gdy zaszłam w ciążę to oczywiście zapytał o datę ostatniej@
      (podałam zgodny z prawdą) ale tydzień ciąży określił tylko i wyłącznie z
      badania USG. Teraz jestem (podobno)w 16 tygodniu ale się zmieniło bo wg
      pierwszego badania byłabym w 14tc.
      W związku z tym nie znam jeszcze dokładnej daty porodu tylko przybliżoną co
      mają potwierdzić następne USG.
      Niestety nie wiem kiedy nastąpiło poczęcie bo cylke za każdym razem miałam
      innej długości a nie stosowałam żadnej z metod obserwacji.

Pozdrawiam.
    • ellap Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 15:30
      Ja zrobiłam teraz dokładnie tak jak Ty. Zawsze miałam cykle 35-40 dniowe, wiec
      owulacja także była później, ok 21-25 dnia cyklu. Podczas pierwszej ciąży
      podałam prawdziwą date miesiączki i pomimo że co do dnia znałam date
      zapłodnienia (starałam sie o dziecko i monitoriwałam cykle) lekarz wyliczył ją
      z okrągłego kalkulatora, 40 tygodni od daty miesiączki i już. Potem stres, bo
      tydzień po terminie miałam zgłosić sie do szpitala na patologie ciaży. A termin
      urodzenia dziecka po prostu jeszcze nie nadszedł. Teraz podałam date o 9 dni
      późniejszą niż faktyczna , USG potwierdziło wiek ciąży, lekarz zadowolony, ja
      spokojna.
      Pozdrawiam
      Ela
      • okulewiczu Re: termin porodu wg OM 07.01.05, 17:17
        No właśnie ja też mam ten problem. Miesiączki miałam regularne, ale co 32 dni.
        wszyscy lekarze wyliczają mi termin na 2 stycznia. Tak byłoby faktycznie gdybym
        miała cykl 28 dniowy. Zresztą prawie na 95 % wiem kiedy dziecko się poczęło i
        mi termin wychodzi na 6 stycznia czyli na wczoraj. Na szczęście mam
        wyrozumiałego lekarza i dał mi jeszcze zwolninie do 14 stycznia. Potem ide na
        wywołanie. Z tym, że według lekarza 12 dni po terminie, a według mnie wywołanie
        bedzie tydzień po terminie, chyba że urodzi się z własnej woli chociaż nic na
        to nie wskazuje.
        pozdrawiam Ula i Pawełek 40 tc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka