kasiadove 25.01.05, 09:36 Chciałam zapytać czy intensywne ćwiczenia mogą zaszkodzić "malutkiej fasolce"? Chodzi mi o sam początek, kiedy nie będę wiedzieć o jej istnieniu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazuba Re: Aerobik 26.01.05, 12:47 mozesz poronic. na aerobiku sie duzo skacze, poza tym podnoszenie tetna sobie a tym samym fasoli w pierwszych dniach w brzuszku tez nie jest za dobre. podobnie jak zbyt mocne napinanie brzucha. ale wszystko oczywiscie zalezy od zdrowia mamy i sily fasolki. moze Ci sie zupelnie nic nie stac. pozdr magda, 31 tc Odpowiedz Link Zgłoś
annovi Re: Aerobik 26.01.05, 16:49 czesc, ja nie polecam intensywnego aerobiku w czasie ciazy. Jesli planujesz ciaze, lub podejrzewasz ze mozesz w niej byc raczej radzilabym Ci specjalny aerobic dla ciezarnych, basen lub joge. W pierwszej ciazy chodzilam na normalny aerobic. Nie przemęczalam sie, nie skakalam, ale niestety nastepnego dnia po takich cwiczeniach dostalam krwawienia i poronilam. Nie twierdze, ze na pewno przyczyna byly te cwiczenia,ale mogly byc. Teraz nie odwazylabym sie chodzic na zwykly aerobik. pozdrawiam annovi 14 tc Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: Aerobik 26.01.05, 17:02 Ja też chodzę na aerobik i na siłownię. Już nawet rozmawiałam na ten temat z moim lekarzem i z instruktorkami aerobiku i siłowni. Bardzo intensywne ćwiczenia nie są wskazane. Załóżmy że z Tobą i dzidzią wszystko będzie ok. Nie będziesz miała żadnych problemów (bo jeśli jakieś są to uważam że odpowiedź jest prosta - zero aerobiku) i będziesz się dobrze czuć to pewne formy ćwiczeń są nawet potrzebne. Zaznaczam, że nie intensywny aerobik. Ja np. zamierzam (jak już uda mi się zajść w ciążę ) chodzić na pilates albo jogę no i na siłownię, z tym że będę miała odpowiednio dobrany trening do mojego stanu. Tylko mięśnie kręgosłupa, ud i pośladków, bez brzucha. Jak rozmawiałam z instruktorką siłowni to powiedziała, że bez problemu mogą taki trening dla mnie ułożyć. Tak więc jeśli wszystko będzie ok to będę dalej ćwiczyć, oczywiście rozsądnie i pod kontrolą. No i oczywiście do pewnego momentu nie przez 9 m-cy. Pozdrawiam i radzę popytać lekarza i osoby z aerobiku. ) Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Aerobik 26.01.05, 19:53 cześć! a ja chodziłam na aerobik do prawie 7 m-ca i od początku. Oczywiście wszystko było w porządku i lekarz też nie miał nic przeciwko temu. Dodam tylko, że byłam już dość zaprawiona w ćwiczeniach, ponieważ już od ponad 3 lat chodzę na aerobik i nie były to dla mnie żadne nowe czy specjalnie trudne ćwiczenia aczkolwiek intensywne. Rozgrzewka była zawsze na stepie ok. 20 minutowa a później na karimiacie np. na pośladki, uda. Nie robiła jedynie brzuszków. Chodziłam tak długo może i dlatego, że jak do tej pory mam mały brzuszek i nie przeszkadzał mi w ćwiczeniach ani nie stanowił jakiegoś obciążenia dla mnie. pozdrawiam Ania 32 tc Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: Aerobik 26.01.05, 20:00 Witaj Aniu! Moja instruktorka aerobiku jak była w ciąży też prowadziła bardzo intensywne ćwiczenia (step przez godzinę) do 5 m-ca ciąży. Dodam, że strasznie słodko wyglądała z tym brzuszkiem. ) Ja też chodzę już 3 rok i też jestem w tej kwestii zaprawiona, więc mam nadzieję, że jak będę w ciąży będę mogła dalej ćwiczyć. Pz_dr Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: Aerobik 26.01.05, 22:14 myślę, że tak. Lekarz mi powiedział, że ruch jest jak najbardziej wskazany, jeżeli oczywiście ciąża przebiega prawidłowo. Powiem Ci jeszcze, że bardzo dobrze się czułam po tych ćwiczeniach i wydawało mi sie nawet, że jestem bardziej wydolna i silna. pozdrawiam Ania 32 tc Odpowiedz Link Zgłoś