Dodaj do ulubionych

Krótkowzroczność a poród naturalny

09.02.05, 21:35
Mam wadę -5,0. O ile mi wiadomo wada ta nie jest wskazaniem do cc. Co na to
lekarze mamuś ze słabszym wrokiem. Czy poród naturalny nie spowodował
osłabienia wzroku?
Obserwuj wątek
    • zafiron Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 09.02.05, 22:08
      Idz do dobrego okulisty który dobrze zbada Ci oczka. Ja mam -7 i lekarka po
      badaniu odradzala mi porod naturalny. Mam zmiany zwyrodnieniowe na siatkowce,
      ale mowila ze przy takiej wadzie nawet gdyby ich nie widziala to i tak
      siatkowka nie jest juz pelnowartosciowa. Nie wiem skad jestes ale w Krakowie
      polecam na konsultacje klinike okulistyki na kopernika.
      Pozdrawiam.
      • ankas70 Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 09.02.05, 22:43
        a ja mam minus 4 na jedno oko i lekarka zaleciła mi cc jedynie w przypadku
        bardzo trucdengo porodu. Ostatecznie syna urodziłam naturalnie, a z okiem nic
        się nie stało. A na czas porodu zdjęłam soczewkę kontaktową
        • nupik Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 10.02.05, 09:08
          bo to nie chodzi o wade, wada nie ma nic do tego, chodzi o dno oka , stan
          siatkowki. Mozna miec minus 10 i rodzic naturalnie albo -5 i siatkowke
          odklejajaca i wtedy jest wskaznie do cc.
          pozdrawiam
          aga 32tc
          • villa79 Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 10.02.05, 10:26
            Masz racje, to nie zalezy od duzej wady, ale od stanu dnia oka - tak mi
            powiedziala lekarka.
      • magda742 a kto poleci dobrego okuliste w wawie? 11.02.05, 10:59
        a w warszawie do kogo warto pojsc, dajcie dziewczyny jakies namiary. Ja tez mam
        wade -5 i sie zastanawiam czy bede mogla urodzic normalnie(chcialabym)
    • aluu Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 10.02.05, 10:12
      Dzięki! Oczywiście, najlepiej będzie jak wybiorę sie do okulisty!!!!
      • szyszunia75 Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 10.02.05, 10:24
        W sumie to musisz się do niego wybrać, bo do porodu potrzebne jest
        zaświadczenie od okulisty. Musisz mieć dokładnie przebadane dno oka. Ja mam -6,
        rodziłam naturalnie (bo siatkówka okazała się ok), wada się nie pogorszyła
        (jestem 10 m-cy po porodzie, kilka tygodni temu miałam porządne badania
        okulistyczne). Pozdrawiam.
        • adag Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 10.02.05, 12:58
          Też mam taką wadę i okulista skierował mnie na badanie stanu siatkówki, nazywa
          się to badanie w trójlustrze, trwa dosyć długo, bo trzeba wcześniej zakropić
          oczy atropiną i czekać aż się rozszerzy źrenica. Jeżeli z siatkówką jest ok
          możesz rodzić normalnie, jężeli są zmiany możesz mieć cc albo naprawić siatkówkę
          laserem i też rodzić naturalnie.
    • lizaxo Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 10.02.05, 13:10
      Rodziłam naturalnie a jestem krótkowidzem i nie było przeciwskazań i wzrok sie
      nie pogorszył. Teraz też rodzę naturalnie i lekarz powiedział że
      przeciwskazaniem może być jedynie wada siatkówki czy coś takiego o ile
      pamiętam.Pozdrawiam
      • babagolka Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 11.02.05, 10:56
        Ja mam bardzo wysoka krotkowzrocznosc -lewe oko-7.75,prawe -8.75.robilam
        badania dna oka dwa razy-raz w Polsce raz w Hiszpanii.Pani doktor w Polsce po
        przebadaniu mnie jakimis przedpotopowymi instrumentami i w ciagu 2 minut
        stwierdzila ze mam zmiany na siatkowce i podwyzszone cisnienie wewnatrzgalkowe
        i kategorycznie zalecila cesarke.zmartwilam sie no ale co robic,ok.pojechalam
        do hiszpanii,tamtejszy gin wsylal mnie znow na badania dna oka.Badalo mnie
        dwoch lekarzy-tzn.najpierw jeden,ktory potem wyslal mnie do drugiego zeby
        skonsultowac swoja decyzje.oboje powiedzieli ze dno oka jest w
        porzadku ,siatkowka bez zmian i cisnienie w oku tez w porzadku a wiec moge
        rodzic naturalnie.powiedzialam o tym ginowi w Polsce,ale on twierdzi ze jednak
        powinnam to przemyslec dobrze i on optuje raczej za cesarka.i teraz jestem
        skolowana.pani doktor w hiszpanii powiedziala ze nie musze sie obawiac wysilku
        az tak bardzo bo oni w takich przypadkach jak moj stosuja prozniociag.
        moze wiec dobrze byloby zebys tez sie skonsultowala z co najmniej dwoma
        okulistami bo wyglada na to ze co okulista i ginekolog to inna opinie moze
        wystawic.pozdrawiam.
        • kaarmelka Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 11.02.05, 11:17
          A ja właśnie sie boję tego próżnociągu i kleszczy.
          Chciałabym rodzic naturalnie (mam -7 w obu oczach, zrobię badania pod koniec
          ciąży), a jesli maja byc problemy, to wolę cc. Tylko, że tego nie da się
          przewidzieć...

W pierwszej ciąży miałam cc, bo za późno zrobiłam fotokoagulacje siatkówki.
          • badarka Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 11.02.05, 11:24
            czytam ten wątek z zainteresowaniem wielkim, moja wada też jest duża...

Pół życia byłam pewna, że będę rodzić przez cc, a teraz tak się pozmieniało sad
            Nie żebym koniecznie musiała przez cc, wydaje mi się, że naturalnie jest lepiej
            (szczególnie po), ale qrczę, chciałabym wiedzieć, na czym stoję.

Aleale, wyżaliłam się, to teraz do rzeczy: co to jest fotokoagulacja
            siatkówki???
            • nupik Re: Krótkowzroczność a poród naturalny 11.02.05, 15:13
              dziewczyny (cszczegolnie pisze do tej z was ktora miala badanie w hiszpanii):
              NIE ZGADZAJCIE SIE NA PROZNOCIAG, jelsi jest jakiekolwiek ryzyko, zgodzcie sie
              na cc, nie narazajcie dzieci na kleszcze i proznociag. Obiecalam sobie ze
              nikogo tu straszyc nie bede wiec daruje sobie opowiesc o skutkach takich
              zabiegow. Ja zdecydowalam sie na cc, chce za wszelka cene chronic dziecko,nawet
              kosztem zdychania po tej operacji przz tydzien. Chyba warto.
              pozdrawiam
              aga 32tc
    • xoc CC a krotkowczrocznosc 11.02.05, 16:01
      Co za bzdura z tym obowiazkowym CC (albo proznociagiem) przy
      krotkowzrocznosci!!! Dziewczyny, nie dajcie sie ginom i okulistom polskim,
      ktorzy w ogole od lat sie nie rozwijaja i powielaja stare mity! Wskazaniem do
      CC jest tylko chora siatkowka, a nie krotkowzrocznosc!!!
      Podlaczam Wam link do anszego forum Majowek, troche tam o tym pisalysmy, choc
      nie duzo - sa tez nazwiska lekarzy, ktorzy sa troche bardziej na czasie, niz ta
      ginka jednej z Was, ktora nawet wiedzac, ze dziewczyna ma zdrowa siatkowke,
      zaleca tak czy siak CC.
      Ja mam -8.0m siatkowka zdrowa, jeszcze jedna konsultacja tuz przed porodem - i
      nastawiam sie na naturalny!
      Link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23275&w=20220357&v=2&s=0
      Pozdrawiam,
      Xoc
      • kaarmelka cc a wada wzroku 11.02.05, 16:19
        Ja nie piszę o obowiązkowym cc lub próżnociągu przy krótkowzroczności.

Mam ok. -7 w obu oczach. Pod koniec poprzedniej ciąży byłam u okulisty.
        Stwierdzono, że siatkówka ma jakieś "dziurki" (nie pamietam dokładnie diagnozy),
        więc istnieje ryzyko odklejenia w czasie parcia. Skierowanie: "skrócenie II fazy
        porodu" - czytaj: w razie przedłużającej się II fazy próżnociąg lub kleszcze. A
        ja chciałam rodzić naturalnie lub ew. cc. Na forum przeczytałam (okulista
        potwierdził) o mozliwości wykonania laserowej fotokoagulacji siatkówki, która
        "naprawia" siatkówkę. Lekarz, który robił mi ten zabieg napisał na zaświadczeniu
        do szpitala, że po upływie 4 tyg. od zabiegu mogę rodzić naturalnie. Niestety,
        poród zaczął się 3 tyg. po zabiegu i lekarze zdecydowali się na cesarkę. Za
        późno się zdecydowałam na ten zabieg. Ale polecam, jesli któraś z Was chce
        rodzić naturalnie.
        Cc. wspominam b. dobrze, szybko doszłam do siebie. Ciekawa jestem, jak teraz
        będę rodzić. Pod koniec ciąży wyborę się do okulisty i zobaczymy, jak się ma
        moja siatkówka...

• sgosia5 Re: cc a wada wzroku 11.02.05, 18:09
          Ja też miałam fotokoagulację siatkówki po badaniu u okulisty ale wcześniej, ok.
          7m.c. i urodziłam normalnie ale dośc szybko, więc nie spowodowało to po
          porodzie żadnych negatywnych zmian (miałam wade prawie -5). Miałam w
          zaświadczeniu do porodu napisane to co kaarmelka.
          Któraś z was prosiła o namiar w W-wie o okulistę, który to robi. ja miałam
          laserowana siatkówkę w Klinice AM na ul. Sierakowskiego, ale niejako "po
          znajomości", bo tam pracowała okulistka do której poszłam prywatnie do gabinetu
          na kontrolę (Lecznica na Tarchominie, ul. Śreniawitów 4). Teraz ona chyba już
          tam juz tam nie pracuje tylko w Legionowie w Klinice Mediq, tel.7742640
          (Centrum Leczenia Zaćmy- ostatnio I miejsce w rankingu szpitali tyg. WPROST w
          kat. Okulistyka - to z ich reklamy w lokalnej gazetcesmile. Ostatnio byłam wiosną
          i można sie tam było zapisać do okulisty w ramach NFZ, tylko trzeba było
          poczekac z miesiąc). Moja lekarka nazywała się Swietłana Jachimczuk (fajna
          młoda babka), polecam.
          • sgosia5 Re: cc a wada wzroku 11.02.05, 18:11
            Ta lekarka na Tarchominie jest, tylko nie pracuje w AM.
            • kaarmelka Re: cc a wada wzroku 11.02.05, 18:59
              Ja miałam fotokoagulację siatkówki w ośrodku MAVIT (W-wa, ul. Podleśna). Koszt
              (3 lata temu) - 250 zł.

www.mavit.com.pl
              • joagab Re: cc a wada wzroku 11.02.05, 22:56
                bardzo was proszę - odpwiesdzcie mi na pytanie, jakie są wskazania na tą
                fotokoagulację siatkówki? ja mam uszkodzenie cenralnej cz. siatkóki i mam
                wskazanie na c.c ale chodzi mi o to, że w klinice w katowicach powiedzieli miże
                sie nie da żadnego zabiegu laserowego zrobić na ta wadę siatkóki, więc
                strasznie się już meczeę z tą siatkówką.... nawt sobie nie wyobrażacie jakie
                mam problemy z widzeniem! i wcale nie chodzi o wadę tylko o tą nieszczęsną
                siatkówkę..... będę wam bardzo wdzieczna za kazdą podpowiedź, gdzie sie mogę
                ewentualnie udać do jakiego specjalisty czy na jakich stronach poszukać
                informacji na ten temat. a z c.c sie już pogodziałam bo nie chcę żeby mi się
                jeszcze pogorszyło. pozdrawiam !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka