Dodaj do ulubionych

problem z cisnieniem

10.02.05, 13:30
witam przyszle mamy...
mam maly problem,otoz kiedy chodze do gin mam cisnienie maksymalnie w
granicach 100/70 albo nizsze- ostatnio bylam 27 stycznia wiec stosunkowo
niedawno. ale kiedy mierze sobie w domu mam cisnienie o wiele wyzsze 140/90
czyli malo bezpieczne (jestem w 37tc), czasem pojawiaja sie bole glowy jestem
strasznie chwilowo slaba i tak naprawde nie wiem co robic -czy sie przejac
moim cisnieniomierzem jesli przez cala ciaze badal mi lekarz i nigdy nie bylo
wysokie?
moze macie podobny dylemat bo nie wiem co robic, nie chce panikowac, bo niby
jestem spuchnieta ale bialka nie mam w moczu, dzidzia sie rusza caly czas tak
samo nie mam innych specjalnych powodow do obaw wiec co dalej????
Obserwuj wątek
    • flora Re: problem z cisnieniem 10.02.05, 14:02
      Ja tez mam problemy z cisnieniem, tylko że u lekarza mam wysokie cisnienie
      130/90 miałam na wizycie 2 dni temu i takie miałam przez wiekszość ciązy, a na
      samym początku miałam nawet 140/90, ciagle robiłam badania aby wykluczyć
      gestoza, nigdy nie miałam białka w moczu, ale głowa mnie czasami bolała. Sama
      odkryłam prawidłowość że jak mnie boli głowa- a jest to głównie w nocy i spac
      nie moge i jak wtedy mierze cisnienie to mi rosnie, tak było i tej nocy ale na
      szczęscie nie doszło do 140/90 tylko do 130/90. A bo ja w domu zwykle mam
      niskie cisnienie 110/80 i zawsze byłam niskociśnieniowcem, natomiast w ciązy na
      badaniach u gin zawsze mam o wiele wyzsze. Teraz poniewz jest to juz koniec
      ciązy , zaczynam 38 tc lekarz kazał mi 3 razy dziennie mierzyc cisnienie i jak
      tylko bedzie 140/90 to powiedział że zabierze mnie do szpitala. Mój
      cisnieniomierz jest taki na reke na pulsie, a najdokładniesze są te rtęciowe. A
      Tobie radze popros kogos z rodziny, albo idx do przychodni tam jest bezpłatny
      punkt pomiaru cisnienia9 przynajmniej u mnie ) i skontroluj bo tez jesteś juz
      na etapie przedporodowym i takie cisnienie jest groźne.Jak ja mam wysokie
      cisnienie to tez czyje sie osłabiona , boli głowa taki usiski mam tzw " białe
      noce". Mi lekarz tez powiedział ze w gabinecie pod wpływem badań, emocji to
      zawsze cisnienie jest wyzsze, gorzej jak jesteś wypoczęta w domu i masz skoki
      cisnienia, tak jak u ciebie,Zmień tez baterie w cisnieniomierzu bo to tez może
      wpłynąć na błąd. Aby mieć nadcisnienie ciążowe wcale nie musi byc białka w
      moczu.Bóle głowy i cisnienie graniczne 140/90 wystarczy do obaw. W czasie
      porodu cisnienie wzrasta jeszcze bardziej, Trzeba mierzyc i zgos problem
      lekarzowi. No nie wiem co ci jeszce napisać. Ja sama się boje tego cisnienia.
      Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka