Dodaj do ulubionych

Chore nerki bez objawow?

15.02.05, 18:20
Czy jest mozliwe, zeby cos dzialo sie z nerkami, bez zadnych objawow? Jedyne
co mam- to wychodzi mi krew w moczu, ale tylko na testach paskowych. Nie mam
zadnych boli, nie biegam do toalety czesciej niz zwykle. Tylko ten mocz...
Dostalam ostatnio skierowanie do nefrologa, ale nie mozna dostac terminu. Juz
nawet moj lekarz prowadzacy ciaze interweniowal i czekamy teraz oboje az ktos
raczy mnie zbadac!!!
W calym tym stresie zapomnialam zapytac gina, dlaczego to jest takie wazne
i jakie to moze miec konsekwencje dla dziecka. Aha, jestem w 22tegodniu.
Czy ktos wie cos blizszego na ten temat?
Pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie
Obserwuj wątek
    • bonkreta Re: Chore nerki bez objawow? 15.02.05, 18:27
      Można mieć chore nerki i nie mieć objawów. Mam w rodzinie dwa takie przypadki,
      w tym jeden - nerka prawie bez objawów przestała funkcjonować i skurczyła się o
      połowę.

Krew w moczu może też być przy poważniejszych zapaleniach pęcherza,
      niekoniecznie chore muszą być nerki.
      • andaba Re: Chore nerki bez objawow? 15.02.05, 18:45
        A drobnoustroje? I ile tych krwinek? A białko?
    • aagulek Re: Chore nerki bez objawow? 15.02.05, 19:17
      witam, moze cos rozjasni moj przypadek, otoz jakies 2 lata temu dostalam karte
      z firmy do medicover no i kontrolnie poszlam zrobic badania krwi, lekarz
      kierujaca stwierdzila zebym zrobila i mocz, no to zrobilam i sie zaczelo,
      akurat wtedy chodzilam na rehabilitacje kregoslupa i masaze bo mam skolioze,
      plus medicover to ze jak sa zle wyniki to lekarz dzwoni no i zadzwonili, ze
      natychmiast do lekarza ze mam krwinkomocz ja szok ze nie wiem co to i wogole,
      poszlam do internisty, szukali, usg nerek, skierowanie do nefrologa, wywiad na
      podstawie badan z wielu lat-trzymam takie a co..no i po roku stanelo na tym ze
      mam przewlekle zapalenie pecherza, guzik prawda, kazala brac rutinoscorbin i
      nic, to samo, konsultowalam sie poza medicover az trafilam do nefrologa w
      szpitalu na Szaserow, lekarz znowu robil wywiad, robili miksowanie moczu by
      stwierdzic czy z gornych czy z dolnych drog moczowych te krwinki sa, w polu
      widzenia przecietnie mam 15-25 albo pole calkiem usiane krwinkami, nic mnie nie
      boli, nie szczypie, ciaze prowadze u lekarki ktora prowadzi dziewczyny po
      przeszczepach, na razie do nefrologa nie chodze, bylam na poczatku ciazy kazal
      brac urosept ale wszystko pod kontrola prowadzacej, a krwinki sa nadal, mam
      luke w badaniach z jakichs 2 lat moze wtedy sie zmienialo stopniowo, ale w
      sumie od zawsze mialam po 2-3 krwinki w polu widzenia, jedyne co sie do mnie
      przyplatuje to escherichia coli w moczu czy jak sie ja tam pisze, lecze
      najpierw antybiotykiem teraz furaginem bo prowadzaca sie boi ze odponosc sie
      zmniejszy i woli antybiotyk zostawic na dalszy ciag ciazy, a to juz 21 tc, z
      wywiadow u madrych lekarzy wiem ze to najprawdopodobniej przewlekle zapalenie
      klebuszkow nerkowych po przebytych w dziecinstwie - tak do 15 roku zycia
      anginach ropnych( az mi wycieto migdalki)...proponowano mi biopsje ale to na
      dwoje babka wrozyla moze byc ok a moze byc zle, igla moze sie wbic w zdrowe
      miejsce i nic badanie nie da a to w koncu jakas inwazja, albo wbije sie w
      miejsce bardzo chore i co ?nie mam bialka a to wazne, jesli jestes z warszawy,
      napisz na email a podam namiary na lekarzy,bylam tez w Ochojcu
      k/Katowic,pozdrawiam, Agnieszka i Maleństwo 20t3dc
    • aagulek Re: Chore nerki bez objawow? 15.02.05, 19:20
      aha a tak wogole jak zaczelam "chorowac" to niemal w kazdym miejscu slyszalam
      ze nerki nie musza bolec by chorowac, sa po prostu takie cholery podstepne ze
      nie bola.... na marginesie to jak z rakiem wyniszczy a ludzie nawet nie wiedza
      ze maja bo nie boli..bledne podejscie, nalezy sie badac i juz..pamietaj ze
      najwazniejsze ze jestes pod opieka dobrej lekarki, bo mysli i Cie wysyla dalej,
      poza tym wiem ze to koszta ale zrob badania gdzies indziej, to co sie dzieje w
      niektorych laboratoriach to niemal cuda, mi kiedys wyszly super badania i
      dzwonilam z awantura ale nic nie dalo bo probki sa niszczone po otrzymaniu
      wynikow...powodzonka, Agnieszka
      • ada122 Re: Chore nerki bez objawow? 16.02.05, 11:28
        Dziekuje za odpowiedz. Niestety, tam gdzie mieszkam (Niemcy), nie mam
        mozliwosci wykonania badan w innym laboratorium. Tu wszystko robi sie u lakarza
        i do tego nie laboratoryjnie ale przez zwykle zanurzenie paska. Na szczescie po
        dwukrotnej interwencji mojego lekarza udalo mi sie dostac termin u nefrologa na
        28 lutego, (przedtem proponowali mi polowe kwietnia).
        Sprawdzalam tez moje stare wyniki z pierwszej ciazy, wtedy tez mialam na
        poczatku 3-5 erytrocytow, ale mialam piasek w nerkach i po wyleczeniu to sie
        ustabilizowalo. Pamietam tez ze w szpitalu po porodzie dziwili sie ze tak
        dobrze mi funkcjonuja, bo bilans plynow pasowal im idealnie (po cesarce przez
        cala dobe dostawalam kroplowki i nie moglam pic).
        Potem jeszcze sprawdzalam to juz tu u lekarza rodzinnego i tez bylo ok. Wiec
        zastanawiam sie, o co chodzi i dlaczego nikt jeszcze nie wpadl na pomysl, zeby
        mi zrobic zwykle laboratoryjne badania, zamiast mnie straszyc!
        Pozdrawiam
        • andaba Re: Chore nerki bez objawow? 16.02.05, 11:34
          Faktycznie powinni zrobić normalne badanie, w ogóle się dziwię, ze do nefrologa
          nie jest takie konieczne. Ale 3-5 erytrocytów w polu widzenia to nie tak bardzo
          źle. Powinnaś często kntrolować mocz i zwracać uwage na bialko i ewentualne
          obrzęki i nadciśnienie, ale na pewno wszystko będzie dobrze.
          Pozdrawiam.
          • ada122 Re: Chore nerki bez objawow? 16.02.05, 11:53
            Bialka nie mam, obrzekow tez nie, cisnienie 130\80.
            Czasami mam wrazenie, ze bez soecjalisty to oni potrafia tu wyleczyc tylko
            przeziebienie! A pomyslec ze w Polsce denerwowalam sie na lekarzy.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka