Dodaj do ulubionych

USG - 12 tydz.

03.03.05, 21:11
Proszę Was o radę - to już 12 tydz. i wybieram się w sobotę na usg.
Powiedzcie jakie wady mozna wykluczyć podczas badania w takim okresie.
Wiem, że lekarz powienien sprawdzić karczek, ale co jeszcze???
No i czy takie usg jest jeszcze wykonywane przez pochwę czy już przez brzuch.
Z góry dziekuję za podpowiedzi, pozdrawiam cieplutko, A.
Obserwuj wątek
    • an52 Re: USG - 12 tydz. 03.03.05, 23:19
      Corka robila USG w 14 tyg. byłam z nią i wszystko widziałam. Lekarz wymierzył wszystko co potrzebne, kark, nosek, komory sreca,
      wątrobę i inne narzady, dlugośc plodu, widzialam jak bije serduszko, widzialam płeć dziecka, widzialam główke, tłów rączki i
      paluszki, jeszcze malo wykształcone ale mozna było juz to wszystko widzieć. To było niesamowite wrażenie. Badanie było przez
      brzuch. Później snilo mi sie że to dziecko było bardzo niezadowolone że je podglądaliśmy smile
      Życzę duzo zdrowia dla ciebie i dzidziusia - babcia
    • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 08:02
      w sumie lekarz o kazdej badanej czesci mi nie mowil, ale na pewno mierzyl
      karczek, sprawdzal kosc nosowa, lozysko, wielkosc dziecka, nie wiem co jeszcze.
      ewentualnych wad wrodzonych na tym etapie chyba jeszcze nie widac.
      • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 08:02
        acha! ja mialam badanie dopochwowe.
    • margaret11 Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 09:24
      Ja miałam dopochwowo w 12 tygodniu. Mierzy przezierność karkową, fałd karkowy,
      kość nosową. Na tej podstawie wyklucza ZD, Zespół Turnera niektóre wady serca.
      Ważne aby usg zrobić między 11-14 tygodniem, bo tylko wtedy te nieprawidłowośći
      widać. Potem wszystko rozwija się prawidłowo. U mnie w 12 tygodniu były złe
      wymiary i dało to podejrzenie o te wady. W 16 tygodniu kolejne usg już wszystko
      było o.k. (wymiary), ale ostatecznie wynik amniopunkcji dał odpowiedź - ZD. Nie
      chcę ciebie straszyć, bo na pewno jest o.k., ale warto zrobić to badanie
      właśnie teraz by mnieć spokojną głowę do końca ciąży. Powodzenia.
      • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 09:32
        moj lekarz samej przyziernosci zrobic nie chcial. zatem wszystko poszlo hurtem
        jednego dnia: usg , pappa i wolne beta hcg.
      • monismonis Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 09:47
        witam! ja również w przyszłym tygodniu ide na usg i bedzie to 12 tydzień! Na
        ostatnim byłam w 7 tygodniu i słyszałam i widziałam bijące serduszko smile)) A co
        to jest za badanie amniopunkcja i badanie ZD??
        • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 09:49
          amniopunkcje robi sie wtedy jak nieinwazyjne badania prenatalne daja podstawy p
          [rzypuszczac, ze sa wady genetyczne lub rozwojowe dziecka.
          ZD to zespol downa.
      • niedzwiedzica_sousie Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 11:28
        a czy należysz do jakiejś grupy ryzyka?
        • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 12:00
          niedzwiedzica_sousie napisała:

> a czy należysz do jakiejś grupy ryzyka?
          >
          do zadnej. moj ginekolog uwaza, ze badania prenatalne to standart.
          • niedzwiedzica_sousie Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 12:06
            mój stwierdził, że jeśli nie ma żadnych wskazań, to nic więcej nie trzeba
            robić. jest to jeden z najlepszych diagnostów w poznaniu. a pappa nawet sie w
            ponaniu nie robi. test potrójny i tak nic nie daje.
            ps. moje pytanie nie było do ciebie, pimpku, ale to nic! smile))
            • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 12:15
              u nas w polsce tak jest, na swiecie badania prenatalne sa tak samo w ciazy
              obowiazkowe jak badanie morfologii. z poczatku nie chcialam tych badan zrobic,
              ale profesor mnie przekonal.
              teraz nie zaluje, bo jeden kamien z serca spadl.
              • niedzwiedzica_sousie Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 12:56
                każdy lekarz ma na to swoją teorię. ja mojemu ufam i stosuję się do tego, co
                zaleca. w niektórych krajach obowiązkowo usuwają migdałki i wyrostek. różne są
                szkoły.
                • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 12:58
                  swieta prawda.tylko usuwanie migadlkow czy wyrostka to dzialanie inwazyjne.
                  pobranie krwi to tylko uklucie, na szczescie. innych badan nie dalabym sobie
                  zrobic.jakos nie lubie latania po lekarzach i laboratoriach.
              • ma.pi Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 14:33
                pimpek_sadelko napisała:

> u nas w polsce tak jest, na swiecie badania prenatalne sa tak samo w ciazy
                > obowiazkowe jak badanie morfologii. z poczatku nie chcialam tych badan
                zrobic,
                > ale profesor mnie przekonal.
                > teraz nie zaluje, bo jeden kamien z serca spadl.

Nigdzie na swiecie zadne badania nie sa obowiazkowe (nawet morfologia), sa
                zalecane, a czy pacjent je wykona to zalezy tylko od niego.
                Jedyny fakt, to ze badania penetralne w zachodnich krajach sa dostepne bez
                problemu i wiekszosc kobiet decyduje sie je robic.

Pozdr.
                • pimpek_sadelko Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 15:04
                  niedawno pisala tu na forum dziewczyna, ktora mieszka w stanach.tak wlasnie
                  napisala. pewnie, ze nikt na sile nie zaciagnie. zle mnie zrozumialas. po
                  prostu w cywilizowanym swiecie to standart, u nas to straszenie i zalecanie
                  wtedy, gdy sie skonczylo magiczne 35 lat, lub gdy w rodzinie byly wady
                  genetyczne.
                  moze dlatego wlasnie sie balam zrobic te badania. jak ktos mi je zasugerowal,
                  to od razu oczyma duszy zespol downa widzialam. a to nie tak.
              • agnieszkaela Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 16:00
                Pimpek, nie masz racji.Po pierwsze nigdzie badania nie sa obowiazkowe, tylko
                ewentualnie zalecane. Po drugie- sa kraje jak np Holandia gdzie w standardzie
                robi sie zdecydowanie mniej badan niz w Polsce (jedno lub dwa USG, raz
                morfologia). Dla mnie to ciagle dziwne i sama wyklocam sie o dodatkowe badania,
                ale dla Holenderek to normalne i zadna sie nie stresuje jesli nie ma stosu
                wynikow potwierdzajacych ze wszystko jest dobrze.
    • keysy1 Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 10:06
      Ja byłam dokładnie w 12 tyg. I było badanie karku u mojej dzidzi 1.5mm norma do
      2,5, długość dwuciemieniowa, długość ciemieniow- siedzeniowa i ogólnie było
      wszystko widać rączki, nóżki, nosek. Naprawdę było cudnie!!
    • isia_50 Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 11:58
      Tak jak już któraś mama napisała ważne by badanie było między 12 a 14 tygodniem
      ciąży. Ja miaław w 11 tc i 6 dniu. Dopochwowe. Prawidłowe wyniki zmniejszają
      ryzyko m.in. Zespołu Downa, Edwardsa. Gdy coś jest nie tak najczęściej zleca
      się kolejne badania prenatalne, bezinwazyjne np. test podwójny i potrójny z
      krwi, a potem inwazyjne.
      W czasie badania miałam mierzoną przezierność karku (moja dzidzia miała 1 mm),
      obecność kości nosowych (u dzieci dotkniętych wadą często te kości pojawiają
      się później), dokładnie obmierzoną czaszkę, rączki i nóżki (było widać nawet
      kciuk i piętkę), umiejscowienie łożyska (mam na ścianie przedniej), ciągłość
      cewy nerwowej, wykluczono przepuklinę rdzeniową i brzuszną. Płci na pewno nie
      będzie widać, do 10 tc nasze dzieci są obojniakami... Nie można też określić
      ewentualnych wad serca, nerek, pęcherza moczowego (to będzie sprawdzało badanie
      między 22-24 tc).
      • niedzwiedzica_sousie Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 12:03
        obojnakami to one nie są już w momencie zapłodnienia!!!!!!! w 10 tc mają po
        prostu niewykształcone narządy płciowe!
        ja się trochę martwię bo to moje krnąbrne łebek pochyliło i nie było widać tych
        kości nosa sad(((((
        • isia_50 Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 14:25
          Od lekarki robiące USG właśnie usłyszałam, że dziecko jest obojniakiem do 9 tc,
          a necie znalazłam informację:

Tydzień dziewiąty
          Katarzyna Wilczek, Konstultacja: prof. dr hab. n. med. Władmir Bożiłow,
          embriolog 05-01-2005, ostatnia aktualizacja 13-01-2005 11:08

"Dziewczynki i chłopcy w PIERWSZYCH OŚMIU tygodniach ciąży mają takie same
          komórki i gruczoły płciowe. W dziewiątym tygodniu u chłopców wykształcają się
          jądra i pęcherzyki nasienne, u dziewczynek - jajeczka, ale narządy płciowe na
          razie wyglądają jednakowo."
          • milezaskoczona Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 14:38
            Proszę powiedzcie, jak liczycie ten 12 tydzień - od zapłodnienia, czy od
            pierwszego dnia osttaniej miesiaczki. Juz sie pogubiłam.Aneta
            • isia_50 Re: USG - 12 tydz. 07.03.05, 09:09
              Od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Czyli naprawdę moja dzidzia ma 13
              tygodni, ale według obliczeń jestem w 15 tc i cykl badań idzie weg tego
              obliczenia.
              Iza
          • milezaskoczona Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 14:38
            Proszę powiedzcie, jak liczycie ten 12 tydzień - od zapłodnienia, czy od
            pierwszego dnia osttaniej miesiaczki. Juz sie pogubiłam.Aneta
            • mj77 Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 15:19
              ja nie mam zielonego pojęcia jak się liczy. Mój termin porodu z OM różni sie
              trzy tygodnie od terminu z usg, ale tego terminu z usg się trzymam, bo owu
              miałam późno i TP zależy też od wielkości dzieciątka.
          • niedzwiedzica_sousie Re: USG - 12 tydz. 04.03.05, 14:47
            już plemnik ma zakodowaną płeć, którą będzie miało dziecko, jeśli on(plemnik)
            zapłodni komórkę. wszystkie komórki ciała mają chromosomy i one wszystkie są
            okreslonej płci. narządy płciowe to nie wszystko.
            • monismonis Re: USG - 12 tydz. 08.03.05, 16:17
              Witam! Właśnie wróciłam z badania usg jest to dokłdnie 12 tydzień! Badanie
              przezierności to 1.2mm czyli wszystko wporządku smile kość nosowa tez widoczna smile
              Fajosko czyli jak narazie wszystko ukałda sie w porządku! dziewczyny czy
              zanaćie skruty typu : NT, NB, CRL?? ni wiem za bardzo co one określaja NT to
              chyba karczek?!
              Pozdrawiam!
              • marysia_p Re: USG - 12 tydz. 08.03.05, 17:19
                Witaj,
                NT - przeziernosc karczku
                CRL - dlugosc ciemieniowo-siedzeniowa
                NB - kosc nosowa
                Pozdrawiam,
                • monismonis Re: USG - 12 tydz. 08.03.05, 20:37
                  Dziekuje bardzo! A mam jeszcze pytanie czy w 12 tygodniu powinna mieć jeszcze
                  jakieś inne pomiary?!
                  • marysia_p Re: USG - 12 tydz. 08.03.05, 22:36
                    Ja mialam robione usg w 13 tc - dostalam taki opis:
                    CRL 62mm;
                    NT 1,1mm;
                    prawidlowy zarys glowki;
                    FHR 140/min;
                    pod przepona widoczne - zoladek i pecherz;
                    konczyny zarysy prawidlowe;
                    plyn owodniowy norma;
                    kosmowka bez cech odklejania

Pozdrawiam,