Dodaj do ulubionych

konflikt serologiczny

15.03.05, 13:39
jestem w 24 tygodniu ,i mam grupe rh- słyszałam że niekturym robią nakuwanie
pempowiny w celu sprawdzenia przeciwciał czy wiecie coś o tym ,troszke sie
boje o maleństwo
Obserwuj wątek
    • aww2 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 13:58
      niekoniecznie. czy to twoja pierwsza ciąża? Ja tez mam rh-, a mój mąż +, mamy
      już jedno dziecko. o konflikcie serologicznym mówi się wówczas jeżeli matka ma
      grupę rh-, a dziecko +, ale to jest ważne tylko przy drugim dzidziusiu z tym
      samym facetem, ponieważ podczas pierwszego porodu doszło do kontaktu krwi matki
      i dziecka i w organizmie matki mogły wytworzyc się przeciwciała anty rh. ich
      obecność stwierdza się na podstawie badania krwi, niekoniecznie nakłuwania
      pępowiny. Aby przeciwciałą się nie pojawiły podeje sie matce zaraz po porodzie
      immunoglobulinę. ale jeśli to twoje pierwsze dziecko to nie ma strachu - nawet
      przy drugim nie ma wcale pewności ze dziecko odziedziczy krew po ojcu - może
      przecież po tobie!
    • ola76 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 14:01
      Jeżeli ty masz rh - a Twój partner ma rh+ to powinnaś to zgłosić swojemu
      ginekologowi. Nie masz się czym martwić, najpierw żeby sprawdzić czy konflikt
      zagraża Twojemy dziecku pobiorą Ci krew z żyły i ustalą natygeny D.
      Pozdrowienia
      • rechotka0 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 14:48
        to moje drugie dziecko wiec dlatego sie obawiam ,mam lekarza w nastepnym
        tygodniu no i zobaczymy pozdrawiam
      • rechotka0 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 14:49
        myślicie ze bende mogła rodzić normalnie czy cesarka?
        • ewucha28 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 15:28
          Dlaczego nie masz rodzic normalnie???Czy lekarz nie wysyła Cie na badania -
          odczyn coombsa??? to badania ktore wykazuja czy organizm nie zaczał produkowac
          przeciwciał,robi sie je kilka razy w ciągu ciązy w przypadku gdy mama ma rh- a
          tata rh+.
    • isia_50 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 15:20
      A jaką grupę ma Twoje pierwsze dziecko, jesli też Rh (-) to prawdopodobnie w
      tej ciąży nie będziesz miała żadnych problemów. Jeśli Rh (+) to na 99% dostałaś
      po porodzie immunoglobulinę i też będzie dobrze (zobacz na wypisie ze szpitala).
      Ja mam Rh (-), mąż Rh (+), dziecko Rh (+). W pierwszej ciąży miałam oznaczone 2
      x przeciwciała anty D (z krwi z żyły, były ujemne). W drugiej ciąży mam
      oznaczane przeciwciała co dwa miesiące, na razie są ujemne. Pod koniec ciąży
      dostanę immunoglobulinę D dla ciężarnych a po porodzie jeśli drugie dziecko
      będzie miało też Rh (+) jeszcze raz immunoglobulinę.
      Rodziłam naturalnie i teraz też nawet nikt nie wspomniał, aby powyższy problem
      był wskazaniem do cc. Nie martw się, tysiące kobiet ma podobny układ, ale są
      immunoglobuliny i nic dzidzi się nie stanie.
      Iza 16 tc
      • rechotka0 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 17:13
        pierwsze poroniłam ,ale teraz kazał mi lekarz zrobić glukoze i przeciwciała
        więc może niepotrzebnie sie martwie
        • ewucha28 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 21:22
          rechotka0 napisała:

> pierwsze poroniłam ,ale teraz kazał mi lekarz zrobić glukoze i przeciwciała
          > więc może niepotrzebnie sie martwie

Jeśli poroniłaś pierwsze to powinnaś w tamtym czasie dostac
          immunoglobulinę,skoro lekarz kazał zrobić Ci badanie na przeciwciała to sie nie
          martw,jeśli wszystko bedzie ok to potem powtorzysz te badania jeszcze w trakcie
          ciązy,stała kontrola to najwazniejsze,jak okaze sie ze organizm produkuje
          przeciwciała do krwi dziecka,lekarze bedą wiedzieli co robic,niczego sie nie
          obawiaj,po to robi sie te badania,aby w razie potrzeby działać,głowa do
          gory.Tez jestem rh- a mąż rh+ to moja 2 ciąza i takze sie badam w tym kierunku.
    • magda256 Re: konflikt serologiczny 15.03.05, 18:17
      Jestem w 17 tyg. ciąży mam rh - mój mąż rh+ mamy konflikt mój lekarz na
      początku ciąży zrobił mi badania na anty ciała powtórzy je w 27 tyg. a potem
      mam dostac szczepionke ochronna i tyle powiedział że groźne jest to
      zdecydowanie ptzy drugim dziecku
      • rechotka0 Re: konflikt serologiczny 16.03.05, 11:30
        dzięki babeczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka