jolaa9 28.04.05, 11:27 Witajcie, jestem w 9 tygodniu ciąży i na USG wyszło mi że mam za mało płynu owodniowego. Jestem załamana!!Co robić? Czy któraś z was też tak miała??? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: za mało płynu owodniowego!!! pomocy 28.04.05, 11:29 To chyba lekarz powinien Ci doradzić ,co w takiej sytuacji trzeba robić.Wiem że dziewczyny które miały podobny problem musiały duzo pić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: za mało płynu owodniowego!!! pomocy 28.04.05, 11:56 Jolaa9, nie jestem lekarzem, ale był tu już kiedyś post dziewczyny, której lekarz wmawiał właśnie za mało płynu owodniowego w I trymestrze, a gdy poszła na konsultację okazało się, że taka wada w I trymestrze po prostu NIE WYSTĘPUJE. Wg mojego gina AFI mierzy się dopiero po 30 tygodniuDlatego wydaje mi się, że koniecznie powinnaś się NATYCHMIAST skonsultować z innym ginekologiem, niż ten, który robił Ci usg, bo spokój jest dla Ciebie, a przede wszystkim dla maluszka w tej chwili najważniejszy! Nie ma co zwlekać, pytać na forum - najlepiej uspokoić się u lekarza. Trzymam kciuki i wierzę, że wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam, dazzle Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: za mało płynu owodniowego!!! pomocy 28.04.05, 12:15 Witam z małowodziem borykałam się od początku ciąży.Dzisiaj jestem szczęśliwą mamą pięknej Nadii.Niestety nie ma sposobu na zwiększenie liczby wód płodowych, ja miałam zalecenie leżenia tzn.nie cały czas ale jak najwięcej się oszczędzaj.No i radzę co miesiąc kontrolować na usg ilość płynu.Bedzie dobrze, trzymam kciuki i pozdrawiam ania i 1m nadia Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle anka241 28.04.05, 12:21 kiedy najwcześniej można to było stwierdzić? czy rzeczywiście prawdą jest, że to nie jest wada występująca od razu w I trym.? Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: anka241 28.04.05, 12:47 Witam,u mnie stwierdzono w 18tc, nie wiem jak jest wcześniej aha i robiłam dodatkowo usg przepływowe(badające przepływy krwi w pępowinie i wszystkie narządy małej, głownie chodziło o nerki,czy dobrze pracuję)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blasiek Re: za mało płynu owodniowego!!! pomocy 28.04.05, 14:02 Witam Częściowo przychylam się do wypowiedzi dazzle - w I trymestrze nie ma co się doszukiwać nieprawidłowej ilości wód płodowych. Mój ginekolog zaczął na to zwracać większą uwagę dopiero od 18 tyg. Ja całą ciążę miałam malutki brzuszek i to ja sama miałam schiza, że pewnie jest za mało wód płodowych i dzidzia jest za mała (choć mój ginekolog cały czas powtarzał, że wg niego jest wszystko dobrze). W końcu dla świętego spokoju wysłał mnie w 36 tyg. na USG przepływowe co tylko potwierdziło to co on mówił. Urodziłam 2 tyg. później zdrowiusieńką córunię, która miała 51 cm i ważyła 3030, więc nie była znowu taka mała jak na 38 tydzień. Nic się nie martw a do innego lekarza na konsultacje możesz iść dla Twojego świętego spokoju. Pozdrawiamy i życzymy dużo zdrówka dla Ciebie i okruszka. Blanka i Lilianka (2 m-ce) Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle czyli jednak nie od I trymestru!!! 28.04.05, 14:08 Obie z Anką piszecie, ze gin na to zwrócił uwagę od 18 tc, a to przecież II trymestr!! Czyli koniecznie trzeba to skonsultować z innym ginem, bo ten od usg opowiada jakieś dziwne rzeczy. Pzdr, dazzle Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: czyli jednak nie od I trymestru!!! 28.04.05, 14:13 Tak będzie najlepiej - zasięgnij porady innego lekarza,pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: czyli jednak nie od I trymestru!!! 28.04.05, 16:16 Z tego co mi wiadomo to na AFI zwraca się uwagę od 18 tygodnia ciąży. AFI - objetość płynu owodniowego to suma przestrzeni płynowych w czterech kwadratach macicy, mierzona w wymiarze AP, bez części drobnych, wyrażona w cm. Norma w ośrodku Poradni Perinatologii i Kardiologii Perinatalnej: 5-20 cm. Ilość płynu owodniowego wzrasta do 36. tyg. ciąży (1000 ml) spada do 40. tyg. ciąży (800 ml) w okolicach terminu porodu ilość waha się w szerokich granicach (300- 1500 ml) w ciągu 2 godz. ulega wymianie cała jego objętość Kliniczne znaczenie ma badanie składu wód płodowych w ocenie: niedotlenienia płodu, stopnia donoszenia płodu (stopień zmętnienia związany z ilością złuszczonej mazi, obecność komórek pomarańczowych z gruczołów potowych), stopnia dojrzałości nerek płodu (zawartość kreatyniny) oraz stopnia dojrzałości płuc (test spieniania, stosunek lecytyny do sfingomieliny), nasilenia konfliktu serologicznego w zakresie grup Rh (obecność barwników z rozpadu erytrocytów) kondycji genetycznej płodu (wykonanie badania sensowne jedynie w przypadku, gdy matka deklaruje podjęcie jakichkolwiek działań w razie ewentualnej wady) : zlewisko produktów rozpadu (kobieta z nerczycą dializuje się do jaja płodowego ratując siebie kosztem zatrucia dziecka- niekonieczna staje się dializoterapia) - przy małowodziu podaje się do jaja płodowego zwykłą sól fizjologiczną z glukozą Odpowiedz Link Zgłoś