laperla4 09.05.05, 11:36 Witam, jestem w 33 t.c. i zastanawiam sie jaka długość szyjki powinnam mieć, bo mam 3 cm i gin założył mi krążek (usta Mariana ), i co oznacza skrócona szyjka?? Rozumiem, że przedwczesny poróD? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaszyma Re: Długość szyjki 09.05.05, 12:52 Przed porodem szyjka skraca sie i zaczyna się rozwarcie. Czyli skracająca sie szyjka może oznaczać wcześniejszy poród. Ja w pierwszej ciązy miałam szyjkę 1,5 cm i założyli mi szew, do tego doszło rozwarcie (ale na szczęście małe) to było w około 20 tc. Teraz tez mam taka krótką szyjke, ale lekarz stwierdził, że widocznie taka moja uroda Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: Długość szyjki 09.05.05, 12:56 Ja jestem w 32 tyg i szyjka z 3.5 cm skróciła mi sie do 2 cm. Półtora cm dostałam tabletki na zmiekczenia szyjki macicy czyli by zastopować skracanie sie szyjki mam zakazane duzo chodzić minimalnie, dużo dużo leżeć bo to jeszcze za wczesnie na takie skrócenie co mi grozi przedwczesny poród i trzeba temu zapobiec. Teraz ide 11 na ktg do szpitala by zobaczyc jak u mnie klarują sie skórcze pozdrawiam Asia i 32 tyg Maja Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: Długość szyjki 09.05.05, 14:25 Z tego co wiem, to 3cm, to już granica i trzeba uważać, ale wiele dziewczyn ma krótsze szyjki i taka ich uroda i nie ma problemów do końca. Ja z tego co wiem ostatnio miałam 38mm, a ile teraz to nie wiem. Krążek powinien skutecznie Cię ochronić przed skracaniem. Odpowiedz Link Zgłoś