xagatka 19.05.05, 20:37 Dziewczyny czy ktoras z Was miala zalozony krażek? Co to wlasciwie jest i dlaczego sie go zaklada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia06 Re: Krążek?? 19.05.05, 21:08 Zakładają go przy skracającej się i skłonnej do rozwierania się szyjce. Ale jak to wygląda, nie wiem, bo tylko o tym czytałąm, ale nie miałam zakładanego Odpowiedz Link Zgłoś
paris4 Re: Krążek?? 20.05.05, 08:59 Ja mam. To się nazywa Pessar. Stosuje się go tak jak napisała poprzedniczka. To takie okrągłe gumowe kółko, które wydawało się się dośc duże i załamałam się jak ta lekarka chce tam to włożyc, ale cały zabieg nie trwał chyba 2 minut i wcale nie bolało. Mam to ustojstwo od 3 tygodni i w ogóle tego nie czuję. Mam nadzieję, że pozwoli mi na donoszenie ciąży przynajmniej do 37tc. Odpowiedz Link Zgłoś
laperla4 Re: Krążek?? 20.05.05, 10:42 ja też jestem chwilową właścicicielką krążka. Powiem szczerze, że początkowo nie miałam oporów kiedy lekarz powiedział, że przydałoby sie założyc bo szyjka się skaraca, ale kiedy asystentka doktora przyniosła (prawie taczką wjechaa )) ów krążek to zmieniłam zdanie. Niemniej jednak profesor zainstalował mi "usta Mariana" w przeciągu 20 sekund i na tym sprawa sie zakończyła. Wcale nie wiem, że go mam )) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: Krążek?? 20.05.05, 14:27 Dziewczynki noszące pessar - mam pytanie: czy musicie leżeć czy możecie chodzić? Moja szyjka chyba zaczyna się skracać i może zacząć się rozwierać, bo wchodzi w nią już opuszek palca. Jestem w 31tc i na szew jest za późno. Lekarz w szpitalu powiedział, że mój gin prowadzący może zaproponować mi pessar. Czy wtedy mogłabym dalej chodzić, czy byłabym uziemiona w łóżeczku? I może któraś wie - chodzę dolekarza państwowo i czy pessar jest refundowany czy musiałabym za niego płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: Krążek?? 20.05.05, 11:32 Pod Najnowsze artykuły masz o pessarach . Odpowiedz Link Zgłoś
marysia43 Re: Krążek?? 20.05.05, 10:50 Nosilam krazek od 14tyg. bo skracala sie szyjka nieczulam go wogule denerwowalo mnie ze musialam sobie aplikowac codziennie Clotrimazol i Lactowaginal lekaz sciagnal go w 37tyg.A synek urodzil sie w 39tyg.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paris4 Re: Krążek?? 20.05.05, 11:42 Ja stosuję gyno daktarin raz w tygodniu. Dziewczyny czy macie robione jakieś posiewy z pochwy w związku z posiadaniem pessara? Moja gin mi nie robiła na rzaie - jak to wygląda u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
maatika Re: Krążek?? 20.05.05, 14:52 ja nosiłam krążek przez ponad dwa miesiące i tak jak pisały dziewczyny, wcale się go nie czuje. Sam rozmiar rzeczywiście przeraża, ale da się to przeżyć. A założenie trwa rzeczywiście 2 minuty (zdjęcie 30 sek.) Krążki można kupić wysyłkowo (ok.120 zł)- wklejam link do producenta: www.herbich.zgora.pl/pessary.html Sam krążek ma oczywiście swoje wady i zalety: zaletą jest że można chodzić (a nie tylko leżeć), a wadą jest zakaz seksu i zwiększone upławy )) Generalnie warto zainstalować )) pozdrawiam, Kasia i Zuzia (39 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: Krążek?? 20.05.05, 15:08 Paris, ja mialam zrobiony posiew przed zalożeniem pessara, a teraz 2 razy w tygodniu używam globulek Macmiror Odpowiedz Link Zgłoś