28.05.05, 13:29
czy są wśród Was mamy ( oprócz mnie oczywiście), które w chwili
zajścia w ciążę ważyły prawie 100 kg. Ja ważyłam 99 kg przy wzroście 172,
teraz 102 (25 tc).
Jak sobie radzicie z dobiorem ubrań, z upałami i innymi problemami
kobiet ciężarnych i w dodatku z nadwagą?
Pozdrawiam wszystkie mamy.
Obserwuj wątek
    • majorka313 Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 13:55
      nie jestem w ciazy ale tez waze cos kolo tego i dlatego ta waga jest przeszkoda
      w zajsciu w ciaze przede wszystkim psychiczna bo nie wyobrazam sobie zebym
      jeszcze utyla ze 20 kilo!!!!!!!!!!POTWOR!!!ale schudnac tez nie moge wiec nie
      bede miala dziecka chociaz bym moze i chciala.
      • nela12 Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 14:10
        hejsmileja co prawda waze-65kg-ale moja mama cale zycie byla otyla!urodzila 4
        zdrowych dzieci-w tym moja siostre w wieku 37latsmile-teraz siostra ma lat 18 jest
        okazem zdrowiasmilea mama przytyla tylko 15kg,przy wadze wyjsciowej 92kg-wiec
        niewiem jaka to przeszkoda ma niby byc!?ze kobieta chce dziecka?-to przecierz
        naturalnesmile-pozdrawiam
      • farja Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 16:39
        Ja wazyłam 95 kg, a mam 165cm wzrostu. Na poczatku schudłam 5 kg (nie miałam
        apetytu i jakos tak wogóle) - a teraz jestem w 21 t.c. i dopiero dochodzę do
        wagi poczatkowej (teraz mam 94,7). Podobno "pulchne" kobitki mniej tyja w ciąży
        (ale zapewne sa wyjatki). Z ciuchami ciązowymi sa problemy smile)) ja na
        szczeście mam dużą siostre i zakładam jej ciuchy (hi,hi). Jak odnajde jakis
        sklep z takimi ciuchami - to dam cynk!!!

Pozdrowionka!
        Farja
      • szept_ciszy Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:24
        majorka313 kobiety z taką wagą nie tyją tak wiele w ciąży.
        Im kobieta bardziej otyła tym mniej tyje. Pewna pani którą znam przytyła 7 kg,
        była przy kości, inna była bardziej obfita od poprzedniej- przytyła 2 kg.
        Po porodzie chudły, tylko tego mozesz się obawiać.
    • gabi67 Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 14:54
      Ja jetem spora mama i zajściemw ciąże nie miałm problemusmile
    • czarnainess Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 15:19
      No właśnie ja może nie jestem XXL ale XL to napewno, odkąd kiedys w
      dziećiństwie brałam sterydy ( zapalenie nerwu wzrokowego) została mi nadwaga i
      tak sie ciągnie, przed ciażą ważyłam 84kg z tym że ostanie 4-5kg przytyłam w
      ciagu kilku ostatnich tygodni przed zajściem w ciażę (lekarz twierdzi ze to
      mogło być lekkie obniżenie hormonów tarczycy- teraz biorę właśnie leki zeby je
      uzupełnić). A teraz jestm w 15tc i jak narazie nic nie przytyłam, aż chciało by
      sie napisać tylko tak dalej, ale nie tym razem... : )
      • kotka211 Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 17:08
        Ja przed ciążą ważylam 95kg! Najpierw spadło mi 3 kg w pierwszych tyg a teraz
        zaczynam przybierać ( co wizyta u gin to 1 kg )! Ja jakoś sobie radze z
        ubraniami! Mam krawcową która aktualnie szyje mi wszystko ze wstawkami gumki!
        smile Może i Wam uda sie taką znaleźć!!! POZDRAWAM!
        • marittka76 Re: Mamy 5XXL 28.05.05, 19:56
          Zazdroszczę Wam dziewczyny ze tak malo tyjecie

Ja tylam na potege, teraz pod koniec ciazy dobijam do 22 kg wiecej

Nie moge juz patrzec na siebie, a co bedzie po porodzie przeciez tak szybko nie
          dojde do wagi sprzed ciazy, ktora i tak byla przeciez nie mała

A co do ciuchów - radziłam sobie przede wszytskim w ten sposób, że jezdzilam do
          Niemiec- tam nie ma problemow z rozmiarami. No ale nie kazdy ma tam blisko..
          Szyłam też u krawcowej

Polecam też allegro, można czasami coś znaleźć, albo sprzedaz wysyłkową np.
          Quelle mają wersję dla puszystych "Maxi"
    • esterka8 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 14:16
      ja też mała nie jestemwink) pozdrawiam serdecznie wszystkie puszyste Mamusie!!
      Aga+38tyg. Igorek
    • basia112 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 18:04
      Witajcie dziewczynysmile,no cóz ja wazyłam zawsze 80 kg przy wzroscie175 lecz 2
      lata temu poronilam brałam lekarstwa i od tego czasu tragediaBOMBA.Teraz jestem
      w 5 miesiacu w ciązy jestem szczesliwa i w nosie mam moja wage jak urodze i
      będzie wszystko okej wtedy bede zachodzic w głowe.Przed obecna ciazą ważyłam
      90kg obecie jest 5 miesiac i waże 95kg prawde mówiac tylko przed męzem sie
      krępuje .Pozdrawiam i całuje was mocno z goracego Tarnowa 100 km od Krakowa pasmile
      • gabi67 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 18:23
        Moj mąż kocha mnie za to jaką osobą jetem a nie za moje kilogramysmileWięc nie
        krępuj sie i glowa do górysmile
    • szept_ciszy Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:20
      nadwagą?
      Delikatne stwierdzenie
      • gabi67 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:26
        A co mamy płakac z tego powodu czy załamywac ręce smile
      • letsgostarted Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:29
        Niby mnie to nie dotyczy, ale w jakim celu ta uwaga???
        Pozdrawiam
        • szept_ciszy Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:35
          właściwie to nie wiem.
          • gabi67 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:41
            No właśnie przemyśl a potem powiedz bo mozesz kogoś urazić,sad
            • szept_ciszy Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 19:44
              sorry. Ja też do szczuplutkich nie należę.
              Sama noszę rozm 42. Czasem wcisnę się w 40.
    • draconi1 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 20:00
      JA przed pierwsza ciaza mialam rozmiar XL. W pierwszej ciazy przytylam 20 kg po
      porodzie niestety schudlam tylko tyle co wazylo dziecko i lozysko, a ze nie
      karmilam piersia to waga ani grama nie spadla. Tak wiec teraz mam rozmiar
      XXL smile no i jestem w drugiej ciazy, mam nadzieje ze nie skoncze z 3XL wink
    • esterka8 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 20:11
      ja już też się trochę zaczynam martwic jak ja to zrzucę... na razie pocieszam
      się jak mogę, że jakoś pójdzie i ciągle oglądam w lustrze, czy bardzo duzo
      poszło mi w d.... i nogi, no... trochę poszło niestety, i to na samym początku
      ciąży- w ogóle nie było widać, ze w ciązy jestem- tylko, że tyję, dopiero potem
      brzuch wysadziło i zaczęło isć w ten brzuch. no będziemy sie martwic po
      porodziewink)) trzymajcie się ciepło, pozdrawiam
      Aga+38tyg. Igorek
      • mama_wojtka Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 20:25
        A ja tez do chudzinek nie naleze. Ale najpierw schudlam 5 kg, potem przytylam 7. Roznica wiec
        niewielka. Ale czytajac wasze posty ucieszylam sie, ze nie martwicie sie tymi durnymi kilogramami, bo
        nie one sa w tym momencie najwazniejsze. Najwazniejsze jest ZDROWIE dziecka a nie kilogramy mam.
        Kilogramami mozna sie martwic jak bedzie po wszystkim.
        Ale ja tez slyszalam ze pulchniejsze mamy tyja mniej, a ja jestem tego najlepszym przykladem.
        • esterka8 Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 21:05
          no nie wiem z tym małym tyciem- ja utyłam 16 kg na razie- 38 tc. a pulchna
          jestem i bez tego...
          pozdrówki
          • anulla1 a ja mam pytanko 29.05.05, 21:29
            Czy to prawda że po CC trudniej sie traci kilogramy, też mam swoje rozmiary a
            grozi mi cesarka i obawiam sie ze jesli to prawda to potem będemiała kłopot...
            Ania
          • velopedus Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 22:45
            A ja w pierwszej ciazy utylam 7 kg, a startowalam z pozycji XL. Po tygodniu od
            urodzenia Janka wazylam 8 kg mniej smile. Ale taka moja uroda, ze przynajmniej w
            ciazy nie tyje. W pierwszym i trzecim trymestrze wezlo mi po 1,5 kg, a w
            srodkowym 4.
            Teraz jestem w drugiej ciazy, w 22. tygodniu - i do przodu 4 kg z groszami.

Ehhh, i ciagle sobie obiecuje, ze po dziecku zrzuce te 15 kg!.. Za pierwszym
            razem udalo mi sie pozbyc 2,5 zanim sie okazalo, ze znow jestem w ciazy wink.
            Pozdrawiam

Maja
            • angelka Re: Mamy 5XXL 29.05.05, 23:34
              dołączam do duzych mam... u mnie przed ciążą też był spory zapas, w tej chwili
              22 tydz. mam na plusie 2 kg. na początku tez jakby malało. mam nadzieję że b.
              duzo mi nie przybędzie i oczywiście solennie obiecuje sobie że po urodzeniu
              wezme sie wreszcie za odchudzanie. ale w tej chwili najwazniejszy jest
              dzidzius. Problem jest jednak z ciuchami. przeszłam juz kilka załamań z tym
              zwiazanych bo w sklepach niestety nie dośc że nie ma rozmiarów to jeszcze same
              okropieństwa smile ale polecam sklepy h&m bo tam przynajmniej jest rozmiarówka, ja
              specjalnie po to wybrałam się do krakowa i nie żałuję. Co prawda kolor
              dominujacy to czerń ale przynajmniej cos fajnego moznba wybrac. Zazdroszcze
              dziewczynom które maja dobre krawcowe
              • gabi67 Re: Mamy 5XXL 30.05.05, 06:55
                No widze ze jest nas sporo ja tam narazie jestem zadowolona po porodzie
                zabieram się za siebiesmile
    • madziki Re: Mamy 5XXL 30.05.05, 09:20
      To i ja dołączam do tych puszystych. Od dziecka miałam skłonności do tycia.
      Tyłam bardzo szybko, a ze zrzucaniem zawsze miałam problem.
      Przed pierwszą ciążą osiągnęłam wagę 75kg przy wzroście 167cm. Może przez to,
      że brałam Duphaston (hormony) na początku bardzo dużo przytyłam, w efekcie
      rodziłam z wagą 100kg (czyli +25kg), ale... miesiąc przed terminem... Niestety
      po ciąży schudłam na początku tylko 10kg, po pół roku jeszcze 5kg bardzo się
      starając. Planowaliśmy od razu drugie dziecko, więc nie przejmowałam się tym.
      Obecnie z drugą dzidzią wystartowałam mając 85kg na liczniku. Jak na razie tyję
      nieco wolniej niż poprzednio, bo w 23 tygodniu mam 6kg na plusie. Nie wiem co
      będzie dalej, bo dopiero teraz zaczyna się tycie, a i apetyt znacznie się
      zwiększa. Staram się ograniczać, ale...
      • madziki Re: Mamy 5XXL 30.05.05, 09:23
        Co do ubrań to mam kilka z poprzedniego lata - okres poporodowy. Poza tym mam
        otyłą mamę i od niej czasem jakieś rzeczy pożyczam.
        Ofertą w sklepach jestem załamana.... Sklepy ciążowe mają ubrania głównie dla
        szczuplutkich dziewczyn z brzuszkiem. Nie przewidują, że ktośmoże mieć grubsze
        uda, czy znacznie większe piersi. Ja mam na ogół problem z bluzkami przez
        dośćspory biust.
        • gabi67 Re: Mamy 5XXL 30.05.05, 09:43
          No właśnie tak to tylko wygląda jakby tylko mamy w rozmiaże 40 chodziły w
          ciąży sadA dla nas to co czrne i brzydkiesad
          • evikaa Re: Mamy 5XXL 30.05.05, 10:05
            przed ciążą wazyłam 70 kg przy wzroście 160 cm w czasie ciąży brzuch mi urusł
            do gogantycznych rozmiarów , moja mama twierdziła że urodze duże dziecko , w
            ciąży chodziłam przez lato więc upał był nie do zniesienia , dzidzie urodziłam
            małą (2130g) ale po porodzie ...chudłam w oczach zawsze byłam wielka a po
            porosdzie każdy mówił że schudłam i nie zmarnowałam tego bez większych wyżaczeń
            odstawiłam słodycze napoje gazowane i ziemniaki ...i chudłam dalej ...dzisiaj
            po dwóch latach modelką nie jestem ale i tak jestem z siebie dumna i moich 64 kg
    • mamaszyma Re: Mamy 5XXL 30.05.05, 11:01
      jA TEZ JESTEM W ROZMIARZE xl I PRAWDĘ MÓWIĄC W CIĄŻY CZUJĘ SIĘ WYJĄTKOWO
      KOBIECO I JAKOS TAK.... SZCZUPŁO...
      A ubrania kupuję sobie w H&M w rozmiarze na razie L (te ciążowe sa większe) ale
      XL tez sa i sa naprawdę duże, więc na pewno każda mam się zmieści. Na razie
      ważę 85 kg (172cm) jestem w 22 tygodniu i na razie mam jakieś 7 kg na plusie .
      W pierwszej ciąży szłam rodzić z wagą 100kg. Urodziłam we wrześniu a juz w
      grudniu ważyłam 66 kg, potem trochę kilogramiow wróciło, ale cóż. Mam nadzieję,
      ze teraz bedzie tak samo, z tym że potem już nie przytyję...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka