Dodaj do ulubionych

Badanie bakteriologiczne

14.07.05, 15:17
Witam,

Mam takie dziwne pytanie: czy musiałyście robić badanie bakteriologiczne na czystość pochwy? Chodze do bardzo przewrażliwionego lekarza i juz dawno odkryłam, ze moje koleżanki nigdy nie robiły różnych badań, które on mi zleca (oczywiście wszystkie płatne). Podkreślę tu, że nie mam żadnych niepokojących objawów a drugi lekarz do którego chodze mówił, że nie ma potrzeby robić tych badań.
Co o tym myslicie? Czy zrobić je mimo to tak na wszelki wypadek (koszt około 200 zł = np. fotelik do samochodu lub łużeczko), czy po prostu sobie podarować. Czy ewentualnie takie badania są wymagane przy porodzie?
amoszyn
Obserwuj wątek
    • aguniaxxx Re: Badanie bakteriologiczne 14.07.05, 15:31
      Rozumiem, że masz na mysli posiew ? Jeśli tak to jestem zdziwiona ceną, bo ja
      płaciłam np. 50 zł. Moja ginka też kazałą zrobić posiew i wyszło, że mam
      gronkowca, ale jest o tyle dobrze, że to paskudztwo nie wywołuje u mnie stanów
      zapalnych. Warto robić posiewy, bo bakterie czasami mogą powodować poronienie
      albo spowodować infekcje dziecka podczas porodu. Warto i można to przeleczyć
      ale dopiero w II trymestrze.
    • ivka2 Re: Badanie bakteriologiczne 14.07.05, 15:39
      Warto zrobić! Moja koleżanka nie zroibiła i okazało sie, ze ma gronkowca,
      którym zaraził sie jej synek podczas porodu i długo leżał w inkubatorze.
      Najśmieszniejsze było to, ze poród odbierał jej lekarz , który nie zlecił
      badania i potem minę miał nietęgą.
      Moja ginka zleciła mi to badanie ale za darmo(?!) .Niestety nie zdązyłam zrobić
      bo urodziłam w 37 tc ale na szczęscie było ok.
    • amoszyn Re: Badanie bakteriologiczne 14.07.05, 16:22
      Tzn robiłam jakis czas temu cytologię razem tam z jakimiś bakteriami i wszystko było ok. (jestem w 32 tc). Ale teraz mam zrobić posiew (z antybiogramem) w kierunku flory tlenowej, beztlenowej oraz grzybów. Badanie to nie jest refundowane i nie wiem jak bardzo różni sie od tego, które wykonuja przy cyytologii.
      amoszyn
      • beata118 Re: Badanie bakteriologiczne 14.07.05, 16:48
        Zależy jakie masz badanie ogólne moczu. Jeśli są tam bakterie liczne i
        leukocyty też liczne a wiesz że się podmyłaś przed oddaniem moczu do badania to
        zrob posiew. Posiew jeśli coś urośnie zawsze zrobią antybiogram. Poza tym to
        laboratorium ocenia jakie bakterie rosną w badanym posiewie i czy są tam
        grzyby. A ta cena jest po prostu zabójcza!!!
        • amoszyn Re: Badanie bakteriologiczne 14.07.05, 16:58
          Badanie moczu mam w normie, wszystko jest ok. Może faktycznie poszukam jakiegoś tańszego laboratorium i lda pewności zrobię to badanie. Dzięki wszystkim za rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka