Dodaj do ulubionych

Badanie połówkowe

17.08.05, 18:27
Mam dwa pytania.
Za dwa dni mam przyjść na badanie połówkowe. Nie wiem czy to trochę nie za
wcześnie? Wg moich wyliczeń będzie to 17 tydzień i 5 dni a wg lekarza 18
tydzień i 5 dni, ale wiąże się to pewnie z róznym sposobem liczenia tygodni.
Jakie macie doświadczenia z tego badania? Co jest najważniejsze? Na co
zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • ade1 Re: Badanie połówkowe 17.08.05, 20:40
      przeciez badanie polowkowe robi sie optymalnie w 23tc bo wtedy jest juz np
      rozwiniete serce i inne narzadu ktore ocenia sie podczas tego badania. ja bylam
      w 20tc i to bylo za wczesnie bo najadlam sie tylko strachu bo okazalo sie ze
      wlasnie serce nie jest do konca rozwiniete i lekarz powiedzial zeby przyjsc w
      23 tc, tak tez zrobilam wtedy juz wszystko bylo ok. ale w 18tc to pierwsze
      slysze przeciez to bez sensu
    • phantomka Re: Badanie połówkowe 17.08.05, 22:14
      Moze twoj gin nie do konca rozumie na czym polega takie badanie polowkowe. Ja
      trafilam na takiego gina, ktory polowkowe usg przeprowadzil w 5 minut na jakims
      marnym sprzecie. Szybko zapisalam sie do innego gina, ktory ma pojecie, na czym
      to badanie polega.
    • bafilek Re: Badanie połówkowe 17.08.05, 22:47
      Usg "połówkowe" robi się między 20-22 tygodniem ciąży. 23 też jeszcze może być.
      Chodzi o to, aby wykształciły się narządy, ale za późno też nie może być, bo
      dziecko zaczyna "obrastać" w tłuszczyk i wtedy słabiej widać. Ja robiłam to usg
      (3D) dokładnie w 1 dniu 22 tc. Mam tak dokładny wynik! Wszystko obejrzeliśmy:
      zastawki w sercu, wypełnienie żołądka, pęcherza moczowego, przepływ krwi przez
      aortę, żyłę płucną i jeszcze jakąś tam, płuca, serce, petle jelit, nerki itd.
      no i oczywiście płeć! Kilka razy na moją prośbę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka