Dodaj do ulubionych

DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy!

19.08.05, 08:53
hej dziewczyny, czy ktoras ma tez taki problem: dziasła mi poprzerastaly,
popekały i caly czas krwawia (nie mowie juz nawet o wygladzie). Od dwuch tyg
nie moge spac bo bola a jest coraz gorzej.Nie wytrzymam jeszcze 5 tyg z
takimi naroslami. Bylam u stomatologa, podobno to hormonalne i dostalam paste
na paradontoze. No tylko jak ja mam myc te zeby jak super miekka szczoteczka
powoduje potok krwi. Jesli znacie jakies masci lub plukanki to prosze
napiszcie.pozdrawiam brzusie i ich mamusie
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 09:30
      Tez mam ten problem, juz myślałam, że to może jakieś zapalenie mi się robi, bo
      mam dziąsła spuchnięte w kilku miejscach. No i krwawią. Ale wiem, że to
      normalne, wymieniane jest jako jeden z typowych objawów ciąży i nazywa
      się "różowa szczoteczka" - od krwi. Ja nic nie stosuję, chociaż chyba powinnam,
      bo przeszkadza mi to w jedzeniu (dziąsła bolą przy jedzeniu twarszych rzeczy).
      • justin301 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 09:51
        Ja też tak niestety mam. Niecierpię tego uczucia - mam wrazenie, ze mam ciągle
        krew w ustach. Moja dentystka jedzie dziś na urlop i mnie nie przyjmie. Na
        dodatek w martwym zębie zrobiło mi się dziursko przy dziąśle - a jak byłam 3
        mce temu to było wszystko w porządku. Za tydzień ten ząb chyba mi się rozleci.
        Zawse miałam problemy z zębami przez to, ze jakimś antybiotykiem zniszczyli mi
        szkliwo. Nie dość, ze od wielu lat chodzę do dentysty, chyba już samochód bym
        za te pieniadze kupiła to teraz kompletna katastrofa. Wczoraj wydawało mi sie,
        ze już całe szczęki mnie bolą. To jakiś obłęd.
    • bafilek Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 10:58
      W III trymestrze ciąży też non-stop krwawiły mi dziąsła. Najbardziej było widać
      przy jedzeniu twardych rzeczy, np. jabłek. Gryzłam, a ono całe we krwi.
      Smakowało słono smile)Poza tym przy jednym zębie zrobiła mi się tak jakby narośl.
      Pognałam do dentysty, a ona na to, że to normalne - brodawka ciążowa, przejdzie
      po porodzie. I faktycznie. Po trzech tygodniach od rozwiazania brodawki nie
      było, a krwawienie ustało natychmiast po porodzie. Trzeba to po prostu
      wytrzymać, bo nie pomagają żadne cudowne pasty.
      • sylwiapiotrowska Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 12:28
        no to mnie pocieszyłas bo myslalam ze te brodawki nie zniknał, wiec zostaje mi
        tylko cierpliwie czekac, dzieki i pozdrawiam
        • krissia Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 13:41
          Kochane,to prawda,że przerastanie i krwawienie z dziąseł jest stanem
          fizjologicznym w ciąży.Najprostszym sposobem na złagodzenie krwawienia jest
          płukanie jamy ustnej roztworem:na szklankę przegotowanej wody 1 łyżka stołowa
          wody utlenionej.Wasz stomatolog może też wypisać receptę na płukankę robioną w
          aptece,tzw.płukankę Parmy.Na prawdę jest świetna.Co prawda nie zlikwiduje
          przyczynysmileczyli ciążowych zmian hormonalnych,ale przyniesie ulgę.Warto też
          sprawdzić,czy dodatkowo nie macie złogów nazębnych,które będą nasilać
          krwawienie.Jeśli problem jest tak dokuczliwy,że utrudnia szczotkowanie zębów
          można płukać usta płynem łagodnie odkażającym,np.Eludrilem(nie dłużej niż 14
          dni,bo potem może trochę przebarwić zęby).Pozdrawiam serdecznie-życzliwa
          dentystka
    • solcia1 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 13:52
      Dziewczyny,
      świetny sposób jaki ja stosuję to po myciu zębów - nitkowanie a później płukam
      preparatem o nazwie Dentosept. Stosowałam to w pierwszej ciąży i teraz w
      drugiej i uważam, że ten płyn jest super.
      • kokons Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 15:01
        Moj maz,ktory oczywiscie tez jest w ciazy, dlatego pozwalam sie tu posluzyc
        jego przykladem ma wlasnie taka przypadloscsmile
        Dentystka proponowala plukanie do 5 razy dziennie zaparzona ciepla szalwia lub
        rumiankiem jak rowniez przepisala dentosept,ktory to bez recepty mozna kupic w
        aptece.
        Usmiechu zycze!)
        • murken Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 15:08
          Mam ten sam problem od kilku miesięcy.Mi dentystka poradziła,abym szczotkowała
          ząbki pastą Meridol ,do tego na noc płyn do płukania też meridol i ziołowy płyn
          entosept po posiłkach.
          Pomaga.
          • budzik11 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 16:41
            Ale czy te dento- i entosepty nie mają poprostu działania antyseptycznego,
            czyli nie zapobiegają zakażeniom? Bo mnie nic się złego nie dzieje, zalezy mi
            tylko na zmniejszeniu opuchlizny i przekrwienia dziąseł. Normalnie gryźć nie
            mogę sad
            • murken Do budzik 11 19.08.05, 17:53
              Zjadłam literkę,miało być DENTOSEPT.We wskazaniach napisane:środek ściągający w
              stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł,grzybiczym zapaleniujamy
              ustnej,pomocniczow paradontozie.
              Pasta do zębów MERIDOL:wspomaga regenerację podrażnionych dziąseł...zapobiega
              zapaleniu dziąseł.
    • goshas3 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 17:11
      Ja normalnie mam wrazliwe dziasla, a teraz jestem w ciazy(jak sie domyslaciesmile
      a miesiac przed zaskakujacym poczeciem mialam zalozony aparat na zeby!!!
      Wniosek nastepujacy: dla dzieci, urody i zdrowia(paradoksalnie) trzeba troche
      pocierpiec... Pewnie juz o tym wiecie,ale wczoraj moja stomatolog poradzila by
      po porodzie bardzo uwazac na zeby bo "leca" niemilosiernie.
      gosia i 28 tyg.córunia
      • justin301 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 19.08.05, 18:34
        Z tym, ze zęby lecą to prawda. Ja jak tylko sie zorientowałam, ze jestem w
        ciąży od razu pobieglam do dentysty i zaleciła dużo żółtego sera. Jadłam ten
        ser jak wariat, codziennie co najmniej 1/2 litra kefiru lub jogurtu i
        gucio.....Nie dość, ze jak pisałam mam bardzo marne szkliwo i straszne
        pieniądze zapłaciłam juz do tej pory za to, co mam w tej gębie to teraz po
        prostu płakać mi sie chce. Odwapniona jedynka!!!!! A w martwym zębie zrobiła mi
        się w ciagu chyba 3 tygodni taka dziura, ze dzięki - oczywście przy dziąśle.
        Ciągle tylko latam do łazienki i myję zęby Elmexem. Mam przez to kryzys -
        gorsza to jest chyba tylko depresja poporodowa. A moja dentystka sobie jedzie
        właśnie na urlopsad( Przepraszam wszystkich wrqazliwych za naturalistyczny opis!!
    • angelm24 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 20.08.05, 20:35
      hej,jestem stomatologiem i radze zebys poszla do innego stomatologa,poniewaz
      istnieja dobre plukanki ktore robia w aptece na recepte.sciagajaco dziala takze
      woda utleniona 3 % ktora miesza sie z woda( 1 lyzka wody ultelnionej na pol
      szklanki wody)zycze zdrowych dziasel i pozdrawiam
    • natalya78 Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 21.08.05, 18:40
      Spróbuj płukać rumiankiem, poleciła mi to moja stomatolog i pomagało...
      Natalia
      lilypie.com/baby1/060723/2/16/1/+1
    • kotka.szrotka Re: DZIASŁA- poprzerastane i popekane-pomocy! 21.08.05, 19:00
      I jeszcze lepiej odstawić twarde jabłka, skórki chleba, wszystko co może
      podrażniać. U mnie pojawiają się opuchnięte dziąsła po jedzeniu większej ilości
      twardych owoców. Jeżeli sobie nie odmawiam to może to trwać i trwać, ale
      wystarczy odpuścić na parę dni i dochodzi do siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka