Dodaj do ulubionych

HGB 10,5 - co na poprawę??

24.08.05, 14:39
Własnie odebrałam wyniki badań i trochę martwi mnie HGB - 10,5 i RBC - 3,43.
Od miesiąca łykam żelazo i wyniki są gorsze niż ostatnio. Macie jakieś rady
na poparwę?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 14:43
      nie mam. i mimo zmiany zelaza na lepsze, mimo wiekszych dawek cala ciaze mam
      hemoglobine od 10.5 do 11.4. zbadalam sobie poziom zelaza.... byl ponad norme.
      zatem odstawilismy. bez niczego mam taka sama morfologie jak na zelazie. widac
      taki urok ciazy.
      • anulaaa Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 14:54
        ja miałam z poierwszym razem wynik 11-lekarz kazał wzbogacić diete i tak
        wzbogaciłam,że teraz mam wynik-niecałe 9uncertain
        biorę żelazo i mam nadzieje ze pomże bo dieta w moim przypadku zupełnie nic nie
        dałauncertain
        • muchomorek23 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 14:58
          o to widzę, że często to się zdarza. A właśnie przed chwilką znalazłam na innym
          forum, że p;odobno buraczki i sok buraczkowy oraz brokuły są dobre " na krew".
          Chyba wybiorę się do warzywniaka.wink
          • wysoka28 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:14
            JA PIŁAM SOK Z CZERWONYCH BURAKOW.SOK Z CZARNYCH PORZECZEK I JADLAM LEKKO
            WYSMAZONA WATROBKE LUB KASZANKE PRAWIE CODZIENNIE PO KAWALKU
            • nan78 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:31
              Mnie też wszysło ostatnio niezaciekawie - 11,5. Pani doktor oprócz żelaza
              kazała jeść własnie wątróbkę, kaszankę, sałatę i ryby. Zobaczymy po następnych
              badaniach czy to odniesie jakikolwiek skutek.
              Pozdrawiam
              • muchomorek23 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:43
                Hmm o wątróbce to podobno krążą różne opinie, że z jednej strony magazynuje
                żelazo ale z drugiej usuwa wszystkie toksyny i tam też ich sporo się znajduje i
                że w ciązy się nie zaleca. Ale np. mój gin powiedział że można wszystko jeść.
    • honi_29 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:47
      Ja też mialam niską HGB w ciąży,więc mąż kupił mi sokowirówkę,a mamusia(teraz
      już babcia)robiła soczek z owoców+burak ćwikłowy.Dużo owoców z jednym
      buraczkiem pomaga,a smak soku oksmile
      • malooh Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 16:42
        Dziewczyny wy sie martwicie.ja mam cala ciaze HB od 7 do 6,6. jem zelazo i
        warzywa ale zmiany sa nie wielkie.To chyba wszystko co możemy zrobic.
        • kamilka833 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 16:59
          Moja hemoglobina przez całą ciążę to 10.6 w porywach do 11.2 .Mimo diet, brania
          żelaza 3razy dziennie nic się nie poprawiało. Przedtem brałam Hemofer F i
          miesiąc temu p.doktor stwierdziła, że trzeba coś z tym zrobić, bo przy porodzie
          jeszcze bardziej spada w wyniku utraty krwi i przepisała mi Tardyferon Fol
          2razy dziennie. Po 3tyg brania moja hemoglobina odrazu podskoczyła do 13.7.
          Jednak każdy organizm jest inny, więc nie wiem czy akurat Tobie pomoże, a na
          dodatek wydaje mi się, że akurat to żelazo jest sprzedawane na receptę. Jednak
          według mnie te różowe tableteczki są rewelacyjne.
    • kasiaogo Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 18:52
      W moim przypadku branie żelaza (tardyferon 1 tabl/dzień) nie przyniosło
      rewelacyjnych skutkow. Hemoglobina nadal spadala. Natychmiastowy efekt
      przynioslo mi picie soku (mam ogrodek pod nosem więc piję świeży) - mieszanki
      marchwi, jablek i do tego z dwa buraczki. Smakuje bardzo dobrze a co
      najważniejsze przyniosło efekty - po 10 dniach hemoglobina z 10-ciu do 12-tu.
      • muchomorek23 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 19:37
        Dzięki za rady. jutro idę kupić buraczkiwink i muszę przynieść sokowirówke z
        piwnicywink
        • matylda301 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 20:02
          spróbuj raz na jakiś czas wypić lampke czerwonego wytrawnego wina, mnie
          pomogło, też miałam niską hgb 10,2, oczywiscie + zwykła materna i pomogło,
          podskoczyła, aż do 12,5. Teraz nie używam juz winka, ale same witaminy i jest
          13,5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka