muchomorek23 24.08.05, 14:39 Własnie odebrałam wyniki badań i trochę martwi mnie HGB - 10,5 i RBC - 3,43. Od miesiąca łykam żelazo i wyniki są gorsze niż ostatnio. Macie jakieś rady na poparwę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 14:43 nie mam. i mimo zmiany zelaza na lepsze, mimo wiekszych dawek cala ciaze mam hemoglobine od 10.5 do 11.4. zbadalam sobie poziom zelaza.... byl ponad norme. zatem odstawilismy. bez niczego mam taka sama morfologie jak na zelazie. widac taki urok ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
anulaaa Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 14:54 ja miałam z poierwszym razem wynik 11-lekarz kazał wzbogacić diete i tak wzbogaciłam,że teraz mam wynik-niecałe 9 biorę żelazo i mam nadzieje ze pomże bo dieta w moim przypadku zupełnie nic nie dała Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 14:58 o to widzę, że często to się zdarza. A właśnie przed chwilką znalazłam na innym forum, że p;odobno buraczki i sok buraczkowy oraz brokuły są dobre " na krew". Chyba wybiorę się do warzywniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
wysoka28 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:14 JA PIŁAM SOK Z CZERWONYCH BURAKOW.SOK Z CZARNYCH PORZECZEK I JADLAM LEKKO WYSMAZONA WATROBKE LUB KASZANKE PRAWIE CODZIENNIE PO KAWALKU Odpowiedz Link Zgłoś
nan78 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:31 Mnie też wszysło ostatnio niezaciekawie - 11,5. Pani doktor oprócz żelaza kazała jeść własnie wątróbkę, kaszankę, sałatę i ryby. Zobaczymy po następnych badaniach czy to odniesie jakikolwiek skutek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:43 Hmm o wątróbce to podobno krążą różne opinie, że z jednej strony magazynuje żelazo ale z drugiej usuwa wszystkie toksyny i tam też ich sporo się znajduje i że w ciązy się nie zaleca. Ale np. mój gin powiedział że można wszystko jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 15:47 Ja też mialam niską HGB w ciąży,więc mąż kupił mi sokowirówkę,a mamusia(teraz już babcia)robiła soczek z owoców+burak ćwikłowy.Dużo owoców z jednym buraczkiem pomaga,a smak soku ok Odpowiedz Link Zgłoś
malooh Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 16:42 Dziewczyny wy sie martwicie.ja mam cala ciaze HB od 7 do 6,6. jem zelazo i warzywa ale zmiany sa nie wielkie.To chyba wszystko co możemy zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka833 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 16:59 Moja hemoglobina przez całą ciążę to 10.6 w porywach do 11.2 .Mimo diet, brania żelaza 3razy dziennie nic się nie poprawiało. Przedtem brałam Hemofer F i miesiąc temu p.doktor stwierdziła, że trzeba coś z tym zrobić, bo przy porodzie jeszcze bardziej spada w wyniku utraty krwi i przepisała mi Tardyferon Fol 2razy dziennie. Po 3tyg brania moja hemoglobina odrazu podskoczyła do 13.7. Jednak każdy organizm jest inny, więc nie wiem czy akurat Tobie pomoże, a na dodatek wydaje mi się, że akurat to żelazo jest sprzedawane na receptę. Jednak według mnie te różowe tableteczki są rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaogo Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 18:52 W moim przypadku branie żelaza (tardyferon 1 tabl/dzień) nie przyniosło rewelacyjnych skutkow. Hemoglobina nadal spadala. Natychmiastowy efekt przynioslo mi picie soku (mam ogrodek pod nosem więc piję świeży) - mieszanki marchwi, jablek i do tego z dwa buraczki. Smakuje bardzo dobrze a co najważniejsze przyniosło efekty - po 10 dniach hemoglobina z 10-ciu do 12-tu. Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 19:37 Dzięki za rady. jutro idę kupić buraczki i muszę przynieść sokowirówke z piwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
matylda301 Re: HGB 10,5 - co na poprawę?? 24.08.05, 20:02 spróbuj raz na jakiś czas wypić lampke czerwonego wytrawnego wina, mnie pomogło, też miałam niską hgb 10,2, oczywiscie + zwykła materna i pomogło, podskoczyła, aż do 12,5. Teraz nie używam juz winka, ale same witaminy i jest 13,5. Odpowiedz Link Zgłoś