trinity78 07.09.05, 10:26 Dziś byłam na usg (dziś kończę 6tc). Niestety, nie było widać akcji serca. Maluszek ma 9,1 mm. Pamietacie wymiary ze swoich usg w podobnym czasie? Do kontroli mam iść za parę dni, a teraz cała jestem w nerwach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leni_wa Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:28 ja, kiedy zobaczylam bijace serduszko Maluszka, to mial 5,3mm.Powodzenia, na pewno wszystko bedzie ok! Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:34 No właśnie boję się, że przy takiej wielkości nie widać serca (((( Odpowiedz Link Zgłoś
tankgirl5 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:34 Ja widziałam serduszko u 3mm dzidzi w 6t, ale każda ciąża jest inna!! Pamiętaj gdyby coś było nie tak lekarz by Ci powiedział! Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:36 No właśnie, to mnie strasznie martwi, że wy widziałyście serduszka już przy dużo mniejszej wielkości ... boję się, że coś jest nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
leni_wa Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:45 wiesz co, ja bylam w tedy na badaniu w szpitalu, na bardzo, bardzo dobrym sprzecie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:47 6t4d pecherzyk 15mm maluszek byl malenki moze mial ze 2 mm bilo serduszko Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: wielkość zarodka 07.09.05, 10:49 Ja byłam przy skończonym 6 tygodniu i dzidzia miała 10 mm (powiedział że szybko rośnie) i bijące serduszko. Teraz ma 63 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:00 Jejku, jestem taka przerażona. Przy tej wielkości to chyba naprawdę powinno serce bić.....A tu nic (((Chyba się zapłaczę, zwłaszcza, że dwie ciąże już straciłam (( Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazajac Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:01 Nie płacz na zapas. Poczekaj jeszcze trochę i sprawdź jeszcze raz . Może to się łatwo mówi, ale bądź dzielna Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:05 jestes pewna ze to wielkosc zarodka a nie pecherzyka ciazowego? jak na 6 tyg to za duzy na zarodek ale akurat na pecherzyk a jesli jest tak maly pecherzyk to na zobaczenie zarodka jeszcze za wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:07 No właśnie to wielkość zarodka...tak mi powiedział lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:40 Kurcze, patrzę sobie teraz na to zdjęcie i chyba faktycznie to wielkość pęcherzyka ciążowego....Lekarz mi po prostu pokazywał w środku zalążki zarodka i ciałko żółte, a mnie się chyba wszystko z nerwów pomieszało. Sorki, chyba jednak 9,1 mm to pęcherzyk a w środku 2 małe kropki (zarodek i ciałko żółte?) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulka82 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:07 Nie martw się, na to nie ma reguły. Każde dziecko rośnie w innym tempie. Ja byłam na usg w 6. tyg. i 4 dniu. Maluszek miał 3 mm i widać było bijące serduszko. Nie ma co się tym sugerować, serduszko zaczyna bić ok. 25 tyg. po zapłodnieniu. Tak więc u Ciebie mogło to być jeszcze za wcześnie. Nie martw się. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:17 Nasz w 6 tygodniu mial 10.4 mm i serce bilo, ale ja tego nie widzialam , Pani doktor slyszala. Ale to byl bardzo dobry sprzet.Nie martw sie bo ginekolog na pewno by ci powiedzial ze cos nie tak , gdyby faktycznie tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:28 na koniec 6 tc serce na usg nie musi byc widoczne, poczekaj.. ech.. zawsze sa placze jak ktos za wczesnie pojdzie zobaczysz to pulsujace serduszko! Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:41 j na USG bylam w 7t i chyba 4d od OM. zarodek mierzył 1 cm i biło serduszko. Dziwne ze u Ciebie w 6 tc ma juz 10mm. Może za wczesnie poszlas i do tego zle zrozumialas wielkosc zarodka? Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:43 Tak, tak właśnie już pisałam, że chyba mi się trochę pokiełbasiło i 9,1 mm to wielkość zarodka. Jak przyjrzałam się zdjęciu to chyba to właśnie jest pęcherzyk z dwiema kropkami w środku (maluszek i ciałko żółte chyba). To z nerwów wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: wielkość zarodka 07.09.05, 11:44 Bzdura.Moj mial w 6 tygodniu 10.4 mm.I na zdjeciu jest to zawsze opisane. Odpowiedz Link Zgłoś
eminka1 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 12:02 Ja pierwsze USG robiłam w 6 tc i mój synek miał 10,4 mm i nie uwidoczniono echa serca. Gin wtedy mi powiedział, że to za wcześnie. Ja mu zaufałam, nie przyszlo mi do glowy, żeby szaleć z niepokoju. Nastepne USG miałam w 8/9 tc i już pięknie biło serduszko. Przestań sie kobieto denerwować. Każda ciąza jest inna. Nie sugeruj się jak było u innych. Pimpek ma racje, że za wcześnie idzie się na USG i potem lament. Wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: wielkość zarodka 07.09.05, 12:03 co wy takie w gorącej wodzie kąpane, a później żyjecie w stresie. Tyle tutaj o tym że się martwicie o dziecko i idziecie w 6 tygodniu a później jeszcze większy stres bo nie widać tego czy tamtego. Odpowiedz Link Zgłoś
trinity78 Re: wielkość zarodka 07.09.05, 12:13 Nie jestem w gorącej wodzie kąpana, ani też sama z własnej woli nie pedze tak wczesnie na usg. Lekarz kazał, ze względu na moją "przeszłość"-tzn. 2 ciąże stracone. Nie wiem, ale widocznie wg.jego kategorii to jest wystraczający powód, aby tą traktować w sposób szczególny od poczatku, choćby przez wczesny monitoring. Nie wiem, czy to tylko jego podejście, bo jak mi dzisiaj roboili usg (to było w szpitalu) to zebrało się konsylium 6 lekarzy z moim- ordynatorem na czele, żeby dokładnie się przyjrzeć mojej ciąży. Sami byli w stresie, zwłaszcza, że niektórzy znali mnie ze szpitala i znali moją historię... A stres, no cóż-jest w ciąż. Dzięki tym, którzy wpsarli mnie ciepłymi słowami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapiotra Re: wielkość zarodka 07.09.05, 12:14 Mój maluszek gdy miał 10mm nie pokazał serduszka. Urodził sie cały i zdrowy. I z sercem. Odpowiedz Link Zgłoś