Dodaj do ulubionych

moze ktos wie?

15.09.05, 08:25
wczoraj w szpitalu lekarz widzac moj duzy brzuch zapytal ile wazy plod i ile
mam wzrostu ( nie bylo wiadomo czy nie bylby konieczny natychmiastowy
porod)... powiedzcie mi co ma jedno do drugiego...domysla sie, ze rozwazal
psn i cc ale co przemawia za cc co za psn?
mam 160 cm a syn ostatnio wazyl 3700.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: moze ktos wie? 15.09.05, 08:37
      Niskie mamy są ogólnie drobniejsze, więc mają węższe miednice. Duze dziecko
      mogłoby sie nie przecisnąć i i tak trzeba by ciąć. To sie nazywa
      niewspółmiernosc jakas tam.
      • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 08:44
        glowkowa? wiem, ze jest taka, ale nie sadzilam, ze do tego wzrost matki sie
        liczysmile

dziekismile
        • feema-to-ja Re: moze ktos wie? 15.09.05, 08:55
          Pimpek,a Ty jeszcze tutaj??? Mam nadzieje, ze juz wkrotce zobaczysz Kajtusia,
          trzymam kciukismile
          • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 08:57
            feema-to-ja napisała:

> Pimpek,a Ty jeszcze tutaj??? Mam nadzieje, ze juz wkrotce zobaczysz Kajtusia,
            > trzymam kciukismile

az mi wsytd na forum ciagle wlazicbig_grinDDD, widac ciaza moze trwac 10
            miesiecysmile)))))))
            • malga1605 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:03
              Ja też myślałam, że będę jedyną kobietą na świecie,która ponosi w brzuchu
              swojego dzidiusia do osiemnastki.Na szczęście każda ciąża kończy się porodem,
              po około 40 tygodniach, czego i Wam wszystkim życzę.
            • feema-to-ja Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:03
              Tak ,tak, wstydz siesmilesmile!!!
            • e_madziq Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:20
              Mi lekarz mówił, ze włąśnie tyle trwa!! Kazdy miesiąc to 4 tygodnie i dlatego
              ciaża trwa 10 m-cy smile)
            • dariaza Re: moze ktos wie? 15.09.05, 16:58
              i tak trwa 10 miesięcy......księżycowychsmile))
    • bafilek Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:07
      Zmierzą Ci jeszcze rozstaw kości miednicowych, o czym pewnie wiesz. Na wagę
      dziecka z usg bierz poprawkę. Moja koleżanka miała urodzić dziecko o wadze
      około 4200. Jak odeszły jej wody, to lekarz "spuścił" do 3800, a dziecko
      rzeczywiście ważyło 3500. Ona ma 158 cm wzrostu, a cc miała dlatego, że dziecko
      nie wstawiało główki w kanał rodny, a nie z powodu wagi dziecka i swojego
      wzrostu.
      • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:09
        poprawke biore, ale wczoraj ginekolog "macal" moj brzuch i stwierdzil, ze
        kajtek jest imponujacy.... o pomylkach usg slyszalam i na nia licze po
        ciuchu... a o pomylkach palpacyjnych nie wiem nicsmile
        • mruwa9 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:13
          Pimpek, z Twoim wywiadem i przy jakichkolwiek sugestiach doktora,ze mozna by
          cc, to bym síe juz nie zastanawiala,tylko kladla na stol do cc z marszu. Sorry,
          ale takie mam doswiadczenia..
          • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:14
            mruwa9 napisała:

> Pimpek, z Twoim wywiadem i przy jakichkolwiek sugestiach doktora,ze mozna by
            > cc, to bym síe juz nie zastanawiala,tylko kladla na stol do cc z marszu.
            Sorry,
            >
            > ale takie mam doswiadczenia..

ale lekarze sami nie wiedza czy cc musi byc.
            ostatnio sie pytali jak "wole" a co ja mam wolec? gubie sie.
            • mruwa9 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:20
              moje wlasne doswiadczenia podpowiadaja, ze jesli zaczynaja sie pojawiac
              wzgledne chociazby wskazania do cc, to naprawde lepiej dac sie pokroic. To
              brzydko tak straszyc ciezarowke tuz przed porodem, ale ja swego czasu dalam
              sie namowic na porod sn (nie bylo bezwzglednych wskazan do cc) i do konca
              zycia bede sobie plula w brode (mam dziecko niepelnosprawne).
              • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:21
                pogadam dzis ze swoim ginem.
              • naturella Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:22
                Pimpku kochany, a ja mam pytanie. Mam tyle samo wzrostu jak Ty i strasznie mi
                dokucza dzidziuś wpychający sie pod żebra. Niewygodnie mi się siedzi, czy nzaet
                półleży - miałaś też taki problem? Jak to wygląda pod koniec ciązy? Ja mam
                teraz końcówkę 7 miesiąca, a czasem dzidzia wypycha mi się z boku brzucha tak,
                że nie mogę usiedzieć, czuję wielką twardą gulę - to normalne?
                • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:25
                  przykro mi, ale pozniej bedzie gorzejsad
                  przynajmniej ja tak mam. bola mnie wszystkie wnetrznosci.
                  • naturella Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:42
                    O buuu... to mi tylko uświadamia, że we właściwym czasie idę na zwolnienie - to
                    będzie 33 tc. Moja praca polega wyłącznie na siedzeniu przy komputerze, 10
                    godzin dziennie, koło południa zaczynam się wić na krześle i robic spacery po
                    piętrzesmile
                    • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 09:43
                      naturella napisała:

> O buuu... to mi tylko uświadamia, że we właściwym czasie idę na zwolnienie -
                      to
                      >
                      > będzie 33 tc. Moja praca polega wyłącznie na siedzeniu przy komputerze, 10
                      > godzin dziennie, koło południa zaczynam się wić na krześle i robic spacery po
                      > piętrzesmile

poczekaj na "urocze noce"uncertain
                      dla mnie sa one koszmarem
                • r.kruger Re: moze ktos wie? 15.09.05, 17:14
                  W żeberka najczęściej uwiera głowa, jeśli dzidziuś ma jeszcze ułożenie
                  miednicowe zajmuje więcej miejsca wzdłuż niż w szerz. Siedz lekko odchylona do
                  tyłu i więcej leż-wygodniej będzie
            • grzalka Re: moze ktos wie? 15.09.05, 15:07
              a czy miałaś dokładnie pomierzone wymiary tym, jak to sie nazywa, pelvimetrem?

bo to od tego zalezy- możesz byc drobna i chuda, ale jak masz wymiary miednicy
              ok, a dziecko ma wymiary główki ok, to zawsze lepiej próbowac psn

oczywiście wiesz, że w szpitalu, w którym zamierzasz rodzic, jak tylko widza
              słuzbe zdrowia i rodzinę tejże, to natychmiast im sie skalpele do ręki pchają? wink)
              • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 17:09
                zauwazylam te skalpele. jedynie polozna radzila mi probowac naturalnie,
                reszta by mnie polozyla, pociela i miala z bankismile
    • atlantis75 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 14:42
      Mam 160 cm wzrostu i urodzilam syna 3650. Jestem zasoczona, że roważa cc w takim wypadku.
      Poród szedł sprawnie, tylko 5,5 godz, nacięli, bo spadało tętno (Kubuś miał zaplątaną nóżkę w
      pępowinę i się mocno "stresował"). Wg. mnie to taka waga noworodka jest w normie.
    • paulinka84 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 14:55
      Ja tez tego nie rozumiem. Tez mam 160cm. wzrostu i jestem dośc dorobna.
      Ostatnio ginka mnie wystraszyła, bo powiedziała, że moje dziecko urodzi się
      badzo malutkie, a po usg okazało się, że ma 3kg., więc wcale takie malutkie nie
      jest. A co ma jedno do drugiego to ja nie wiem. Co szpitala to obyczaj - chyba
      taka zasada obowiązuje, bo już nie wiem jak tłumaczyć tych lekarzy. mam już ich
      wszystkich dość. Chcę już rodzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • martina.15 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 15:37
      ja mam 157 i raczej bioder nie mam, tez sie boje o takie rzeczy... ale u nas nie
      preferuja cesarek moze jakos sie uda malenstwu przejsc (wtedy kiedy ma sie
      urodzic) przez te moje waskie miedniczki... mam serdeczna nadzieje. a za Ciebei
      pimpek trzymam kciuki!
      • ledzeppelin3 Re: moze ktos wie? 15.09.05, 16:07
        Pimpek a wymiary miednicy Ci mierzyli (takim specjalnym przyrządem?) Wymiary
        miednicy są decydujące- sprzężna zewnętrzna, wymiar międzykolcowy,
        międzygrzebieniowy itp.
        • pimpek_sadelko Re: moze ktos wie? 15.09.05, 17:10
          ciagle czekam na mierzenie.
          • r.kruger Re: moze ktos wie? mierzenie :) 15.09.05, 17:18
            Dla mnie było zabawnym doświadczeniem, narzędzie do tego służące skojarzyło mi
            się z cyrklo-suwmiarką i dostałam ataku śmiechu, położnej się udzieliło...
            Możliwe że lekarz rozważał niewspółmierność porodową. Błąd usg +/- 300g Jeśli
            jesteś drobna (w kościach nie ogólnie) a Kajtek raczej mały nie jest cc. będzie
            mniej męczące dla niego(dla ciebie może też). Wielu lekarzy bez usg potrafi
            ocenić ułożenie i bardzo przybliżoną mase dziecka.
            aj, powodzenia życzę
            • jezzmam DO PIMPKA 15.09.05, 17:43
              Witam Pimpuś.Ja tak tylko przelotem tu wpadłam i musze Ci napisać,że ja miałam taką samą sytuacie(MIAŁAM ponad 3miesiące temu).Lekarze mówili mi,że Fabciu będzie ważył 4kg przy moim wzroście 160cm i też radzili mi cc!!I powiem Ci,że chwała Bogu,że sie zgodziłam,bo Fabciu co prawda okazało sie ważył tylko 3100,ale za to okazało sie,że nie urodził by sie normalnie gdyż był owinięty pępowinką aż 4razy!!Po cc czułam sie świetnie,szybko doszłam do siebie(nawet jesli chodzi o kilogramy).Ja namawiam na cc-naprawde warto ze względu na dziecko i na Ciebie.Pozdrawiam wszystkie przyszłe MAMUSIE. Musze wam jeszcze powiedzieć,że BARDZO BARDZO brakuje mi BRZUSZKA.
    • yalu Re: moze ktos wie? 15.09.05, 19:06
      wiesz co ja mam 158 cm, dziecko urodziło się 3700 g (na usg przewidywali 4 kg)
      ... przez cesarkę po 15 godz. porodu sn. U mnie właśnie wystąpiła
      niewspółmierność miednicowo - płodowa pomimo, że wszystkie wymiary miednicy były
      ok.
      główka dziecka chociaż ustawiona prawidłowo do wejścia w kanał rodny nie
      obniżyła się ani o włos przez ten cały czas, a po urodzeniu mały miał odbity na
      łepetynce odcisk kanału rodnego - lekarz stwierdził, że za cholere by nie
      przeszedł...
      oczywiście to nie jest reguła bo drobniejsze dziewczyny rodzą nawet większe
      dzieci ...a może u Ciebie lekarz przewiduje, że będzie ciężko właśnie ze wzgl.
      na położenie głowy dziecka? Mówił Ci coś na ten temat tzn. np. że głowa jest
      bardzo wysoko albo coś w tym rodzaju? może poprostu z dośw. tak Ci radzi? nie
      wiem i nie doradzam co wybrać

pzdr. i powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka