Dodaj do ulubionych

Diphergan-bralyscie moze?

03.10.05, 20:34
trzeci dzien mam uporyczywe bole glowy, mysle ze to od tutejszych wiatrow
(czasem wiatr jest na prawde sztormowy), podejrzewalam nawet ze nabylam
zapalenie zatok, no i wzielam po tych paru dniach meki Diphergan 10 mg
wczesniej zapisany (w razie potzreby na bole lub nudnosci) przez mojego gina,
tyle ze jestem w koncowce 10 tyg. no i juz mi glowe rozsadzalo
czy ktoras z was tez sie kurowala tymze? boje sie zaszkodzic dzidzi...
Obserwuj wątek
    • a.prentka Re: Diphergan-bralyscie moze? 03.10.05, 20:46
      Niestety musiałam brać na początku tej i poprzedniej ciąży też. Miałam tak
      silne wymioty, że groziło mi odwodnienie. Mój ginekolog twierdzi, że jest to
      bezpieczny lek. Mimo wszystko stosowałam tylko kiedy naprawdę musiałam. Córka
      jest zdrowiutka, mam nadzieję, że następna też będzie.
      Pozdrawiam smile
    • eewaa3 Re: Diphergan-bralyscie moze? 04.10.05, 10:43
      Hej,ja tez brałam diphergan(ale sporadycznie).Natomiast jak w 24 tc wylądowałam
      w szpitalu(na tydzień),to dostawałam ten lek 3xdziennie..Myslę,ze lekarze
      wiedzą co robia przepisujac nam te leki(ja mam o tyle szczęście,że w rodzinie
      mam dwóch ginekologówsmile).Pozdrawiam
    • ania788 Re: Diphergan-bralyscie moze? 04.10.05, 12:03
      Dipfergan jest bezpieczny, podaje się go też małym dzieciom Ja mojej córci daję
      to na wymioty i uporczywy kaszel, ponieważ działa on uspokajająco.
      • amwaw Re: Diphergan-bralyscie moze? 04.10.05, 12:06
        Nie można podawać małym dzieciom! Niedawno WHO opublikowała badania z których
        jasno wynika, że w wieku późniejszym(dorosłym) dzieci, które przyjmowały
        diphergan są nadpobudliwe, nerwowe itp Zakazane jest podawanie Dipherganu małym
        dzieciom. Wiadomo to już od dawna...uncertain
        • amwaw Re: Diphergan-bralyscie moze? 04.10.05, 12:07
          Ostrzeżenie o niestosowaniu prometazyny(DIPHERGANU) u dzieci poniżej 2 roku
          życia

W USA druki informacyjne dotyczące prometazyny zostały zaktualizowane –
          wprowadzono przeciwwskazanie do podania tej substancji dzieciom poniżej 2 lat.
          Został także wysłany komunikat do lekarzy, aby o tym przypomnieć. Z raportów o
          działaniach niepożądanych nadesłanych po wprowadzeniu leku do obrotu wynika, że
          lek może powodować niewydolność oddechową, czasem kończącą się śmiercią, u
          dzieci poniżej 2 lat. Zaznaczono także,
          że prometazyna powinna być stosowana z ostrożnością u dzieci w wieku powyżej 2
          lat,
          w najmniejszej skutecznej dawce. Nie powinno się podawać tego leku z innymi
          substancjami, które działają depresyjnie na układ oddechowy.

W Polsce prometazyna zarejestrowana jest pod nazwą: Diphergan, tabletki
          powlekane 10 mg i 25 mg, syrop 5 mg/5 ml, roztwór do wstrzykiwań 50 mg/2 ml,
          Polfergan, syrop 5 mg/5 ml, Promethazine, syrop 5 mg/5 ml, jest także w
          składzie preparatu złożonego Coldrex Nite.

Na podstawie: Reactions, No 1040 z 26.02.2005 r.
          • amwaw ww- badania dot dzieci poniżej 2rż- 04.10.05, 12:11
            kategorycznie- nie możnja stosować-dodatkowy wpływ na układ oddechowy

Do autorki wątku. Stosowanie prometazyny na bóle głowy jest pomysłem delikatnie
            mówiąc nietrafionym- przenika przez łożysko. O ile stosowanie w wypadkach
            zagrażających np równowadze elektrolitycznej ma uzasadnienie w ryzykowaniu
            podawania, zagrożenie poronienia, o tyle bóle głowy..hmmm..zdecydowanie nie.
            Chyba, że masz neuralgię nerwu trójdzielnego- czego nie podejrzewam..Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka