Dodaj do ulubionych

Metronidazol

18.10.05, 21:54
Czesc. Czy stosowanie globulek Metronidazolu jest w ciąży bezpieczne? Czy
któraś z was brała czy nie miała po nich skutków ubocznych czy dzidzia
urodziła się zdrowa?. Czy może być stosowany w III trymestrze ciąży?
Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mka16 Re: Metronidazol 19.10.05, 03:09
      ja mialam zapisane przez lekarza, ale nie globulki tylko w tabletkach, z
      zastrzezeniem, zeby brac dopiero jak sie skonczy I trymestr, ale nic wiecej Ci
      nie powiem, bo to dopiero 19 tydzien, ale jak dotad wszystkie badania sa ok
    • musowoc Re: Metronidazol 19.10.05, 09:12
      ja tez jestem tym zainteresowana - napiszcie dziewczyny czy mialyscie
      przepisany metronidazol w ostatnim trymestrze ciazy albo tuz przed porodem (ja
      jestem w 36 tyg. ciazy);
      wyniki krwi mam podobno nadzwyczaj dobre, za to od paru miesiecy bakterie i
      leukocyty w moczu; zaczelam sie zastanawiac czy sposob leczenia dobrany przez
      moja p. gin. (do ktorej ostatnio mam duze zastrzezenia - jedna z pan gin. z
      centrum medycznego lim) byl od poczatku dobry;
      na poczatku stwierdzila, ze to zapalenie drog moczowych i przepisala mi
      sterovag i furagin - troche pomoglo, leukocyty z moczu zniknely, ale pozostala
      obfita flora bakteryjna; zbadala mnie na kolejnej wizycie i stwierdzila ze to
      jednak lekka grzybica - przepisala mi nystatyne i clortimaol w kremie - znow w
      wynikach pojawily sie leukocyty i bakterie...
      tak wiec teraz zapisala mi metronidazol w globulkach plus skierowala na posiew
      moczu - co wg. mnie trzeba bylo zrobic od poczatku...nie wiem czy metronidazol
      wg. Was jest bezpieczny w ostatnim trymestrze ciazy, bo ulotka tego ostatecznie
      nie wyjasnia "w czasie ciazy lek nalezy stosowac tylko wtedy, jesli zdaniem
      lekarza potencjalne korzysci przewyzszaja ryzyko szkodliwego wplywu na plod"...
      tak wiec nie do konca rozumiem ten zapis..
      acha, i nie wiem na ile to jest prawdziwe, ale moja kolezanka, ktora przed
      porodem stosowala furagin na podobne przypadlosci urodzila coreczke od razu z
      zółtaczką, co podobno (tak dowiedziala sie od lekarzy badajacych mala po
      porodzie) bylo skutkiem tego leku...

dajcie znac jak to u Was bylo z metronidazolem
      pozdrawiam,
      Musosoc i Majeczka (36 tydz.)

• hanejek Re: Metronidazol 19.10.05, 09:28
        Ja mam w moczu b. liczne bakterie, a moj gin powiedzial, ze nie szkodzi i nic mi
        na to nie dal! Nie chcialam sie klocic, bo stwierdzilam, ze chyba wie lepiej,
        ale teraz mam powazne watpliwosci. Czym to gozi?? Dodam, ze nic mnie nie boli,
        siusiam normalnie.
        Metronidazol bralam w 27tc, doustnie. Z przepisu gina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka