ares1976 21.11.05, 23:43 Dziewczyny mam pytanie - jak to jest gdy mam L4 od gin. i w jego trakcie urodzę, to jak mi się liczy urlop macierzyński (od kiedy?) i czy ja to zgłaszam do zakładu pracy, czy szpital? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_debiutantka Re: L4 a urlop macierzyński 21.11.05, 23:49 macierzyński liczy sie od dnia porodu ja wysłałam do kadr zaświadczeni o urodzeniu dziecka, które dostałam w szpitalu i alej juz sobie sami poradzili. pocztą zwrotną dostałam informację, do kiedy mam macieżyński, ile wypozynkowego oraz info o wychowawczym (jaki może być długi, w ilu częściach brany, kiedy powiadamiać o rozpoczęciu i powrocie, jeśli chce się skończyć wcześniej, do kiedy można go wykorzystac) Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: L4 a urlop macierzyński 21.11.05, 23:53 Urlop macierzyński liczy się od dnia porodu. Do zakładu pracy musisz dostarczyć zaświadczenie ze szpitala, że urodziłaś i akt urodzenia dziecka z USC. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_debiutantka Re: L4 a urlop macierzyński 21.11.05, 23:55 u mnie nie chcieli aktu urodzenia - ja nie pytałam, oni się nie domagali. i tak zostało. z z resztą na zarejestrowanie dziecka jest miesiąc, a na powiadomienia o urlopie m. (tak samo jak o zwolnieniu) - tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: L4 a urlop macierzyński 22.11.05, 07:44 Zalezy jakie oznaczenia wpisze lekarz na zwolnieniu. Może się okazać, że zabiorą ci 2 tygodnie macierzyńskiego. A co do zgłaszania - tak jak napisały dziewczyny - dostaniesz zaświadczenie w szpitalu dla zakładu pracy. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: L4 a urlop macierzyński 22.11.05, 08:04 Nie prawda, czytałam ze ZUS nie może zabrać np. dwóch tygodni, nie ma takiego prawa Odpowiedz Link Zgłoś